Světelné scény - ano nebo ne?

Je mi jasné, že každý většinou chválí to svoje. Ale: Jak vám vyhovuje ovládání světelných scén, případně jak jste se ohledně toho rozhodli? U nás "hrozí" cca 6 vypínačů v obýváku vedle sebe. 2x 6 vypínačů, protože do obýváku s kk vedou dvoje dveře. Napadlo mě řešit to jedním chytrým vypínačem, ale drahá polovička je spíš proti. Je jasné, že to omezuje asi možnosti individuálního nastavení. Děkuji za zkušenosti 🙂
Odpovědět
Viděl jsem multifunkční vypínače, ale vůbec mě to nenadchlo. Zvolil jsem kompromis - dvojvypínače. Od ovladače požaduji pohodlné rychlé ovládání a ne že se budu soustředit, abych najel prstem na správné místo.
Odpovědět
Máme dotykový vypínač Loxone a spokojenost.
Odpovědět
@dajvr dekuju, a nenastava situace, ze chcete zapnout svetla jinak? a navstevy s tim nebojuji?
Odpovědět
@bayt Vidím to stejně jako @martin_s a světelné scény jsem vyškrtl. Maximálně co se světlama dělám, tak při dlouhém stisku kteréhokoliv okruhu vypnu všechny okruhy v mistnosti (pokud nějaký svítí) a naopak. Dlouhý stisk mi ještě vypíná sousední okruh na chodbě či schodišti plus je tam časový limit na vypnutí. Protože děti ani manželka nezhasínaj. Ale jinak je to připravené i na klasické zapojení elektrikářem běžným. Dát manželce dotykový zónový vypínač, tak to by šel asi rychle zase pryč.
Odpovědět
Profilova fotka
panebože, tolik vypínačů a zapínačů, néééé. Podle mé zkušenosti, jedte se OBA podívat do nejakého loxone predvadeciho bytu. Jako mit loxone a pak v rade xy vypínačů je totalni nesmysl a celé to zabijete. Pokud má nekdo gramlavý ruce muze byt preci kdekoliv tablet, anebo muze mit v telefonu (ne tlačítkovém) apku s právy a muze si volit scenu nebo svetlo, nebo žáruvku klidne tam. To je jako koupit si auto a pak jezdit pořád na kole,....(ve smyslu pohodlnosti)
Odpovědět
@ozzy77 My jsme prave byli v predvadecim byte 🙂 Nejsme zatim uplne presvedceni teda... Alternativa najit nejakej vypinac s 6-8 funkcemi, aby nemuselo bejt 6velkych vypinacu vedle sebe, ale to bych musela poresit. Nedoslo mi vyse, ze je ale docela fajn mit zhasinani vseho najednou 🙂
Odpovědět
@ozzy77 Jako na pohled je to pěkné, ale třeba ovládání světel z telefonu je dobré na hraní nebo pochlubeni před kamarády. To je vzít do ruky telefon, odemknout, zapnout aplikaci, prekliknout se na světla a zapnout světla. To je 100x jednodušší sáhnout po tlačítku a klidně i po slepu. Zajímavější je spíše ovladani hlasem.
Odpovědět
@ozzy77 a zkoušel jsi si to někdy delší dobu používat? Protože ovládání světel přes telefon tě může bavit tak maximálně prvních 14 dní. Pro "normální" život je to naprosto nepoužitelné. @bayt proč musí být 6 ovladačů vedle sebe? Vždyť přece všechny světla nemusíte ovládat u vchodu... Já bych to buď trochu minimalizovala (něco spojila), nebo třeba rozhodila na jiné místo. Tak to třeba máme my. Hlavní a důležité světla u vchodu a ostatní podle místa, kde je člověk potřebuje. Jinak pokud budete trvat na 6 vypínačích, tak bych volila určitě půlené. Máme to taky tak (teda 4) a není to žádná hrůza. A pokud můžu poradit, než se pro něco rozhodneš, kup si jeden ten vypínač domů a nainstaluj si to. Spousta lidí si to totiž pak rozmyslí 🤔
Odpovědět
@kekita Jaky vypinac, ten dotykac? Ten sme zkouseli..
Odpovědět
@bayt no, ale doma ne, ne? Ono je totiž rozdíl si to vyzkoušet někde v showroomu a nebo s ním pak "žít" doma. Např. zapínat po tmě, když máš plné ruce, pořád musíš přemýšlet co který roh ovládá,...
Odpovědět
@bayt Na vypínači je 5 zón, takže bez problému. Intuitivně, sám, bez ukazování to pochopil náš 3 letý syn. Ovládá si vše jak chce. V každé místnosti, 1 klik, 2 klik. Pohoda. Návštěvy neřeším, ve finále na vypínače nemají důvod sahat a vlastně ani nemusí. Na základní funkce vypnout/zapnout se upozorní a není problém.
Odpovědět
@kekita Jo, rozdíl to určitě je, ale my právě tomu až tak po té návštěvě naklonění nebyli. Tak se ptám na zkušenosti i tady.
Odpovědět
Článek se načítá
Mám Loxone, neměnil bych. Ale dělal jsem si to sám, za pár korun prakticky. Je potřeba se zamyslet nad světelnými scénami, jak to chci/nechci. Nějaké barevné scény, ztlumení světla apod. jsme s manželkou tak nějak zavrhli na začátku a je pravdou, že je nepotřebujeme. Máme vlastně podsvětlený ostrůvek u kuchyňské linky, který večer svítí, když se díváme na TV. Dodělat jdou vždycky. V obýváku jeden světelný okruh, v zásuvce akvárium, lampička. Ty jsou řízené. Jinak v kuchyni jsou 4 okruhy na multifunkčním vypínači od Loxone. Tam mám vždy uprostřed světlo. V malých místnostech 1 vypínač, uprostřed světlo, na stranách žaluzie. Tedy není žádný jiný vypínač pro zaluzie. Loxone + Iphone (SIRI), jde ovládat dům hlasem, je tam ale drobné zpoždění, což moc nevadí. V kuchyni je na zdi umístěn tablet, kde jde na vizualizaci ovládat prakticky celý dům. Je to minimalistické, není všude milion vypínačů, ale vždy jen jeden. Při odchodu z domu jedním tlačítkem vypnu všechny světla + budu dodělávat vypnutí většiny zásuvek kromě ledničky a nějakých dalších spotřebičů. Vracet se s nejistotou, že manželka nevypla žehličku na vlasy, varnou desku apod. je takové divné. Ale 3 roky bez toho a zatím se nic nestalo. Člověk si to stejně rád zkontroluje.
Odpovědět
Profilova fotka
No já preferuji klasiku a těch 17 okruhů v obýváku a 3 venku ovládám klasicky vypínači/dvouvypínači/tlačítky/dvoutlačítky (výjimkou jsou dva okruhy, kde mám přidaný za vypínač wifi zásuvku a nastavený časovač). Okruhy vypíná alarm. Žaluzie nemám. Řídit topení nepotřebuji. Vstupní bránu a branku nemám. Zvonek je napojen na alarm z důvodu notifikací. Na co by bylo Loxone ?
Odpovědět
@davex Pockat a ta plotna se nevypne sama? Myslim pri necinnosti? U nas se zehlicka i treba plotna vypinaj...
Odpovědět
@bayt Pokud dělám vývar, vařím ho třeba 8 hodin. To se samo nevypne, pokud nenastavím časovač. A nechávat to bez dozoru, šance, že se něco stane je malá, ale jistota je jistota.
Odpovědět
@radim2015 Však to je každého věc ne? Nikdo tu nikoho do Loxone nenutí. Já mám rád minimalismus, variabilnost. Nechtěl jsem mít xy vypínačů, ale jenom jeden + tahat do vypínačů 24V ne 230V. Nemít nesmyslně milion světelných okruhů. U žaluzií je taky fajn, že se třeba stáhnou dolů a naklopí podle ročního období a pozice sluníčka. To využívám hodně často, protože máme velké okno na jih. Stiskem jednoho tlačítka. Není to o tom muset mít, nemuset mít. Jde o to, co chceš...
Odpovědět
doporučuji mít v baráku co nejmíň elektronických chujovin 😄
Odpovědět
@thea2b Ideálně pračku vyměnit za valchu, varnou desku za ohniště, světla za svíčky.
Odpovědět
Profilova fotka
@martin_s no nevím o tom, že bych se tím chlubil před kamárady, není mi 13. A ano je potreba nemit tlacitkovy telefon a menit sceny zvladne i dcera. Vzdy je tablet na stole, anebo pres ten telefon. Nikomu tu funkci nenutím, je mi to úplně šumák, co kdo má doma, ale jako mít 6vypínačů je peklo, vstát a přepnou cokoliv. Přeci jen je už rok 2022 a ne středověk.....
Odpovědět
Profilova fotka
@kekita ano mám to doma už 4roky a pořád mne to baví. Resp užívám si to, že nejsem otrokem toho, že mám na zdi, na každem rohu vypínač a zapínač a kolem nich omatlanou plochu od toho kdo má mastnou ruku a netrefí se na vypínač/zapínač. A samozřejmě kdo to nechce at si dá kdo chce, mne je to fakt upřímně úplně jedno 🙂 pokuse ptá na zkušenosti a ano jsou nepřenosné, tak jí píšu jaké jsou moje, a ona at se rozhodně jak chce a potřebuje a podle toho co využije. Ano jsou lidi co mají jedno svetlo uprostred místnosti a na to fakt loxone tlacitko neni potreba
Odpovědět
Profilova fotka
My máme ovládání přes appku, jen "chytre" žárovky a popravdě si s tím hrál jen manžel a jen chvilku, ja tyhle věci úplně nesnáším. Vypínač je vypínač. Někde máme čidlo, špajz, šatna, chodba abych s plným rukama nemusela hmatat a nezapomněla zhasnout, jinde ten vypinac/appku.
Odpovědět
Mě přijde pořád nejlepší klasický vypínač. Ovládání přes nějaké dotykové prvky nebo přes appku mi nepřijde jako zlepšení. Dokáže někdo vysvětlit, v čem je to lepší? Nebo proč bych měl mít nastavitelnou barvu světla. To jako že si to při sexu přepnu na červenou nebo k čemu to je? A k obědu si budu svítit třebe modře? Párkrát tu někdo zmiňoval, že chce při odchodu zhasnout celý barák jedním tlačítkem. To je fajn, ale to se dá přeci řešit i klasickým vypínačem u dveří. Jinak tři vypínače u každých dveří bych taky mít nechtěl, ať už "chytré" nebo klasické. Naprosto mi stačí mít tam jeden dvojitý a i tak se mi to občas plete. Zauvažoval bych nad tím si nějaké dva okruhy sloučit, jestli by vám to do budoucna neušetřilo neustálé přepínání a zkoušení kombinací. Případně doplnit stmívačem.
Odpovědět
@m_i_r_e_k Jak to myslis, zhasnout celej barak bez smart domacnosti? Prece nemuzu svest vsechna svetla z celeho domu do jednoho vypinace ke dverim..nebo jo?
Odpovědět
@bayt Někdo vypíná rovnou jistič. Já kdybych si dělal novou elektřinu a chtěl bych tuhle funkci, tak bych si to vyvedl rovnou i na vypínač. Elektrikář tedy nejsem, tak snad to neodporuje nějaké normě. Po technické stránce v tom nevidím problém.
Odpovědět
@m_i_r_e_k To ale narazi na problem, ze byste si tim vyradil treba i mycku v chodu, lednicku nebo kotel. Proste veci, co chcete nechat bezet. Ja teda po odchodovem tlacitku tolik neprahnu. Ale nedovedu si predstavit ho delat bez smart home.
Odpovědět
@bayt Na to není třeba nějaký "smart home". Fungovat to může normálně přes vypínač, lepší řešení je tedy s doplněným relém v rozvaděči. Nevypíná se celý barák, ale jen nějaké okruhy, podle toho jak je to v rozvaděči připravené. Mám odchodové tlačítko na zapínání alarmu, kterým budu zároveň vypínat některé okruhy - tzn. tlačítko má sdruženou funkci.
Odpovědět
@martin_s Hmm dekuji za informaci. Pokud to je tak, tak to je super. Zkusime to tak taky poresit 🙂
Odpovědět
@martin_s A kdyz pises, ze mas alarm, mas i okenni kontakty? Js totiz nevim, kam je napojit bez smart home. To jsou i alarmy jako samostatny pristroj, do ktereho je pripojim?
Odpovědět
@ozzy77 A co toto? Je to jeden vypinac a muze ovladat treba 6 svetel plus jedno tlacitko na rozsviceni a zhasnuti vseho 🙂
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?