YTONG Lambda 375 zateplit - ano či ne?

Zdravím, otázka je jednoduchá, ale zásadní. Máme Ytong Lambdu 375. Zateplit ano nebo ne? a proč? Jaké máte zateplení, kolik vás stálo a jakou máte vnitřní omítku? Jakou šíři Ytongu máte vy a jste spokojení? Jak moc v zimě topíte? Děkuji za odpověď
Odpovědět
@janaar Otázka je sice zásadní ale vůbec ne jednoduchá. Jedná se o hotovou stavbu, hrubou stavbu a co od domu požadujete? Otázka by měla být obráceně chci protopit tolik a co pro to mám udělat, spočítat TZ a provést doporučená opatření.
Odpovědět
Profilova fotka
máme ytong 30cm obvodové zdi. zateplovat budeme, ale až příští rok. budeme dávat polystyren, ale kolik teď nevím. uvnitř máme lepidlo, perlinku a omítku teda netuším jakou :-D ani nevím jaké jsou druhy :-N máme ale tu hodně jemnou, ne hrubé kamínky. topit jsme teprve začali a už teď stačí topit mírně, aby bylo teploučko. když se opřu o zdi, tak mě nestudí do zad. bohužel jsme stále ve fázi stavby, takže zkušenosti s tím jaké to bylo bez zateplení a jako s budu mít nejdřív příští zimu :-/
Odpovědět
@janaar v tomto případě záleží dost na zdroji tepla. Pokud budete dávat nějaký provozně levný zdroj tepla ať tak jako tak, třeba TČ nebo tuhá paliva, tak může být zateplení nenávratnou investicí. Pokud by se topilo např. pouze elektrikou, zateplit by to chtělo. ALE, zateplovat lambdu vás bude lákat k tomu, že vzhledem k tepelněizolačním vlastnostem té cihly, bude stačit jen slabá vrstva EPS. A ono právě naopak. A pak se vracíme na začátek, tedy ke zdroji tepla. A nebo dát vatu. Já mám ytong 250 a půjde na 250 eps, omítky sádrové bez lepidla a s perlinkou pouze na přechodech materiálů.
Odpovědět
@r4d3k74 V dome bude elektricke podlahove topeni a krbova vlozka.
Odpovědět
@janaar jak psal ve svém příspěvku travas, nejlépe spočítat TZ objektu, z těch se dá následně odhadnout spotřeba el. energie na topení. Předpokládám, že ta krbová vložka je tam hlavně kvůli tomu, aby prošel PENB a pro občasnou atmošku. Jak je dům velký a jak je zateplená podlaha a strop?
Odpovědět
@r4d3k74 Dum ja malinky, je na patro a celkova obytna plocha je 78m2. Krb jednou za cas, porad ho pouzivat nechceme. Podlaha v prizemi by mela mit ipu, hlinikovou folii, 10cm polystyren, podlahove topeni a andryhydrat.
Odpovědět
@janaar Jestli máte vypočteny ty tepelné ztráty domu, tak by bylo dobré vyplnit údaje do tohoto výpočtu http://vytapeni.tzb-info.cz/tabulky-a... a zde se ukáže, kolik té elektřiny propálíte. Pak si spočítat, na kolik by vyšlo to zateplení fasády a jestli se vyplatí. Dům není velký a ještě je na patro, tak ty ztráty by nemusely být velké a druhá věc je ta, že musíte řešit rosný bod, aby vám nekondenzovala voda ve zdivu, a u lambdy 375 je možné, že 10 cm EPS nebude z tohoto důvodu stačit. Ale to nevím, možná by stálo zato položit na to dotaz na diskuzi na tzb-info.cz. Předpokládám že to el. topení jsou nějaké kabely nebo rohože v podlaze a ne teplovodní topení hnané elektrokotlem, kde by se dal v budoucnu vyměnit zdroj (třeba za TČ).
Odpovědět
My máme YTONG 375 + 200 EPS, elektrokotel + vodní podlahovka, rekuperace Atrea, venkovní rolety. Dle propočtů to vychází tak na 2500 Kč elektřiny měsíčně se vším všudy.
Odpovědět
Nejhorší příspěvky jsou " my máme, soused to dělal tak, Franta říkal apod." Nikdy neplatí, že tak to mám já a je to nejlepší. Každá stavba chce svoje a nelze to dělat od oka, to nemusí vždy fungovat. Typuji že 10 cm obyč. polystyrenu je skutečně málo.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
Pro ty co nevědí či zateplit vs. nezateplit Ytong 375. Kdo zná hodnoty Ytongu 375, 450 a dále..., tak ví, že jsou to opravdu "drobné" rozdíly v izolační vlastnosti. Byli jsme přímo v Ytongu a bylo řečeno a všude je to i psáno, že 375-ka (už ta nejnižší tvárnice bez zateplení) splňuje parametry pro stavbu bez zateplení. Dále, že 450 je určitě lepší než 375-ka, ale je kolikrát "zbytečná". Pak další věc - mýtus, který všichni pořád berou v potaz, že vše musí být utěsněný jak mrazák je mylný. Dnes je dokonce doporučeno, jednu stěnu ani nezateplovat, aby dům "dýchal". A když použiju zdivo, které je samo o sobě dostatečný izolant a ještě na něj napráskám izolant další, tak vše, co se bude srážet mezi těmito dvěma izolanty vám tam bude hnít. Je zajímavé, že u našich sousedů se kterými sousedíme (u některých) je Polystyren "sprosté slovo" . Prostě se už vůbec nepoužívá - podléhá povětrnostním vlivům a UV zářením a po letech se "smrskává" . Takže buď si dejte klasický Ytong a zvolte zateplení (lepší než polystyren) a nebo si nechejte "dýchat dům" a použijte jen už přímo zdivo větší šířky. Jsou i blázni, co zateplují ještě i 450-ku a to už mi opravdu zůstává nad tím rozum stát.
Odpovědět
@matesboy Ad 1) dum nema plice, cili nedycha.... Ad 2) kdo doporucuje nezateplovat 1 stenu domu aby dum dychal? Ad 3) pokud budete mit jednovrstve zdivo, tak podle vas bude dum "dychat" a nemusite ani vetrat? Ad 4) vymena vzduchu v objektu ma byt vyresena budto okny nebo rekuperaci. Drive to nebylo nutne kvuli netesnostem oken, zdiva a dalsich kci resit, ale dnes je to dost dulezite. Kdo nema rekuperaci, tak musi vetrat okny, casteji a v kratkych intervalech a pruvanem. Ad 5) pokud zatepluji neprodysnym systemem, pak potrebuji dostat rosny bod do izolantu. Pokud zateplim prodysnym systemem, muze mi rosny bod zustat ve zdivu. Ad 5) polysytren degraduje vlivem uv i povetrnosti, ale proto je fasada pretazena lepidlem a fasadni omitkou, cili tam zadny problem neni...
Odpovědět
@michael_doo Ano, bohužel jsou názory a názory a vše má své pro a proti. Rekuperace je dle mého jen vyhození peněz, protože každý normální člověk větrá. A větrat stačí normálně a ne abych musel opravdu valit pravidelně průvan, prostě přijdu domů a otevřu ventilačku, žádné drama se s průvanem nekoná. To že je dnes "trend" nezateplovat dům z jedné strany, to už jsem slyšel od mnoha lidí a mnoha firem, které toto provádějí.Jsou dnes tepelně izolační omítky, které nahrazují právě polystyren a jejich životnost je pod zárukou 30 let. Ale dávat izolant na izolant je prostě nesmysl. Ještě doplním - sice dům nemá plíce, ale bohužel ano je to tak - "dýchá". A omlouvám se, pokud jsme se špatně pochopili, ne neznamená to, že nemusím větrat.
Odpovědět
Článek se načítá
@matesboy A cenu za nejblbější příspěvek vyhrává ...tramtadadá.. pan matesboy :-D perličky: - 375, 450 ... "drobné" rozdíly v izolační vlastnosti - 450 je kolikrát "zbytečná" - jednu stěnu ani nezateplovat, aby dům "dýchal" TOTO tvrzení chce opravdu fištrona :-D - protože každý normální člověk větrá PRÁVĚ ŽE NEVĚTRÁ a v zimním období tuplem (ráno a večer 5min ventilačka není správné větrání. - tepelně izolační omítky nahrazují polystyren a jejich životnost je pod zárukou 30 let NO COMMENT :-D
Odpovědět
@panlorenc diky za reakci, aspon to nemusim rozepisovat ja :-D
Odpovědět
Tak popořádku - tady jen pro ty veliké stavebníky - https://stavba.tzb-info.cz/cihly-blok... porovnání 375-ky bez zateplení a Ytongu se zateplením. 375- součinitel prostupu tepla 0,213 450- součinitel prostupu tepla 0,179 ............................................................. už chápeme? Pokud zateplím, tak návratnost peněz za zateplení vs. ztráty bez zateplení jsou úplně šul nul Jednu stěnu nezateplovat - sorry nemůžu za to, že k někomu to ještě nedošlo. Nevadí. A konečný bod - mrkněte se někdy na omítky HFR-TSE a pak mi dejte vědět nebo na Thermo Shield. Je tam i napsáno, jaká vrstva nahrazuje jakou tloušťku polystyrenu. Ale jo, dnes je trend mít utěsněnou pevnost a pak lidi brečí nad plísní. Jen tak dál. Jak je u nás slavný smažák s hranolkami a není možné ho lidem vytlouct z hlavy, tak prostě hurá všichni do polystyrenu. Nevadí, že Němec, Rakušák a ostatní by tu hleděli na Vás s otevřenou pusou - co že to vlastně na ten dům dáváte...Ale každý ať si udělá jak chce. Jen tu říkám jednu věc a tou je to, že dávat na tepelně izolační tvárnici další izolant je totální hloupost a hlavně opravdu zbytečnost.
Odpovědět
@matesboy Hele nemusíš přidávat další příspěvky, cenu jsi už vyhrál to ti nikdo nevezme :-D
Odpovědět
@matesboy Jedeš tady mýty, které už byly v uplynulých letech tolikrát vyvráceny, že doporučuji čtenářům tvé příspěvky přeskakovat, ať nezačnou při výstavbě zmatkovat a vyhazovat peníze za nesmysly. - žádná omítka, a může se jí říkat supermegaextratepelněizolační, nenahradí klasickou izolaci jakou je třeba onen EPS, kde jeho tloušťka je celkem podstatná - dům nepotřebuje dýchat, důležité je zamezit tomu, aby se ve zdivu držela vlhkost - příčinou plísní je rosný bod v konstrukci nebo kondenzace a špatné větrání, nikoliv izolace Další nechť mě opraví, nebo doplní.
Odpovědět
@panlorenc škoda,že ty cenu žádnou nedostaneš protože vlastně ani není za co :) Každopádně přeji všem ať se jim dobře staví a heslo zní UTĚSNIT CO TO DÁ. :)))
Odpovědět
@matesboy rad bych videl odkaz na nejaky clanek nebo aspon postup vyrobce ci dodavatele zateplovaku kdd rikaji, ze je lepsi jednu stranu fasady nezateplovat... To ze nekdo ma dobre PR oddeleni a hezky udelane webovky neznamena, ze jeho termo malta je jina nez ostatni a nahrazuje zateplovak. Obecne termoomitky ve vrstve 30 mm zaceli drobne mezery v jednovrstvem zdivu at vam pak neprofukuje dovnitr... Dneska je trend utesnenych staveb, je to i zaklad pasivnich domu. A ono je to dobre, akorat musi lidi pouzivat selsky rozum a vetrat tak jak se ma. A ne se ridit radami internetovych odborniku o dychani domu a vetrani mikroventilaci. I jednovrtsve izolacni tvarnice, jak rikate, je potreba mit dobre provedene a utesnene, at vam neprofukuje do interieru zima. Potom ztraci veskery smysl dobre izolacni vlastnosti domu a muzete topit jak uhlim na 70 stupnu na kotli jak pred 25 lety (ale casto i dnes). Kazdopadne pak chudaci sousedi. Tohle je zlo dnesni doby, internetove diskuse plne radovy odborniku a mystifikatoru, same polopravdy a myty. Shrnu to, utesneny dum je v poradku (i ten co je obaleny polystyrenem), akorat je treba casto a kratkoodbe vetrat pruvanem v zimnim obdobi. Potom nemam doma zadne plisne a prijemne mikroklima. Samozrejme za predpokladu ze mate spravne navrzeno a provedeno to utesneni (zatepleni) objektu. Obvodovymi zdmi dostanete v zime do exterieru opravdu jen male procento vlkhosti zevnitr...
Odpovědět
Zateplovací Systém HFR-TS Exterieur 3cm/m2 - 810.70,- Vzdyt za takovou cenu je to totalni ekonomicky nesmysl. To bych si barak radsi zateplil 15cm polystyrenem a jeste bych usetril a mel jistotu, ze vsechny tepelne mosty jsou prekryte ... a o izolacnich vlastnostech termoomitky vs polystyrenu se nema cenu ani bavit.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 3 letech
@blahova_andrea Dobrý den, zateplili jste tedy ten ytong? Jak to hodnotíte teď po pár protopených zimních sezón? Děkuji 🙂
Odpovědět
Profilova fotka
Máme 37.5 cihlu, zatepleno 20 polystyren. Topíme TC a sem tam krbem. Určitě bych zateplila
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?