4 rychlé recepty na oblíbené vánoční cukroví

  • 17.12.2023

Vánoce jsou jednoznačně také o pečení, koláčích a mlsání. Pojďme si spolu udělat chutě na vynikající vánoční cukroví. Pokud i vy patříte k fanouškům vánočního pečení, věříme, že vás následujícími tipy na rychlé pochoutky inspirujeme.

Vanilkové rohlíčky

Příprava: 20 minut

Pečení: 20 minut

Počet: 90 ks

vanilkové rohlíky
Foto: iStock

Ingredience:

• 250 g másla (nebo Palmarin/Hera)

• 150 g vlašských ořechů

• 100 g moučkového cukru

• 300 g hladké mouky

• 3 ks vanilkového cukru + 5 polévkových lžic moučkového cukru (na obalování)

Postup:

Necháme změknout máslo, suroviny smícháme a uděláme z nich těsto. Zabalíme do fólie a necháme alespoň hodinu vychladnout (případně dáme do ledničky přes noc). Vytvarujeme rohlíčky (měsíčkovitý tvar) a položíme je na plech vystlaný pečícím papírem (ne příliš blízko sebe). Vanilkové rohlíčky pečeme při 150 stupních přibližně 20 minut, dokud nebudou mít narůžovělý nádech. Po upečení je necháme mírně vychladnout a následně je ještě teplé obalíme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.

Šuhajdy

Příprava: 30 minut

Počet: 35 ks (menší košíčky)

Ingredience:

• 500 g min. 52% čokolády

• 2 hrstky vlašských ořechů

• cca 0,5 dl mléka

• med / třtinový cukr

• mletá skořice

• rum

• něco na ozdobení

Postup:

Čokoládu rozpustíme nad horkou párou a mezitím si připravíme ořechovou nádivku. Ořechy umeleme, vložíme do hrnce, přilijeme mléko podle potřeby a vaříme, dokud nevznikne hustší kaše. Osladíme cukrem, případně medem a přidáme rum nebo skořici.

Na plech rozložíme papírové košíčky a do každého dáme za lžičku rozpuštěné čokolády, následně lžičku ořechové nádivky a nakonec zalijeme znovu čokoládou. Šuhajdy ozdobíme podle potřeby a chuti – ořechy, sušeným ovocem, barevnou posypkou, atp. Plech se šuhajdami odložíme do chladu, aby ztuhly.

Zapojte se do diskuse:

Grilování zdravě? Jde to? Jak to děláte?
recepty na vánoční cukroví
Foto: iStock

Kokosové „Rafaelo“ koule

Příprava: 20 minut

Počet: 70 ks

Ingredience:

• 2 ks Salka (397 g)

• 350-400 g strouhaného kokosu

• 70 ks loupaných mandlí

• kokos na obalování

Postup:

Salko nalijeme do misky, přidáme kokos a smícháme z toho těsto (hmota musí být lepkavá, aby se kuličky dobře tvarovaly). Vytvarujeme kuličky a do každé vložíme mandli (loupanou nebo i neloupanou). Následně „Rafaelo“ kuličky obalíme v kokosu.

Kokosové „Rafaelo“ koule
Foto: iStock

Marlenkové kuličky

Příprava: 20 minut (+ 2 hodiny vaření Salka)

Počet: 30 ks

Ingredience:

• 1 balení medových plátů (240 g)

• 100 g vlašských ořechů

• ½ plechovky uvařeného Salka

• 60 g změklého másla

• 1 polévková lžíce medu

Marlenkové kuličky
Foto: iStock

Postup:

Salko uvaříme v hrnci ponořené ve vodě alespoň 2 hodiny a následně ho necháme vychladnout. Najemno rozmixujeme medové pláty a ořechy a následně je smícháme. Dvě polévkové lžíce (kopeček) směsi si odložíme na obalování. Ke směsi přidáme ½ uvařeného vychladlého Salka, změklé máslo a med a vše spolu smícháme. Lepkavou směs necháme odstát cca 15 minut v chladu. Ze směsi následně vytvarujeme malé kuličky a obalíme je v odloženou sypkou směsí.

Věříme, že jsme vás našimi vánočními recepty inspirovali. Přejeme příjemné mlsání!

Autor článku: Michaela Debnárová @its1mishell

Zdroj foto: iStock

Diskuse na téma článku