Zateplení starého domu ano, či ne?

Profilova fotka
Prosím o radu.. Máme dům starý cca 100 let, z větší části je z opuky. Manžel plánuje zateplení polystyrenem, ale já už delší dobu přemýšlím, jestli to není zbytečné. Nestačilo by udělat pouze fasádu? Momentálně na domě fasáda není vůbec, je obouchaný na kámen. Strop i střecha jsou zateplené, máme obytné podkroví. Okna jsou plastová. Dům je suchý, nikde žádná plíseň a já se trochu bojím, abychom to tím zateplením nepokazili....Děkuji za každou reakci :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Je třeba si uvědomit, že zateplení polystyrenem je nejhorší možná varianta pro starý dům, a to z několika důvodů. Zateplení musí být instalováno opravdu odborně, polystyren je proNEpropustný materiál tzn. veškerá vlhkost, páry a bakterie zůstanou v domě. Uvažoval bych spíše o tepelně-izolační omítce, a pokud zateplovat tak vatou.
Odpovědět
Profilova fotka
Polystyrenem opravdu ne, mám za to, že se kamenné domy zateplují kamenou vatou? Záleží také na tom, jak máte silné zdi?
Odpovědět
Profilova fotka
@rado4077 děkuji za odpověď, dám to přečíst manželovi. Kouknu na ty izolační omítky.
Odpovědět
Profilova fotka
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Profilova fotka
@zamilovanadonej cca 80cm
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
Jak jste se nakonec rozhodli, šli jste do zateplení?
Odpovědět
Dobrý den, v případě že domek chcete dodatečně zateplit kontaktním zateplovacím systémem vzniká velké riziko kondenzace vodních par ve fasádě, je proto vhodné návrh posoudit před provedenm, v případě druhem je možnost provést provětrávanou fasádu což je dražší ale daleko bezpečnější metoda
Odpovědět
Profilova fotka
@petramd zatím jsme nic nepodnikli, bylo několik přednějších dodělávek :-) ale rozhodli jsme se nezateplovat a uděláme pouze fasádu, aby se to pohledově sjednotilo. @mareks1
Odpovědět
Profilova fotka
@gabu2 případně se podívejte na systém Baumit open - paropropustný systém v cenách polystyrenu
Odpovědět
Profilova fotka
@jonnyj kouknem díky :-)
Odpovědět
Taky máme kamenný dům a zdi podobné tloušťky, ale z pískovce. Plánujeme zateplení podlah a stropů, tím by se mělo ušetřit cca 40 % nákladů na topení. Opukové zdivo takového stáří klidně může být spojeno jenom na hlínu nebo hlinitou mattu. Pokud se zvolí nevhodné zateplení, může nastat velký problém, já osobně bych se do toho nehrnula bez konzultace s odborníky, kteří mají s takovým typem zdiva zkušenosti.
Odpovědět
Profilova fotka
@wegar na tvůj domek jsem koukala, je kouzelný. :-) My už jsme se rozhodli nezateplovat. Už jsme se o tom s pár lidmi od fochu bavili a vlastně nám to všichni odsouhlasili. Stropy i střecha jsou zateplené a je to dost znát. Přišel nám i celkem veliký přeplatek za plyn.
Odpovědět
Článek se načítá
@gabu2 Tak nějak to plánujeme i my, ale okna máme z větší části stará, s "mikroventilací" :-D To je dobrá zpráva, že zateplení podlahy a stropu se takto citelně projeví. A díky za pochvalu ;-)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 8 měsících
Profilova fotka
Tak i my máme stejný problém.Starý kamenný barák stěny 80 cm obkopaný odizolovaný.Kámen bohužel neidentifikovatelný je to místní Krušnohorský. Bohužel severní stranou u silnice ani ne 1 metr.V zimě nám ho zahází pluhy sněhem a teď otázka zda zateplit tu severní stranu a hlavně čím!!! Děkuju
Odpovědět
@miriln Požadovala bych po správci silnice, ať si sníh odklidí na vlastní pozemek a neničí cizí nemovitost. Když už nic jiného, každoroční proplacení nového nátěru nebo i omítky je rychle z toho socialistického snu probere. O zateplování kamene nemám žádné iluze, velice snadno může kámen pod izolací zvětrávat. A co asi udělá to zateplení, když na něj nahrnou sníh? Pokud máte již hydroizolaci, nechala bych to volně, ať se přebytečná vlhkost může odpařit.
Odpovědět
Profilova fotka
@wegar No já si také myslím,že by bylo lepší to nezateplovat a nechat to dýchat . Ale vysvětluj to řemeslníkovi když vidí kšeft. Vymýšlí nesmysly.
Odpovědět
@miriln Ano, dnešní řemeselníci - otázka je, zda jsou to ještě řemeselníci. Stavět z přesných tvárnic na lepidlo, místo toho, aby si namíchali vlastní omítku tak koupí síťku a lepidlo, anebo postaví rastr a vloží sádroše. Nemluvě o tesařích a truhlářích, tam to šlo s umností sešupem dole. Chtějte dneska po někom tesařské spoje bez vrutů... Nám taky pořád vnucují "betonek" a podobně. Trvám na svém: vápno, písek, minimum cementu, dozdívání jen z cihel nebo kamenů. Zvláště u měkkých nasákavých kamenů jako je pískovec nebo opuka je to stěžejní. Reklamy výrobců jsou fajn, ale staré kamenné domy chtějí jiný přístup. http://krkonose.krnap.cz/index.php?op...
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?