Velkoformátová dlažba - sposob pokládky, tipy?

Zdravim, na terasu (cca 20m2) sme sa rozhodli položiť velkoformátovu dlazbu zo serie Diton MONACO I. /prirodni/, kde jedna dlaždica ma rozmery 120x60x8, a vahu 127 kg. Uf moj chrbat uz teraz. Dlazbu uz mame dovezenu, vcera som sa s tym skusal zahravat s mensou variantou (60x60x8 co je potom na chodnik okolo domu), pripravil som si kladeci vrstvu (3cm 4/8 frakce) a polozil, samozrejme to kleslo viac. Tak som to zavibroval a dosypal a zarovnal. Druhy krat som to polozil trochu krivo a nesedela mi jedna strana. Tak znova dosypat, zarovnat a uz to sedelo. Kazdopadne cela ta manipulacia s tymto je celkom tazkopadna a narocna, akonahle nesadne do podkladu tak jej vybranie je nanič a zjavne bude treba kazdu dlazdicu vyberat viackrat a dosypavat kym bude spravne polozena. Dlazba sa potom uz nema jazdit vibracnou deskou. Chcel som sa spytat, ma niekto skusenosti s pokladkou tak tazkej a velkej dlazby? Nejake tipy, triky? Nasiel som toto video: https://www.youtube.com/watch?v=K9DdH... kde to chalani robia tak ze pouziju tie zelene plastove popruhy z palety na to aby dlazdicu usadili na miesto, co mi pride celkom efektivne. Da sa to z pod nej lazko vytiahnut, a pri opatovnom dvihnuti dlazby sa totiz daju znova zasunut pod dlazdicu a nadvihnut ju. Moj plan je teda zatial: - preprava dlazdic na specialnom voziku od palety k miestu cinu - podchytit dlazdicu z kazdej strany tym zelenym popruhom a preniest na miesto polozenia (ako na videu) - pobuchat kladivom pripadne sa postavit na nu - zmeriat vysky ci sedia zo vsetkych stran - ak nesedia, vybrat, dosypat a porovnat podklad a znovu - ak sedia, tak super Uvidim aka bude realita, ak tak napisem este pre buducich potencionalnych sialencov ako ja co sa s tym chcu natahovat nejake moje postrehy z tohto (ak to prezijem).
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od lucasf991:

Zdravim, na terasu (cca 20m2) sme sa rozhodli p…
@lucasf991 obavám se, že s tímhle ti asi nikdo neporadí... sorry, ale dávat sám, bez mechanizace, takovouhle dlažbu na pidi terasu a jako chodniky, tak to je šílenost ... položil jsem kolem baráku přes 280m2 různé dlažby, takže vím, o čem tahle práce je ... a ukládat každou dlaždici na několikrát🫣? Příjemnou zábavu...
Odpovědět

Zdravim, na terasu (cca 20m2) sme sa rozhodli p…
@lucasf991 jste šílenec. Jistě Vám spousta lidí napíše, že mají terasu roky bezvadnou. Já vím naprosto bezpečně, že nikdo Vám nedá písemnou záruku, že terasa zůstane nafurt v dokonalé rovině. Stačí jílová zem. Dělá se mi fyzicky zle jen při představě vaší dřiny.
Odpovědět
Profilova fotka
úplně nevím jaký to má mít smysl, takhle těžká a silná dlažba na pouze pochozí terasu? Dělal jsem cca 70m2 velkoformát 1,2 x 1,2 síla 2cm, hmotnost 74kg (v albu to ještě nemám) a ve dvou celkem záhul
Odpovědět
Dakujem za postrehy pani. Nema to moc zmysel, samozrejme na tuto dlazbu potom navazuje parkovaci stani a to je z 30x60x8 (MONACO III. z tej serie). Je to cisto z estetickeho hladiska, jedina dlazba na ktorej sme sa so zenou vizualne zhodli (mame od Ditonu obrubniky a tym padom to posobi rovnako). Pacil sa nam aj format aj relief. Vravim si ze ked pokladam tie 120x60 iba na tych 18m2 terasy (chodniky su uz prekladane 60x60 a 30x60 a jedna sa o 20m2 chodniku po 2 stranach domu, dvojdom) ze to proste prekusnem, ale uvidim zajtra, kedy zacinam prave s tou terasou. Ideme to skusit pokladat vo dvoch, ak by to bol fyzicky velky zahul tak si prizvem dalsich ludi a budeme to skusat o jedneho, dvoch ludi viac.
Odpovědět

Dakujem za postrehy pani. Nema to moc zmysel, sa…
@lucasf991 tak hodně štěstí, upřímně. Hlavně to nedělejte jak ti mladíci na videu, jinak hrozí, že si odrovnáte záda do konce života. Musíte jako vzpěrač, ne jak tito tydýti.
Odpovědět
Zdravim, tak sme to vcera polozili, zdarne, nie celu terasu ale ostali dorezy este pri krajoch s fasadou. Prve tie 120tky sme prenasali na mnou skonštruovanom voziku, ten po 4och prenosoch odišiel (kolečka sa vykrivili). Tak sme to nosili ručne asi 20 metrov, co bol celkom zahul na prsty. Ja som bol na tom horsie ako kolega, on ma pevnejsie prsty a chodi do fitka a cvici mrtve tahy, ja nie takze tu som celkom kolisal a kazdym prenosom som bol slabsi a slabsi. Asi po 10tich prenosch a polovici terasy sme sedeli a rozmyslali ako by sa to dalo efektivnejsie prepravovat a napadol nas rudl, pozicali sme od znameho v dedine a nosili sme to tak ze sme sundali tu velku dlazdicu z palety, polozili sme ju vedla na kopu šterku aby vznikla paka a preklopili vrchnou stranou na rudl. Rudlom sme to doniesli az k terase a tam sme to zase preklopili z rudlu na pripravene drevene hranoly. Z drevenych hranolov sme to zelenymi paskami ktorymi bola paleta zviazana presunuli na miesto, pobuchali kladivom, skontrolovali vyšky a budto sme ju nadvihli a upravili šterk pod nou alebo sme vyitahli potiahnutim tie pasky. Ked som chytil grif po chvíli vedel som ze mam rovnat zhruba na -78-77mm nie na 80mm šterk a sadali niektore na prvy, max druhy krat. Rezal som to velkou flexou s 230 kotučom a nestacil na tu 8cm hrubku (asi krytom), tak som klepol kladivom poriadne po odrezanej časti dlazby a odpadla. Suma sumarum to asi dopadlo dobre, som spokojny s vysledkom, keby sme mali ten rudl od zaciatku asi by sme teraz nemali taku svalovicu z prenasania, inak sa to celkom dalo. Pracovali sme na tom vcera asi 9 hodin. Moc som nefotil ale co mam su 2 fotky z procesu + odrezky odklepnute. Odporucam teda ak by toto niekto riešil ručne tak rudl pri prenose takejto dlazby je velky pomocnik, idealne ju co najkratsie mat v rukach a urcite nenosit ručne, clovek sa rychlo unavi. Vahovo sa to da zvladat ale flexory v prstoch to nezvladaju. Taktiez nechat tam tie zelene popruhy po polozeni aby sa to dalo vybrat ked nieste spokojni s vyskou.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?