Zima v létě v zatepleném domě polystyrenem

Chci si postavit dům a přemýšlím o zateplení polystyrenem, ale mám ztrach aby v něm nebyla zima v létě.Pač mám dva kamarády, kteří si postavily dům vedle sebe ze stejného materiálu a síly, ale jeden zateplil polystyrenem a je z toho docela nešťastný . Stálo ho to více peněz a ve finále protopí o něco více peněz než ten co nedával polystyren.V domě má v létě dost chladno protože mu dlouho trvá než polystyren pustí trochu toho tepla do domu a musí min. o měsíc topit v roce déle než ten co nedával polystyren. Jaké máte zkušenosti vy?
Odpovědět
zkušenosti máme a to přesně obrácené. Díky zateplení máme topnou sezónu o několik týdnů kratší a v létě je doma příjemný chládek - přáli bychom si větší, ale jelikož dům v létě žije společně se zahradou a dokořán otevřené balkónovky pouštějí dovnitř více tepla než by bylo záhodno. Přestože si nemyslím, že by autor mínil tuhle diskuze vážně tak snad taková odpověď postačí. PS: není moc pochopitelné stavět novostavbu se stejnou tloušťkou obvodové zdí u plánovaného zateplení a stejně tak u zdi kde se zateplení neplánuje
Odpovědět
Ano myslím tuto diskuzi vážně. Ono mít pořád otevřená okna dveře nejde.Za prvé když člověk není doma tak kvůli bezpečnosti to nejde a za druhé když se otevře více oken a třeba dveří tak je průvan a ten není příjemný.Ono velké teplotní rozdíly nejsou dobré a ani zdravé. To je jako s klimačkou v autě taky není dobré ji nastavit o hodně méně než je venku. Když je venku 29 ve stínu a doma mít 20 to rozhodně není dobré. PS: je to pochopitelné jeden si prostě nechce nechat obalit dům polystyrenem a druhému je to jedno ;-)
Odpovědět
@jarda73 tato diskuse je na místě. I mí známí si po zateplení stěžují, že musí na jaře hodně větrat, protože zatímco venku je již teplo, uvnitř je zima. Mí rodiče např. zateplili ze severní strany a východní strany více a z jihu a západu méně.
Odpovědět
Profilova fotka
Máme zatepleno 16 cm minerální vaty (na zdivo 30 cm) a ještě se nám nestalo, že by teplota na jaře/v létě byla v domě nižší než v topné sezoně, kdy máme nastaveno topení na 21-22 st. Naopak v létě se ani v těch největších hicech většinou nedostaneme přes 24 st. Takže za mě je případný chládek díky zateplení naopak věc jednoznačně do plusu :) O délce topné sezony se ani nezmiňuju, letos jsme začali až hluboko v listopadu (byl velmi teplý) a doteď elektrika prakticky nesepíná, jen si vždycky večer rozděláme v krbovkách. Ale každý podle svého. V diskuzích tohoto typu stejně vžycky bude hluboká frontová linie mezi těmi, kdo zateplují a kdo ne, každý si bude hájit to své a mít své argumenty. Já jsme každopádně na straně zateplení a jestli si někdo myslí, že je to zbytečné a padesátka cihla je lepší/levnější atd., tak je mi to buřt :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@jarda73 Bohuzel se to muze stat a clovek ma z baraku lednici :-/ chyba je vetsinou v neadekvatnim zatepleni, treba kdyz si stary cihlovy dum se silnymi zdmi ve meste nekdo zatepli polystyrenem, ktery je vhodny leda tak na horskou chatu.. samozrejme je to i v kombinaci s tim, na jakou stranu jsou umistena okna a jaka jsou, ale s tim vsim by vam mel dobry architekt poradit a navrhnout vhodnou tloustku zdi i polystyrenu (treba tatka kdyz stavi barak tak vetsinou v tech beznych oblastech ve meste a okoli dava porotherm 30 a na to polystyren 5-10cm a bohate to staci)
Odpovědět
Já mám dobrého architekta z dlouholetou praxí , ale ten o polystyrénu nechce ani slyšet :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@jarda73 Já měl dobrého architekta s dlouholetou praxí a ten jasně řekl: zateplit ;-) Jak už jsem psal, tohle je jasná zákopová válka :-)
Odpovědět
No nevím. Také záleží na oknech. Máme velká trojskla na jih a když v zimě svítí slunce, tak se topení vypne. A když slunce vydrží svítit několik dní, tak se ani nezapne. Nicméně je dost nepravděpodobné, že by nezateplený dům na jaře získal přes den více tepla, než by ho přes chadnou noc vydal. Nezdá se vám ?
Odpovědět
Máme dům zateplený polystyrénem a v létě chladno v domě vítáme, konečně je kam se schovat. Trávíme uvnitř většinu letního odpočinku, ven vycházíme až navečer, kdy je venku dýchatelněji. Takže za mě z vlastní zkušenosti doporučuji zateplit. K ránu necháme domem projít průvan otevřenými okny a dveřmi, poté zavřeme a užíváme chládku.
Odpovědět
@hugo5jarda73 ale nemluví o zateplení jako takovém ale o polystyrenu.Pokud bych stavěl,asi bych už dnes také polystyren nedával.
Odpovědět
@maitland a v čem bude rozdíl při zateplení EPS a jiným druhem tepelné izolace při stejných parametrech? :-|
Odpovědět
Máme porotherm 30cm a zatepleno 18cm polystyrenem a nemůžeme si zatím na nic stěžovat. Při výběru oken jsme vybrali skla se solárním ziskem, takže v létě máme problém spíše s vyšší teplotou, než aby byla v domě zima. Okna pomáhají topit samozřejmě i teď v zimě a stejně tak i na jaře a na podzim. Stačí aby zasvítilo a teplota jde rychle nahoru.
Odpovědět
Článek se načítá
Varianta k EPS je třeba vata. Na internetu panuje názor, že dům nemůže dýchat a dusí se :) Proto pak někteří obkládají vatou. No a jestli ten dům opravdu dýchá, pak pouští ven vlhký vzduch. A protože rosný bod je uvnitř vaty (můžete si to nasimulovat online na portálu TZB), tak se ve vatě vysráží všechna voda. Problém je pak v tom, že mokrá vata moc neizoluje. Ale dýchá ;) Samozřejmě je nesmysl obložit starý vlhký barák, který venkovní vzduch vysušuje. Moderní dům přes zdi rozhodně dýchat=větrat nemá.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?