Hledáte inspiraci na lehké letní recepty? Máme skvělé tipy
Horké letní dny pomalu klepou na dveře, a tehdy přijde vhod nasytit se něčím lehkým, co náš organismus příliš nezatíží. Určitě i vy proto hledáte recepty na něco nenáročného, svěžího, chutného a rychle připraveného. Věříme, že vás v následujících řádcích inspirujeme. Mezi nejoblíbenější lehké letní recepty patří saláty, grilované dobroty, studené polévky, rychlá a lehká hlavní jídla z těstovin nebo zdravé dezerty.

Klasika, která nikdy nezklame: Ryba na grilu s bylinkami
Na grilování doporučujeme ryby s pevným masem. Do této kategorie delikates patří losos, pstruh, mořský vlk, makrela nebo tuňák. Bylinky, které se k rybám hodí opravdu dokonale, jsou rozmarýn, tymián a kopr.
Ingredience:
- olivový olej
- sůl
- bylinky
- citrón
- česnek
Postup:
Rybu opláchněte, osušte a osolte. V misce smíchejte olivový olej s nasekanými bylinkami a prolisovaným česnekem. Dochutťe šťávou z ½ citronu. Marinádou potřete filet a nechte ho chvíli odležet. Poté rybu grilujte na rozpáleném grilu z každé strany přibližně 3 až 5 minut. Dávejte pozor, abyste rybu nevysušili. Hotovou pochoutku ještě pokapejte citronovou šťávou a podávejte s oblíbenou přílohou.

Lehké letní recepty a chuť na sladké: Osvěžující smoothie
Smoothie je skvělý způsob, jak si v létě dopřát velkou dávku vitamínů a minerálů a zároveň se osvěžit. Kombinovat můžete v podstatě jakékoliv ovoce a zeleninu. Přidat můžete mléko nebo jogurt.
Smoothie patří mezi lehké letní recepty, které jsou nejen jednoduché, ale také velmi chutné. Jako rychlý zdroj energie můžete smoothie pít k snídani nebo jako zdravou svačinu. Mezi základní ingredience patří ovoce a zelenina. Ze zeleniny doporučujeme špenát, okurku, mrkev a celer. Každé správné smoothie by však mělo obsahovat i malou dávku tuku. Přidejte proto ořechy nebo semínka, případně kokosový olej.
Tipy na chutné smoothie
- Zelené smoothie: špenát, banán, jablko, kokosová voda
- Ovocné smoothie: jahody, banán, maliny, chia semínka, mandlové mléko
- Detoxikační smoothie: ananas, okurka, špenát, zázvor, kokosová voda

Lehké letní recepty na saláty pro každého
Saláty rozhodně nejsou jen pro vegetariány. Když se k zelenině a obilninám přidá kuřecí maso, ryba nebo krevety, mohou si i milovníci masa pochutnat na lehkém, sytém a zdravém jídle plném vitamínů a minerálů.
Saláty mají spoustu výhod. Připravíte je za pár minut, obsahují hodně vlákniny, vitamínů a minerálů, můžete je připravit z různých druhů zeleniny, ovoce, obilnin a bílkovin a jsou jako stvořené pro letní dny.
Příprava je v podstatě velmi jednoduchá. Stačí všechno nakrájet na malé kousky, trochu experimentovat s dresinky a salát je na světě. Můžete použít rozmanité ingredience. My vám přinášíme klasický recept na nejoblíbenější salát vůbec.

Připravte si s námi Caesar salát
Toto lehké letní jídlo kombinuje křupavý salát, slaninu, krutony a krémový dresink. Jeho chuť a kombinace různých textur z něj dělá nejoblíbenější salát na světě.
Ingredience:
- salát
- kuřecí prsa
- krutony
- slanina
- parmazán
- česnek
- anchovky
- vejce
- dijonská hořčice
- kapary
- citronová šťáva
- olivový olej
Postup:
Nejprve si připravte krutony. Nakrájejte chléb na kostičky, pokapejte olivovým olejem, posypte česnekem a pečte v troubě dozlatova.
Dále v mixéru smíchejte vaječný žloutek, anchovky, dijonskou hořčici, kapary, citronovou šťávu a nastrouhaný parmazán. Postupně přidávejte olivový olej a mixujte, dokud dresink nezhoustne.
Na talíře nebo do misky rozložte listy salátu. Tradiční volbou je římský salát. Přidejte kousky grilovaného nebo pečeného kuřecího masa, krutony, dokřupava upečenou slaninu a nastrouhaný parmazán. Zalijte Caesar dresinkem a promíchejte.
Zeleninu v létě nevyhazujte. Připravte si těstoviny se zeleninovou omáčkou
Pokud vám zbyla zelenina, například cuketa, paprika, mrkev, cibule nebo rajčata, nikdy ji nevyhazujte. I když už nevypadá úplně čerstvě, můžete si z ní připravit zeleninovou omáčku, která se skvěle hodí k těstovinám, nebo ji zkombinovat s jinou přílohou, například pečenými bramborami nebo domácími topinkami.
Zeleninovou omáčku si připravíte velmi jednoduše
Na pánvi rozehřejte olivový olej, přidejte nakrájený česnek a opečte ho dozlatova. Poté přidejte na kostičky nakrájenou zeleninu. Když je zelenina měkká, přidejte bylinky, například bazalku, oregano nebo tymián. Nezapomeňte na sůl a pepř. Omáčka je hotová!

Můžete ji rozmixovat, pokud toužíte po hladší konzistenci, nebo do ní dokonce přidat smetanu na vaření a získat tak krémovou zeleninovou omáčku.
Lehké letní recepty na polévky: Na prvním místě gazpacho
Pokud si chcete uvařit tradiční španělskou studenou polévku ideální na horké dny, budete především potřebovat rajčata. Tato polévka je nejen chutná, ale i zdravá.
Ingredience:
- 1 červená paprika
- 2 zelené papriky
- 1 větší salátová okurka
- 1 malá cibule
- ½ stroužku česneku
- 1 dcl olivového oleje
- 2 lžíce vinného octa
- sůl
- černý pepř
- čerstvé bylinky (bazalka, koriandr)
Postup:
- Nejprve si připravte zeleninu. Důkladně ji očistěte a nakrájejte na větší kusy.
- Veškerou zeleninu, olivový olej, ocet, sůl a pepř vložte do mixéru a rozmixujte dohladka. Vodu přidávejte podle potřeby.
Gazpacho se konzumuje studené, proto ho dejte alespoň na hodinu do ledničky. Poté polévku ozdobte kostičkami okurky nebo papriky, posypte čerstvými bylinkami. Můžete podávat s krutony, tortilla chipsy nebo kousky chleba.

Jaké jsou vaše nejoblíbenější lehké letní recepty?
V létě si každý alespoň jednou připraví salát, protože je to klasika, která nikdy nezklame. Kombinovat můžete opravdu různé druhy zeleniny, ale i ovoce, ořechů a semínek. Oblíbené jsou samozřejmě i grilované dobroty. Všechno totiž chutná lépe z grilu.
A co máte rádi vy? Připravujete si studené polévky? Vyzkoušeli jste už skvělé letní osvěžení v podobě gazpacha?
Autor: Denisa Hajdúková – Nájemní spisovatel
Zdroj foto: iStock
Ahoj, mám asi rok thermomix, je to mercedes mezi kuch. spotřebiči, jsem s ním mo…