Zateplení domu Porotherm - ano nebo ne?

Dům postavený z porothermu 44, zateplit či nikoliv? Příp. pokud ano, jakou zvolit minimální šířku izolace, aby zateplení mělo smysl /šedý/bílý/ ?
Odpovědět
Jednoduše položená otázka na kterou nelze jednoduše odpovědět. Obecně zateplení význam má. Jedná se o novostavbu?
Odpovědět
Jedná se pouze o přístavbu ke stávajícímu domu - koupelna, wc a špajz. Majitelé ji mají delší dobu vystavěnou a nyní by chtěli natáhnout fasádní barvu. Zvažují zda zateplit, příp. zda stačí např. 6 cm šedý fasádní polystyrén nebo raději nezateplovat. Dříve totiž byli rozhodnutí, že přístavbu nebudou zateplovat a okna tím pádem vsadili dost hluboko a v případě, že by teď použili třeba 15 cm bílého, utopili by je.
Odpovědět
@petit Původní stavba je zateplená?
Odpovědět
Ano, ta je zateplená, přístavbu mají dobře odizolovanou od podlahy i od střechy, v zimě tam minimálně topí a teplo se jim tam drží.
Odpovědět
@petit Také máme postaveno z Porothermu 44, což je zdivo, které už by se zateplovat nemuselo, protože při zateplení dochází k ekonomickým ztrátám. Nejdříve jsme mysleli, že zateplovat nebudeme, když je to neekonomické, ale nakonec jsme si řekli, že alespoň nějakou izolaci tam dáme, aby rosný bod nebyl v cihle, což je z našeho pohledu horší, ikdyž je to hodně o úhlu pohledu. Toto se nám utvrdilo v tu chvíli, kdy jsme začali přemýšlet nad venkovními žaluziemi (bohužel na ně nemáme překlady). Jelikož mně osobně se moc nelíbí přiznané kastlíky, tak bych je nejraději chtěla schovat právě za zateplení, které nakonec bude 14cm nebo 16cm (dle toho, jaká bude nutná šíře pro zakrytí kastlíku). Zateplovat budeme vatou. Když jsme toto řešili a důvodem nebyly žaluzie, tak nám všude bylo doporučováno alespoň 10 cm, aby izolace jako taková měla smysl.
Odpovědět
@petit Pokud je problém s utopenými okny je ještě možnost zateplit zevnitř. 6 cm vnější nemá smysl.
Odpovědět
Doporučil bych minimálně 14 cm. A ohledně toho jestli je to ekonomické nebo ne (viz výše) je otázka jestli je už na domě fasáda nebo ne. Pokud je, tak ano pravděpodobně to neni nějak moc ekonomické. Ale pokud neni a jsou jen vyzdívky tak to je určitě ekonomické. Izolant (polystyren) je z celkových nákladů na fasádů relativně malý náklad.
Odpovědět
Zevnitř to bohužel zateplit nemohou, v koupelně i na záchodě mají obklady a místnosti už delší dobu využívají, jak jsem psala výše..
Odpovědět
Vše jim přetlumočím, mockrát děkuji
Odpovědět
Zateplovat zevnitr rozhodne ne! Jinak tady je moznost bud silnejsi vrstva izolace kdy dostanete rosny bod mimo zdivo, takze napr 14 cn sedy eps. Anebo prodysny system s menší tlouskou s rosnym bodem ve zdivu, cili napr 8 cm baumit open therm system.... Zalezi tady taky jak je izolovana cela obálka domu a jak je dimenzovany otopny system....
Odpovědět
Problém je tady ten, že někdo postaví porotherm, usadí okna a pak řeší zateplení... Řešení je pak složitější, 6cm rozhodně ne - problém s rosným bodem. Zateplení zevnitř je hloupost a jakékoliv jiné řešení je neúměrně drahé. 44 cihlovzduch s utopenymi okny bych nechal bez zateplení. Dnes je obecně trend postavit slabé zdivo a pak silnou izolaci, ale na to je třeba myslet předem.
Odpovědět
souuhlas a @jaroslav1987 ... ted uz nezateplovat :-(
Odpovědět
Článek se načítá
@michael_doo U tohoto případu již není možné zateplení zevnitř, ale proč je to nazýváno jako hloupost když tento systém má mnoho výhod oproti zateplení z exterieru. @jaroslav1987
Odpovědět
@travas a ty vyhody jsou jake?
Odpovědět
@travas hloupé je možné silné slovo, ale je tam problém s tepelnými mosty u příček a stropů. Pak samozřejmě absence akumulace, ale to uznávám může být v některých případech výhoda.
Odpovědět
@michael_doo Trochu studovat např http://www.arfo.cz/cs/rozdily-mezi-na...
Odpovědět
@lotrandocz Tepelných mostů je právě minimum. Viz best unika Tepelně technická příručka.
Odpovědět
@travas zateplení zevnitř obecně nemusí být hloupost, řešil jsem tento konkrétní případ.. skladba stěny je treba promyslet před realizací, některé řešení jsou následně nesmyslné..
Odpovědět
@travas článek známý dlouho - reklama na jeden systém, není pravdou, že se ve světě zatepluje zevnitř, je to relativně specifické řešení, nejčastěji používané řešení je úzké VPC plus zateplení zvenku, dražší stavby PIR obyčejné stavby polystyren...
Odpovědět
@jaroslav1987 Trochu opět mimo. Jistě nejvíce se zatepluje zvenku ale určitě není nejvíce používaný systém úzké VPC + tlustá izolace. Stačí se podívat kolem sebe nebo do hodnocení kvalitní stavební materiály a je patrné, že nejvíce se staví z "tlustý" Porotherm, Heluz a Ytong + zateplení nebo bez. A že se nezatepluje zevnitř? Stačí nakouknout k sousedům Německo, Rakousko.
Odpovědět
@travas reagoval jsem na to co se děje ve světě a tam je nejvíc staveb z VPC,(největší nárůst) vy jste vytahoval, že se ve světě zatepluje nejvíce zevnitř, což není pravda! V pasivních domech je výhodná akumulace(tak jako v každém domě), tu při zateplení zevnitř ztratíte...Když budu chtít dům bez akumulace postavím drevostavbu. Netvrdím, že v některých případech nedává zateplení zevnitř smysl, ale rozhodně to není nějaký masový systém...
Odpovědět
@jaroslav1987 Nikde jsem nenapsal, že se nejvíce zatepluje zevnitř, ba naopak v předešlém píši o vnějším zateplení. Uváděl jsem to jako možnost. Ještě k čemu výhodná akumulace v pasívních domech, když tam by teploty měly kolísat minimálně.
Odpovědět
@travas Článek na který odkazujete to tvrdí.. Akumulace u těchto je výhodná především v letním období...
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?