Topení elektrokotlem

Profilova fotka
Dobrý den, topíme elektrokotlem 9kW podlahové topení, plocha 130m2. Jaká je vhodné nastavení teploty průtokové vody? Na teplou vodu máme zvlášť bojler. Minimum na elektrokotli je 25°C. Co je vhodnější pro menší spotřebu el. energie, větší teplota vody a méně častější cirkulace neboli spínání elektrokotle, či naopak? A jaká by měla být idelaní teplota průtokové vody. Doma máme rádi okolo 23-24°C
Odpovědět
ono ta to prejde pri ucte staci 21stupnov a bude aj menej stupnov stacit
Odpovědět
Profilova fotka
@vrajmantak kdyz vubec neodpovidate na muj dotaz, tak zbytecnych komentaru se prosim zdrzte. Ano, me by stacilo i 20°C, ale nebydlim v dome sam a zminena teplota je kompromis vsech clenu rodiny, nejsem sobec....
Odpovědět
Předpokládám že novostavba nebo relativně nový dům? Pokud ano, tak pana vrajmantaka neposlouchejte, při vaší ploše a PT to dělá možná TZ kolem 5kW ne? Tam si myslím, že se vlezete do 35 000 maximálně za elektriku ročně (cca 3k za měsíc), takže pán sice cosi kecá, ale neví o tom nic.
Odpovědět
Profilova fotka
@vladimir_sacha ano novostavba 38 Heluz Family, 10cm zatepleni, trojsklo a 20cm pol. v podlaze, ano vypocet mi vysel podobne a zalohy jsem si nastavil na 3000kc mesicne, nasledne uvidime. Odpoved na muj dotaz asi zrejme nevite ze?
Odpovědět
@martin_masek Teplotu vody vám bohužel moc neporadím, my totiž máme termostat, kde si to řídí podle teploty v místnosti a je to na něm od 22 do 22,5C. Kdy teda kotel zapne, jede na plný výkon (v našem případě 24kW) a topí tak 3 - 6 hodin v závislosti na teplotě a vodu pak drží zhruba 55C, pak se vypne termostatem, jak stoupne teplota doma a už nejede, ale u nás nižší teplota vody moc neuspěje, protože se neprohřeje podlaha ve spodním patře, když má voda pod 50, tak chládne nebo je akorát taková vlažná, v krbové vložce musím jít na malém okruhu na 65 - 70 C, kdy to pak upouští do podlahy, aby se prohřála. Takže s teplotou nevím, ale ve vašem případě bych volil tak, aby jel pokud možno konstantně třeba na 3kW pořád v takovém období jak je teď.
Odpovědět
@martin_masek Na té teplotě vody záleží jak je PT udělané. Musíte otestovat těch 25st. jestli to bude přetápět tak použijte pok. termostat, v průběhu topné sezony je rozsah topné vody 25-35 st. u dobře udělané podlahy by teplota vody neměla překračovat 40st. a jestli na tom kotli umíte nastavit doběh tak ho nastavte klidně na 30min. bude se tak vyrovnávat teplota podlahy. Nevím co máte za kotel ale třeba u Prothermu lze připojit venkovní čidlo které podle teploty venku bude upravovat teplotu vody do podlahy. PT topte pokud možno s minimálním přerušováním.
Odpovědět
Profilova fotka
@vladimir_sacha my termostat samozřejmě máme, tam je zvolena zminena teplota 23,5°C to je požadovaná teplota v dome, respektive místnosti, kde termostat je. Hysterze 1°C. Moje otázká zní jestli je lepší menší teplota průtokové vody (kterou nastavím na samotném elektrokotli) a častější spínání a cirkulace vody v podlahovém topení. Či méně častá a vyšší teplota. Co více šetří el. energii a jaká je idealní teplota průtokové tekutiny.
Odpovědět
Profilova fotka
@wpavel Ano mame protherm, pokojovy termostat take. Takze dle vas odber elektriny se moc nelisi? Spise tedy mensi teplota a co nejstalejsi cirkulace? Dekuji
Odpovědět
@martin_masek Spotřebu udává dům a jeho TZ a požadavek na teplotu v domě údajně každý trvalý pokles teploty o 1st. je úspora asi 6% energie. Přerušováním topení nic nezískáte max. diskomfort. V dnešních úsporných domech je někdy větší spotřeba pro ohřev TUV.
Odpovědět
Profilova fotka
@wpavel ok moc dekuji za rady, preji hezky zbytek vecera
Odpovědět
Přerušováním se ušetřit dá a hlavně u lidí, kde většinou dopoledne nikdo není. Menší úspora je v tepelných ztrátách, což v nových domech za rok může dát ale jen 1 nebo 2%. Zajímavější úspora ale může být tím, že si na odpoledne můžete zvýšit teplotu podlahy, což zvýší pocit vyšší teploty a je pak možné snížit teplotu vzduchu. Tady by se dalo uvažovat o 4 až 8%. To platí pro elektrokotel, ale ne úplně pro TČ.
Odpovědět
@martin_masek a neni lepsi si zjistit, jestli ma kotel ekviterm (predpokladam ze ma) a podle toho topit? Podle krivky se ti pak sama nastavi optimalni teplota vody.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@kekita bohuzel timto nas elektrokotel zrejme nedisponuje
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?