Jakého výrobce jističů zvolit Eaton,Hager,Oez,či Noark?

Profilova fotka
Máte nějaké doporučení nebo zkušenosti jakého výrobce jističů zvolit do domu? co jsem našel recenze z roku 2017 tak vyhrává Eaton (moeller). Někdo doporučuje Noark druhý zas třeba Hager tak nevím pro co se rzhodnout.
Odpovědět
1
2
@jarin1 Vzhledem k tomu, že většinu okruhů budete mít s proudovým chráničem, tak se snažte používat jističe s odpínáním N vodiče. V případě zkratu mezi N a PE vodičem stačí vypnout jistič a jedete dál. Jinak se to blbě hledá. Pokud nechcete moc velký rozvaděč, je vhodné používat tyto jističe v jednomodulovém provedení a ty pokud vím nabízí jen Eaton a Bonega
Odpovědět
Profilova fotka
@zubr487 Ted řeším konkrétně hlavní vypínač do elektroměrového pilíře a elektrikář který to bude dělat tak spíše doporučuje Noark o proti Eatonu. Co se týče rozvodnice tak velikostí nejsme limitovaný, místo v technické místnosti je ale pokud lze využít možností menší velikosti tak se tomu nebráním, ono těch věcí tam bude dost takže každé místo se počítá. Na doporučení je dobré mít více okruhů s proudovým chráničem jak píšete, než mít vše na jeden a při poruše mýt po tmě celý dům.
Odpovědět
@jarin1 Já to dělal tak, že mám dva 3f proudové chrániče na 1f a 3f zásuvky. Samozřejmě za proudovými chrániči jistič na každý okruh s odpínáním N. Světla mám dělená na tři okruhy každý s vlastním jističochráničem. Já jsem všude použil jističe Bonega. Na vstupu rozvaděče by jste tak měl mít přepěťovou ochranu. Nevím proč dáváte vypínač do elektroměrového sloupku. To se normálně nedělá.
Odpovědět
Profilova fotka
@zubr487 Myslím tím hlavní jistič před elektroměr tam přeci musí být né? A ten není součástí pilíře. Na tu Bonegu jsem koukal a vypadá zajímavě ale to budu řešit až později. Každopádně o těch jističochráničích my revizák říkal navíc v Německu jsou povinné a k nám se ta povinnost prý také už dostavuje, takže ty tam půjdou také. Ještě co budu chtít tak dát hodiny na tepelné čerpadlo abych věděl skutečnou spotřebu na topení.
Odpovědět
@jarin1 Tak se podívejte zpátky co jste napsal. Cituji "Ted řeším konkrétně hlavní vypínač do elektroměrového pilíře". Jistič ano, s charakteristikou min C.
Odpovědět
Profilova fotka
@zubr487 Jo sorry myslel jsem jistič a napsal jsem vypínač. Jinak tu charakteristiku máme od ČEZ zvolenou B ve smlouvě a mají to i v připojovacích podmínkách ale pokud je požadovaná změn tak to musíš chválit pracovník ČEZ. Z jakého důvodu by měla být C jakož to z důvodu zátěže na stavbě? A po dobu stavby a pak po kolaudaci předělat zpět na B?
Odpovědět
Profilova fotka

Odpovědět
Profilova fotka
@wwwdancer nikde nevidím odpověď ? 🙃
Odpovědět
Manžel:Oez je jeden z nejlepsich, ale i nejdrazsi, Hager je spis na Slovensku, ten se u nas moc nejede, Noark je nizsi trida a vyhrava tedy Eaton.
Odpovědět
Profilova fotka
@norikakaa super děkuji ti i manželovi 😁 mě se taky zamlouvá víc ten Eaton. Jsou na nej dobré recenze. No před elektroměr už jsem objednal tu PL7 B25 10kA. Mají nové modely které splňují podmínky ČEZ.
Odpovědět
@jarin1 Však je to vidět, EATON. Taky jsem dával Eaton, je to prý taková rozumná volba. Hlavně vybrat prostorný rozvaděč. Já vzal to co bylo v projektu a do přízemi to šlo, ale v plasťáku v patře jsem si zasakroval. Ale "tlustý" dráty mám skoro zapojený, teď mě čeká automat a komuiikace
Odpovědět
Profilova fotka
@kofejn Máš to pěkný.. sis dělal sám nebo revizák? Je to tak jak říkáš taková klasika. Prostor pro skříň je jak jsem psal takže to bude vpohodě. Jen uvažují o těch jističích s odpínáním N jak psal zubr. Eton je také dělá.
Odpovědět
Článek se načítá
@jarin1 Drátoval jsem to sám, na revizáka je ještě brzo.
Odpovědět
@jarin1 jistič B je bytový standard. Jako hlavní je vhodnější pomalejší, ale tomu se brání ČEZ. Problém je, že pokud bude hlavní v B, tak tvrdý zkrat obvykle vyhodí i hlavní jistič. Ty jističe s odpínáním N nejsou o moc dražší. V případě Eatonu jsou i rozměrově stejné ale podstatně Vám zjednoduší hledání případného zkratu mezi N a PE.
Odpovědět
Profilova fotka
@zubr487 Tak hold když to něco vyhodí tak se projdu do pilíře... každopádně ty jističe vezmeme.
Odpovědět
@kofejn Bylo by vhodné doplnit popisky na dráty. Protože v případě padání chrániče je pakárna to dohledávat. Ty svodiče přepětí je lepší instalovat co nejblíže vstupu drátů do rozváděče. Při případném úderu pak bleskové proudy neběhají po rozvaděči tam a zpět. Na osvětlení je vhodnější samostatný chránič. Ono je blbé, když Vám pak nějaké závada shazuje chránič a máte tam připojená i světla. Chtělo by se i podívat na zatížení jednotlivých fází. Přijde mi to né zrovna vhodně rozdělené. Určitě by to šlo udělat lépe. Např. sporák(indukce) využívají většinou pouze 2 fáze teda třetí je nezapojená. V tom případě je lepší, aby trouba byla v rozvaděči připojená na tuto třetí fázi na né jak máte ve vašem případě na druhou. Ještě musíte sehnat revizáka co nebude požadovat typový štítek a proměří Vám to.
Odpovědět
@dyrup Díky za připomínky, na popisky mě upozorňoval už kolega. Ty půjdou dopnit, zachoval jsem pořadí N i PE vodičů na svorkovnicích, tak jak jdou jističe. Budu je ale dělat, až si zkreslím skutečný stav, aby seděly popisky kabelů s popisky vodičů. Hejbal jsem umístěním jističů oproti projektu, abych právě rozložil zátěž do jednotlivých fází. Přepěťovku mám hned u vstupních svorek, ale dal jsem na společnou PE svorkovnici přes 10mm2 drát. Místo na vstupních svorkách mám, ale byla to rezerva pro přívod do patrového rozvaděče. Ten mám teď připojený až za vypínačem 1NP, který tak slouží jako hlavní domovní vypínač. Měl bych dotaz k zemění rozvaděče: Přívod mám 16mm2, z přepěťovky mi vede 10mm2 a bude mi stačit k propojení PE svorkovnice s vývodem zemního pásku lanko 6mm2? S desítkou drátem se už v rozvaděči nevymotám a na desítku licnu už nemám kleště. Jinak revizáka, který to přejde, mám. Byl první, koho jsem sháněl, když mi výrobce rozvaděče ani neodpověděl na poptávku. Takže https://rozvadec.cz/ nedoporučuju.
Odpovědět
@norikakaa Eaton si myslím za sebe, že je v pohodě. OEZ má asi dobré přístroje, ale z mého pohledu naprosto jeblé svorky a šroubky. Vůbec mi nevyhovují. Nemám informace, jak to vidí praktici, co se tím živí, ale za mě tragédie.
Odpovědět
Profilova fotka
@dyrup Kolik chráničů tedy doporučujete na světelné a zásuvkové obvody. Máme 2 Dětské pokoje, Ložnice, Šatna, Koupelna, WC, Technická místnost, Chodba, Zádveří, Obývák s kuchyňským koutem, venkovní osvětlení. Tedy celkem 10 místností samostatných, budou stačit 3 chrániče na světelné obvody a rozházet je dle dispozice domu tak aby když někde vypadne okruh tak aby alespoň vždy se dala rozsvítit následující místnost? Co zásuvky těch bude v domě celkem 70 ks. 😬 Budeme nejspíš používat dle doporučení tady i revizáka jističe s odpínáním N.
Odpovědět
@jarin1 podívejte se na rozvaděč co sem dal @kofejn. Pro každé patro rozvaděče jeden 3F proudový chránič. Perfektní jsou ty propojovací lišty. Pro jističe s odpínáním N jsem použil jednu 3f lištu a jednu jednoduchou lištu pro rozvod N. Pro světla jsem použil samostatné jističochrániče. Je dobré mít samostatný jistič pro venkovní světla a prostor, kde je rozvaděč by měl být nasvícený z dvou samoztatných okruhů. Takže pro světla tři okruhy a pokud chcete šetřit, múžete je napojit na ty patrové proudové chrániče.
Odpovědět
@kofejn U té přepěťovky to bylo myšleno tak, ze jí dát místo do levého horního rohu tak dolů do levého spodního rohu a nejlépe, aby přívodní vodiče šly samostatně tedy zbytek vodičů po druhé straně. 6určitě ne! Viz odkaz dole. Zároveň je tam i vysvětleno proč dávat přepěťovky co nejblíže vstupu tedy u Vás bych to viděl na levý spodní roh. http://www.oez.sk/modules/marwel/inde... @jarin1 Souhlasím s uživatelem zubr487 i když já bych se nebál místo 3f chrániče použít 3x 1f, ale chápu, že i cena hraje roli. Fungovat to bude, sice v případě poruchy Vám pak nepůjde elektrika v celém patře a ten řev manželky na Vánoce nechcete poslouchat. 😄. Do dnes jedou domy na jeden centrální chránič. 😉 Zároveň pozor na max. proud chrániče. Souhlasím, že na světla použít jističochrániče. Pro venkovní zásuvku a svítidlo použít úplně vlastní chránič, tam je velká pravděpodobnost, že by to časem mohlo začít dělat problémy. U vnitřního osvětlení pokud je jeden rozvaděč a dvě patra tak při použití dvou chráničů je vhodné to nakombinovat, že v případě výpadku bude vždy svítit půl domu v každém patře. Osobně v použití jističe s odpínáním N polu nevidím nějaký užitek. Spíše naopak zbytečně to zabírá místa v rozvaděči a instalace je složitější. Spíše se kloním pro použití jističů se zkr. odolností 10kA u spotřebičů jako je indukce, trouba, bojler. Je to dražší, ale osvědčila se mi jejich životnost oproti 6kA.
Odpovědět
@dyrup Díky za radu i odkaz. Přemístím celou horní řadu na spodní DIN lištu. Jediný problém mám, že už jsem dopojil přívod do 2.np k vypínači a budou krátké dráty. No nic, koupím ještě nějaké svorky a vydrátoju to v rozvaděči. Ještě dotaz: PE svorkovnici mám nahoře, přepěťovka bude dole. Je lepší PE z přívodu zakrátit do té dvojité PE svorky kterou bych přemístil dolů, do ní vývod z přepěťovky, propoj do PE svorkovnice a nakonec vývod na zemnící drát? Nebo mám nechat PE svorku na horní DIN liště, vývod z přepěťovky rovnou na zemnící drát a z něj na horní PE svorkovnici?
Odpovědět
@kofejn Už bych to nechal jak to máte. Stejně, aby ochrana chránila i spotřebiče tak potřebujete všechny stupně ochrany. A poslední stupeň jsou "přepěťové zásuvky" jedna vychází na cca. 1000kč a chrání zásuvky na okruhu ve vzdálenosti cca. 5m. Takže např. pokud budete chtít chránit spotřebiče myčku, pračku, lednici, sušičku, tv. Tak musíte koupit 4ks. Pokud necháte přepěťovku pouze co je v rozvaděči tak vám při úderu blesku pomůže zachránit vedení. Dole foto, proč nestačí pouze 6 drát.
Odpovědět
@dyrup Asi to stejně předělám, nedomyslel jsem větší souběh vedení přívodu s budoucím přívodem do garáže. V horní liště bez chrániče je zapojen jen okruh na lednici, tak to nebude tak složitý předrátování. Horní DIN lišta pak zůstane pro automat. Každopádně díky!
Odpovědět
Ja beru jako dobré značky Schrack, OEZ nebo Eaton. Hlavně nebrat Kanlux a podobne šmejdy!
Odpovědět
@dyrup jističe s odpínáním N oceníte, pokud někde dojde ke zkratu mezi PE a N vodičem. V tom případě vypnou všechny proudové chrániče a vypínáním jističů to nenajdete. Jističe s odpínáním N jsou běžně dvojmodulové, takže pak je to zbytečné zvětšování rozvaděče. Jsou ale výrobci, co je dělají i v jednomodulovém provedení a i ceny jsou srovnatelné. Stejně tak i zapojování mě osobně připadá jednodušší.
Odpovědět
Profilova fotka
@vladimir_sacha Díky asi zůstanu u toho Eatona, vzhledem k použití jističů s odpínáním N. ale to neznamená že další zmiňované značky nejsou špatné.
Odpovědět
@zubr487 Ano to odpojení obvodu je fajn bohužel zkrat mezi PE a N je taková mrcha, že chránič vybavuje třeba 3x za sebou nebo to celý den drží. Záleží jak se rozdělí proudy mezi N a PE. Nezavrhuji tuto možnost, ale osobně bych si to domů nedělal.
Odpovědět
Profilova fotka
@dyrup OK takže k těm světlům. na každý okruh použít tedy 1f proudový chránič což znamená 3 ks těchto https://www.elektro-malinsky.cz/elekt... .Dále tedy na každý okruh jističo chránič (kombi chránič) na místo klasického jističe neboli jističe s odpínáním N, https://www.elektro-malinsky.cz/elekt... a tím pádem světelné okruhy jsou vyřešené? Jinak máme bungalov takže pouze přízemí 😄 ale i tak věřím že by žena řvala kdyby nesvítil celý dům 😄 😄
Odpovědět
@jarin1 Ne, pokud Vám rozumím, tak se pletete. Rozumné je světla rozdělit do třech okruhů a z toho jeden pro venkovní osvětlení. Můžete použít trojici jednofázových cháničů a k tomu trojici jističů. To ale vychází rozměrově i z cenových důvodů nevýhodné. Vhodnější je použit kombinovaný jističochránič. V tomto případě stačí jen jeden na okruh Já jsem používal tyto: https://www.elima.cz/obchod/23-1010b0... Případně https://www.elima.cz/obchod/pfl6-10_1... Jednofázový samostatný jističochránič se ještě dává pro zásuvky v koupelně Pro normální zásuvky se obvykle používá jeden trojfázový chránič na jedno patro rozvaděče. Za chráničem jističe Já jsem použil https://www.elima.cz/obchod/19-1016b-... Případně https://www.elima.cz/obchod/002191104... Bohužel, většina výrobců dělá tyto jističe ve dvojmodulovém provedení a to se přiznám, že v tom případě bych se na to vykašlal a radši použil klasické
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?