Kuřecí prsa s máslovo-vínovou omáčkou a špenátem

  • 25.02.2024

Pokud milujete chutné a jednoduché vaření, tento rychlý recept na kuřecí prsa s máslovo-vínovou omáčkou a špenátem se určitě zapíše i do vaší kuchařské knihy. Na jeho přípravu budete potřebovat jen 5 surovin a koření k dochucení. Zapomeňte na dlouhé stání u sporáku. Tento oběd se uvaří skoro sám!

Suroviny:

  • kuřecí prsa
  • máslo
  • česnek
  • bílé víno
  • čerstvý špenát

K dochucení:

  • sůl
  • černý mletý pepř
  • mletá sladká paprika
  • čerstvý nebo sušený tymián
kuřecí prsa na pánvi s vínovou omáčkou
Foto: iStock

Postup přípravy:

Umytá kuřecí prsa osušíme a odblaníme. Takto celá, bez krájení, je z obou stran osolíme, opepříme a posypeme sladkou mletou červenou paprikou. Tou rozhodně nešetříme, protože v tomto receptu hraje důležitou roli. Maso jí doslova bohatě posypeme a přidáme tymián.

Tip od Modré střechy:

Máte doma spoustu čerstvého tymiánu a nestíháte ho přidávat do jídel? Udělejte si z něj čaj nebo použijte větvičky do limonády. Zajímavou chuť dodá čerstvý tymián i alkoholickým nápojům.

Do pánve nebo hrnce dáme rozehřát máslo. Protože máslo tvoří základ omáčky, kuřecí maso v něm musí doslova plavat. Do rozehřátého másla vložíme kuřecí prsa a každou stranu opečeme přibližně 5 minut. Kuřecí prsa jsme nepřekrojili, aby si maso zachovalo šťavnatost. Proto jej v této fázi potřebujeme propéct na středně silné teplotě.

Než se maso opeče, očistíme si libovolný počet česnekových hlaviček (podle toho, jestli máme rádi česnek), které buď promačkáme nebo nakrájíme na drobné kousky. Česnek přidáme ke kuřecímu masu a chvíli osmahneme. Nakonec maso podlijeme alespoň 200 ml bílého, nejlépe suchého nebo polosladkého vína, a necháme dusit asi 15–20 minut, než se zredukuje omáčka. V pravidelných intervalech maso otočíme, případně podlijeme ještě vínem nebo přidáme máslo.

špenát
Foto: iStock

Po uvaření hrnec odstavíme z plamene a na kuřecí maso naskládáme bohatou vrstvu čerstvého špenátu. Přikryjeme poklicí a špenát necháme trochu podusit na páře, která zůstala v hrnci. Špenát nedusíme na ohni, taková tepelná úprava mu stačí, aby byl al dente. Hotová kuřecí prsa s máslovo-vínovou omáčkou a špenátem podáváme s pečenými bramborami nebo bramborovou kaší.

Přejeme vám dobrou chuť!

Jaké jsou vaše oblíbené recepty z kuřecího masa? Napište nám je do komentářů a inspirujte ostatní střecháče.

Autorka článku: Dana Račko

Zdroj foto: iStock