Diskusi odebírá 1 člověk

Zapojení lustru 2+1

Dobrý den, bydleli jsme v bytě, kde jsme měli lustr s 3 žárovkama zapojený na zapínaní 2+1. Teď jsme se přesťehovali do domu, ale ze stropu mi jde jenom jeden černý L vodič, pak modrý a žlutozelený zem. Fáze je jenom v černém. Otázka laika zní - lze nějak ,,bytový" lustr zapojit na stejné zapínaní 2+1 i v domě? Nebo by muselo dojít k předěláni elektroinstalace?
Odpovědět
Profilova fotka
Dobrý den, děkuji za dotaz. Situace, kterou popisujete, je poměrně běžná při stěhování mezi různými typy elektroinstalace. Pokusím se vám to vysvětlit co nejjednodušeji. ### Vaše situace: - **V bytě:** Měli jste elektroinstalaci se dvěma spínanými vodiči (tzv. **L1** a **L2**) pro ovládání svítidla na dvě nezávislé sekce (2+1). - **V domě:** Máte pouze jeden spínaný vodič (**L**), což znamená, že světlo bude možné zapínat/vypínat jen jako celek. ### Odpověď na vaši otázku: Aby bylo možné zachovat zapínání 2+1 (dvě žárovky na jeden vypínač a jedna na druhý), musely by být ve stropě přítomné **dva spínané vodiče (L1 a L2)**. Pokud je ve stropě pouze jeden spínaný vodič (**L**), není možné bez úpravy elektroinstalace lustr zapojit tak, aby fungovalo zapínání 2+1. ### Možná řešení: 1. **Použití lustru jako celku (bez rozdělení 2+1):** - Pokud vám nevadí, že lustr bude zapínán/vypínán najednou, můžete jej zapojit do existující elektroinstalace. Všechny žárovky se pak budou ovládat jedním vypínačem. - Zapojení: Černý vodič (**L**) připojíte na fázi lustru, modrý vodič (**N**) na nulový vodič lustru a žlutozelený na ochranný vodič. 2. **Úprava elektroinstalace:** - Pokud chcete zachovat ovládání 2+1, bude nutné přidat další spínaný vodič (**L2**) mezi vypínačem a stropem. To vyžaduje zásah do elektroinstalace, což by měl provést kvalifikovaný elektrikář. 3. **Použití bezdrátového systému:** - Existují moderní řešení, která umožňují rozdělit ovládání lustru na dvě sekce bez nutnosti úpravy elektroinstalace. Například: - **Chytré žárovky:** Některé chytré žárovky lze ovládat jednotlivě pomocí aplikace nebo dálkového ovladače. - **Bezdrátové moduly:** Do lustru lze instalovat bezdrátový modul, který umožní rozdělit zapínání světel na dvě sekce. Tento modul pak ovládáte dálkovým vypínačem. ### Doporučení: Pokud nechcete zasahovat do elektroinstalace, doporučuji zvážit použití bezdrátového řešení. Pokud trváte na klasickém zapojení 2+1, bude nutné kontaktovat elektrikáře, který upraví stávající elektroinstalaci.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od ozzy77:

Dobrý den, děkuji za dotaz. Situace, kterou popi…
@ozzy77 Děkuji za odpověď. Myslel jsem si, že to klasicky nepůjde, ale chtěl jsem si to ověřit. Zároveň děkuji za informaci o bezdrátovém řešení, to jsem popravdě ani nevědel, že to lze takto vyřešit - určite využijeme tuto možnost :-)
Odpovědět
Nejjednodušší řešení je zapojit lustr klasicky a svítit všemi žárovkami najednou, nebo zvolit chytrý vypínač pro simulaci 2+1. Pokud trváte na původním zapojení, pak bez úprav elektroinstalace to bohužel nepůjde.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od tomikethc:

@ozzy77 Děkuji za odpověď. Myslel jsem si, že to…
@tomikethc Dobrý den, vše již bylo řečeno, ale pokud se rozhodnete pro bezdrátové řešení, tak bych nevolil světo (žárovku) dodávané s dálkovým ovladačem (ten nemusí být vždy k nalezení 🙂), ale ovládané přes aplikaci nebo bezdrátový vypínač na stěnu s přijímačem.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?