Zakončení nopovky pod zámkovkou nebo lištu ?

Zdravím, poprosím o radu: bohužel na poslední chvíli bylo rozhodnuto, že nebude schod ke vchodovým dveřím, ale bezbariériový vstup do domu. Musel jsem zvýšit hydroizolaci, protože standardní hydroizolace+XPS končila tam, kde končí první řada cihel tlouštky 44cm. Nad ní se zdilo cihlou 50cm (ta už byla bez hydroizolace). Podlaha uvnitř domu a budoucí terén bude tedy na úrovni přechodu mezi první řadou cihel 44cm a druhou řadou cihel 50cm. Složení stěny je toto: cihla, venkovní strojní omítka, lepidlo+perlinka, hydroizolace nátěrem Hydroblok 400 30cm nad budoucí terén, finální fasáda. Hydroizolace Hydroblok400 šla až dolů k základům, kde končila strojní omítka nebo lepidlo. (nejsem si jistý, jestli se natírala nejdřív hydroizolace a pak až lepidlo nebo naopak). Ted se dělá zámkovka - firma je zvyklá ukončit nopovku cca 3cm pod dlažbu a dlažbou dojet až k fasádě. Zakončovací lištu nedávají z estetických důvodů (nikdo to moc nechce) a také, že by ji prý rozmačkali, až by přejížděli vibrační deskou po dlažbě. Prý se tam tak jako tak nějaký vzduch za nopovku dostane. Mám obavy, že se nopovka časem ucpe prachem a nebude to větrat a bude to jen jako mech. ochrana XPS a nového nátěru hydroizolace. Nevím, jestli je to takhle úplně OK nebo mám nechat vytáhnout nopovku trochu nahoru a nakonec dát tuhle plechovou lištu, jak ukazuje chlápek v reklamním videu https://www.youtube.com/watch?v=66SHC... (v tom případě se navrtá nátěr hydroizolace a bude se muset každé vrtnutí "prostříknout" hydroizolací) Kolem domu je udělaná drenáž. Počítám s chodníkem kolem domu až úplně k fasádě jako je na videu, žádný okapový chodníček vyplněný štěrkem. Je firmou nabízený postup správný a standardní a mám jen zbytečné obavy?
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od jirik24:

Zdravím, poprosím o radu: bohužel na poslední chv…
@jirik24 Nopovka sa do novostavby dáva iba ako mechanická ochrana XPSka, nopíkmi smerom von. Žiadne vetranie ani vzduch sa tam dostávať nemusí, ani keby tam nebola sa nič nestane. Montáž nopíkmi k baráku sa robí na starých vlhkých barákoch bez hydroizolácie, práve kvôli odvetrávaniu, nie v novostavbách.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od roman_:

@jirik24 Nopovka sa do novostavby dáva iba ako me…
@roman_ Díky moc za reakci.
Odpovědět

@roman_ Díky moc za reakci.
@jirik24 Šmarjá pano, vůbec to neposlouchejte! Nopovka se aplikuje vždy a zásadně nopama ke zdi. To je její primární účel! I z nového domu bude jednou starý dům a odvětrávání vlhkosti je zásadní. Obzvlášť pod úrovní terénu, kde působí nepřetržitě. Navíc nopová fólie tak má i větší mechanickou odolnost - položte ji na zem a šlápnetě na ni nopy dolu (správně) a pak to zkuste obráceně a nopy se rozmačkají.
Odpovědět
@petrzahrada můj dotaz směřoval na to, jestli dát plechovou zakončovací lištu (viz video v úvodním dotazu) nebo ukončit nopovku cca 3cm pod úrovní dlažby, jak navrhuje firma. Nopovka je momentálně usazená nopama ke zdi.
Odpovědět

@petrzahrada můj dotaz směřoval na to, jestli dát…
@jirik24 ta mikroventilace tam bude vždy, takže řešení firmy je ok, ale stejně by to chtělo pruh geotextilie pod štěrk, aby to nezapadalo. Můžete vložit fotku? Dá se vymyslet nějaká estetická lišta ohnutá na míru. Teras a dlažeb jsem dělal mraky, téměř nikdy to není rutinní a dá se vymyslet něco extra.
Odpovědět

@petrzahrada můj dotaz směřoval na to, jestli dát…
A zapomněl jsem doplnit, že v mém případě by se odvětrával XPS (i na něm je ale strojní omítka, přes kterou je dodatačný nátěr hydroizolací)
Odpovědět
@petrzahrada Myslíte fotku současného stavu? Fotku poslat můžu, ale ted tam asi není nic k vidění. Pod štěrkem je geotextilie.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od petrzahrada:

@jirik24 Šmarjá pano, vůbec to neposlouchejte! N…
@petrzahrada Novostavby na rozdiel od starých barákov majú hydroizoláciu, takže nejaké odvetrávanie je absolútne irelevantné. XPSko môže byť kľudne vo vode a nič sa mj neseane. Naopak to v určitých prípadoch môže byť viac na škodu ako k úžitku. Zvedie to prípadnú prívalovú vodu až k základovej spáre a namiesto vlhkosti je hydroizolácia namáhaná tlakovou vodou. Nopovka sa už používať vôbec nemusí, XPS to zvládne, k soklovému EPS by som ju dal ako ochranu, ale rozhodne nopíkmi von. K dotazu, vykašľať sa na lištu a ukončiť to pod dlažbou. Lišty sú drahé a hnusné.
Odpovědět
Já bych to nechal nad terén a nad to okapničku, žádné lišty, ale stříšku a nechat centimetr, dva mezeru aby to větralo. Ty bláboly ohledně nenasákavosti XPS.... Buďte v klidu, nacucá za x let do určitých procent a spadne mu izolační schopnost a proto bych tam tu nopovku dal a klidně nopy proti němu, to opravdu nepromačkají jestli kolem toho nebude jezdit náklaďák a bude to tam dýchat trochu a odpařovat vlhkost. Jestli to chcete zakončit pod štěrkem, to jak kdyby nebyla vůbec a naopak jestli nemáte drenáž, tak klidně vám tam natece voda mezi to a nevyschne pokud dále máte jíl pod tím a bude to ještě víc ke škodě.
Odpovědět
Podloží je spíše jílovíte, ale drenáž je. Díky pánové za komentáře, bude to bez lišty.
Odpovědět

@petrzahrada Myslíte fotku současného stavu? Fotk…
@jirik24 tak právě proto, že dlažba nebude zasuntá pod tepelku, ale je to přiřazené to tu okapničku chce. Jak píše kolega v_sacha - nopovku pár centimetrů nad a na zeď nějakou jednoduchou okapničkovou lištu s horní fazetou na tmel. Nechá se koupit nebo šikovný klempíř vám ji navrhne a nechá vyrobit, ale pokud to necháte tak, voda z fasády poteče rovnou do základu a jak je už zde zmíněno xps prostě sát začne. Viděl jsem to už mockrát u inverzní skladby střech nebo teras. A to bylo už po 10 letech a extruďák byl jak houba. Teď se to zdá jako zbytečná práce a investice a estetická komplikace, ale věřte zkušenému - dělám hydroizolace už přes dvacet let a čím více vody od domu odvedete, tím lépe.
Odpovědět

@jirik24 tak právě proto, že dlažba nebude zasunt…
@petrzahrada to ano, ale u mám udělanou dodatečnou hydroizolaci, která je i na XPS, takže snad nebude tolik sát. Okapničku ale zvážím. Nicméně se jedná o bungalov s přesahem střechy cca 80cm, takže na fasádu prší jen když fouká silnější vítr.
Odpovědět

@jirik24 tak právě proto, že dlažba nebude zasunt…
@petrzahrada Páni, vy si vážne myslíte, že nopovka zabráni vode, aby sa tam dostala? Od toho je hydroizolácia. Ak je tá v poriadku, môže okolo domu všade stáť voda a nič sa nedeje. Áno, XPS bude mať pravdepodobne horšie vlastnosti (aj keď už tu pred časom niekto dával odkaz na článok, ktorý to experimentálne vyvrátil, no neviem ho nájsť). Ak je tam vyššia vlhkosť pôdy, alebo podzemná voda, bude XPS mokré bez ohľadu na to, či tam nejaká nopovka je, alebo nie, pretože nie je vodotesná. Keď už je to použité takto naopak nopíkmi k domu, skôr by som tú medzeru niečím úplne znepriechodnil, aby tam prívalový dážď nemal priamu cestu a stihol odtiecť drenážou. V každom prípade by som to schoval pod dlažbu. Ideálne vybetónoval a vyspádoval chodníček okolo domu úplne na dotyk s fasádou.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?