Podlahové vs. radiátorové topení

Ahoj, vim ze je to tu stale do kola ale za celou dobu co se to tu resi kazdej prisel k nejakym zkusenostem a poznatku. Chceme se rozhodnout jestlu dame na celej dum podlahove vodni topeni nebo radiatory a podlaha jen v koupelne a kuchyni. Jak to mate vy a jste s tim spokojeni? U nas se jedna o bungalov 4+1 150m2 + salavej krb. Diky a neresim jestli podlahove vodni nebo elektricke.
Odpovědět
1
2
Asi bych se odpíchl od tepelné ztráty domu... U pasivní nebo hodně úsporné stavby, bych asi šel do radiátorů... podlahovka bude stejně studená a o dost dražší.
Odpovědět
Profilova fotka
Mam bungalov, vodni podlahove topeni a v koupelnach zebrikove radiatory a spokojenost nejvetsi. Jo a krb umi take topit do podlahy. Radiatory uz bych nikdy nechtela. @zdenna
Odpovědět
Všude vodní podlahovka a spokojenost. Neměnil bych. Cena podlahovky je srovnatelná s radiátorama.
Odpovědět
Profilova fotka
Dávám všude podlahové topení 150 m2 patrový dům - radiátory bych nechtěl ani zadarmo - podlahovka objednaná -)) v koupelnách žebříky - solo okruh z rozvaděče k žebříku
Odpovědět
Všude máme podlahovku, jen v koupelnách jsou navíc žebříky na dosušování ručníků. Ještě nebydlíme, ale už teď jsem ráda, že mě radiátory neomezují v rozmístění nábytku. Někomu podlahovka vadí, protože nejde o takové to sálavé teplo, ke kterému se člověk přilepí, když příjde ze zimy. Toto já oželím, preferuji teplo od nohou
Odpovědět
Profilova fotka
zdravím taky se přidám máte někdo kombinaci podlahovka a v patře radiátory ? zajímalo by mě jak to funguje když podlahovka pracuje s jinou teplotou než klasický radiator.
Odpovědět
@zdenna bydlíme v bytě, kde máme všude dřevěné parkety a topíme radiátory. To zima od podlahy mě někdy pěkně štve. Radiátory jedou, v bytě je horko, ale stejně bez pantoflí o komfortu mluvit nejde. Stavíme barák, všude bude podlahovka a nemůžu se toho dočkat. Určitě bych netvrdil, že podlahovka je mnohem dražší než radiátory. Cenové nabídky se ale určitě mohou hodně lišit, co jsem se tak bavil. Já bych je měl začít dostávat příští týden. @wario myslím, že zrovna na modré střeše jsem kolikrát četl, že tu někdo tuto kombinaci má a většina se myslím vyjadřovala, že by příště dali podlahovku všude. Ti zbylí si možná jen nechtějí přiznat, že to možná nebyla nejlepší volba. ;-) Pokud chcete, aby jste měl nižší teplotu do podlahovky a vyšší do radiátorů, tak jednoduše zvolíte dvouokruhový kotel nebo teplené čerpadlo.
Odpovědět
Dekuji vsem za nazory. Jak je to s tim ze se vic prasi? Pro alergika to neni vhodne ze se projde nebo v rohahch hromadi prach a jak topite tak se to vznasi ve vzduchu. Co kytky kdyz mate na podlaze? Prej se vysusuji a dokonce jsem slysel ze nekomu otaci kolobeh krve a otikaji nohy. TZ mame ted 7.3 ale bez trojskel, vetsi zatepleni domu a vetsi zatepleni strechy. Tudiz se dostaname mnohem niz.
Odpovědět
Nekdo jeste poznatky?
Odpovědět
@requied s tím moc nesouhlasím...záleží hodně na podlahové krytině...máme skoro pasivní dům, vinyl, podlahu krásně teplou a dražší o tolik než radiátory nebyla..:) @zdenna máme podlahové elektrické a (1,5roku), neměnili bychom. Radiátory nemají smysl, navíc v místnosti "překáží".Kytkám to vůbec nevadí (mám většinu na zemi), s koloběhem krve se mi to taky nezdá, to bys to musel mít rozpálený jak nevím co...S prachem neporadím, naštěstí máme rekuperaci, takže se nám tu práší minimálně ;-) :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@wario my máme v přízemí podlahovku a v patře radiátory, ale máme dvouokruhový kotel, takže jedou nezávisle na sobě :-) samozřejmě bych raději podlahovku všude, ale nemáme novostavbu a nechtěli jsme předělávat trámový strop, navíc je na podlahovku ideální dlažba a tu jsme nahoru taky nechtěli.....podlahovka dnes už vychází cenově stejně jako radiátory, u nás byl rozdíl ceny přízemí-patro 6 tis.
Odpovědět
@zdenna doporučuji přečíst toto... http://www.szsbn.cz/podlaha.pdf
Odpovědět
Článek se načítá
@luckydaisy kde vsude mate zapojenou rekuperacku? Na kolik to prijde?
Odpovědět
@zdenna v celém domě, nemáme "značkovou", ale vzhledem k tomu, že plní svou funkci, to neřešíme...manžel sehnal hlavní jednotku od jednoho "kutila", dokoupil filtry + celou sestavil, zprovoznil, cena 20tis (včetně trubek)... ;-) originál se dá pořídit od 80tis. výš a to už nám přijde trochu moc...
Odpovědět
@radim83 super. Dalo mi to hodne odpovedi :) diky
Odpovědět
@luckydaisy prave je to docela palka. To mate v kazde mistnosti? Take bych si trubky natahal sam. Jen tu jednotku sehnat.
Odpovědět
Čau zdenna. Máš mobilní telefon? Ten také životnímu organizmu škodí... Vykašli se na to že jedna paní povídala... Ale k tvým dotazům: 1) Jak je to s tím, že se víc práší? Dle mého názoru je to blbost. Neboť: - aby se mohlo více prášit, muselo by vznikat více prachu, což podlahovkou nevzniká. - od radiátorů proudí teplo nejprve vzhůru ke stropu, následně po protější stěně proudí dolů a pak až po podlaze jde zpátky k radiátoru (zjednodušeně řečeno), oproti tomu od podlahovky jde teplo "pouze" vzhůru. Tak co bude více vířit prach? - v rozích se hromadí prach na hladkých podlahách (dlažby, lamino, atd.), i když tam podlahovka není. 2) Kytky? - kytky můžeš klidně mít. Povrch podlahy může mít max. 29 stupňů. Akorát kytky nebudeš zalévat 2x za 14 dní ale třeba 3x. 3) Vliv na člověka a otékání nohou? - Ano, organizmus je primárně navyklý na teplo se shora od slunce. Dlouhodobé vystavení se teplu od "spoda" může dojít k nepříznivým vlivům na organizmus. Sám nevím a není mi známo, by došlo od podlahového vytápění k nějakému negativnímu vlivu na člověka u někoho konkrétního. Vždy to bylo jen, říká se... - Zároveň si uvědom, kolik času budeš s nohama na podlaze trávit? Přes den budeš v práci, večer chvíli a pak jdeš spát. O víkendu, když nebudeš v práci, stejně se budeš pohybovat někde venku... - Z tohoto důvodu si kamarád nedal podlahovku, protože slyšel, že po tom mohou otékat nohy. Dnes toho hrozně lituje. Zajdi za někým koho znáš, kdo v baráku 10 let bydlí, a zeptej se ho jak mu vyhovuje podlahovka. Komu budeš více věřit, přímé zkušenosti od někoho koho znáš, nebo cizím lidem z internetu?
Odpovědět
@zdenna ano, do každé místnosti je vyvedená trubka, některé místnosti mají "nádechy" a některé "výdechy", v kuchyni je třeba obojí..
Odpovědět
@luckydaisy S čím nesouhlasíte? S tím že podlahovka v pasivním domě bude studená? Tak věřte že tomu tak je. Nebo musíte mít doma alespoň 30° aby bylo cítit že vůbec hřeje.
Odpovědět
@requied vzhledem k tomu, že ho skoro máme (jsme na hranici pasivního), tak vím, že tomu tak není..Studená je maximálně dlažba, ale vinyl rozhodně ne (a to topíme na nejnižší možné minimum).Takže opravdu záleží na volbě krytiny... ;-) :-)
Odpovědět
@luckydaisy ano, podlahová krytina má ale mnohem větší vliv na pocit tepla od podlahy než podlahové topení... Takže si zkuste šlápnout na dlažbu a uvidíte že podlaha bude studená (i když budete topit)
Odpovědět
@requied a to jsem taky psala, viz komentář :)
Odpovědět
Profilova fotka
pár mých známých má podlahovku dole a radiátory nahoře, říkali, že kdyby mohli dají si podlahovku už všude, pokud si to takto dáš radiátory do patra - tak se to zbytečně prodražuje - do každého systému jiná teplota topné vody, nebo obří velkoobjemové radiátory - proč ??? to dělat si to komplikovat ??? nevím vysušovat kytky -))) to je asi sranda ne, podlahovku bych si do starého domu asi nedal ale do moderní novostavby ztráta nevím 7 kw - tak přeci nemůže mít podlaha víc než 27 stupnů spíš méně - a s rádiátory máte o třeba 5 stupnů méně - myslím, že stačí jen víc zalejvat -))) cena podlahovky zrovna řeším s výrobcem a obchodáky - jediní mi zatím spočítali cenu - giacomini - podlahová plocha domu 165 m2 - cena včetně systémové desky s kročejovým utlumem - dva rozdělovače - dohromady 16 okruhů - 2 k žebříkům a 14 po domě - prý podobně dlouhých aby to dobře topilo - nechal jsem si to naddimenzovat - cena za materiál 130 000 kč - z toho ty systémové desky dělají skoro půlku, ale po slevě se dostanete na úpůlně jinou cenu radiátory asi vyjdou levnějc no motat to budu s nějakým topenářem sám - tipuji tak 3 - 4 dny - čeká mě to za 3 měsíce - ted jen rezdělovače před omítkami
Odpovědět
Profilova fotka
pokud nedáte systémové desky dostanete se materiál podlahovky třeba na 40 000 -50000 kč - u domu 160 m 2 plus polystryren samozřejmě pod odrazovou folii
Odpovědět
Suhlasim s @requied. Je treba sa odpichnut od tepelnych strat domu. Keby som staval znova, tak sa pravdepodobne vykaslem na radiatory aj podlahovku :) a kuril by som len klimou.
Odpovědět
Já bych řekla, že je třeba zvážit ještě jiné věci. My když přišli za projektantem s tím, že chceme všude podlahovku (máme bungalov), zeptal se nás nejprve, jak chceme topit, co od topení očekáváme, zda budeme mít rekuperaci, jestli opravdu chceme velká okna na jih a západ, jakou podl. krytinu chceme mít. Vysvětlil nám, že podlahovka má dlouhý náběh a dlouhou setrvačnost. Takže pro někoho, kdo má rád celý den stabilní teplotu - ideální. Pro nás ne - chceme mít možnost regulovat teplotu dle potřeby. Když uklízím, luxuji , vařím apod., stačí mi kolem 20 st. A když vím, že si za chvíli půjdu sednou k TV, přidám a za půlhoďky mám 22. Druhá věc rekuperace - můj muž byl zásadně proti. Takže ji nemáme :-D , větráme okny. Když ráno pořádně vyvětrám a je mráz, teplota prostě klesne o cca 2 st. Ty 2 stupně bych podlahovkou dotápěla pěkně dlouho, takhle je to za chvíli. Ale kdo má rekuperaci, tenhle problém mu odpadá. Další věc je slunce. Máme velká fr. okna na jih a západ. Těch jsme se nechtěli vzdát za žádnou cenu. Když je teď slunečný den, topení nám v podstatě zapne chvíli ráno a pak až pozdě odpoledne. Při setrvačnosti podl. topení bychom měli asi doma saunu. Co se týká podlahové krytiny, dlažbu (pro podlahovku nejlepší, jsme nechtěli). Původně jsme chtěli dřevěnou nebo bambusovou podlahu, ty už nejsou tak vhodné. Určitě se nemyslím, že se od podlahovky víc práší nebo že má negativní vliv na zdraví - to jsou hlouposti. Častá připomínka, že radiátory překážejí - máme je jen v ložnicích pod okny, tam mi absolutně nevadí, v chodbě a TM také ne. V koupelnách máme žebříky (ty by byly stejně) a v ostatních místnostech s. fr. ok ny máme podlahové konvektory, takže v pohodě.. Trochu problém byl v zádveří, ale tam jsme to také vyřešili, dali jsme designový radiátor se zrcadlem, a tak jsme zabili dvě mouchy jednou ranou. Co se týká úspornosti - možná je podlahové topení trochu úspornější (kond. kotel a topení na nižší teplotu) - nevím, nemohu posoudit. Ale s naší spotřebou jsme velice spokojeni - máme normální kotel (zhruba za polovinu ceny, co stojí kondenzační) a ročně protopíme včetně TUV a při vytápěné ploše 190 m2 13 tis. Kč Dům je v kategorii B, žádný pasiv.. Docela jsem se rozepsala, ale chtěla jsem těm, kdo se rozhodují, nastínit i jiné pohledy než ten, že je dnes prostě polohovka in a "dává ji každý". Někdo na ni nedá dopustit a někdo se rozhodne jinak a také nelituje. Je prostě třeba s chladnou hlavou zvážit klady a zápory obou alternativ a pak se rozhodnout.
Odpovědět
@aneri53 "Když ráno pořádně vyvětrám a je mráz, teplota prostě klesne o cca 2 st. Ty 2 stupně bych podlahovkou dotápěla pěkně dlouho, takhle je to za chvíli. " s tím moc nesouhlasím a věřím, že kdo má ty zkušenosti, tak mi dá za pravdu, předpokládám, že většina. Momentálně máme taky radiátory. Máme-li třeba 22°C a vyvětrám, přičemž mi teplota klesne třeba na 19°C, tak tím chladnějším vzduchem sice ochladím čidlo termostatu/teploměru, ale jakmile to okno zase zavřu, tak se mi teplota bez zapnutí kotle sama zvedne na nějakých třeba 21-21,5°C, protože jsem vyměnil pouze vzduch, ale zdi a ostatní jsou pořád teplý a vzduch se rychle zase ohřeje. Přitopením rozhodně není nutný dohánět celej teplotní pokles. A i celkově si myslím, že se v tom příspěvku objevují trochu matoucí informace.
Odpovědět
@radim83 Nevím, jen mi přijde logické, že pokud teplota v místnosti klesne např. o 3 stupně, trochu se ochladí i povrchy, netvrdím, že se musí dohnat celý teplotní pokles, ale přijde mi logické, že to radiátory nebo konvektory, kde je daleko vyšší teplota vody, dotopí rychleji. Podlahovka má zase větší plochu, prostě nevím, je to možná sporné. Ale určitě je fakt, že pokud přijdu do domu, kde je 19 st.(stabilně, ne po větrání) a chci tam mít 22, tak to radiátory nebo konvektory dokáží za mnohem kratší dobu. Proto je podlahovka vhodná tam, kde je požadovaná více méně stálá teplota. Pro někoho plus, nám to nevyhovuje. Jak říkám, z počátku jsme byly na 100 % rozhodnuti pro podlahovku,(a peníze v tom nehrály žádnou roli ) ale po rozhovoru s projektantem jsme si ujasnili, co chceme a co je pro nás důležité a rozhodli se takto. Kdyby nám současný stav nevyhovoval, klidně to přiznám a řeknu, udělali jsme blbost a až příště budeme stavět :-D uděláme to jinak. Je také asi důležité, zda je žena celý den doma s dětmi, které si hrají na zemi a stabilní teplota jim vyhovuje. My máme už děti odrostlé, často býváme mimo domov . To je topení o cca 2st. stažené, ale před návratem do hodinky dotopí na požadovaných 22 st. Aby bylo jasno, podlahovku vůbec nezavrhuji, jen jsem chtěla upozornit na některá její specifika, která jsou pro některé lidi plusem, ale jiným, s jinými požadavky a životním stylem nemusí vyhovovat. A pokud máš pocit, že některé informace jsou matoucí, klidně je vyvrať, ať se ostatní poučí. :-)
Odpovědět
@aneri53 ne, s tímhle už souhlasím :-)
Odpovědět
Wau jste se pekne rozepsali. Dekuji vsem za postrehy :) My budeme mit vsude dlazbu, elektrokotel, salavej krb. V koupelne zebrik jinak vsude podlahove vodni. Stale teplo od noh nam bude vyhovovat. Nicmene co se tyce chladneho povrchu nam nevadi. Do ted mame koberce a plovoucku a stejnak chodime v nazouvakach :) mame take dum v energeticke zone B takze to snad nebude tak hrozne. Jinak musim zjistit rekuperacku :)
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?