coverphoto
Neaktivní

erkata

Poslat soukromou zprávu
Sledovat
Přidat k přátelům
zaregistrovala se 13. lis 2016
bydlí v městě Praha
Info o bydlení
Stav   Stavím dům
Projekt   Dům
Aktivita
32 příspěvků ve fotoblozích
0 příspěvků ve fóru
0 inzerátů
Sledované fotoblogy (2)
coverphoto
Poslat soukromou zprávu
Sledovat
Přidat k přátelům

Někdo bambusový živý plot? Je to dobrý nápad?

  • maty56jediné co vím, že bambus je rychlerostoucí rostlina, takže asi bude potřeba často řezat
    • januletygrikovana bambus si dejte pozor, jsou dva druhy - jeden druh roste v trsech a druhému rostou výběžky až několik metrů daleko, pokud se neudělá dobrá kořenová bariéra zaplevelí celou zahradu. Je jich strašně moc různých druhů, ale většinou se výška pohybuje 3-10m
      • torpenBambus je krásný, ale kromě nutnosti závlahy má jedno velké potenciální mínus - pokud by náhodou vykvetl, tak rostlina z velké části umírá, takže pokud má být plot současně odstínění sousedů, popř. ulice, tak aby člověk nebyl jednou nemile překvapen (bambusy ale kvetou velmi zřídka). Dále pak u těch hodně vysokých obvykle trvá 3 roky než vyhodí vysoké šlahouny, což není optimální, když chcete plot hned nebo alespoň v rozumném horizontu. Vysoké starší sazenice pak zase stojí hodně peněz. Bambusy jsou výběžkaté a trstnaté, ty výběžkaté Vám "utečou" prostřednictvím výběžků všude možně, což u plotu není zrovna žádoucí, trstnané rostou z jednoho místa jako keř, který se postupně zahusťuje. Je dobré vybírat mrazuvzdorný, různé druhy mají různou mrazuvzdornost, na plot bych volila co nejmrazuvzdornější druh.
        • erkata
          AUTOR
          Moc děkuji za rady. Před 4lety jsme nasadili ptači zob a je to tak hnusný, že se na to nemůžu dívat. V sezóně hnědý listy, asi to chytlo nějakou nemoc. A nějak to neroste, jak říkal zahradnik, že do 5 let to máme jako funkci plotu. Vůbec... Teď je to opadany, jen větve.
          Nevím co dát, a ten bambus se mi líbí, jenže ta péče o to bude asi náročná.
          • Hana Surovcová@erkata  ligustrum vulgaris - ptačí zob při tužších zimách běžně shazuje list, na jaře ale pěkně obraží, je škoda ho vyhazovat, bývají z něho velice pěkné živé ploty, chce to jenom trochu péče, pravidelný střih. Bambus bych také moc nedoporučovala, spíše jako soliterní rostlinu, ale velmi dobře mu omezit nejlépe kovovou zábranou zapuštěnou hluboko do země proti rozlézání do okolí.