Kolik XPS na sokl?

Profilova fotka
AHojte, chcel by som sa spytat na nazor na 2 veci: 1. aka je funkcia zateplenia sokla XPSkom/styrodurom (myslim okrem tepelnej), preco sa tam nedava fasadny ale tvrdeny ? len aby sa "neokopalo" alebo je menej nasiakavy? 2. do akej vysky by ste mi to odporucali dat pri mojej rekonstrukcii ? (vid obrazok), okolo veczej casti domu je betonovy chodnik ktory neplanujem vyrubavat von, ulozim to na neho, (zo severnej strany nebol, tak som zapustil XPS aj do zeme) dom je z polovicky podpivniceny, "nula" prizemia je z vonku tam kde je prechod z cerveneho sokla na bielu omietku ... hrubku izolacie mam v projekte 15cm, (ale este uvazujem nad 20 , tu fasadnu cast minimalne) pytam sa kvoli tomu ze styrodur 20cm hruby na cely obvod je financne dost nakladne ... rozmyslam ze dam tie tabule nie na stojaka ale nalezato , stacilo by ? a nad to uz potom fasadnym ... nieco dolezite na co nezabudnut ? , moze to lezat na povodnom chodniku ? (na to pojde bud 10cm zemiy alebp novy chodnik dvihnuty o 10cm) @jan45 @antonmesaros @blacksr
Odpovědět
ad 1. styrodur je tvrdší a snáze odolává tlaku zeminy. add 2. Je nutno zateplit 90 cm pod terén. Pokud to neuděláte, přijdou velké problémy. zateplit určitě celý dům. Nicméně, toto by ste měl mít v projektu. Jestli v projektu nemáte, je to špatný projekt a vyhodil jste peníze oknem.
Odpovědět
@stavitel_jf pro jistotu bych zateplil né 90cm pod terén. ale minimálně 1,5m. A potom bych si nainstaloval antispam filtr na modrou střechu. Vždycky jsem si myslel, že nezámrzná hloubka je v našich zeměpisných šířkách 80cm a i mí kamarádi hrobníci mi řekli, že pod 40cm zmrzlá zem u nás nebyla posledních 50 let. Ale to jen tak na okraj. @portlanko můžěš použít místo XPS perimetr. Je to levnější a stejně hodnotná varianta zateplení soklu. On to s těmi projekty se má tak, že dotyčný bere za projekt určité procento (2-3% obvykle) z projektované částky při výstavbě. Potom to se to projektuje a inkasuje :)) Vysvětlení např zde: http://styrotrade.cz/cs/produkty/eps-...
Odpovědět
@velman Do 90cm stačí. Je rozdíl mezi zamrzáním zeminy a účincích mrazu. A až si nainstalujete ten "antispam na modrou střechu" tak se nechte zaměstnat u těch kamarádů hrobníků. Jsou to jistě velcí odborníci na stavění.
Odpovědět
@stavitel_jf myslel jsem si, že si nebude moct pomoci. Říká se tomu obsedantně kompulzivní porucha. Ale nebojte, narozdíl od Vašeho ega se tohle dá léčit. Zkuste mu jako odborník a Ferda teoretik poradit, ať to raději pro sichr udělá 90cm pod ten sklep. Kdyby náhodou ty účinky mrazu byly obzvlášť silné.
Odpovědět
@velman co přesně je na mé odpovědi špatně? Kam přesně míří vaše poznámky? Máte li nějaký mindrák můžete se mi vyplakat do vnitřní pošty. Zde na vláknu mi to nepřijde zrovna v souladu s pravidly.
Odpovědět
@velman http://forum.tzb-info.cz/docu/diskuze... .....zateplení soklu je ošetření tepelného mostu u paty domu.....hrobníky bych do toho netahal, ti mají rádi vlhko a zimu :-D
Odpovědět
Profilova fotka
To ovlivnuje hodne faktoru. Pokud je stena mokra nebo neni. A taky me napada proc bych mel zateplovat 90cm pod teren kdyz tam ve sklepe nebydlim . Spravne se zatepluje 30cm pod sklepni strop. a pokud nechces aby ti šel chald ze sklepa tak zateplujes stropy ve sklepe.A pak dolu zvenku davas tvrzeny ale pozor musis 30 cm nad teren to kvuli vody. Dolu si to dej kolik chces. kdyz das 30 cm nad teren tak ti zustane pod terenem 20cm bych rozrezal jednu paltu na pul a dolepil to mas + dalsich 25 cm v pripade ze pouzijes platy 100/50 cm
Odpovědět
Profilova fotka
A pokud ti jde o to ze tvrzeny v tlousce 20 je drahy tak tam dej jednoduse treba 14 a zespodu na tu 20 dej okapnicku a hotovo :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@stavitel_jf ake velke problemy mate na mysli ? mozete byt prosim konkretnejsi ? @vecmen hlavne som si nie isty opodstatnenim vyhadzovania chodnika ktory je tam len koli tomu aby som to dal 60-90cm pod uroven zeminy, kedze v tej urovni je tak ci tak pivnica, a podlaha prizemia je vo vyske cca 80-90cm nad zemou ... ale ano nakoniec tam bude mozno len 14-16cm hruba vrstva ..
Odpovědět
Profilova fotka
Tu platu nedavej na ten chodnik zespoda ti bude tahnout vodu. tak se to nedela .... musis ji dat pod zem a nopovou folii jeste samozdrejme. pokud se ti nechce tak to dej jen 30 cm pod tu zem a nebo to nedavej vubec. dej to pod ten strop ze sklepa tech 30 cm a sokl jenom oklepat natahnout sitkou a omitku.
Odpovědět
@vecmen A nebude to vlhnout v rozích místností až zjistí, že tam má zeď kupříkladu 15 a méně stupňů?
Odpovědět
Profilova fotka
jako v rozich obyvatelne mistnosti nebo v rozich sklepa? taky zalezi jestli jsou ty zdi mokre. tak ci tak to musi odkopat vlchke zklepat atd atd. a natahnout neakou 2K slozkou.
Odpovědět
Článek se načítá
@vecmen tak jasan, to jsem bral jako základ....mě spíš zajímá, až se to vše udělá, jak to tam krásně bude vlhnout zevnitř a to samozřejmě tam, kde se bude topit, co tak asi uděla vzduch ohřátý na 25 když se ochladí na kolik? 15 nebo 10 stupňů?
Odpovědět
Profilova fotka
udela ti to akorat to ze ti bude nahrivat ty steny a popripade pokud bude venku velka zima a snih tak uvidis jak ti u te steny bude tát. rekl bych ze uvnitr zadna vlchkost nebude ale projistotu se jeste zeptam a dam ti vedet
Odpovědět
@vecmen tak zaseju jen malé semínko pochybnosti http://www.fenbau.cz/co-je-to-rosny-bod/ ještě doplním, že původní tazatel nemusí mít "dobré podmínky" na to udělat to pořádně a hloubějí, já jen aby tady nevznikl dojem, že 20 cm pod povrch je jakože dobrý ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Nerikam ze 20 cm je dobre. Rikam ze sedela ruzne. POkud delame standart tak 30 pod zem. Pise ze ma dum z pulky podsklene. rekl bych se nevyplati cely barak zateplovat az po zaklady. A pokud se nepletu mel by mit treba tam kde bude mit ten kotel neake vetrani. a pokud tam nebude mit tak nevim kdo by vtapel sklep na 25 stupnu:-)
Odpovědět
@portianko Jak už psal pan jarda72 ve sklepě se projeví rosný bod = bude se srážet voda na chladných stěnách, ta se bude do těch stěn vsakovat a vzlínat výše. Toto způsobuje stárnutí konstrukce a plísně a ještě větší chlad. Ukončit zateplení nad chodníkem je strašná pitomost. Jakmile část konstrukce zateplíte a část necháte vystavenu vlivu mrazu, dojde nutně ke koncentrované kondenzaci. A ne nutně jen tak kde je sklep. Je to složité na vysvětlení bez vysvětlení dalších návazností a souvislostí. Tohle je na celý projekt a ne na diskusi ve foru. Navíc nikdo tu nezná skutečný stav konstrukce. Proto se raději držte projektové dokumentace. Veřejné mínění je nakonec vždycky ke škodě.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?