Slovníček pojmů milovníka posezení u krbu

27. dub 2016

Na mnoha zahradách se za poslední dvě desetiletí objevil do té doby spíše výjimečný doplněk -zahradní krb. Tento zahradní prvek je určený pro venkovní grilování spojené s příjemnou atmosférou zahradního posezení doplněnou o efektní pozadí tvořeným otevřenými plameny. Při výběru, nákupu i provozu tohoto zařízení se můžeme setkat s některými termíny a pojmy, které ve spojitosti se zahradním krbem nemusí být zcela jasné. V následujících odstavcích se pokusíme některé tyto termíny používané výrobci a dodavateli vysvětlit a objasnit jejich funkci.

Zahradní krby - někdy také nazývané venkovní krby jsou zařízení určená k trvalému umístění ve venkovním prostředí na zahradách, terasách apod. Jsou většinou vytvořeny jako jednoduchá stavebnice z různých materiálů, jejichž základem je betonová směs s různými povrchovými úpravami. Mohou být sestavené napevno tj. bez možnosti dalšího přemístění nebo existují typy sestavené „nasucho“ a umožňující opětovnou demontáž a případné přemístění. V německy hovořících zemích se používá často v překladu termín „zahradní grilovací krb“. Může být určen výhradně k použití dřevěného uhlí či grilovacích briketek nebo i k použití dřeva.

Zahradní grily- tento termín je u nás určen spíše přenosným venkovním grilovacím zařízením, různým plechovým zahradním grilů na dřevěné uhlí, plyn, či na el. energii.

Zahradní krby s udírnou–i stavebnicové zahradní krby mohou být vybaveny jistou náhradou udírny, tzv. douzovací střechou či douzovací nástavbou. Ta rozšiřuje možnosti použití o douzování , ohřívání uzenin v teplém kouři, pečení apod., dle stupně výbavy a konstrukce.

Gril-venkovní nebo vnitřní zařízení určené k úpravě potravin grilováním na roštu nad zdrojem tepla.

Udírna- slouží k úpravě potravin uzením v kouři /teplém či chladném/, u stavebnicových zahradních krbů je tento termín pro jednoduchost a trochu nesprávně používán pro douzovací střechu nebo douzovací nástavbu.

Douzovací střecha, nástavba- u zahradních krbů je tento termín používán pro takové řešení krbu a komínu, které umožňuje umístění potravin do kouřovodu a následné přitlumení a jednoduchou regulaci hoření v topeništi krbu. Nejedná se však o klasické udírny a uzení, jde pouze o rozšíření možností použití krbu o další funkce jako je ohřev v komínové části krbu, douzování, případně pečení a nepřímé grilování.

Topeniště- termínem topeniště je i u zahradních krbů myšlena spodní část spalovacího prostoru. Může být vyskládáno z šamotových dílů ke zvýšení odolnosti či z dílů šamotbetonových. V topeništi může být vložen litinový rošt a pod ním případně i umístěn popelník. Vyložení šamotovým obkladem chrání beton před nejvyšším žárem. Beton při vysokých teplotách může degradovat a ztrácet zcela svoje vlastnosti – pevnost a soudržnost.

Popelník- i u venkovních krbů slouží popelník k zachycení popele ze spáleného paliva a propadlého roštem uloženém v topeništi. Vhodným materiálem je nerez, neboť směs popele společně s vlhkostí ve venkovním prostředí může být chemicky poměrně agresivní.

Grilovací rošt- slouží u zahradních krbů ke grilování potravin nad roztopeným dřevěným uhlím. Vhodným materiálem je nerez nebo litina. Vyhovující je však také rošt z ocelových drátů s povrchovou úpravou např. chromováním nebo niklováním. Grilovací rošt je většinou možno vložit do krbu v různých polohách k dosažení optimální výšky a teploty grilování. Parametrem roštu je jeho grilovací plocha nebo využitelné rozměry.

Litinový rošt topeniště- slouží k přívodu vzduchu do topeniště a zdokonalení hoření a zároveň skrz něj může propadávat popel do vyjímatelného popelníku. Vhodným materiálem je šedá litina nebo masivní nerezový plech s otvory. Masivnost roštu rozhoduje o jeho trvanlivosti a odolnosti vůči žáru. Rošt z tenkých profilů se může vlivem žáru kroutit a trvale změnit tvar.

Ochranný plech topeniště- slouží jako hradítko zabraňující vypadávaní žhavých kousků z topeniště dopředu před topeniště. Jedná se o bezpečnostní prvek, který zároveň pomáhá udržet pořádek před topeništěm a chrání díly mimo topeniště před poškozením žárem. V některých zemích je takové provedení topeniště dokonce povinné.

Šamotový obklad topeniště- chrání spalovací prostor před přímým účinkem vysokých teplot a zpomaluje prohřátí stěn zahradního krbu. Ochrana betonu zabrání změnám vlastností betonu vlivem vysokých teplot. Vhodné uložení je volně pro možnou výměnu šamotového dílu v případě poškození a také k uvolnění nežádoucích napětí vznikajících roztažností materiálu.

Grilovací kamenná deska- nahrazuje grilovací rošt a umožňuje grilování bez odkapu do topeniště a tím nevhodnému přepalování tuku. Potraviny grilováním na kameni zároveň ztrácejí méně šťávy a nedochází k vysušování. Grilovací deska drží po rozpálení stabilní teplotu bez okamžitého vlivu množství roztopeného paliva pod deskou. Bývá vyrobena z žuly nebo z jiného vhodného kamene /mastek, čedič atd./ a uložena do rámu uzpůsobenému výškovému polohování v krbu.

Krbová střecha-střecha krbu slouží k zachytávání zplodin spalování a odtahu kouře. Zároveň chrání vnitřní prostor před deštěm, sněhem atd. Materiálem střech zahradních krbů může být ocelový, nerezový či měděný plech nebo může být střecha vyrobena rovněž z betonu.Volbu střechy krbu je potřeba důkladně promyslet předem!

Základová deska-pomáhá rozložit hmotnost krbu při montáži a instalaci na měkkém podkladu /písek, štěrk, zemina/ a zároveň zvyšuje krb o dalších cca 10 cm a dotváří celkový charakter krbu. Zároveň však zvyšuje celkovou hmotnost stavby o cca 90 kg. Na to je třeba dbát však pouze na terasách a případně balkonech.

Vymývaný povrch-efektní povrch betonu vznikající odstraněním –vymytím - tenké vrstvy betonu po ztuhnutí a odhalením části zrn. Rozmanité povrchy vznikají kombinací různých plniv/drtí, štěrků, apod./ při míchání směsi betonu a různé hloubky vymytí. Doplnit se tato povrchová úprava dá použitím barviv na pojivo a tak se škála výběru znásobuje.

Otryskávaný povrch -efektní povrch vznikající otryskánímjiž ztvrdlého povrchu betonu vysokým tlakem vzduchu s abrasivem /křemičitý písek, struskové abrasivo, ocelové kuličky atd./, při kterém dochází k odhalení části zrn.Různé povrchy vznikají kombinací různých plniv /drtí, štěrků, apod./a barev při míchání základní směsi betonu. Výsledný efekt také záleží na tlaku tryskání, hrubosti abrasiva a délce působení.

Komínový nástavec- pomáhá odvést kouř a zplodiny grilování ještě výše než umožňují základní díly střechy krbu. U střech z nerezu či mědi jde o prodlužovací tubus zasunující se do stávající střechy. U vyšších nástavců je nástavec vícedílný a předpokládá individuální uchycení ke stěně či pergole apod. Betonové střechy mohou být také vybaveny nástavcem, ale vždy s ohledem na hmotnost, stabilitu a celkovou bezpečnost celku. Tady je opravdu nutno respektovat doporučení výrobce.

Strukturální omítka- je používána na některé typy krbů, které nemají povrchovou úpravu již obsaženu v základním materiálu. Nanáší se na základní povrch krbu strukturálním válečkem nebo špachtlí a je možno ji následně barevně upravit dle vlastních potřeb a požadavků.

Nerez- nerezový plech, nerezové profily a spojovací prvky vykazují ve venkovním prostředí podstatně vyšší odolnost než běžné materiály a jsou proto oblíbeným materiálem v konstrukcích zahradních krbů i grilů. Nerezové materiály však neznamenají absolutní odolnost proti korozi, jak je někdy mylně předpokládáno, jen výrazně zvýšenou. I na nerezu se může koroze lokálně vyskytnout. Také existuje mýtus, že nerezový materiál je vždy nemagnetický. Existují tyto materiály nemagnetické i různě magnetické. Zaleží to na typu, složení a i na dalším zpracování materiálu např. tvářením.

Kamenný obklad- jde o nevšední povrchovou úpravu některých typů zahradních krbů, která vykazuje vysoký podíl ruční práce. Každý výrobek je následně originál. Jako obkladový kámen může být použit např. Porphyr , Quartzitči jiné ploché kamneny. Na základní povrch je kámen po kameni vkládán do maltového lože.

Biorošt- u běžného grilovacího roštu dochází ke značnému odkapu tuků do ohniště a tak k nevhodnému a hlavně nezdravému spalování tuku. Biorošt je vyhotoven z jednotlivých žlábků vyspádovaných do předního „korýtka“. Je schopen zachytit většinu tuku vypékaného z grilovaného masa. Předpokladem trvalé funkčnosti je však náročnější čištění. Pokud nebude rošt pravidelně a dokonale čištěn, tak přepálené a připeklé zbytky zabrání odtoku tuku a funkce roštu bude omezena či dokonale eliminována.

Nosič grilovací jehly- pro grilování na grilovací jehle /rožni/ je nutno jehlu vhodným způsobem uchytit do krbu a zároveň mít možnost změnit výšku grilování a použít případně i grilovací motorek. K tomuto účelu slouží nosič jehly v různém provedení /zásuvný do drážek, závěsný/.

Otočný držák- slouží k polohování závěsných doplňků určených pro grilování /grilovací rošt závěsný, závěsný nosič jehly, kotlíku apod./, uchycení otočného držáku do krbu je umožněno předinstalovanýmnerezovým pouzdrem v desce krbu.

Závěsný rošt- grilovací rošt, který ve spojení s otočným držákem je možno nejen výškově polohovat ale i pohodlně vytáčet mimo topeniště. Díky komfortní obsluze může zcela nahradit základní grilovací rošt.

Dilatační spára- některé zahradní krby jsou vybaveny tzv. „předprogramovanou“ dilatační trhlinou. Jde o místo na zadní, méně viditelné části pracovní desky, kde je umístěn trojúhelníkový „zářez“ a v betonu za tímto zářezem je přerušena ocelová výztuž. V tomto zářezu či v blízkém okolí dojde po používání a rozpálení k uvolnění nežádoucího napětí vzniklém tepelnou roztažností materiálu formou vlasové trhliny. Je tak zabráněno vzniku takové trhliny někde na viditelném místě vpředu krbu.

Koš na boční grilování- používá se při grilování/rožnění na jehle z boku a nikoliv zespoda. V koši se rozpálí dřevěné uhlí a koš se vloží ke stěně krbu. K funkčnímu celku je nutno použít otočný držák, nosič jehly závěsný a jehlu. U některých zařízení je používání tohoto koše řešením zadního ohřevu.

Rozpalovač dřev.uhlí- někdy také nazýván startér - slouží k pohodlnému arychlému rozpálení dřevěného uhlí či grilovacích briketek. Využívá tzv. komínového efektu a tak lze po vložení vhodného podpalovače (podpalovací kostky, gel apod.) na dno rozpalovače a zasypání palivem získat po zapálení podpalovače poměrně rychle celou dávku rozpáleného dřevěného uhlí.

Komínová spona- slouží k uchycení betonového dodatečného komínového dílu k pevnému podkladu /stěna , pergola, apod./ tak, aby díl byl zabezpečen proti pohybu a neohrožoval při ztrátě stability okolí. Jde o důležitý bezpečnostní prvek při nastavování betonových střech krbu.

 

Uvedené informace poskytla firma zahradní krby Norman