Zateplení porothermu 140mm polystyrenem, má to cenu?

budeme stavět z porohermu 36,5 a mame v projektu zatepleni polyst.100.přemyšlíme že bychom dali 140mm polyst. mato cenu ?bude to mět nějaký efkt oproti planované 100mm.dík.
Odpovědět
@jahudka76 Efekt to mať bude, samozrejme.
Odpovědět
nevím, jaký je rozdíl v ceně materiálu, ale pokud je relativně malý, tak to udělejte. Nějaký efekt to mít bude, jak velký, to je těžké odhadnout, to by spočítali při výpočtu energetické náročnosti budovy.
Odpovědět
Samotný rozdíl v ceně materiálu-polystyrenu bude nějakých 50 Kč na metru. Ale je potřeba počítat s vyšší cenou doplňků (zakládací lišty a hmoždinky). Osobně bych na tu cihlu o tloušťce 36,5 cm doporučil polystyren 140 mm. ...z důvodu rosného bodu. Teoreticky čim silnější cihla tak by mělo být (pokud se zatepluje) i silnější izolace.
Odpovědět
Profilova fotka
@loex to slyším poprví ... čím silnější cihla tím silnější izolace ... k čemu to je dobrý ? =-) když už je třeba 44ka cihla.... ?
Odpovědět
Klidně bych použila porotherm 300 mm + 200 mm TI.
Odpovědět
@loex to me taky zajima..., ale naprosto vazne. ;-) Protoze mame 44 porotherm a toto slysim taky prvne.
Odpovědět
Rozhodně zateplovat! A určitě bych volil EPS (postačuje 70F) a to minimálně v tloušťce 100 mm, spíš trošku víc. Jak z důvodu rosného bodu, tak především vyřešení stavebních detailů (věnce, výplně otvorů atd.) kde vznikají značné tepelné mosty a jsou to místa nejnáchylnější na průnik izotermy. Laciná marketingová gesta cihlářského průmyslu ve smyslu cihel plněných vatou, nebo polystyrénem jsou naprosto o ničem a stojí Vás hodně peněz. Pokud máte cihlu 36,5, použijte zmíněnou 14ku a budete velmi spokojeni!
Odpovědět
Profilova fotka
@milrob a pokud je 44tka ? zateplení bude stát cca 200tis... jaká je návratnost ?
Odpovědět
@petrsv1000 to zateplujete hodně velikou plochu (cca 280 m2 ?). Na 44 tvárnici bych volil 10cm EPS 70F. Tato tloušťka rosný bod v pohodě zastaví a odpaří (8cm je už ale málo a hrozí kondenzování mezi KZS a zdivem). Víte, ono nejde uplně tak o návratnost. Samozřejmě pokud ušetříte např. 4 tis ročně na vytápění, tak návratnost je pro Vás zajímavá jen minimálně. Jde ale především o ty stavební detaily viz výše, které jsou náchylné na značný průnik chladu. To Vám může způsobit kondenzování vody v interiéru, tedy vlhké zdivo, při nedostatečném větrání a vytápění i plísně. Pokud máte betonový věnec, je třeba si uvědomit, že je to zcela rozdílný materiál oproti zdivu. Zdivo izoluje dobře (nikoliv výtečně), beton nulově. Okna můžete částečně předsadit do zateplení a tím zamezit dalšímu značnému tepelnému mostu. Lépe vyřešíte přechod mezi soklem a cihlou... A dále také v zatepleném domě pocítíte rychlejší kumulaci tepla, jelikož tvárnice není prochladlá - tudíž pracuje na 85-90%, kdežto v nezatepleném domě (tepelně izolační omýtka je spíš sranda, než izolant) máte tvárici prochladlou do min. třetiny její tloušťky a až pak teprve stoupá teplotní kumulace.
Odpovědět
Profilova fotka
@milrob plochu přesně nevím, staví švára, ale zastavěná je cca 350m2 z toho 250m2 je do patra, nabídky od firem pod 200tis nejdou proto zateplovat nechce, má za sebou první zimu ( skoro tedy žádná nebyla ) ale nepřipadá mi, že by tam byly zima, či musel nějak hodně topit, v létě tam byl i pěkný chládek, ale to bylo ještě syrové. Věnec je částečně betonový obložený cihlou. No uvidíme co vymyslí,každopádně mu to rozmlouvají, že je to zbytečné....
Odpovědět
@milrob @petrsv1000 zateplovat 44tku cihlu je dle mého zdravého selského rozumu ekonomický nesmysl...
Odpovědět
@petrsv1000 Ono právě kvůli rosnému bodu. ...to myslím v případě když by jste chtěli zateplovat třeba tl.5 cm tak je to špatně. ...to už je lepší bez zateplení.
Odpovědět
Článek se načítá
@flakac No... nesmysl. Moc se v tom nevyznám, ale my třeba máme zateplenou 44 eps 10, ale zateplovali jsme právě z důvodu tepelných mostů skrz věnec apod. a taky protože nemáme vyzděno na termoizolační maltu. Polystyren jsme měli v rámci zakázky zdarma. A taky protože oplácat barák polyšem je jednodušší než ho oplácat maltou. Aspoň tak nám to tvrdil zedník. :-N Ale tohle jsou čistě mé laické řeči, do profi debaty se pouštět nebudu. ;-)
Odpovědět
@flakac Ekonomický nesmysl to není. ...spíše je neekonomické volit zdivo 44 cm (EKO od Porothermu) a nebo i ty vatové od Porothermu. ...ono to nejsou špatné materiály, ale vzhledem k cenám nejsou výhodné. Na cihlu bez dodatečného zateplení děláte stejné finální úpravu...to znamená: -jádro (na vyrovnání) -perlinka s lepidle -penetrace s finální omítkou Takže to stojí také hodně peněz. ...a v v klasickém zateplovacím systému defakto na místo toho jádra uděláte zateplení polystyrenem...ostatní už je stejné. ...takže finanční rozdíl je už jen mezi jádrem a polystyrenem (vč.hmoždinek)...a tam už je to relativně pár korun. A právě pak rozdíl v ceně cihly 300 mm a 44 EKO (nebo 36 T profi) je výrazně větší. Ideální je doopravdy slabší zdivo a silnější zateplení. Nehledě na to že u dodatečného zateplení se výrazně lépe řeží tepelné mosty - speciálně u věnce.
Odpovědět
Určitě to nikomu nenutím. Z mého pohledu je zase neekonomcké použivát 44tku cihlu, jelikož je to jedna z nejdražších na trhu. Ale ne všechna opatření a stavební postupy musí být zrovna čistě z ekonomického hlediska. Je třeba brát v potaz, že systémová řešení (samozřejmě kvalitně provedena na stavbě) fungují a domy izolují vcelku dobře a proto jakýkoliv tepelný most (tedy špatně provedená práce, nebo rozdílné vlastnosti materiálů) má o to horší dopad = víc se v interiéru projeví. Je obrovské procento stavebníků, kteří za snahou ušetřit na stavbě volí nesystémové prvky, či dokonce postupy, které jsou v rozporu s normou. Znám jich opravdu mnoho a ještě si pak mnou ruce, jak ušetřili. Vlastnosti stavby se plně ukážou až tak 2 - 3 (pořádnou) zimu. Každopádně, ať už se rozhodne stavebník jakkoliv, přeji spokojené bydlení :-) PS: taková zastavěnná plocha, to je lidově řečeno velmi slušný randál. Mohu se zeptat jaký má pan švagr rozpočet?
Odpovědět
Profilova fotka
tak mi máme cihla 44 a zateplení 20tku,a smysl to určitě má,sice jsme přemýšlely že dáme mín ale u kolaudace to kontrolují
Odpovědět
Profilova fotka
@petrsv1000 to je fakt velká plocha co má švagr mi amme zastaveno 150m2 a firmou vychází cena 300tis svépomocí asi 170tis
Odpovědět
@loex plánuji 44 cihlu, ale určitě ne Porotherm. Neplánuji plněné cihly, protože je to pouze marketingový trik na penezenky zákazníků. Zateplovat nebudu, pasivní dům neplánuji a zdroj vytápění tomu přizpůsobuji. Jo, kdybych plánoval topit plynem nebo elektřinou, zateplil bych to, ale takto určitě ne.
Odpovědět
Profilova fotka
ky@milrob dostal cenu 44t za cenu 30cítek, takže nebylo o čem přemýšlet.... no rozpočet byl myslím si nesmyslnej, dle projektu cca 16mil :-D stavíme svépomocí, 90% toho má bez daně, zatím je na cca 5mil, chybí fasáda, int.dveře, krytiny podlah a horní koupelna a pak dodělání bazénu a technologie a tepel. čerpadlo, ale měl by se vejít do 7mil... svépomocí ;-) @ratatooy to myslíš, cenu za desku ne ?
Odpovědět
@petrsv1000 Jak tak koukám, ty jsi chudý příbuzný. :-D
Odpovědět
@flakac mohu se zeptat, co tedy bude zdrojem vytápění?
Odpovědět
Profilova fotka
@alcar no abych řekl pravdu tak jim to ani nezávidím, protože se v tom plácaj už kolikátým rokem no a já snima jelikož jim chodím pomáhat.... No každej kdo přijde na návštěvu tak samozřejmě závidí, že to je megabarák atd, ale ta vybavenost tomu neodpovídá, jen tam je trochu cihel víc pohromadě, žádnej zázrak to není a jak říkám, nezávidím, platit provoz bych nechtěl, ale jedno mu závidím, tu megagaráž ;-) To já sem rád, že se mi tam vejdou kola :-D
Odpovědět
@flakac možná bude lepší opustit ten "zdravý selský rozum" a pustit se do matematiky.... Součinitel tepelné vodivosti bez omítek λu [W/mK] 0,096 cihla porotherm 44 eko profi+ Součinitel tepelné vodivosti bez omítek λu [W/mK] 0,17 porotherm 30 profi obyčejný polystyren 70f 0,039 λu [W/mK] Pokud nechcete příliš tlusté zdi, které Vám zabírají zbytečně místo , je varianta 30 cihla a 14 polystyren více dávající smysl než cihla 44 bez zateplení. Nehledě na tepelné mosty, kterým se horko těžko budete vyhýbat. Navíc budete muset daleko více větrat. Protože např v -20C se rosný bod posune skrz překlady dovnitř. Často pak vzniká plíseň, protože budete mít dobře utěsněná okna a dveře a vlhkost nemá kam odcházet. Nebo pořídit rekuperaci. Letos to není tak patrné, zima nebyla.
Odpovědět
Profilova fotka
@petrsv1000 ne myslím fasádu deska stála 140
Odpovědět
@milrob TČ země-voda s plošným kolektorem, v místě, kde není plyn a za předpokladu, že chci pálenou cihlu bez zateplení, je to jasná volba. Jako alternativní zdroj budou krbovky.
Odpovědět
@velman meleš ale uplně o něčem jiném, dotaz byl, zda se vyplatí zateplovat cihlu 44cm, na to jsem reagoval já, ty reaguješ výpočtem s cihlou 30cm. Takže pokud mi chceš dokázat, že se ekonomicky vyplatí zateplit 44tku, rád se nechám přesvědčit. Do té doby si budu stát za svým, že se to nevyplatí. Návratnost zateplení budou vyhlížet ještě moje děti na důchodu. A že budu muset více větrat, to je mi jedno, protože energie s TČ je výrazně levnější než elektrokotel. Jo kdybych měl na pozemku plyn, to bych uvažoval jinak, ale rozhodně bych nezateploval 44tku zeď, na kterou jsem reagoval. Zvolil bych úplně jinou skladbu zdi.
Odpovědět
@velman Problém většiny lidí je, že hledají to nejlepší řešení pro všechny, ale ono žádné generální idealní řešení pro všechny není. Každá situace se musí posuzovat zvlášť. Pokud projdeš celé forum, jsem si jist, že nikde nenajdeš můj příspěvek, že skladba 30+14 je špatná. To jsem nikdy neřekl. Taky jsem nikdy ale neřekl, že to je jediné správné řešení. Pro někoho ano, pro někoho ne.
Odpovědět
Profilova fotka
@flakac jo tak jo je jasný určitě budou další varianty které budou správné prtoože si dneska mužem vybrat plno materiálů
Odpovědět
@flakac Ono záleží z jaké pohledu se na to díváte. Pokud je už vyzděno a neni ještě hotová fasáda tak se furt vyplatí tu 44 tku zateplit (vzhledem k tomu jak už jsem psal výše, že stejně tam dělate nějakou úpravu a cenový rozdíl mezi zarovnání jádrovou omítkou a polysytyrenem je minimální). ...nehledě že tím aspon pořešíte detaily. Ale pokud ještě neni postaveno tak se rozhodně nevyplatí 44 tks s dodatečnym zateplenim a nebo bez něj. Vždy je lepší (ekonomičtější) "slabší" cihla - 30 tka a zateplit.
Odpovědět
@flakac určitě nemelu, nemám panty. A jakmile si najdu ten čas, klidně to i vypočítám a dám sem do diskuze Co se týká tepelného čerpadla. To je výhodné jenom pouze se sazbou D55 a D56. Jakmile někoho napadne tyhle sazby změnit či zrušit, budeme se opět bavit o nejdražším vytápění. Tahle situace tady již byla v 80 letech, byli dotace na akumulační kamna, speciální sazby a vydrželo to 8 let. Aby potom ty děti nevyhlídaly tatínka, jak sbírá klestí v lese. Tolik k výhodnosti TČ. I ty nejlepší TČ mají pod nulou účinnost tak kolem. 2,2 - 2,8. Pokud bude minus 15C, tak to jistí patrona či krbová kamna apod. Samozřejmě, že se musí postupovat inividuálně v závislosti na místních podmínkách. To já nepopírám. Ale říct, že je lepší vzít cihlu 44 a zateplení se nevrátí do 10ti let na energiích je myslím názor nefundované osoby. Nicméně proti gustu.... Viděl jsem dům zateplený slámou, bylo to úžasně jednoduché a i poměrně levné. Taky tudy vede cesta.
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?