Ytong 450 bez polystyrenu vs. Ytong 300 a 15cm polystyren

Profilova fotka
Dobrý den všem, chtěl bych se prosím zeptat na váš názor a případně zkušenosti. Co by jste mi doporučili a proč. Ytong 450 a už nedávat polystyren, jen lepidlo a fasádu nebo dát Ytong 300 a 15-tku polystyren. Díky moc za vaše rady.
Odpovědět
@gugy19 Těchto témat je tu spousta. Já bych doporučil tu tenčí a zateplit. Bude to levnější, dají se následně odstranit chyby při zdění. Stejně na tom baráku nějakej EPS bude, i když to vyzdíš z té 450 - podlaha, věnec, možná špalety. Ale stavba domu není je o ekonomice, takže kdybys měl nějakou averzi k EPS na fasádě, tak to klidně postav z té 450, než aby se ti v tom pocitově blbě bydlelo.
Odpovědět
Profilova fotka
Nee tady nejde o ekonomiku, jak ušetřit. Spíš o praktičnost a efektivnost:-)
Odpovědět
@gugy19 u jednovrstvé skladby je mnohem složitější správně vyřešit náročné detaily jako třeba překlady, rohy, věnec, atd... Navíc za stejné peníze získáte lepší parametry a bezpečnější konstrukci stěny.
Odpovědět
@gugy19 Ale o no to o ničem jiném moc není. Až bude barák stát, tak tu obálku nikdo neuvidí, tedy bude šumák z čeho to je, bude to mít i podobou životnost, a budou se jen počítat protopené peníze a stejně tak se budou při stavbě počítat i náklady na materiál. Kamarád chce stavět s porothermu 50-ky, zkusil jsem ho přesvědčit přes výpočty konstrukce a cenu cihly a stejně se to nepovedlo, tak už to nezkouším, protože kdyby se mi to třeba povedlo, tak on by blbě usínal, že má barák obalenej polyšem. Ten EPS je o jeden krok na stavbě víc, ale lépe vyřešené detaily.
Odpovědět
@gugy19 Já osobně jsem pro jednovrstvé zdivo, ale za předpokladu, že budete mít sjednáno na stavbu zručné zedníky nebo budete stavit vy svépomocí. Jak je výše dobře uvedeno, je potřeba dobře řešit detaily, aby nevznikaly žádné široké spáry mezi kvádry a tepelné mosty. Rohy se řeší vcelku dobře, tam problém není - vím z vlastní zkušenosti. Co se omítky týče, tak se doporučuje dát na jednovrstvé zdivo z ytongu 2 krát perlinku.. jde to poznat při měření úniku tepla termokamerou. Pokud ale budete mít sjednanou nějakou firmu, co Vám stavbu rychle odflinkne, jen aby to bylo co nejdřívě, tak jděte rozhodně na EPS + cihla, zde totiž nedostatky lze opravit i následně.. (na tomto pohořel jeden známý, kdy neměl ani dostatečně aktivní stavební dozor a firmu co prostě honila čas) Výhoda jednovrstvého zdiva je, že nemusíte řešit rosný bod a riskovat špatné zateplení a tím plesnivění a vlhkost zdi (zase je to ale jak výše uvedeno vykoupené precizností při samotné stavbě) a samozřejmě životnost EPS je omezená a nevydrží vám v žádném případě doživotně v takovém stavu, aby plnohodnotně plnilo svou funkci. A nakonec nejhorší vlastnost EPS (ověřena hlavně lidmi, co staví na vesnici a na kraji vesnice u polí) - do EPS se stahují myši a hlodavci a jde i dovnitř slyšet, jak vám v zateplení hryže nebo pobýhá myš - například v ložnici před spaním). Je to ale vždy o vaší volbě a osobně si myslím, že jednovrstvé zdivo je o něco dražší než EPS+ tenká zeď, ale záleží hlavně na Vašem požadavku a Vašem standartu. Nějaké info a rozdíly najdete i zde: http://stavba.tzb-info.cz/cihly-bloky...
Odpovědět
@doog rád se nechám poučit jak a čím je omezena životnost EPS, který je pod perlinkou a fasádní omítkou... To jsou hrozný žvásty... Rosný bod... nic takového se řešit nemusí, protože při této skladbě je bezpečně v EPS (už od 8cm izolace).
Odpovědět
Tuším, že špatnou pověst polystyren dostal po vnitřním zateplení panelových domů z 50.let. v 60. letech. Domy neměly vzduchotechniku, kuchyně neměly digestoř a vnitřním zateplením pár 1-3 cm polystyrénu se ochladily vnější zdi právě jen někde a vzniklo spousty míst pro kondenzaci vody a bujení plísní a hub. Další neblahá zkušenost byla, když se v počátku 90.let prvně izolovalo jednotky cm silným nekvalitním polystyrenem, rosný bod zůstával v konstrukci domu. Stavím si dům u lesa, hlodavci mi běhají po zahradě, občas přeryje divoké prase a srnky mohu krmit z okna. Hlodavci, mi fasádu nenapadají. Bohužel občas se mi oni opře divoké prase, stejně jako by to byl kmen stromu, ovšem s následky odtržení poklystyrenu i s perlinkou. Ve fasádě bych našel mnoho broučků, od slunéček sedmitečných, přes pavouky, ploštice a hlavně stinky (zední). Takže si myslím, že mají zdravé prostředí. V novodobých stavebních materiálech se nemaltuje svislá spára, takže do jednovrstvých domů bez omítek a fasády fouká, když instalatér a elektrikář nemá drážkovačku, tak je i do nich vidět. Za mě bych zvolil jednoznačně tenkovrstvé zdivo a EPS, myslím, že je to někde jinde.
Odpovědět
Obecně je opravdu nejlepší dát co nejtenčí nosné zdivo a pak zateplit, a to ve finále jak cenou, tak užitkem. Když už ale zrovna ten ytong, tak klidně 250 nebo méně, podle toho co vyjde ve statice a podle toho zateplit alespoň 20cm polyš.
Odpovědět
Profilova fotka
já osobně mám zed 44 cm - heluz family - zateplovat určitě nebudu - ale všichni na mě čumí že nezatepluji - vždyt přeci naplácat polystyren na barák je moderní mám ačkovou cihlu heluz family - prostup tepla tuším 0,19 soused má céčkové cihly heluz plus 40 - prostup tepla tuším 0,23 či horší když on naplácá na celý barák 12 cm tlustý polystyrén tak bude mít pak prostup tepla stejně jako já 0,19 -))) a ještě to má skvělou tečku - on bude celý život topit prý dřevem a smrdět všude i v baráku a v okolí a já budu topit tepelným čerpadlem všude podlahovku - vlastně už tak topím a náklady budou podobně každý má jiné priority nechápu kecy - proč tepelné čerpadlo - vždyt to se ti nikdy nevrátí - já ho nekoupil aby se mi vracelo, prostě jsem plyn do baráku nechtěl ani zadarmo nechápu proč tedy pak někdo jezdí v superbu - když může jezdit ve felicii - vždyt se mu to nikdy nevrátí -))))))) mějte se
Odpovědět
@hbboy ale my se tu v pripade pouziti eps pohybujem v hodnotach 0.11 a jeste za nizsi naklady obalky. A ano, soused cudi vam, zatimco vy nekomu jinemu nekde jinde.
Odpovědět
@requied Co se týče rosného bodu, tak právě tím, že ho nebudete řešit si můžete pěkně zavařit.. takto vzniká 90% problémů - od "odborníků", kteří řeknou to neřeště. Jelikož znám firmu, která se na zateplování fasád specializuje a chodí právě opravovat vady způsobené špatnou volbou skladby materiálu, tak jsem osobně měl tu možnost vidět, jaké to má později následky. Co se týče životnosti, pak v ideálním prostředí je životnost EPS cca 30 až 50 let (podle zpracování a typu). Nicméně viděl jsem i sondy po 20 letech, které v tu dobu zdaleka již neplnili svou funkci izolantu zdiva. Je to samozřejmě i o tom, kdo vám to dělá a z jakého EPS, ale dnešní trend ušetřit za každou cenu na všem se pak projeví - a drtivá většina lidí prostě volí co nejnižší cenu materiálu (který samozřejmě sotva odpovídá normě) a pak se diví :-) Průměrná životnost je tedy odhadována u nás na nějakých 25 až 30let @martin_fio My jsme stavěli například z lambdy a maltuje se jak vodorovná tak i svislá spára (záleží, pokud si vyberete PKD nebo klasiku), ale správně jste podotknul, že při neodborné nebo odfláknuté výstavbě se můžou projevovat takové vady.. to jsem popisoval ale již výše
Odpovědět
@doog ale @requied psal o minimální síle izolace. On si stejně nikdo nedá EPS na lambdu 450 mm a na obyčejnej cihlovzduch nebo obyčejnej porobeton už to vychází.
Odpovědět
Článek se načítá
@doog Opět spousta blábolů a fakta nikde... Napište co se s tím izolantem stane.
Odpovědět
Zdravím, Já bych chtěl stavět z Ytongu 450mm bez zateplení. Pokud bych dal třeba 300mm a k tomu 150mm něčeho. Tak EPS, nebo ten jejich Multipor? Dík
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, za mně bych zvolil klidně 30cm (pokud to statika dovolí) a k tomu bych dal Baumit Open - tedy děrovaný polystyren který tolik neuzavře stavbu. cenově to je o něco dražší než klasické zateplení EPS.
Odpovědět
Profilova fotka
@doog Ahoj no rosný bod klidně ve zdivu být může, ale musí hlavně vycházet bilance ohledně možnosti odpařování. Ideální na tyhle diskuze a výpočty je program TEPLO (dá se stáhnout i free verze z roku 2014) a tam to je docela dobře ukázáno co jde a co ne. Dříve jsem byl taky zcela proti zateplení EPS, ale ono to chce větší rozhled a třeba systém Baumit Open je zas o něco vstřícnější pro tuhle problematiku. :-D
Odpovědět
@josephporta multipor je celkem dobrej materiál, ale až uvidíte cenu tak se rychle vrátíte k EPS nebo vatě :)
Odpovědět
@hbboy Přesně tak....ve všem s Vámi souhlasím.
Odpovědět
@requied Pokud chcete vědět co se z EPS stane, tak jednoduše degraduje, ztrácí svoje vlastnosti tepelného odporu, prodyšnosti a tvar. Rychlost této degradace je ovlivněna hlavně teplotou a předanou energií od okolního prostředí (vítr, slunce, mráz) - a fasáda je první pohltitel tepelných rozdílů. Stejné degradaci podléhá samozřejmě i zdivo, ale u zdiva je degradace průměrem 10x pomalejší než u EPS. Potvrzení této degradace je dokladováno vyříznutím sondy z fasády a její analýza - stačí pohledat třeba na googlu, pokud vás tato problematika víc zajímáa uvidíte výsledky ke konkrétním případům.. To by jste ale jako "odborník" co tvrdí, že tyto fakta jsou jen žvásty samozřejmě vědět. Možná by jste mohl podložit Váš názor namísto injektiv, aby jste byl přínosem k této diskuzi :-) @josephporta Cena multiporu tento izolant opravdu dostává mimo hru. Existují levnější a efektivnější izolace - přes PIR, pěnosklo atd @jonnyj však já netvrdím, že nemůže být ve zdivu rosný bod, reagoval jsem na větu, že rosný bod nemusí řešit. Samozřejmě, že se rosný bod musí řešit - propočítat na použité materiály, případně upravit skladbu.. ale pokud si tam někdo plácne 10 polystyren jen proto, že to tak má i soused a má vše v pořádku, tak to může znamenat problém. Jinak co se týče EPS, tak já samozřejmě nejsem jeho úhlavní odpůrce. Dokonce u rodičů jsme tento materiál pro zateplení preferovali například před PIR deskama. Ale je vcelku rozumné řešit i životní cyklus materiálu - aby se mi nestalo, že na stará kolena budu muset z důchodu řešit reizolaci fasády. Někdy je dobré rozšířit si obzory - hlavně směrem na západ, kde technologie které tam používají se k nám dostanou třeba až za 5 let (viz termodynamické panely atd) a právě zde se EPS již nahrazuje jednovrstvým zdivem nebo jinou formou izolace již delší dobu.. Například zateplení řeší i vnitřním izolačním nátěrem, pokud ví, že potřebují izolovat danou stavbu jen na "dožití" a tento nátěr má jen o něco horší efektivnost než EPS. Ale je to prostě i o preferencích každého z nás, co mu vyhovuje a co je pro koho standart a jaké má požadavky - proto nikomu nic nevnucuji. :-)
Odpovědět
@doog EPS degraduje pouze mechanickým poškozením, rozpouštědly, teplotou nad 70° a UV zářením... ani jedno se ve fasádním systému nenachází (nebo tedy ve správně provedeném systému). Takže stále platí to co jsem napsal a vyzývám Vás k doložení Vašeho tvrzení o degradaci EPS a jeho životnoti 30let.
Odpovědět
@requied Můžete přijet a ukážu Vám sondy třeba na domu sousedů.. Já jsem předložil podkladů dost, od Vás jen jedou injektivy a požadavky... Já nemám důvod Vás přesvědčovat, věřte si čemu chcete.. ale pokud chcete přispět do diskuze i Vy, pak předložte důkaz, že to není tak jak jsem říkal.. zatím se tu obhajujete jenom vaším pocitem :-)
Odpovědět
@doog tak třeba tady máte článek od člověka, který dělal sondu do 25let starého (a ještě špatně provedeného) zateplení. http://www.svepomoci.cz/stavba-domu/d... Ukažte příklad, kde bude vidět Vámi popisovaná degradace EPS a nebo jiné vady nezpůsobené chybnou montáží.
Odpovědět
@requied třeba ten EPS pak zmizí ze dne na den :)
Odpovědět
I já jsem se dostal ke starému polystyrenu s heraklitem, při bourání chaty. Polystyren starý 30 let, z konce 80. let. Vypadal naprosto nepoškozeně, jako nový.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 5 letech
Rád bych otevřel toto téma. Stavím z Ytong Lambda YQ 375 a otázka jednoduchá ZATEPLIT ČI NEZATEPLIT 😄 Já osobně plánuji 120mm Grafitový polystyrén, ale chci znát názory a vyhnout se pak případným problémům, plísním atd atd... Můj otec ma Ytong a jeho kamarád taky. lambda 450 a i přes to tam má EPS Grafitový a zatím po 3 letech vše v pořádku. Díky za rady a názory
Odpovědět
@jirca456 zdravím pane, podle mě to řešíte pozdě a nyní již budete mít "kočkopsa". Bud jste měl zateplovat - pak by stačila 30 cm cihla + 18/20 cm EPS, čímž byste mohl dosáhnout na téměř pasivní dům za přijatelnou cenu. Nebo jste měl zvolit 50 cm cihlu. Nyní když máte 37,5 cihlu tak si musíte dobře spočítat s nějakým odborníkem, kolik zateplit, abyste se vyhnul rosnému bodu. Rozhodně bych ale zateplil 37.5 cihla je málo a odstraníte tepelní mosty.
Odpovědět
@petr13 ještě přemýšlím nad multipor 100mm. Cena jinde ale pro Ytong jak dělaná. Klasický EPS nechci, když už tak šedý a nebo nějaký ten co odvětrává a má větší póry ( nevím teď jak se jmenuje 😄 ) A k té 450 jak říkám, kamarád jí má a i přes to dal 100mm šedý polystyren. Já teď jen řeším čím a jakou vrstvou zateplit. nezateplený dům mi přijde takový divný 😄
Odpovědět
375ka již nesplňuje aktuální normy na celkovou energetickou ztrátu objektu. Bude třeba doplnit alespoň 80mm vnější izolace. V aktuálním nedostatku/přepálené ceně EPS je to super...
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?