Jaké větrání OPRAVDU funguje?

3. pro 2018

Ubytovávám kolem 30 lidí/13bytů. Sice jim kladu na srdce větrat a opravdu větrají dle návodu 3x denně 10 minut. To ale zjevně nestačí. Ve špaletových oknech se tvoří dokonce námraza http://kondenzace.kvalitne.cz/kks/bez_podtlaku.jpg a samozřejmě se ničí i dřevěné rámy. Děs a beznaděj. Něco podobného popisuje i tazatel ve vláknu https://forum.tzb-info.cz/137356-vytapeni-novym-kondenzacnim-kotlem Prostě bezvýchodná situace. Dokonce ani nepatrně trvale pootevřené okno nestačí. Zamlžené je pořád a navíc výrazně rostou náklady na topení.
Vybudovat rekuperaci je sice možné, ale po zkušenostech z několika zaměstnání, kde mi způsobuje výraznou únavu (iontová nerovnováha) a navíc snadný přenos virových onemocnění, ji nepovažuji za vhodné řešení. Jak z toho ven? Mám odzkoušeno podtlakové větrání ve sklepních prostorách, kde skvěle funguje i sušárna prádla. Je tam kondenzační kotel s jednoduchým odkouřením. Tedy podtlakové větrání 5 - 10 m3/hod. V místnosti 25m2 x 2,2 m je to 0,1 až 0,2/hod.
Napadlo mě tedy (pozdě, ale přece) zařídit podtlakové větrání i v místnosti, kde se rosí ty špaleťáky. Jednoduše jsem POOTEVŘEL dvířka k nepoužívanému krbu a umožnil tak tah pětimetrového komínu přes štěrbinu cca 5 mm (20 cm2 celkový průřez, pavučiny se nehýbou  http://kondenzace.kvalitne.cz/kks/krb.jpg ). Okna během několika hodin proschla a již se nezamlžují. Bydlící paní s anginou pectoris se spí výrazně líp. Opět mám tedy potvrzeno, že řízené podtlakové větrání je nejekonomičtějším a současně nejzdravějším řešením obytného prostoru. Ostatně potvrzené i jiným odborníkem v příspěvku https://forum.tzb-info.cz/141077-dimenzovani-rozvodu-kontrola-navrhu#text18 pojmem laminární zaplavování.
Další nezanedbatelnou výhodou je jasný důkaz o prostupu vlhkosti. Rovnotlak znamená, že se do izolačních vrstev dostává netěsnostmi vlhkost a mohutně tam kondenzuje. Podtlak obrací směr proudění a vlhkost se do mezivrstev nedostane. Naopak se mezivrstvy vysušují.
NEpopisuji nepořádek, ten je v režii nájemníků. A ještě připomínka ke koncentraci CO2. Tu nesleduji, protože evidentně nemá podstatný vliv. Je to jen vhodný reklamní materiál. Z klimatizace jsem unavený prokazatelně a pokud by mělo CO2 vadit, tak proč kuřáci dokonce s radostí nasávají 200 000 ppm?  A proč v práci mohu dle norem dýchat až 45 000 ppm? Podtlakové větrání plní funkci rozhodně lépe, než větrání okny. A navíc se na něj nemusí myslet. Funguje samo.