Ytong lambda - zateplit nebo nezateplit?

Dobrý den, postavili jsme svépomocí dům z materiálu Ytong lmbda (375) a nyní stojíme před volbou, zda zateplit či nikoliv. V domě ještě nebydlíme (stavět jsme začali před 3 roky, nyní už řešíme fasádu a právě zatepletní). Na internetě v různých diskuzích se informace dosti rozcházejí. Chtěl bych tedy spíše poprosit o zkušenosti těch, co z tohoto materiálu mají postaveno, zda zateplovali či nikoliv atd. Předem moc díky.
Odpovědět
Profilova fotka
ahoj, my teda zateplovat budeme - 12 cm vlastne uz mame. Na diskuzich se nic moc rozumneho nedozvis
Odpovědět
@xholan osobní zkušenost nemám, kdybych z tohoto materiálu stavěl, tak bych nejspíš zateplil. Kamarád ale z tohoto materiálu stavěl a zateploval 12cm PS.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
Profilova fotka
Ahoj , já mám bungalov 104 m2 z tohoto materiálu a po velkých výzkumech jsem nechal udělat jen kvalitní omítky BEZ zateplování . Nevhodným zateplením se eliminuje výkon materiálu YTONG LAMBDA . Bydlím ,temperuji jen elektrickou podlahovkou ( topné kabely ) a jsem spokojen . Na mrazy -15 a výše mám přichystané malá litinová krbová kamna ...... :-)
Odpovědět
Profilova fotka
my máme postaveno a na jaře se chystáme i zateplovat. chceme kastlíky na žaluzie pod fasádou, takže zateplovat budeme hodně :-N
Odpovědět
@miro007 Mohu se zeptat co tím výkonem materiálu přesně myslíte? @xholan Aby jste dostal přesnou odpověď zdali ano či ne, tak to by jste si musel spočítat tepelné ztráty všech konstrukcí , porovnat to se způsobem vytápění, spočítat náklady.. Vy máte součinitel prostupu tepla cca 0,21 W/m2K To je slušný nízkoenergetický standard, pokud ani podlaha a strop (střecha) nejsou nějak extra zateplené na úroveň pasivu a okna a dveře jsou také běžným standardem, tak bych se na zateplování asi vykašlal, udělal jsem si pokusný výpočet a když zateplíte 10tkou běžným polystyrenem, tak se sice dostanete ke krásné hodnotě součinitele 0,14 - což je velice dobrá hodnota, ale bude vám tam kondenzovat voda při nižší venkovní teplotě než je 0°C.. Větší tloušťky jsou zase ekonomický nesmysl, takže leda nějaká vata.. no asi bych do toho nešel.
Odpovědět
Profilova fotka
Stejné zdivo, nechali jsme si udělat termovizi a vypočítat tepelné ztráty. Kvalitní omítky, nezateplovali jsme. V domě bydlíme pul druhého roku.
Odpovědět
@xholan Hlavně technologický postup u jednovrstvého Ytong, NUTNOST tepelně izolační omítky YTONG jak vnější (s perlinkou) tak i vnitřní.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
Ahoj. Stojím před stejným problémem, obvodové zdivo Ytong lambda 375 a zateplovat nechci (Ytong odborník mi doporučil nezateplovat :) ), ale co si mám představit pod pojmem KVALITNÍ omítky? Máte doporučení? nějaké tepelně izolační omítky? jaké? barák natáhnou do lepidla a co pak na to? Díky všem ochotným lidem a ať se daří.
Odpovědět
@bullseye Tyto tvárnice mají vysoký tepelný odpor. Zateplením slabou vrstvou vrstvou EPS může dojít k posunutí rosného bodu do tvárnic a degradaci izolačních vlastností. To jste si měli rozmyslet na začátku stavby. Obvykle vychází výrazně levněji sendvičové zdivo (nosný materiál+ zateplení). V tomto případě se ale používá materiál s vyšší pevností a horším tepelným odporem a silnější vrstva izolace. Díky tomu vychází rosný bod bezpečně mimo. Takže máte možnosti a) nezateplovat. Pokud napíšete tloušťku zdiva a plochu, tak Vám mohu spočítat tepelné ztráty a případný vliv zateplení b) zateplit pomocí EPS ale musí to být větší tlouěťka. V dokumentech výrobce se dočtete jaká je bezpečná síla EPS. c) zateplit minerálem
Odpovědět
@zubr487 já ale zateplovat nechci, to jsem psal v mém textu, proto jsem se rozhodl pro ytong lambda a také jsem psal, že mám postaveno z ytongu lambda 375mm a celkově se jedná o 186m2 včetně garáže, která má 35m2. Jako laik bych to viděl tak, natáhnout lepidlo,perlinku a na to baumit thermo, ale nevím zda je to právě ok.
Odpovědět
@bullseye Vlákno je otázka zda zeteplovat. To jsem přehléhl že Vy ne. Osobně si myslím, že pojem KVALITNÍ omítky znamená tepelněizolační omítka. Podle mě je to k ničemu. Za mnoho peněz získáte nepatrné zvýšení celkového tepelného odporu. Konkrétně pro Váš případ vychází ztráta obvodovým zdivem cca 1432 W. Po zateplení 10cm EPS klesne na 911W. Pokud budete topit elektřinou, tak bude rozdíl v nákladech cca 1.3MWh/rok což je cca 3500 Kč/rok. Přehlédl jsem tu garáž, takže to bude mírně menší položka.
Odpovědět
@zubr487 děkuji za rychlou a skvělou reakci, díky. Jinak budeme mít podlahové topení a tepelné čerpadlo.
Odpovědět
Článek se načítá
@bullseye Pokud budete mít TČ, tak bych to neřešil. Termoizolační omítka nemá žádný význam. Normálně klasika. Lepidlo s perlinkou, další stěrka lepidlo a na to natahovaná omítka.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 7 měsících
Ahoj všem.Měl bych dotaz, který se tu opakuje a není třeba jej asi podrobně dále řešit.Já se chci jen zeptat po delší době tady na radu.Máme bungalov užitná plocha 119m2 a celková do 150m2, ytong lamda 375, zateplovat budeme jen stropy,půdní prostor ne.Plastová trojskla gealan s9000, hliníkové dveře a proskleny hlinikovy HS portal 4,20m na tři třetiny rozdělen.Stojíme jako většina před otázkou zda zateplit.Už jsem i uvažoval o baumitu open.Někdo zatepluje někdo ne...Budeme mít vodní podlahovku a plynový kondenzacni kotel.Vím že na výpočet tepelných ztrát je to asi málo dat, ale byl by někdo ochotný a mě laikovi udělal nějaký výpočet orientační, abych viděl rozdíl bez zateplení vs. třeba šedý polis 10cm?Ano začali jsme tehdy hura hura 375-ka a měli jsme volit rozumně buď silnější a nebo slabší a izolaci.Teď už to nevrátím a rád bych se vyhnul plisnim, kondenzaci do zdiva apod.Zatím jsme šli do toho, že to zateplovat nebudeme.Ale, klidně budu rád za další poznatky a kdyby mi někdo tady zkusil ten výpočet kW a třeba tak jak jsem viděl tady výše, někdo to vypočítal i jako orientační.cifru v korunách za rok...Říkám si zda to zateplení podstupovat kvůli návratnosti.No jsem nahlodanej.Určitě předem děkuji za přínosné informace.Přece jen jsme laici a rádi si necháme poradit.Díky všem
Odpovědět
@martas85 ja bych určitě zateplil. A to aspoň 15kou. Navíc pokud si nebudete omitky dělat sami, tak tam takovej cenovej rozdíl není.
Odpovědět
@martas85 Rozdíl Vám spočítám, udejte plochu ochlazovaneho zdiva.
Odpovědět
@zubr487 že se blbě asi ptám.Jak to spočítám?Mohu do SZ půdorys?Díky moc
Odpovědět
@martas85 Nemáte PENB? To je nejjednodušší. Případně stačí i půdorys ale v tom pripade potrebuji doplnit informaci o plose oken a dveri. Nebo do pudorysu doplňte informaci o výškách oken a dveří
Odpovědět
@zubr487 máte SZ
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?