Možnost vytápění nového zděného domu

Dobrý den, píši jako laik. Chceme stavět zděný bungalov (ytong), 4+kk,cca 130 m2. Na pozemku máme všechny sítě. Jaké vytápění zvolit? Děkuji. Nějaké diskuse jsem prošla, ale nejsem z toho moudrá...
Odpovědět
Za mě všem říkám: pokud je plyn, topit plynem (elektřina bude čím dál dražší kvůli emisním povolenkám, popř kvůli nedostatku na trhu - elektroauta). Pokud není plyn, tak elektřina - tepelné čerpadlo.
Odpovědět
@wacko nevím jestli tento názor není zbytečně krátkozraký. Ano, plyn jako komodita je jistě zajímavý v krátkodobém výhledu, nicméně předpoklad zdražováním elektřiny je třeba vyvážit i možností zvýšení soběstačnosti na výrobě elektřiny - ať už solární nebo domácí větrnou elektrárnou, kde přebytky lze řešit buďto ukládáním do baterií nebo "virtuálních baterií" čímž si výrazně snížíte cenu. Nechci ani nebudu tvrdit, že toto řešení je pro všechny rentabilní již dnes, nicméně kdo vlastní solární elektrárnu a elektromobil, tak již výrazně rychleji odepisuje rozdíl mezi pořizovací cenou a návratností, protože šetří i za pohonné hmoty. @galvac jelikož neznáme předpokládané TZ vašeho domu, lze jen těžko vypočítat, co například ve výhledu 10 let pro vás bude nejrentabilnější. Zda plyn, nebo by se vám zaplatilo tepelné čerpadlo. Co se týče komfortu provozu, tak ten je při dnešních technologiích u obou systému podobný. Pokud zvolíte teplovodní podlahové vytápění, tak zdroj můžete kdykoliv vyměnit, stačí s tím je trochu počítat a udělat si přípravu (případně alespoň nechat prostupky).
Odpovědět
Na tohle vam nejlepsi odpoved daji projektant a energeticky specialista. Oni dva budou vzajemne ladit dum tak, aby to vyhovelo legislative i vam.
Odpovědět
Pro tato rozhodování je alfou a omegou znát tepelné ztráty domu, z povinného PENB. @wacko Za mě všem říkám, že nelze uplatnit tvrzení, že plyn je vždy nejlepší řešení. Např. já měl ve finále volbu mezi plynem s TČ a po vykalkulování jsem zvolil TČ, byť jsem měl plyn na hraně pozemku. Samozřejmě kalkulováno v aktuálních cenách ... co bude za deset let z hlediska vývoje ceny je ve hvězdách ...ale elektřina má určitě výrazně vyšší možnosti v národní soběstačnosti, či soběstačnosti domácnosti.
Odpovědět
@wacko Děkuji, plyn máme na pozemku
Odpovědět
Profilova fotka
@galvac já bych se zamyslela nad tím, že elektřina se vyrábí u nás, plyn se dováží. Z toho plyne to, že cena elektřiny bude vždy nějakým způsobem kopírovat náklady, cena plynu bude vždy výsledkem (politického) handlu. Dnes jsou vztahy dobré, plyn je levný, ale může se stát, že příští vládní garnitura se obrátí na jinou světovou stranu, a pokud se bude obřími tankery dovážet zkapalněný břidlicový plyn přes oceán, pak se z tohoto typu topení člověk zjeví. Kromě toho, tepelné čerpadlo necháš nainstalovat a seřídit a několik let o něm nemusíš vědět, u plynu máš povinně komín a každý rok povinné revize jak kotle, tak komínu. Bohužel tu křišťálovou kouli nikdo z nás nemá
Odpovědět
Profilova fotka
@galvac jasne ze drevo, zahreje vicekrat 🙂
Odpovědět
Záleží kdy dostanete stavení povolení, jestli letos tak plyn, nebo TČ, elektriku se záložním zdrojem např. krb. Od roku 2022 již nic jiného než pasivní dům nepostavíte, takže plyn, TČ, nebo elektriku, ale s kupou solárů na střeše, tak aby byl dům energeticky soběstačný. Rozdíl je samozřejmě i v použití stavebních materiálů. Mám takový pocit, že vše vede k dřevostavbám, jelikož cihlu bude potřeba hooodně zateplit.
Odpovědět
@esmeralda2 No elektřina se sice vyrábí v tuzemsku, ale vy rozhodně nepoznáte jestli z vaší zásuvky leze z Temelína či z Norského vodopádu....Evropská síť je propojená soustava. Vše ostatní se pak odehrává na burze.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?