Zateplit nebo ne?

Profilova fotka
Zdravím Vás!! Mám docela zapeklitou otázku, zejména na lidi, kteří se rozhodli stavět z cihel minimálně o tloušťce 42,5 cm, zda dům zateplili/nebo budou zateplovat a proč? Jde mi o to, že se přítel nechat ovlivnit kamarády a i když jsme měli původně stavět ze zdiva silnějšího než je 42 cm, nechal se zviklat a chce zdivo do 38 cm, moc nechápe, že to vy výsledku stejně bude mít 50 cm, ať chce nebo nechce, protože se to musí zateplit. Naše původní vize byla taková, že se vybere takový stavební materiál, aby se zateplovat nemuselo. To splnilo po dlouhém hledání zdivo erbersdobler, které už u cihly 42,5 má součinitel tepla 0,18 a cena cihel je hodně příznivá porovnání s konkurencí. Proto mě ještě napadlo místo zateplení cihly, která to už nepotřebuje pořídit kvalitnější omítky, které by tak nějak dořešili nedostatky,které možná při stavbě napácháme.... A proč se vlastně bráním zateplení z klasického polystyrenu? Zejména proto, že stěna je pak náchylná k úrazům a my máme jednu stěnu domu (20m dlouhou) jako hraniční mezi námi a sousedy, kteří mají tři malé děti. Nechceme mít výlez na střechu skrz podkroví, takže se bude muset opírat žebřík o fasádu při údržbách střechy apod. Ale hlavně mi to přijde zbytečné, když možná existuje možnost jak se tomu vyhnout. A tady jsme právě u zedníků nepochodila, protože oni by nejraději zateplili i 50-ku stěnu. Proto bych potřebovala poradit, jestli se někdo potýkal s podobným problémem jako my. Cenově to neřeším, protože to vyjde nastejno, jestli koupím dražší cihlu a nezateplím nebo jestli koupím poloviční cihlu a dám na to pak 15 cm fasády. Děkuji všem za rady i kritiku :)
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
@mamamababa Takže, manžel dělá ve stavebnictví a stavěli jsme z Heluz family 44 nyní pouze nějaká silikonová omítka. My teda polystyren nechtěli ani náhodou. Manžel nám postavil krásnou termosku , jak říká. V zimě drží teplo a nyní příjemný chládek :-)
Odpovědět
Ona je to věc priorit každého soudruha, já třeba jednovrstvý cihlovzduch nemám rád už z toho důvodu, že tam jsou tepelné mosty a problematické detaily a tak u svého domu jsem preferoval tenký a levný nosný materiál (betonová skořepina) + zateplení 22cm šeďáku. a mám 0,13 při celkové tl. zdiva cca 45cm. Je to na zvážení, zedníky bych ale neposlouchal, ti si jen přihazují další kšefty. Jakékoliv zdivo tlustší než 50cm je selháním projektanta..
Odpovědět
@mamamababa myslím, že tenká obvodovka a zateplit vychází cenové levněji než jednovrstvé zdivo a je taky méně náchylná na nedostatky (i když je pravda že jsem viděl už dost zpackaných zateplení). U jednovrstvého zdiva je nutné předem řešit a pak velmi dobře pohlídat všechny detaily, aby nevznikl tepelný most, u zateplení toto řešíte právě vrstvou zateplení. Nicméně i přes výše uvedené máme rovněž postavené z jednovrstvého zdiva (Ytong Lambda) a neměnil bych. Dům jsem stavěl s pomocí kamarádů a rodiny, všechny detaily jsme dělali pečlivě (možná až moc, proto nám to trvalo o půl roku déle než jsem plánoval) a nic neošidili. Výsledek je super teplotní komfort jak v zimě tak i v létě za velmi nízké náklady a nestane se mi, jako třeba sousedovi, že mám v zateplení dvě hnízda ptáků (vyklované)
Odpovědět
Já tomu nerozumím, za to můj muž viděl desítky domů na termokameře a vlastně došel ke stejnému názoru jako @doog . Máme Ytong Lambda 45 cm bez zateplení a detaily si hlídá pečlivě. Navíc jsme vnitřní zdivo použily na cca polovině domu Silku, která ten teplotní komfort ještě doplní. Ale každý ten náhled má jiný a zedníci jsou dobří pracanti, ale ty vědomosti proč a co musí mít investor sám a určitě bych na ně nedala.
Odpovědět
Profilova fotka
@luckavra @doog Ty nedostatky a detaily jsem chtěla právě řešit koncovými cihlami u oken a dveří a věncovkami u věnce. Výjde to sice o něco málo dráž, protože tyto dokončovací speciálky jsou nákladnější :D , ale třeba konkrétně mi máme pouze 5 oken o velikosti 1x1,4 metru a pak prosklený štít, kde se ale jedná o úplně jiné technologické řešení a bude se to muset dělat za stavebního dozoru architekta. Poradíte mi prosím ještě, když s tím máte zkušenosti, kde a kolik stojí ta kontrola tou termokamerou?
Odpovědět
Profilova fotka
@rimmer mě nejde ani tak o únosnost, v našem případě bychom mohli stavět klidně z 30-ti centimetrové cihly, máme jednopodlažní + podkroví, ale jde mi hlavně o tu pracnost a výsledek. Špatně provedené zateplení je dle mého názoru mnohem větší průšvih než nezateplená 45 :D Vzhledem k tomu, že si to chceme dělat všechno sami, tak bych byla klidnější, kdyby jsme se vyhnuli technicky náročnějším pracím.
Odpovědět
@mamamababa nez se definitivne rozhodnes, doporucuji Ti nacist si neco o rosnem bode. Kde a jak vznika aco zpusobuje. U cihly je jasne, ze v cihle. A to je presne ten duvod, proc mame radeji cihly 25 plus zatepleni. Pak jak tu zaznelo, tepelne mosty. Ty zpusobuje opravdu hodne veci - preklady, venec, stropni nosniky, uchyty okapovych svodu, uchyty hromosvodu, atd atd atd.
Odpovědět
@mitote A tobě a samozřejmě rimmerovi zase doporučuji absolvovat 5let VŠ studia stavební školy, kde je tato problematika řešena v předmětech Tepelná technika budov I, II a III no a k tomu si přihoď stavební materiály a technologii. No a až budeš mít teorii a nějakou praxi, tak v životě nemůžeš tvrdit to, co jsi napsala a radila výše. Lidi doprdele, na odborné dotazy se ptejte odborníků (ve vašem případě autorizovaný projektant vašeho projektu).
Odpovědět
@panlorenc co jsem napsala spatne? At si pri tom rozhodovani precte i neco o rosnem bode? Nas dum samozrejme navrhl projektant a vse jsme konzultovali, tak nevim, proc mne pises, at se na odborne dotazy ptam jich :-D A ano, mas pravdu, pokud chce nekdo menit zdivo, ma to vc vsech detailu resit s projektantem/architektem. Take jsme pri zmene konstrukce stropu museli nejen za projektantem ale musel to znovu predelat i statik
Odpovědět
Profilova fotka
@panlorenc My jsme to samozřejmě s architektem řešili, ale je rozdíl co na stavbu stačí a co od toho člověk čeká. On sám nám řekl, že 45 cm zdivo nestačí na splnění normy (mluvili jsme o klasickém protohermu) o tepelném komfortu jsme se právě nebavili.
Odpovědět
@mamamababa na splnění jaké normy? My třebas máme i jinou skladbu základové desky a do pasivního domu se nedostaneme, pouze nízkoenergetický. Což nebyl ani náš cíl. Vy jste tedy ve stavu architektonické studie před projektem? Termokamerou se měří až hotový dům, manžel to dělal za nějaký jednotky tisíc.
Odpovědět
Profilova fotka
@mitote o tepelných mostech víme a proto jak jsme psala výše, se snažíme zvolit takový postup, aby vznikly co nejmenší (koncové cihly u oken a dveří, věncovky a podobně), proto nejsem z té 38-ky moc odvázaná protože se mi zatím nepovedlo nalézt alespoň koncovou cihlu v tomto rozměru a věncovky tam nevýjdou už vůbec, pokud zůstaneme u litých stropů a tloušťce zdiva do 38-mi cm. Ohledně ostatních věcí ( chtěli jsme i svody dešťové vody do zdi) vše se dá řešit i bez zateplení fasády, musí se akorát styrodurem obehnat vzniklý prostor, to nám řekl právě i zedník, ale on se poté odvolával na únosnost zdiva, že je pro nás dostačující i 30 cm zdivo a není tudíž nutné stavět z tlustšího jak jsme původně chtěli. Proto jsem se ptala zde na názory jiných lidí, protože jsem se setkala s různými názory a to i takovými, že se našli lidé co zateplovali 50 cm tlustou zeď, protože dle zedníka to nestačilo. Proto se toho můj přítel tak drží, protože má strach, že i kdybychom stavěli ze 45 - 50 cm zdiva budeme to muset stejně pak třeba 10 cm polystyrenem muset zateplit. Mě to příjde nelogické, ale nevím je o tom tuna protichůdných článků, takže se mé smýšlení mění každý týden, protože když objevím nějaké dobré řešení v podobně kvalitnější omítky a podobně, kamarádi mého přítele to okamžitě smetou ze stolu s tím, že je to nesmysl a tlačí ho do nejlépe 30-ky stěny.
Odpovědět
Článek se načítá
@panlorenc měl jsem za to, že na sebe už jaksi nereagujeme, rád bych, kdyby jsi to dodržoval dále a svoje rady k mé osobě si strčil za klobouk.. @mamamababa No jaksi bohužel stavět jen na izolantu nejde, takže o únosnost jde vždy. Hezky je třeba ukázáno v knize: Nízkoenergetický a energetický pasivní dům od Eugena Nagyho jak cihlovzduchy na termovizi vypadají, zlatej Ytong.. Pokud si to budete vyzdívat sami a dodržíte do puntíku všechny detaily aby to bylo tipťop, tak no proč ne, ale moc tomu nevěřím.
Odpovědět
Profilova fotka
@luckavra Je prý celkově nějaká norma, do které by se novostavba měla vejít. U původní rekonstrukce to u nás nikdo tak neřešil, tam jsme tuším měli B a byli jsme rádi, že to nedopadlo hůř. Pak jsme to stejně zdemolovali a nyní jsme před podáním projektu na úřad, ale tyto věci už kvůli vytyčení a podobných věcí musíme vědět. Minimálně i kvůli objednání materiálu. Jinak bychom rádi vešli do té nízkoenergetické a pokud by šlo o mě, já bych ráda zkusila i zelenou úsporám (alespoň na okna, chceme dřevěná a výjde to celé na pár set tisíc korun), ale ta jde prý právě pouze u nízkoenergetických staveb. Tam je to tuším max do 0,21 nějakého toho koeficientu, nevím to úplně přesně.
Odpovědět
Profilova fotka
@rimmer to je možné, že zrovna na tohle je ytong lepší, ale já osobně bych ho prostě nechtěla. Dříve to byl levný stavební materiál, ale jak se z toho začalo více stavět jsou ceny oproti cihlám nekompromisní. To je jeden problém, potažmo jen můj, kdo na to má, tak z toho staví, ale pro mě představa dát 170 kč za kus, když jich potřebuji přes dva tisíce :D no nevím :D :D
Odpovědět
@mamamababa ano, nekteri takhle tluste zdi pak zatepli, i kdyz to v planu nemeli. Moje kamaradka ma zdivo tusim 44 a nakonec taky dali zatepleni. I tady na modre strese je dost takovych lidi, mozna dej dotaz do kratkych zprav, kdo ma takove zdivo a jestli a proc ho zateplil. Jestli stavite novy dum, tak bude urcite nizkoenergeticky, neznam nikoho s novym domem, kdo by nemel B. Nicmene na zelenou usporam pozor, byva tam spousta "ale", nejlepsi je zajit na kontaktni misto, prednest co chcete a zeptat se. Take jsme chteli zelenou usporam na destovku a zatepleni... no smolik pacholik, vzdycky tam byl nejaky drobny hacek.
Odpovědět
@mitote Ty tvrdíš, že bez zateplení je rosný bod/oblast ve zdivu-TO JE OK. Ale to přece vadí? No nevadí, pokud... a pokud... Je to normální fyzikální jev, který jednovrstvý konstrukci nevadí. Proto se posuzuje konstrukce také bilance vodních par a průběh teplotního pole. Kdy vyšší kondenzace v určitý období za určitých podmínek je VŽDY, ale množství a doba trvání musí být menší než (hodnota norma). Zjednodušeně lze říci, že toto šplňují téměř všechny materiály (keram cihlo-vzduch, porobeton) od tl.25cm (nebrat doslova). A splňují to proto, že umožňují zpětný přirozený fyzikální jev evaporaci neboli schnutí. A kam se tlačí vodní páry (z vnitřní vlhkosti) vám, když to máte "připlaclý" polyšem??? Zkrátka já jen tvrdím, že špatně provedeným zateplením si z pohledu vlhkostní bilance v konstrukci mohu uškodit daleko více než bez zateplení (pro zateplovací fanatiky: nejsem odpůrcem zateplení).
Odpovědět
@mamamababa Nelze se dívat jen na ceníkové ceny, když pak ve stavebninách dostanete na to slevu z fleku klidně 45% a víc.
Odpovědět
Profilova fotka
@rimmer Asi jak na co. Na porothermu jsme dostali 31 % u erbersdobleru jen pár %, ten už je sám o sobě docela levný. U toho ytongu nevím jak to je, našla jsem stránky, kde je to za těch 170 už po slevě,normální cena je prý 254 kč :D
Odpovědět
@panlorenc jezisi, ja jsem napsala, at si o tom neco zjisti... samozrejme, ze pokud zkondenzovana voda vyschne, je to cajk.... chtela jsem jen upozornit, ze to neni jen o tom, co je pocitove komfortnejsi, ale ze skladba zdiva je komplexnejsi problem. A myslim, ze v pripade stavby cokoliv co je provedene spatne je proste blbe... a je jedno jestli je to spatne zatepleni, spatna hydroizolace, spatne vyzdeno nebo cokoli jineho... to uz pak musi ohlidat stavebni dozor spolu s investorem...
Odpovědět
@mamamababa nezkousela jsi tu slevu porotherm primo pres porotherm? My jsme u nich vyhadali 53% tusim, plus minus, je to ale preci jen uz nejaky rok zpet. Meli jsme akci z veletrhu a pak jsme ji jeste uhadali lepsi.
Odpovědět
Profilova fotka
@mitote no to jsme ještě nezkoušeli, to je fakt. Zatím jsme to řešili přes kaamráda zedníka, který se nám sám nabídl s tím, že pokud nebudeme s cenou 58 kč za kus spokojení, zkusil by ještě uhádat lepší cenu, ale moc tomu nevěřím, protože on potřebuje mít také něco pro sebe + nějaký roční obrat ve stavebninách..Díky za tip, zkusím to :)
Odpovědět
@mamamababa no,tak za prve zkus to poptat pres Dek a za druhe primo pres vyrobce, vyrobce vam to stejne musi prodat pres nejake stavebniny.
Odpovědět
@mamamababa on by vam to spravne mejl i porotherm dle projektu spocitat, kolik jakych cihel... to stejne pak stresni krytina, treba Tondach to taky vse pocital
Odpovědět
Profilova fotka
@mitote To vím, ale my nemáme projekt přes pc ale ručně dělaný :D :D :D mám kusy napočítané od zedníka, to jsem tehdy pravda neměla. Zkusím to, za zeptání nic nedám, buď se nám podaří pak stáhnout lokální stavebniny na stejnou cenu nebo vezmeme od nich. Je pravda, že mají docela dost benefitů od založení zdiva po dopravu zdarma
Odpovědět
@mamamababa rucne? Jako vse nakresleno rucne? Vse popsano rucne? Nemate nic v PC? To si neumim predstavit, tak to naskenujte. Budete to potrebova, budete posilat jednotlive veci - cihly porothermu, krov a stresni krytinu jak strecharum tak napr tondachu, rozvody elektra elektrikari, vodu vodari, atd atd atd... jednotlive casti projektu jsem posilala snad kazdemu, kdo tady neco delal. Zalozeni zdiva jsme u nich meli a bylo to fajn.
Odpovědět
Profilova fotka
@mitote projekt na elektriku po nás na úřadě nechtěli, tak jsme ho nedělali,je tam nakreslená jenom hlavní přípojka do domu jinak nic. No my jediné co budeme ptořebovat je tesař, jinak to budeme dělat sami :D :D pan architekt má skoro 80 let, tak si s počítačem moc nerozumí
Odpovědět
@mamamababa my jsme take staveli svepomoci, ale teda podle celkem rozsahleho projektu :D vc projektu elektra, projekt hromosvodu, atd... mate aspon zmereny radon a podle toho navrzenou izolaci?
Odpovědět
Profilova fotka
@mitote ještě ne, ale na to je ještě čas, máme vytyčenou plochu, kde se to má měřit a projekt je dost rozsáhlý oproti tomu minulému, akorát věděl od nás, že elektriku si sami dělat nebudeme, jinak je tam od statiky až po skladbu střechy, akorát je to hold nakreslené ručně no :D
Odpovědět
@mojebydleni Musím dát jen za pravdu, my máme porotherm 44 a také jsme nezateplovali;manžel sice není stavař,ale jiné tech.profese,takže umí počítat a používat selský rozum, k tomuhle nemusí být nutně jen stavař. No a protopíme cca 18tis. i s teplou vodou pro 2-4 osoby,v bungalovu 5kk. Topíme na cca 20 - 21 st. v zimě. Jinak to o stených penězích zdaleka neni,jestli zateple ní či bez něj,protože práce-zateplování rozhodně není zadarmo,to je právě o těch zbytečných finaních navíc a ještě polystyren,což je naprostá katastrofe.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?