Tepelné čerpadlo Vaillant - jaké máte zkušenosti?

Dobrý den, máte prosím někdo zkušenosti s tepelným čerpadlem Vaillant vzduch/voda?
Odpovědět
1
2
@denisa162 Mame ho asi 2 rok nainstalovane a zatial ziaden problem. Topi, chladi a ohrieva TUV bez problemov zatial.
Odpovědět
To chlazení tepelným čerpadlem opravdu funguje? Můžete to nějak porovnat s klimatizací?
Odpovědět
máme, funguje zatím dobře, chlazení nepoužíváme, ale určitě to funguje, jen není dobré chladit o moc stupnů, spíše mírně
Odpovědět
@vimamima Mě zajímá hlavně to chlazení. Jak moc to ochladí?
Odpovědět
@noemi77 Je to tzv. vysokoteplotne chlazeni cez podlahovku. TC si hlida rosny bod a do podlahy pusta cca. 19C a tym odobera teplo z domu. v podstate presne opacne ako v zime ked topi. Neni to plnohdnotne chladenie, ale uplne postacuje na prekonanie horucich letnych dni. Klimatizace ma samozrejme ovela rychlejsi a silnejsi ucinok, ale fukanie chladneho vzduchu nevyhovuje kazdemu.
Odpovědět
@vimamima A v těchto vedrech jedete chlazení na maximální výkon? Kolik máte doma stupňů?
Odpovědět
@noemi77 Cim nizsie udrzite vlhkost v dome tym vyssi vykon to da, pretoze sa znizuje rosny bod. Ked su vonku vedra tak doma je 23-24C.
Odpovědět
@vimamima to máme i bez chlazení
Odpovědět
nemáme sice Vaillant ale jinou značku, nicméně chlazení funguje fajn. Chladící efekt sice není tak rychlý, ale když bylo venku 35stupňů, horké noci a jedna dobrá duše nám větrala přes den otevřenými okny, tak jsme doma měli 26 stupňů. Za jeden den to chlazení tč stáhlo zpět na 22 stupňů v celém domě. Nevýhoda je ale studená podlaha.. takže pro ty co chodí naboso to nemusí být úplně ideální.. zase si ale člověk nastaví okruhy, kde chce a nechce chladit
Odpovědět
@doog Super, přesně takovou případovou studii jsem potřebovala. Na méně než 22 stupňů bychom stejně nechladili... Teplá podlaha v zimě a studená v létě je můj sen :-)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 3 měsících
@skunkos mohu se zeptat které TČ od Vaillant máte? Zvažuji vzduch voda Vaillant aroTHERM split 75/5 AS 230 V. moc děkuji
Odpovědět
@jajinka121 Máme ještě předsplitovou variantu, split je údajně ještě lepší, úspornější.
Odpovědět
Článek se načítá
Diskuse pokračuje po 3 měsících
Aktualizuji téma, je tu někdo s Vailland tč vzduch/voda split? Řeším zda LG nebo Vaillant, čekám i na nabídku od Viesmann
Odpovědět
@jajinka121 Přidávám se k dotazu. Osobně zvažuji NIBE, Daikin, Vaillant. Můžete napsat, co máte za nabídku od LG?
Odpovědět
@vit241 mam nabídku na monoblok LG s montáži i ohrevem vody za 140000 Kč nebo split LG za asi 148000 Kč ale toto bez napojení chladivářskou firmou, to by se muselo přičíst. Čekala teda na aktualizaci ceny Vaillant, mělo by to byt okolo 160000 komplet ale s hydroboxem a tam si myslim se musí ještě tedy dokoupit bojler, nebo mají s tou jejich věži unitower za 199000 Kč cenu i s montáži. Ztráty mám 7, takže vybírám TČ okolo 8-9 výkon.
Odpovědět
@skunkos jste s Vaillant spokojeni? Děkuji moc
Odpovědět
@jajinka121 zatím ano, žádné potíže
Odpovědět
@skunkos Mohu se zeptat, jak je na tom s hlucnosti a kolikrat za hodinu cerpadlo sepne a bezi? Take ho budeme pravdepodobne kupovat. Dekuji moc za vasi odpoved.
Odpovědět
@adam889 Hlučnost naprosto bez problémů. Sousedi mají 6 metrů od čerpadla okno a nestěžovali si. Samozřejmě, ale pokud jede čerpadlo naplno (což bylo ale tento rok zatím jen párkrát) tak tam hluk je, ale troufám si tvrdit, že za zavřeným oknem to nebude skoro vůbec slyšet. My máme nastaveny teplotní časové intervaly tuším takhle: 06:00 - 22:00 - 21 stupnu 22:00 - 06:00 - 20 stupnu Máme natolik zateplen dům, že i při mrazivých nocích se dům den předtím vyhřeje na 21 (většinou provozem na 22) a čerpadlo pak v noci nemá potřebu běžet, protože termostat hlásí dostatečnou teplotu. Teplota v noci klesá a ráno v 6 se aktivuje denní teplota 21, termostat zahlásí a čerpadlo dům dohřeje (to trvá hodku, max dvě), pak čerpadlo opět neběží protože už naběhly provozní procesy (vaření, káva, pohyb lidí) a čerpadlo tak ohřívá pouze teplou vodu, je-li třeba. Jedeme v režimu čistě termostatu, nikoliv ekviterm. Spotřeba čerpadla včetně teplé vody byla v prosinci tuším 350 kWh, ostatní zimní měsíce 150 - 300 kWh, a zbytek roku řádově desítky kWh kdy čerpadlo skoro netopilo, pouze teplá voda. Zatím velmi dobrá zkušenost, uvidíme časem skrz servis.
Odpovědět
@jajinka121 " Ztráty mám 7, takže vybírám TČ okolo 8-9 výkon." To je podle mého názoru málo, vybíral bych minimálně 10 spíš 11-12 výkon.
Odpovědět
@skunkos děkuji moc, ony ty ztráty budou asi menší než 7, projektant tam dal zbytečně moc na ztráty větráním.
Odpovědět
@jajinka121 Jo to je zlo.
Odpovědět
Profilova fotka
@vit241 taky zvažujeme NIBE, zatím poslali jen cenovou nabídku a čekáme na vyjádření ohledně tepelných ztrát. Ale ještě sháníme další nabídky v okolí
Odpovědět
@spaghetka No já jsem po pár diskuzích s dodavateli zjistil, že výkon TČ má být naopak lehce nižší než jsou TZ. Teda v závislosti na umístění domu. Ale my třeba budeme stavět v Polabí, a TZ se počítají pro -15 stupnu venku a to tam nebylo ani nepamatuju. Tedy výkonejší TČ než jsou TZ je zbytečnost. Jinak my stavíme pasiv, takže TZ cca 3,5 kW. Mám nabídky (z kterých vybírám, ostatní cenový nesmysl): 1) Vaillant vzduch-voda 223 tis. Kč (lednička) 2) Acond vzduch-voda 152 tis. Kč 3) Nibe vzduch-voda 191 tis. Kč (lednička) 4) Panasonic vzduch-voda 163 tis. Kč 5) čekám na LG, očekávám cenu jako Panasonic. (Pro info, jaké jsou ty ostatní značky: Stiebel Eltron, IVT, Alpha Innotec, Kronoterm, AC Heating) Obecně se více přikláním k variantám, kdy vše není v jednom (lednička), ale bojler i jednotka je samostatně. Je to jednodušší (a tím i levnější) z hlediska oprav v čase. Zároveň mi ale záleží na tom, jak vypadá venkovní jednotka, nechci tam úplně obyčejnou kastly. Hodně mi i záleží na velkosti bojleru, ten v ledničkách je většinou okolo 180 litrů, což mi přijde málo. Pak taky na ovládání (zda je k dispozici nějaká aplikace nebo alespoň webové rozhraní).
Odpovědět
Profilova fotka
@vit241 My jsme koupili starší domek, ale tím že jednu zeď máme společnou se sousedy a ostatní zdi jsou "dvojité (dřív se tak prý stavily - zeď - prázdno - zeď jako zateplení), tak zdi neprochladnou tak rychle, a je pravda, že když to srovnám s tchýní, která má typově stejný dům, tak nám klesne za určitou dobu teplota cca o 2 stupně a jí o 5 stupňů. Nibe nám nacenili ve třech variantách 195 tis. nejlevnější, nejdražší myslím kolem 260 tis. Na LG jsme si dali požadavek na zpracování nabídky, zkusíme ještě mrknout na ten Acond a Panasonic
Odpovědět
@spaghetka A to NIBE jsou ty ledničky? Mě navrhli toto za těch 191 tis. Kč: https://www.nibe-shop.cz/NIBE-F2040-6... Ale pořád váhám, protože to je ta lednička.. přikláním se k samostatnému bojleru a jednotce.
Odpovědět
Profilova fotka
@vit241 1) AMS 10-12 + HBS 05 + SMO 20 2)F2040-12 + KVR 10 3) F2120-12 + KVR 20
Odpovědět
@skunkos, dekuji moc za detailni odpoved 🙂 Predpokladam, ze v lete cerpadlo ohriva pouze uzitkovou vodu a spina pouze parkrat za den? U Vaillantu se trosku obavavam hluku, u Nibe zase drazsim a hure dostupnym servisem a jejich “lednickou”.
Odpovědět
@vit241 zkoušel jste na LG nabídku od CLG servis? Známá od Prahy ho tam objednávaly nedávno
Odpovědět
@jajinka121 Nene, kontaktoval jsem přímo LG a ozvali se mi přímo z LG. Odkud mi pak přijde nabídka zatím nevím, stále čekám.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?