Je rozdíl v kvalitě jednotlivých výrobců polystyrenů?

Dobrý den, chtěla bych se zetat, jestli je rozdíl v kvalitě jednotlivých výrobců polystyrenu. Nebo je to stejné a máme se orientovat jen cenou? Případně existují nějaké certifikáty kvality, teré bychom si měli pohlídat a pak už je to jen o ceně? Děkuji.
Odpovědět
Dobrý den, na každý výrobek musí být vydáno prohlášení o shodě, certifikát, tam jsou uvedeny vlastnosti toho výrobku, ať už se jedná o polystyren či cokoliv jiného. Bez toho takový výrobek legálně nesmí na trh. Teď jde spíš o to, o co Vám konkrétně jde (když pominu dotazy na cenu) . A co míníte pojmem "kvalita", jak uvádíte.
Odpovědět
@ondra_cha No v podstatě nevím, asi je to složitější, než jsem myslela, vím, že jsou různé druhy, které se "nějak" liší a proto jsou vhodné na jinou funkci-nař. něco jiného do podlahy, něco jiného na obv. zdi....ale spíš by mě zajímalo, jestli je nějaká značka (výrobce) kvalitnější a stojí si za ni připlatit. Třeba jako mezi auty :-), určitě je rozdíl mezi audinou a renaultem, nebo plechovými střechami....
Odpovědět
Obecně se dá povědět, že jednotlivé druhy se v podstatě liší pevností a nasákavostí a velmi zhruba čím měkčí polystyren, tím nasákavější. Čím vyšší má materiál vlhkost, tím je tepelně vodivější = jeho tepelně izolační vlastnosti se zhoršují. Nějak tak z podstaty věci na fasádu můžete použít měkčí, nasákavější (poněvadž tam nehrozí, že by táhl vodu), naopak základy a sokl by měl být z tvrdého a málo nasákavého. Pod podlahy zase tvrdší (pevnost podle očekávaného zatížení podlah), nasákavost řešit moc netřeba, neboť se pokládá na základovou desku, která je již proti působení vody a zemní vlhkosti izolována. Ani bych nějak neřekl, že bych viděl něco kvalitnějšího nebo méně kvalitního, vždy bych vycházel z papírů, které výrobce dává ke svým výrobkům, vlastnosti, které tam uvede, by ten výrobek měl mít (teoreticky). Toto mě zajímá (vlastnosti výrobku a cena), prostuduji si to, a z toho vycházím, zda vzít či nebrat, výrobce příliš neřeším. U svého domku jsem to řešil takto a ještě jsem počkal na akce, tam se dá ušetřit moc. Těch 20 kubíků na fasádu (Isover fasádní šedý, jaký přesně druh, to bych se musel podívat) jsem koupil naráz v akci a měl jsem i dopravu v ceně. A Vy jste vlastně z toho ValMEZu, že? Podlahový, toho nebylo zas tak moc, jsem vzal normálně v Jarcové a odvezl sám, to mám kousek, že. Ono ti méně známí výrobci mohou vyrábět výrobky srovnatelných vlastností jako ti velicí a dobře známí, akorát se o nich neví, lidé třeba těm vlastnostem příliš nerozumí, nezjistí si je, a tak raději vezmou třeba ten Isover jen proto, že je známější, a tomu menšímu výrobci nevěří, že to bude asi nekvalitní a že Isover, to je značka. Ačkoliv výrobek obou může mít vlastnosti prakticky stejné. Ovšem, jak víme, dnes je všechno o ceně, konkurence veliká, každý chce to své prodat, a mezi námi, ojebávají to všichni, jestli je výrobce Petr nebo Pavel. Asi jsem Vám toho moc neporadil, spíš napsal můj názor na věc. Kvalita je dost relativní pojem a každý si pod tím pojmem může představovat třeba něco jiného.
Odpovědět
@ondra_cha Ale poradil, děkuju :-).
Odpovědět
@ondra_cha Ahoj, hele jak je to se snackami Bachl a Styrotrade? Podlar nam tvrdi, ze Bachl je top kvalita a Styrotrade nejhorsi. Je to pravda? Pak nam take rika, ze kdyz to clovek nebere primo od vyrobce, ale z nejakeho eshopu, tak nikdy nevi, jestli je polys v poradku, pokud byl napr blbe skladovan... Co myslis?
Odpovědět
Přidám dotaz, jak je na tom značka Izopol?
Odpovědět
@mitote A na základě čeho na to ten podlahář přišel? On je mistr světa či co? On si přečetl papíry od toho, s čím pracuje? Rozumí ten podlahář vůbec tomu, co je alfa o omega té práce, co by měl dělat?Jsem zcela nestranný člověk, na stavbách také pracuji, jen jsem odpověděl autorce tohoto tématu, zeptala se, a já jsem se jí snažil co nejslušněji odpovědět v rámci toho, co přísluší mé odbornosti, co se týká těch materiálů. O čem nemám papíry, o tom Vám nic nenapíši, protože teď doopravdy nemám čas hledat prohlášení o shodě Bachla a Styrotradu, a co Vám tvrdí podlahář nebo co, proč je lepší ten a onen stojí za hovno, jak na to Vám odpovědět, když o těch výrobcích nemám teď informace? Řemeslníci tvrdí ledasjaké věci, jen aby se jim to rychle dělalo, a čím rychleji to udělají, tím lépe pro ně (obvykle to samozřejmě tím více ojebou).
Odpovědět
@teron Nevím, potřeba by mi bylo více informací o tom, jaký polystyren chcete... Na co jej chcete použít?
Odpovědět
@bamak ,rozdiel v kvalite je veľký.Nevyberajte EPS podľa výrobcov,ani žiadnych ich prehlásení a certifikátov.Predsa výrobca do skušobne neprinesie polystyrén-šmejd,ale taký produkt,ktorý z rezervou spĺňa normu.Nejde mi tu vložiť foto stránky z príslušnej STN 72-7221-2 v čitateľnej veľkosti,takže uvediem iba pár údajov z najpoužívanejších EPS. EPS 50 V 11-15 kg/m3 EPS 70 F 13,5-18 kg/m3 EPS 100 S 18-23,5 kg/m3 EPS 200 S 25-35 kg/m3 Je to najdôležitejší parameter od ktorého je priamo závislý súčiniteľ tep.vodivosti lambda,paropriepustnosť,nasiakavosť a presnosť rozmerov - merná,objemová hmotnosť.Preto som nakupoval polystyrén s kuch. váhou v ruke.Je známou praktikou niektorých nečest. výrobcov označovať napr.EPS 50 ako EPS 70,EPS 70 ako EPS 100..a p. Niektorí predajcovia sa po upozornení na podvod tvárili - ja nič,ja muzikant.Že oni nie sú povinní prevažovať EPS.
Odpovědět
Všem děkuji.
Odpovědět
Zabudol som dodať,treba vážiť polystyrén hlavne taký,ktorý je v akcii,zľava v %,dopredaj,dovoz zdarma a p. Výrobca kvalitného EPS nemá veľký priestor na akcie,pretože hlavná nákladová položka je granulát,a ten sa kupuje na kg..
Odpovědět
@ondra_cha Zatím ho nechceme použít na nic. Jen nám tím zateplili panelák. Než budeme zateplovat RD, tak uteče ještě spousta času, navíc chceme zateplovat šíří 30 cm. Nicméně si rádi necháme poradit, nechceme šetřit na úkor kvality.
Odpovědět
Článek se načítá
@teron To by asi měl být pasivní dům, že? Když jej chcete zateplovat 300mm. To je zase tak jako jiná liga co se týká lepení a hlavně kotvení. Ale jinak toto je docela pěkná diskuse, evidentně mám na věc jiný názor než kolega, který též poměrně pěkně odpověděl...
Odpovědět
Omlouvám se za mystifikaci, 30 cm cihla, 20 cm polystyren, takže klasická kombinace.
Odpovědět
@jaropetrik Celkem nic proti Tobě, ale nějaký čas jsem pracoval v laborce, a vážilo se denodenně ledasco a dost dobře vím, o čem stanovování hmotnosti a určování objemové hmotnosti je. Doopravdy by mě zajímalo, jak vážíš polystyren ve stavebninách na kuchyňské váze. Při jaké relativní vlhkosti vzduchu a materiálu to měření provádíš, jak váhu ustavuješ do roviny (má ta kuchyňská váha zařízení pro ustavení do roviny, jakou přesnost vážení má, jakou navážku bereš, to vážíš celé kubíky nebo to nějak dělíš, jak určuješ rozměry materiálu, když už hovoříš o objemové hmotnosti atp.? Vážíš venku nebo v místnosti (účinky proudění vzduchu - vítr apod). Kupovat takovou váhu přenosnou (nejlépe k ní ještě váhový stůl), která by desky dokázala doopravdy zvážit s nějakou duchaplnou přesností, a vozit ji do obchodu, nechat si ji ověřit, aby ses tím mohl ohánět, teď už chvíli v laborce nepracuji, tak ani nevím kolik, ale moc tisíc by taková váha stála. Navíc bys potřeboval pořádné měřidlo délek, pochopitelně také ověřené. Já prodávat polystyren a přijít mi někdo takový s kuchyňskou váhou, tak klidně, pro jeho vlastní potřebu ať si to zváží, to by mi jedno bylo, stejně je takové vážení na prd (a pak nechť bere nebo nebere), ale upozornit mě na podvod, jak jsi uvedl, že jsi tak učinil, to bys pravděpodobně viděl ten fofr...
Odpovědět
@ondra_cha ,zdravím Ťa.Začnem od konca "fofr"..tiež som si myslel,že všetci výrobcovia EPS sú čestní a dodržujú normy.Až doma som zistil,že ten môj kúpený a označený ako podlahový EPS 100 má obj.hmotnosť cca 12kg/m3.To nie je parameter ani fasádneho EPS 70.ktorý je podstatne lacnejší.Nebudem menovať českého výrobcu.Na druhý deň som navštívil predajcu.Keď som upozornil na podvodný predaj,vyhováral sa,že oni to nikdy neprevažovali,ponúkol mi úhradu nákladov za odvoz a spätný dovoz zo stavebnín.Bol rád,že som naň neposlal obch.inšpekciu..Dodám,že som si pozrel toho výrobcu na na internete a zistil som,že bol pred polrokom vylúčený zo združenia výrobcov EPS. Potom som kúpil EPS 100 z obj.hmotnosťou cca 19 kg/m3.Čo je bol podstatný rozdiel v tvrdosti a hlavne v koef. tep. vodivosti,viď grafy dostupné na nete..Zase neuvediem výrobcu,pretože takých poctivých výrobcov je určite viac. Ešte k tomu váženiu EPS.Doska EPS rozmeru 100x50x15cmpri obj.hmotnosti 12kg/m3 váži 900g 15kg/m3 váži 1125g 19kg/m3váži 1425g,to na mobile vyrátať trvá pol minúty.Kuchynská váha je SOEHNLE Page Profi do 15kg,presnosť+-1gram.Podlahy v skladoch sú vodorovné a keby bola nepresnosť váženia dosky nech aj 5 gramov,váženie pre potreby stavebníka pre určenie lambdy je plne dostatočné. Ešte pozn.k sivému polystyrénu.Predajci ho súkromným stavebníkom nedoporučujú,na fasádu výhradne biely,radšej ťažší podlahový ako sivý.Čo som videl sivý EPS lepia ho iba na paneláky.Tak im to určuje projekt.
Odpovědět
@jaropetrik Naletěl jsi podvodníkovi, to se stává, tož Ti to měření kuchyňskou váhou prošlo, protože ten obchodník věděl, co prodává, že pokud budeš chtít, dostaneš ho (samozřejmě by se to potom muselo rozhodnout pomocí laboratorního měření) a že nemá moc šancí a nejspíš věděl, co by ho čekalo, pokud bys vyhrál, a tak to raději kopl do autu, vyhověl Ti. Já jsem to psal z jiného pohledu, ale to jsem myslel, že bylo pochopitelné. Že bych se takovému dobroději s kuchyňskou váhou asi dobře zachechtal, ale ať si dělá. Já mám své zboží v pořádku, kdyby na mě vytáhl výsledky svých měření, poslal bych ho asi víš kam.
Odpovědět
@ondra_cha ,neviem čo predávaš,ale k Tebe by som určite nešiel nič kupovať:D Z odstupom času(3r.) si myslím,že majiteľ tých stavebnín nemohol za to,že nakúpil,síce výhodne,ale šmejd.Myslím,že na to zmenil dodavateľa EPS.Kamióny v stavebninách preberajú skladníci,vyučení napr.kuchár-čašník ap.Tí sa moc v EPS nevyznajú..a špekulant výrobca ušetril na granuláte aj čas na stabilizáciu.To váženie EPS nie je z mojej hlavy,ale z doporučenia profesionálov zo št. skušobne..takže "dobrě zachechtat" sa musíš im.Aj poslať ich musíš niekde..Ešte si spomínam,že ten podlahový EPS splňujúci normu som kúpil až v tretích stavebninách v poradí.Upozorneniu,že si najprv jednu dosku EPS odvážim a potom kúpim potrebné množstvo,sa žiadny predajca nedivil,dokonca jeden vedúci bol zvedavý na výsledok a asistoval mi.
Odpovědět
@jaropetrik Tož ke mně určitě nechoď nakupovat, neprohloupíš, když nakoupíš jinde, dobře uděláš, já také nic neprodávám a je mi to fakt šumák, kde sis co koupil, na čem jsi to vážil (určuj hmotnost třeba na decimálce či siloměru, mně je to fakt jedno...) a vůbec. Asi jsi mou odpověď vůbec nepochopil, psal jsem to obecně z pohledu obchodníka přece. Zřejmě jsi pochodil tak, jak jsi pochodil, proti tomu žádná, různí výrobci, kteří chtějí zpeněžit i šmejd, existují, ale...aj je to jedno. Zvážit jednu desku a dělat z toho závěry je fakt dost z cesty, kdybys chtěl vědět doopravdy něco duchaplného, to bys musel stanovit tak hmotnost alespoň půl kubíku, a ještě aby to bylo fakt půl kubíku (ještě lépe kubík) bez mezer, abys měl doopravdy nějaký vzorek, jak bys opravdového půl kubíku bez mezer zvážil na kuchyňské váze, kterou ještě třeba nemáš v naprosté rovině a někdo nechá otevřené dveře...Zvážit jednu desku, nezlob se na mně, já jako bývalý člověk, který působil na stavbách a v laborce, mám na to takový názor, že takové měření a vážení Ti možná někdo zvědavý a málo znalý ve stavebninách sežere, já tedy doopravdy ne. Ještě opakuji, nejsem obchodník s polystyrenem, ani s ničím jiným, a nejsem také žádný zastánce podvodníků (ovšem ani podvodník), ovšem děkuji za uznání Tebe jako že by sis ke mně nic koupit nešel, nenašel bys a buřt mi to je, Ty odborníku na stanovování hmotnosti jedné desky polystyrenu na na kuchyňské váze.
Odpovědět
@ondra_cha "Já mám své zboží v pořádku",píšu obchodníci a nie kupujúci.. Ďakujem za titul "odborník".Tá kuchynská váha nie je taká,akú mate doma,je veľkoplošná,cajchovaná pri 1000g odchýlka max.+2g.A dá sa na nej odvážiť naraz aj kubík,keby bolo treba,váži do 15kg,..ale nie je treba.Áno,v hmotnosti jednotlivých tabúľ sú rozdiely o ktorých viem a ktoré aj zohľadňujem.Na to,by som zistil či má kubík EPS 12kg alebo 13kg nepotrebujem Teba ako bývalého zamestnanca labáku.Keď budem potrebovať zistiť,či má kubík EPS 12008g alebo 12009g potom Ťa zavolám:D Ciao Jaro
Odpovědět
@jaropetrik Ale vždyť je to úplně jedno, o mne nejde ani v nejmenším, jen se snažím naznačit, jak je absurdní to, co tu uvádíš. Já nejsem obchodník a mám to tak víceméně na háku, už jsem to napsal, to je k nepochopení nebo co? Myslel jsem, že to pochopíš, bohužel ale neuspěl jsem, nejsem člověk, co by se se dohadoval, mysli si, co chceš, já mám jedny nervy. Já mám doma nějakou kuchyňskou váhu? Že jsem ji doma dosud nepotkal, to je zvláštní... nemám, ani žádnou jinou, co to hněteš zase, proč toto, jak jsi zas na takový nesmysl přišel, že mám kuchyňskou váhu a jaké má asi vlastnosti (horší než Tvoja), v kterém plátku jsi to četl, k čemu by mi asi byla? No možná do stavebnin na vážení polystyrenu, pravda, že bych o ní začal uvažovat? No, já už se s Tebou dohadovat nebudu, toto smyslu doopravdy nemá.
Odpovědět
Už moja stará mama hovorila,že s ješitnými a zádrapčivými(jízlivými) ľuďmi je lepšie sa nebaviť..ja by som dodal:ani z ľuďmi,ktorí tvrdia že majú "své zboží v pořádku"..
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?