Jak zapojit správně vodiče v jednofázové elektroměrové skŕíni?

Dobrý deň. Potreboval by som pripojiť kábel vedúci zo združenej elektromerovej skrine, ktorá je na stene garáže na jednej strane  brány do mojej garáže, do mojej elektromerovej skrine na druhej strane brány, kde bude istič 16A/1f. Projektant navrhol v združenej elm. skrini hlavný vypínač 32A/1f a odtiaľ kábel AYKY J 4x16 podľa požiadavky SSE. Chcel by som sa spýtať , či bude v poriadku, keď bude ochranný vodič prívodného kábla zapojený v mojej elmer. skrini (prvý obrázok) na pravej strane vo svorke s označením N? A na ľavej strane bude v zelenej svorkovnici pod ochranným vodičom zapojený ochranný vodič vedúci do garáže a pod ním zapojený pracovný vodič? (vedúci tiež do garáže) Zapojenie fázy aj uzemnenia svorkovnice mi je jasné...Potreboval by som čo najskôr dať spraviť revíziu a momentálne som nezohnal elektrikára, ktorý by mal čas... Druhý obrázok je schéma zapojenia v mojej elektromerovej skrini podľa výrobcu. Na treťom obrázku je schéma zapojenie 1f elektromeru podľa ZSenergetiky. Tam je vyvedený ochranný vodič z veľkej svorkovnice do nulového mostíka (zeleného) zo svorky PE. (V mojej skrini je to v skutočnosti zo svorky so symbolom uzemnenia. Preto ma to mýli)
Odpovědět
Profilova fotka
Přívodní PEN doleva na zelenožlutou svorkovnici. Vývod do garáže pak z pravé šedé svorkovnice.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od pyramis:

Přívodní PEN doleva na zelenožlutou svorkovnici. …
@pyramis aha, takže je to naopak ako som si pôvodne myslel. V tom prípade sa uzemňujúci vodič elmer skrine zapojí do pravej svorkovnice - do svorky s označením PE (?) A do tej kovovej svorky, ktorá je zasunutá do zelenej svorkovnice na ľavej strane sa zapojí prívodný zelenožltý PEN vodič. Je to takto správne? (práve som k tomu našiel toto pravidlo ...)
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od bukkass1972:

Dobrý deň. Potreboval by som pripojiť kábel vedúc…
@bukkass1972 Na 16A jistič se dává v domovních instalacích měděný kabel CYKY 3x2.5. Proč by tam měl být hliníkový kabel AYKY a proč 4-žilový? Pokud je potřeba ta 4. žíla na nějaké ovládání, tak lze použít odpovídající kabel CYKY s větším počtem žil, nebo samostatný kabel pro to ovládání. Rozhodně nelze připojovat ochranný kabel na svorku N. Zelenožlutý (ochranný) drát vždy na svorku PE, kam vedou i další zelenožluté vodiče. Modrý drát na svorku N, kam vedou i další modré vodiče. Je ale potřeba se připojit na správnou svorkovnici. Pokud připojujete fázi (hnědý) pod chránič, je potřeba i modrý vodič N připojit pod svorkovnici toho správného chrániče. Pokud to zapojíte na svorkovnici nějakého jiného chrániče, bude vám to vyhazovat. Nejlepší je se do toho nevrtat a přenechat to někomu znalejšímu.
Odpovědět
Profilova fotka
Uzemnění - žlutozelený vodič, který půjde do garáže zapojíš do pravé svorkovnice s označením PE. Přívodní PEN zapojíš do zelenožluté svorkovnice vlevo - jak již jsem psal. Ten černý obrázek s textem, říká to, že bys měl ještě na tu svorkovnici vpravo pripojit zemní pásek případně jiný způsob místního uzemnění - spojení se zemí. A to na svorku vlevo. Máte to na Slovači trochu jinak, my v ČR musíme mít bod rozdělení až v poddružném rozvaděči a ne v elektroměrovém.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od m_i_r_e_k:

@bukkass1972 Na 16A jistič se dává v domovních in…
@m_i_r_e_k jedná sa o pripojenie garážového elmer rozvádzača (môjho) na bod pripojenia, ktorý je v združenej elmer skrini. Tam sú 3 hodiny. Na toto pripojenie mi doporučila SSE ayky J 4x16. Projektant navrhol aj alternatívu cyky J 3x10 mm, ale ten bol 1 a pol x drahší. Dvojžilové káble s ochrannym vodičom sa nevyrábajú, ak sa nemýlim. Na ayky kábly teda zapojím len jednu fázu a ochranný vodič... Následné zapojenie cyky J 3x6 na svorkovnice a prúdový chránič - istič v elektro rozvádzači mám už "naštudované" Nemal som jasno v tom, ktorá časť v mojom elmer rozvádzači sa považuje za bod rozdelenia. Samozrejme pred požiadanim o namontovanie elektromeru, zavolám elektrikára, nech to zhodnotí. Ale je rozdiel, keď by som to už mal zapojené a ak by to musel zapájať on. Čas realizácie by bol uňho dosť vzdialený.. . Ale ďakujem za odpoveď
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od pyramis:

Uzemnění - žlutozelený vodič, který půjde do gará…
@pyramis fajn. Dobre a zrozumiteľne od Vás vysvetlené. Takže uzemňujúci vodič na pravú svorkovnicu a v nej do svorky s označením uzemnenia... Potom mi to zaplo, že z PE svorky musí ísť vodič do garáže. Pomýlilo ma, že v tom texte bolo napísané pripojenie zemniaceho vodiča na svorke PE... Áno, máte pravdu. U nás je možné vytvoriť bod rozdelenia už v elmer skrini, preto sa predávajú už takto predpripravené elmer rozvádzače. Ďakujem Vám za odpovede, ušetrili ste mi kopec času. Pekný deň...
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od bukkass1972:

@m_i_r_e_k jedná sa o pripojenie garážového elme…
@bukkass1972 Aha. Ale vypadá to, že máte rozdělené PEN na PE a N už v rozvaděči elektroměru. Čili musíte odtud už táhnout trojžilový kabel: - PE - ochranný vodič - zelenožlutý - N - nulový vodič - modrý - L - fáze - hnědá Pokud vám doporučují čtyřžilový kabel, tak to je asi jako rezerva na ovládání HDO, nebo něco podobného. Je tedy třeba předně zvážit, zda tu čtvrtou žílu nebudete v budoucnu potřebovat. Kabely se vyrábí jak v hliníku, tak v mědi, ve všech možných variantách s libovolným počtem žil (2,3,4,5,...). Já osobně bych si dal tu měď, pokud to je pár metrů tak je rozdíl v řádu stokorun.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od m_i_r_e_k:

@bukkass1972 Aha. Ale vypadá to, že máte rozdělen…
@m_i_r_e_k Presne tak. V SR je možné spraviť bod rozdelenia už v elmer rozvádzači, preto sa aj takto predpripravené elmer rozvádzače predávajú. Ja som len nemal jasno, ktorá z tých dvoch svorkovnic je považovaná za bod rozdelenia. No tak teraz to už viem. Ak by som tam dal medený kábel, tak by musel byť 3 žilový a ten bol 1 a pol x drahší. Tak som tam dal hliník, ktorý bol konieckoncov doporučený od SSE. Žiadny kábel cyky J 2 x niečo som na nete nenašiel. Sú iba cyky O. A od elmer rozvádzača do elektrorozvodnej skrine a potom ďalej na zásuvky pôjde aj tak medený kábel, takže takto mi to vyhovuje. Kuk nižšie - cyky J 2x... nemá od roku 2006 ekvivalent
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od bukkass1972:

@m_i_r_e_k Presne tak. V SR je možné spraviť bod…
@bukkass1972 Pořád nechápu, proč hledáte dvojžilový kabel. Přeci musíte mít minimálně tři žíly. Dvojžilové kabely samozřejmě existují, např. https://eshop.elektrospoj.cz/kabel-cy... Ale použití tohoto vodiče by nebylo správné. Bod rozdělení je svorkovnice, kde se vám PEN rozděluje na PE a N, čili je to jediná svorkovnice v celé elektroinstalaci, kde je propojený modrý a zelenožlutý vodič. Tyto vodiče nikde jinde mimo tuto svorkovnici propojovat nesmíte, proto je třeba používat trojžilové kabely, které mají tyto vodiče oddělené. Do bodu rozdělení bude napojeno též uzemnění domu, např. zemnící pásek. To bude na té svorce se symbolem uzemnění. Nemůžete mít v jedné elektroinstalaci více bodů rozdělení zapojených za sebou. Zřejmě jste si koupil nějaký malý rozvaděč na jeden jistič, který má také svorkovnici na bod rozdělení, ale tu nemusíte využít, respektive nesmíte tam již propojit rozdělené PE a N vodiče vedoucí z elektroměrového rozvaděče. Lepší by bylo přenechat to elektrikářovi.
Odpovědět
A ještě dodám, že 4-žilový vodič, který chcete použít, je pravděpodobně určený pro vedení třech fází plus vodiče PEN. Čili tam budete mít špatné barvy vodičů. Pokud je tento kabel uvedený někde v připojovacích podmínkách, tak je to zřejmě pro případ, že by byl bod rozdělení až v rozvaděči za tímto kabelem a pro připojení třech fází. Pokud máte skutečně bod rozdělení už v elektroměrovém rozvaděči, měl by odtud už vést kabel s odpovídajícími barvami (modrá, zelenožlutá a hnědá). Hliníkové kabely jsem nikdy nekupoval, ale co tak koukám zběžně na internet, tak v těchto "malých rozměrech" se AYKY-J 3xněco ani nevyrábí. Proč asi? Protože to do moderních domovních rozvodů nikdo nedává. Hliník se používá leda na nějaké velké průmyslové vedení nebo možná v rozvodné síti, kde ta finanční úspora už dává smysl a zapojují to kvalifikovaní elektrikáři, kteří umí vodiče správně nakrimpovat, aby nedocházelo k přechodovým odporům, požárům a dalším nežádoucím jevům, které jsou s použitím hliníku spojeny.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od m_i_r_e_k:

A ještě dodám, že 4-žilový vodič, který chcete po…
@m_i_r_e_k Hmmm. Tak inak. Zo združenej elektromerovej skrine (na fotke) potrebujem viesť kábel do moje elektromerovej skrine. L1 vodič bude zapojený na hornú svorku posledného ističa v poradí (3 dolné vľavo sú prepojené) odtiaľ pôjde do hlavného vypínača 32A. Z vypínača pôjde L1 do mojej elektromerovej skrine, do hlavného ističa 16A/1f. PEN vodič pôjde zo spoločnej svorky (na fotke) tiež do mojej elektromerovej skrine na svorku PEN. Takto je to podľa projektu. Keďže dvoj ani troj žilový ayky J 16 neexistuje tak ho ani nehľadám a zvolil som kvôli cene (a tiež na doporučenie SSE) ayky J4X16 na ktorom zapojím len dva spomínané vodiče. Na a z mojej elmer skrine, v ktorej je bod rozdelenia pôjde do garážového rozvádzača samozrejme cyky J 3x6 - vodiče L1 a N do prudového chrániča a vodič PE na svorku PE. Takže tak..
Odpovědět
Ok, asi jsme se původně špatně pochopili. Čili máte združený elektroměrový rozvaděč, ze kterého vedete jednu fázi a PEN vodič do druhého, podružného elektroměrového rozvaděče. Bod rozdělení je až v tom podružném rozvaděči. Je to tak? V bodě rozdělení byste měl mít spojené tyto vodiče: - vodič PEN, obvykle zelenožlutý, někde se používá kombinace modré a zelenožluté - vodič PE, zelenožlutý, který vede obvykle na další svorkovnici, kde se větví do jednotlivých kabelů - vodič N, modrý který vede obvykle na proudové chrániče a na další svorkovnice, kde se větví do jednotlivých kabelů - přizemnění např. na zemnící pásek, barva zelenožlutá Je třeba si tedy ujasnit, kterou svorkovnici používáte jako bod rozdělení. Nikde jinde už by se vám neměl na jedné svorkovnici sejít modrý a zelenožlutý vodič, nebo PE a PEN apod. Pokud tam dáváte hliníkový kabel, je potřeba si nastudovat, jak ho správně upevnit, aby nedocházelo k vytvoření galvanického článku, povolování kontaktů apod. P.S. Neznám slovenské předpisy, možná máte nějaké věci jinak. Nejsem elektrikář. Vše děláte na vlastní riziko úrazu, vyhoření, zničení spotřebičů, usmrcení dalších osob atd.
Odpovědět
Článek se načítá

Odpověď na příspěvek od m_i_r_e_k:

Ok, asi jsme se původně špatně pochopili. Čili m…
@m_i_r_e_k ... áno, je to tak.... Teraz by mi zapojenie malo byt komplet jasné. Základné pravidlá a predpisy poznám, už som nejaké drobné veci robil a hlavne nemám 2 ľavé ruky. A každopádne pred zapojením elektromeru mi to príde skontrolovať nejaký elektrikár. Ale som si to chcel zapojíť sám, lebo na zapojenie od elektrikára by som čakal dosť dlho. Takže tak...
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?