Mezera mezi základy a zateplením

Dobrý den.Prosim o radu, zda má být nebo nemá být taková mezera po celém obvodě domu. Pokud taková má být jak řešíte, aby se tam neusídlil nějaký hmyz? Děkuji za odpověď
Odpovědět
Nevím co to je za pohled, ale mezery tam určitě nesmí být. Mezera tvoří tepelný most a minimálně myší, mravenci a vosy milují EPS.
Odpovědět
@zubr487 jak to tedy dodatečně řešit?
Odpovědět
Byl to dům na klíč a nevím zda to tedy reklamovat nebo to zvládneme sami. :-(
Odpovědět
Podle fotky je to mezera mezi soklem a izolací na fasádě. Tepelný most jako blázen. Už ta zakládací plechová lišta by se neměla používat. Záleží jak je mezera velká. Buď nařezat xps a dodatečně to tam vrazit případně to vypěnit. Dá se to jednoduše vyřešit takže žádný stres. Spíše na to zapomněli.
Odpovědět
@dyrup ano je to tak,mezera je někde 1cm někde 5cm
Odpovědět
@zubr487 Můžu se zeptat má to vliv pouze na ten tepelný most nebo i na konstrukci?
Odpovědět
@boert Normálně to vyreklamujte, toto není standardní. Můj názor pokud bych si to dělal doma u sebe tak bych tam nařezal pásky z XPS, ale firma to bude nejspíše pouze pěnit, ale i tak by to mělo stačit. Pokud byl dům na klíč vy nemáte natažený sokl např. marmolitem na fotkách je pouze polystyren.
Odpovědět
Ano marmolit v ceně nebyl a stejně kdybychom ho tam daly ta mezera tam zůstane,jsme z toho dost špatný, protože clovek, který nám to dělal se od všeho distancuje.
Odpovědět
Pokud to bude zakryté třeba tím marmolitem, tak to stačí vypěnit. Na konstrukci to nemá vliv. Problém je jen tepelný most a samozřejmě, příroda se nesmí dostat k polystyrenu
Odpovědět
@zubr487 lepší by ale asi bylo dorezat tam XPS a pak celé zakrýt marmolit je tomu tak?a pokud vypenit tak čím?děkuji za rady
Odpovědět
@boert Dořezávání XPS je podstatně pracnější a je to zbytečné. Normálně si kupte několik butelek montážní polyuretanové pěny. Zřejmě nemáte pistoli, tak potřebujete trubičkové. Rozprašovačem trochu navlhčete mezeru a nastříkejte tam pěnu. Mezeru zaplňujte jen na cca 50 %. Pěna výrazně zvětší svůj objem. Záleží na typu. To uvidíte po první butelce a taky uvidíte kolik jich budete potřebovatn dokoupit. Pěnu Vám prodají v každých stavebninách nebo bauhauzech .
Odpovědět
Ještě drobnost. Použil bych spíše nízkoexpanzní pěnu. Sice ji spotřebujete víc, ale pěna je pevnější.
Odpovědět
Článek se načítá
@zubr487 Osobně bych dořezával XPS, ale když už pěna, tak jedině Ceresit Whiteteq. Má proti jiným pěnám daleko jemnější strukturu. @boert Píšete, že je to na klíč, tzn. stejný člověk, který dělal XPS, dělal i fasádu, příp. si sehnal subdodavatele, kteří si každý jel to své - jeden XPS, druhý fasádu. Toto je zcela určitě prasárna a já bych to řešil nepřevzetím díla, resp. bych neplatil dál, dokud to nevyřeší, a povolal dozor (snad jej máte), co mi k tomu řekne, příp. znalce (pokud dozor nemáte), nebo nějakou komerční službu na posouzení. Pokud to řešit nechcete, samozřejmě můžete se pokusit to napravit svépomocně. Nicméně absolutně nedokážu pochopit, kdo je schopen toto vytvořit. Izolační obálka domu musí být nepřerušená, jinak rapidně pozbývá významu (i proto se zakládací lišty nepoužívají, protože izolaci přeruší a navíc z důvodu plechařiny způsobí po celém obvodu teplený most - stačilo ten fasádní EPS posadit na XPS a bylo by).
Odpovědět
@lukoid protoze vyse pise, ze je mezera ruzne velka tak jiste deska byla salovana xps a tedy ne moc presne a proto si pak dali zakladaci listu, aby byl polys v rovine. Tim vznikla ta mezera. Pokud by usadili prvni radu na tak krive lepene xps tak vznikne mnohem vetsi problem. Zakladaci listy existuji napriklad plastove tam je tepelny most omezen.
Odpovědět
pokud je toto jediný problém u stavby na klíč, pak je to od zhotovitele dobrá práce. Tohle je naprostá prkotina, reklamovat u zhotovitele, práce na pár minut a pár tub pěny....
Odpovědět
@dyrup Jj, to zřejmě bylo tak, že si fasádník založil svoji rovinu, proto se distancuje. Na druhou stranu pokud to byl dům na klíč, tak tam by měl být hlavní dodavatel a investora by nemělo zajímat, kdo ze subdodavatelů to udělal. Pokud si tedy investor nelil a nešaloval desku tím XPS sám či nějak mimo klíč.
Odpovědět
Dům je již předán a nikdo si toho nevšiml ani stavební dozor,čirou náhodou jsem si toho všimnul při rovnání terénu, samému se mi to nechce dělat a to z vícero důvodů.
Odpovědět
@michael_doo bohužel neni ale pro mne je toto ten hlavní a zásadní problém.
Odpovědět
@boert Pokud máte dům ještě v záruční době, pak reklamovat....A jinak to zvládnete i sám během chvilky... Ale v tomto rozhodně nevidím hlavní a zásadní problém, je to prkotina.
Odpovědět
@boert Je to fakt prkotina. Pár stovek za pěnu a hodina práce. To nemá cenu se rozčilovat a řešit to dohadováním s firmou.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?