Zateplení SDK podhledu a elektrika. Jak to vyřešit?

Stavební firma navrhuje položit kabely (pro světla, čidla, kamery, PC sítě...) na SDK podhledy a na to nafoukat izolaci. To ale znamená, že už se ke kabelům nikdy nedostanu a když budu chtít někde nový kabel, tak stropem to nepůjde. Je to tak? Dá se to nějak vyřešit?
Odpovědět
Profilova fotka
Máme to tak také s problém tedy nemáme.
Odpovědět
Profilova fotka
@robertpok Dá se řešit instalační mezerou, mrkněte k nám do alba. Ale upřímně veškeré datové a satelitní rozvody od zásuvky k rozvaděči jsem tahal v chráničkách zasekavalo se do zdi a stropem to vede v té instalační mezeře, jenže někde máme třeba 4 kabely cat 6 v chrániče o průměru 35 mm a i když sem nedělal ostré ohyby tak tyto kabely prostě nikdo ne vytáhne, tím jak je jich hodně a to že chranicka je korugovaná tak vytváří odpor takže tam stejně končíme a tím že je to ve stropě na volno jen položené na CD profilech tak se chranicka stáhne a s kroutí kdyby byl jeden kabel tak ten by se teoreticky dal pak někdy vytáhnout ale vícero kabelů určitě ne, u vás už půjde spíše jen o mechanickou ochranu kabelů když tu chranicku tam dáte.
Odpovědět
@jarin1 Díky za zprávu. Instalační mezera? To zní zajímavě. A na čem vám drží ta izolace? Vy ji asi nemáte foukanou na těch SDK podhledech, ne? Na fotkách je to tady? https://www.modrastrecha.cz/blog/jari...
Odpovědět
Profilova fotka
@robertpok není zač, my foukanou nemáme ale klasickou v rolích a je položená na roštu s CD profilu které jsou zavěšený na krokvovych závěsech a hlavní rozteč profilu je 625 mm a mezi to je přidaná další rada CD profilů tak aby to uneslo váhu izolace a sádrokartonu. Vše jsem řešil s technikem rigips a tohle my odsouhlasil.
Odpovědět
@jarin1 Tušil jsem! (ale bál jsem se to říct, když tomu nerozumím). :o) No, mě více lidí doporučuje tu foukanou - už i kvůli rozvodům rekuperace, které se tím krásně skryjí. Takže holt tohle budu muset potřešit jinak a nebo se budu muset smířit s tím, že do stropu už nic nedám. Ale jestli to chápu dobře, tak vy už tam vlastně taky nic nedáte, je to tak? :o)
Odpovědět
@robertpok a není lepší a bezpečnější to dát do husího krku? Zas taková investice to není a máš alespoň jistotou, že se ti to nikde neprotlačí přes ten profil.
Odpovědět
@robertpok je sorry, nečetla jsem příspěvek od @jarin1
Odpovědět
@kekita Nejde mi tak o ty kabely, které se tam dají v základu, ty ať jsou klidně nedostupné. Spíše mi jde o ty potenciální nové kabely. Takže myslíš, že do každé místnosti, do potenciálního místa, kde bych něco mohl potřebovat, bych si z technické místnosti roztahal husí krky? Jako myšlenka se mi to líbí a dovedu si to představit. Jen si říkám, jestli na tu vzdálenost (10-20m) půjde tím husím krkem ještě něco protáhnout...
Odpovědět
@robertpok určitě jde, ale doporučovala bych si tím krkem rovnou protáhnout protahovací drát -ten necháš smotaný na každém konci krku. Špatně jsou ostré rohy, takže co nejvíc to tvarovat do oblouku. My třeba máme vytáhnuté z každé místnosti pod půdou husí krk a z rozvaděče to samé, akorát tam jsem dávali krk 40-citku.
Odpovědět
@kekita Chytré! Takže jen z každé místnosti si někde u stropu ve vybraném místě přirpravit husí krky, vytáhnout to na půdu a když bude třeba, tak si to pak dál roztahávat po půdě až do technické místnosti. Chápu to dobře?
Odpovědět
@robertpok ano, nevim, v jakem standardu mate dum-pokud pasiv na dotace, nebo neco takoveho, tak ti tohle udela velky problem. My jsme rekonstruovali, takze jsme to neresili... V te mistnosti to mame normalne zarkyte zaslepkou abb.
Odpovědět
@robertpok jo, ale my to nemame u stropu, ale vyvedene normalne u zeme v krabicce 68. Na druhou stranu, kdybys to nechal pod sadrosem, tak nikde zadnou diru nebudes mit, ale zase musis rozbit sadrokarton...
Odpovědět
Článek se načítá
@kekita Můžu se ještě zeptat, jak jste vyřešili parozábranu?
Odpovědět
Profilova fotka
@robertpok Foukanou v tomhle případě ano ale ty krky tam jsou jako mechanická ochrana proti prodření kabelu o ostré cd profily či závěsy atd, takže doporučuji je tam dát . Jinak parotěsnou membránu máme řešenou tak že je nad instalační mezerou, všude kde se vrtaly akustické závěsy tak se mezi folii a kousek sdk dávala šroubotěsná páska kvůli utěsnění, a kolem obvodu je folie přilepena tmelem delta tixx.
Odpovědět
@jarin1 Díky moc za info, taky nechám dát ty krky všude... Je to solidní ochrana za pár korun. A poslední dotaz je čistě teoretický. Když budou v parotěsné folii menší propustnosti, co to v praxi znamená? Já věřím, že se to nestane a stavební dozor to bude hlídat, ale i tak, kdyby někde (třeba u těch vrutů nebo jinde) byly nějaké netěsnosti, co by to znamenalo?
Odpovědět
@robertpok máme oblepené páskou, ale upřímně tomu moc nevěřím, protože jsme dodatečně potom zateplovali půdu mezi krovy a někde prostě nedrží 😠
Odpovědět
@kekita a nebojíte se toho, co to může udělat? Já si pořád říkám, že dříve ta izolace nebyla a ty baráky taky stály, takže to nemůže být zase až tak hrozný... Nebo se pletu? Jako nepotřebuji popisovat ty nejhorší možné scénáře, spíše mi jde o nějaký nejběžnější scénář toho, co se asi tak může dít...
Odpovědět
@robertpok No nejběžnější je degradace izolantu. Ano dřív stály i domy z rákosu a stály, ,jenže jste protopil 80q uhlí. Dnes je to hlavně o úspoře, takže se kde jaký nový dům chová něco, jako chleba v igelitu. Vše je nejlépe vzduchotěsně uzavřeno a co není, to je zatepleno, tím pádem, se veškerý kondenzovaný vzduch, pokud nemáte rekuperaci, hromadí uvnitř domu a pokud pravidelně nevětráte, teplý vzduch kondenzuje v nejvyšším bodě, kde má tepelný most a tím může být právě únik parotěsem přes SDK ve vatě. Takže izolant pomalu degraduje, jelikož je všeobecně známo, že jak vata zvlhne, ztrácí své izolační schopnosti. Jen tak to nepoznáte, ale rok od roku budete mít pod zatepleným podkrovím v létě čím dál tím větší teplo a v zimě budete čím dál více topit.
Odpovědět
@yesman Díky moc za vysvětlení, už to chápu. Tzn. TYPICKY to není nic, kvůli čemu by spadnul barák nebo stropy, jen tím degraduje izolace, která se pak holt jednoho dne bude muset vyměnit. ps. A když mám rekuperaci? Mění to něco na situaci?
Odpovědět
@robertpok To tak úplně neplatí. Procházející a zkondenzovaná vlhkost jednak degraduje izolant, ale také kondenzuje na dřevěných částech konstrukce a co to znamená si můžete domyslet sám. S rekuperecí to souvisí hlavně v tom. že pokud ji nastavíte do přetlakového režimu, tak se to ještě zhorší.
Odpovědět
@robertpok já jsem dával foukanou izolaci a mám i rekuperaci. Dělal jsem to tak, že zespod vazníku se přibily prkna. Na tyto prkna se přisponkovala parotěsná folie. Na ty prkna a folii z vrchu se nafoukala izolace. Pod parotěsnou folií vznikla mezera cca 15 cm, kde vedu elektroinstalaci a rozvody vzduchotechniky. Pod tím už je jen konstrukce SDK a SDK. Tato varianta by měla být lepší z hlediska toho, že parotěsná folie není prošroubována tisíce vruty, jakoby tomu bylo v případě, kdy se dává parotěska hned na sádroš.
Odpovědět
@robertpok 😄 ano typicky to není nic, pokud Vás zajímá pouze spadnutí domu. A ano, jen tím degraduje izolace a trámy, které se hold jednou za čas vymění, ,přesně tak XD.....k tomu asi není co více napsat.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?