TČ do nezatepleného domu

Zdravím 🙂 Chtěla bych se zeptat na názory a zkušenosti - je podle vás vhodným způsobem vytápění tepelné čerpadlo (přikláníme se spíše k země/vzduch) i v případě, že je dům nezateplený? Bude mít zateplenou střechu a podlahu, ale stěny zateplit nelze. Současné tepelné ztráty neznáme, ale je to dům starý s hodně tlustými stěnami (ale nevím, jestli to nějak extra koreluje s jejich izolačními vlastnostmi). (nachází se v památkové zóně, je to neprůchozí přes památkáře, tedy rady "není nad čím přemýšlet, rozhodně si to zateplete" jsou bohužel bezpředmětné) A pokud ne - co byste volili? Plyn v obci není. P.S.: Jo, googlila jsem to a samozřejmě našla na internetu články, že to určitě vhodné je, nicméně obvykle se tyto články nacházely na webech výrobců tepelných čerpadel, takže bych ještě ráda znala i další názory. :)
Odpovědět
Profilova fotka
chtelo by to nechat spocitat energetickou narocnost domu aby bylo od ceho se odpichnout, kazdopadne plyn neni, takze krome elektriny zbyvaji uz jen pevna paliva takze na vyber asi moc nebude 🙂
Odpovědět
edit: Přepsala jsem se, měla jsem na mysli samozřejmě TČ země/voda, ne vzduch. @geodett No taky si říkám, že těch variant už moc nebude... Manžel má zkušenosti s bydlením v domě a s "otročením" kolem dřeva, takže tomu bychom se rádi vyhnuli - máme tam i malý krb, ale chceme ho mít pro radost, ne pro starost. Uhlí nechceme (jestli se to vůbec ještě smí?). Tak nevím, co jinak... Ale právě jsme zaslechli názory, že TČ do nezatepleného domu není dobrý nápad - jenže právě nevíme a) proč a b) co jiného. 😐
Odpovědět
Profilova fotka
@synura_p tepelko tam urcite dat pujde, jen bude mit vetsi spotrebu nez v nezateplenem dome, ale to neplati jen pro tepelko 🙂 zeme/voda je urcite lepsi system nez zeme/vzduch, ale ta cena porizeni je take nekde jinde, takze jde o to propocitat vsechno aby to nebyla uplna ekonomicka silenost z jineho vam skutecne zbyvaji uz jen klasicka pevna paliva - uhli urcite jde jen s kotlem na automat, pelety (cena), drevo (prace), klasicky elektrokotel (financni sebevrazda pri nezateplenem dome), a jeste se da zkusit otuzovani, to vyjde asi nejlevneji 🙂 🙂
Odpovědět
Profilova fotka
@synura_p Naši mají starý dům z opuky, zdivo obvodové silné cca 60-70 cm, taky nezatepleno ani stropy -jsou všude povaly a trám vedle trámu. Okna nová dvojskla dřevěná. Už druhým rokem provozují TČ vzduch voda LG Therma V 16 kW topení do radiátorů + ohřev TUV přes kombinovaný stacionární ohřívač o objemu 250L a další 180L bojler kombinovaný, jsou tam dvě rodiny sestra s dětmi a rodiče. Roční cena za komplet dům tzn. vytápění vaření svícení atd. -byla sice velká cca 90 tisícale je to patrový dům a dvě rodiny plus doba covidová a navíc tam asi zbabrali cenu za el. takže teď v říjnu bude nové vyúčtování tak se uvidí.
Odpovědět
Nikde nepíšete o tom jaká okna jsou v domě instalována - to je také dost podstatná záležitost. Ta zateplená střecha a podlaha je rozhodně plus. Systém TČ země/voda je výkonnější než vzduch/voda - takže to je také lepší. Ale v každém případě by to chtělo aby ten dům zkontroloval odborník a po výpočtu bude moci stanovit výkonovou řadu TČ, kterou by dům potřeboval. Jde o to najít nějaký "kompromis" - je špatné to mít poddimenzované, ale stejně tak není dobré naddimenzovat. Na základě vypočtených tepelných ztrát už budete moci mnohem lépe uvažovat o nejlepším způsobu vytápění.
Odpovědět
Je tu ještě možnost toho plynu a to tak že si necháte namontovat i zásobník na plyn. U nás v práci to řešili a radši chcou zásobník než nechat udělat přípojku dlouhou 200m, zásobník přijde levněji. Ale cenu neznám prohledat po netu. A nevím co památkáři. Ale teď se rozhodovat čím topit je problém. Jestli bude plyn a za jakou cenu jak to bude s elektřinou atd. Hlavně u nezateplené ho domů.
Odpovědět
@synura_p Tak pro srovnani: mame 150 let stary dum, 140m2 obytna plocha. Prizemi nezateplene 50 cm cihla, podkrovi zateplene zevnitr 20 cm izolace (nadezdivka), sikminy 20 cm izolace, puda 30 cm izolace. V prizemi teplovodni PT, nahore radiatory. Vsude eurookna 2sklo, bojler 120l. Plyn neni, topime el.kotlem....na TC nezbylo 😬 Otopna voda mezi 28 az 36 stupni, (i do radiatoru) zalezi na teplote venku, V prizemi topime na 21C, podkrovi 19C. Spotreba elektriny (vcetne bojleru a vareni) za rok 15 MWh. Sem tam pritopime krbovou vlozkou.
Odpovědět
My jsme šli k údivu všech do uhlí. Rozhodnutí padlo loni zhruba v dubnu, zvažovali jsme dřevo, tuším Attack kotel na dlouhé polena plus akumulačky, aby se snížila frekvence přikládání, nakonec jsme šli i z důvodu nákladů na pořízení do uhlí. Kaplička na plyn je dokonce před barákem a asi to bylo visionarske rozhodnutí. Naštěstí jsme vyhmatli Benekov kotel z bazaru za velmi dobrou cenu, to už teď podle mě není tak snadné, když se více lidí vrací k alternativním způsobům a aby bylo co do zálohy. Není úplně vhodný na spalování pelet, ale brali jsme to tak, že nouzově bychom mohli spalovat i toto. Původní vytápění elektřina a s elektřinou už nechci mít nic společného, vytápět starý dům El. Je ekonomická sebevražda, těch 90 tisíc bych i věřila, u nás to bylo přes 50, před zdražením... Čerpadlo jedině k opravdu dobře zateplenemu domu. Pokud nemůžete zateplit z venku, zaměřte se na zateplení zevnitř, je na to speciální Ytong. Podle mě se to vrátí na ceně elektřiny. Potom bych čerpadlo vzala v úvahu. Ty kilowatty do toho baráku prostě dostat musíte, pokud má tepelné ztráty, a to něco stojí.
Odpovědět
Právě do nezatepleného domu mi TČ dává největší smysl. Oproti zatepleným novostavbám se vám vyšší pořizovací náklady vrátí mnohem dřív. Navíc, vzhledem k tomu, že dům je nezateplený, budete mít mnohem delší topnou sezonu a tím pádem budete TČ více využívat v době, kdy má lepší topný faktor. Takže za mne bych asi do toho TČ šel. Nevím, jak je to u distributorů, ale mám dojem, že s tepelným čerpadlem můžete dosáhnout i na nějaké výhodnější tarify.
Odpovědět
@franti_p Ten dům se teprv bude rekonstruovat, okna tam jsou nějaká stará, myslím dvojitá, ale budou se dělat nově, stejně jako celé podkroví a zateplení střechy, takže zatím by byla návštěva odborníka asi předčasná. @edison101 Dík za poznatek. Zatím jsme ale přesvědčení, že plyn nechceme, ať už z důvodu kontextu současných událostí, tak třeba bezpečnosti (ono už to asi dnes nebezpečné není, ale bojím se, že bych z toho měla špatný pocit, mít doma ve sklepě tak velkou bombu s plynem). @anela13 Díky za příspěvek, to mě napadá, že to podkroví bychom mohli zevnitř odizolovat taky (bude se dělat nově celá nadezdívka i střecha), to by taky mohlo pomoct.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?