Vata 30cm nebo stříkaná izolace?

Dobrý den, budeme zateplovat podkroví a měli bychom dávat vatu 30cm odpor cca 33. Ale teď za mnou přišel známý proč nedáme stříkanou izolaci. Jaký je v tom rozdíl? Co je lepší? Co cena? Děkuji Lucie
Odpovědět
Tak stříkaná izolace stojí cca 2x tolik, než kdyby jste si dávali svépomocí klasickou vatu.
Odpovědět
dražší to je, ale mělo by to být lepší, taky teď řešíme. Vata se slehává a po pár letech nemá takové izolační vlastnosti - prý. Navíc je náchylná na špatnou pokládku.
Odpovědět
Od foukané se držte dál. Je to pěna, má menší difúzní odpor, větší póry, v čase degraduje a na trhu můžete lehce narazit. Foukanou dělá dnes kde kdo (není to totiž náročné), často tomu nerozumí, neudělá to pečlivě a opravdu špatně se to opravuje. Vata neslehává, pokud do ní samozřejmě nepůjde extrémní vlhkost, tzn. hlavně udělejte v pořádku parozábranu a ze strany s taškami hydroizolační fólii a neměl by být problém. Náchylná na špatnou pokládku není vata, ale fušéři. Raději si to zateplete sami. Zkuste požádat výrobce vaty o rychloškolení a vysvětlení technického postupu, obvykle jsou vstřícní.
Odpovědět
ja jsem pro foukanou celulozu Ciur :-)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 měsících
@lukoid Je parozábrana nutná vždy? Momentálně také řešíme zateplení střechy a od klasické vaty jsme ustoupili právě z důvodu, že musí být udělaná parozábrana. V podkroví jsou cca 15 let sádrokartonové stropy ukotvené na deskové podbití, takže na žádných profilech a ani žádná parozábrana a jsou v naprostém pořádku, žádná vlhkost. Nutno podotknout, že dům je cca 30 let starý a není zateplený, všechna okna i střešní jsou dřevěná a současná izolace střechy je mizerná - bůhví co, obálka domu není zateplená vůbec a to jsou zdi jen v tl.30 + omítka a fasáda je dohromady cca 35 cm :-) Takže dům pěkně dýchá, ale projevuje se to samozřejmě negativně i na faktuře za energie :-/ Takže teď zvažujeme co a jak udělat a čím zateplit střechu, nechceme demontovat stropy a proto hledáme alternativní způsoby zateplení, pod foukanou izolaci a snad i pod stříkanou nemusí být parozábrana.
Odpovědět
@eilleen2780 varianta je i nadkrokevní izolace, ale je zase potřeba rozebrat krytinu a laťování. Co se parozábrany týče, myslím si že by měla být i u foukané / stříkané izolace aby nepohlcovala vlhkost a tím nedegradovala.. ale možná se pletu :-)
Odpovědět
@doog rozebrat krytinu a laťování budeme muset tak jako tak. Krov je sice v dobrém stavu, ale krokve jsou jen 14 x 9cm, takže při jakékoliv formě izolace se budou muset nastavovat a dělat nové jak latě, tak kontralatě, takže to nás nemine. Ale otázka je co s tou parozábranou, jestli dávat nebo nedávat, popř. co pak s těmi deskami, na kterých je současný sádrokarton uchycený...
Odpovědět
@eilleen2780 Je to na mě dost specifické, ale parozabránu vnímám jako nutnou u jakékoliv konstrukce. Nikdy se nesmiřte se slovy "takto to stačí", která Vám řekne spousta řemeslníků. Když už jdete do zateplení, udělejte to pořádně. Vaši problematiku bych doporučoval projednat třeba s p. Janem Ryplem z Juty, který se v tomto dost orientuje (viz třeba článek http://stavba.tzb-info.cz/strechy/339...). Kontakt na něj najdete na stránkách http://www.juta.cz/vyrobni-programy/s... dole vlevo.
Odpovědět
@lukoid Děkuji za kontakt, zkusíme a uvidíme co nám pan Rypl poradí
Odpovědět
Profilova fotka
Pokud jde o strikanou po konzultaci se stavebním dozorem je neprijatelne a nevyhodne. Nevite jestli se vata dostane do kazdeho rohu.strechy.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?