Fasáda domu

Dobrý den, Letos jsem dokončil fasádu domu. Cihla Porotherm 30 profi dryfix. Použil se 26 cm EPS 70. Na Ztracené bednění byl použit 10 cm XPS. Na první 2 šáry a kousíček byl použit perimetrický EPS. Lepilo se na rámeček a buchty na klasické lepidlo WEBER TMEL 700. Perimetr na pěnu Ceresit CT 84. Perimetr stěrkován Weber Elastic. Jinak vše komplet se stěrkovalo Weber 700. Kotvil jsem 3 kotvy do každé tabule FISCHER ECO TWIST, které jsou bez tepelného mostu. Finální omítka byla zvolena: Weber Extra clean ACTIVE. Mělo by se jednat o nejlepší omítku od Weberu. Je tomu opravdu tak? Nezateploval jsem překlady a použil venkovní žaluzie. Vyřešil jsem to purenitovýma boxy s Kerdyn desky, které byli jako boční vodící nohy. Za purenitové boxy byl zvolena izolace KOOLTHERM K5. Tl. 7 cm. Takže je to za 14 cm. To by mělo tepelný most u překladů vyřešit. Dokáže někdo říct? Jestli můžu mít dům v pasivu? V podlaze je 23 cm EPS 200. STŘECHA je zateplená 40 cm vaty Isover uni. Moc děkuju
Odpovědět
1
2
@zateplovak Záleží na technologii a spotřebované primární energii v PENB. Ale máme ještě víc izolací a jen s tepelkem a rekuperací je barák aktuálně "B". Stačilo by přidat dva panely fotovoltaiky a jsme v "A".
Odpovědět
@kofejn To jsem zapomněl napsat. Podlahovka a tepelné čerpadlo ZEMĚ x VODA IVT EQ C6
Odpovědět
Profilova fotka
Také záleží na orientaci, zastínění, velikosti, poměru plochy k objemu, oknech a mnoha dalších parametrech. Takže odpověď je jednoduchá - dům může být v pasivu (15kWh/m2 a rok + primární energie pod 60kWh).
Odpovědět
Profilova fotka
A rekuperace tam je, nebo není?
Odpovědět
@zateplovak za mě jste použil nesouměrně množství izolace na strop. Na obvodech máte sice 26 cm, ale nejvíce tepla uniká stropem a tam máte jen 40 a ještě k tomu vaty, kde můžou být tepelné mosty. U mě energetický specialista pro dotaci spočítal, že na strop bych měl dát alespoň 46 cm izolace, aby to ladilo s mými 18 cm eps na zdech...
Odpovědět
@petr13 Mám šikmou střechu. V mém okolí staví xxx domů. Všichni dají max 30 cm vaty do šikmé střechy. Nikdo více. Už i já jsem extrém. Vy máte nejspíše bungalov, kde jsou TZ vyšší. U patrového domu nejsou takové. Teplo stoupá vzhůru.
Odpovědět
@pyramis Rekuperaci jsem nedával. Mám udělanou přípravu na fotovoltaické panely. Ale je to hrozně nevzhledné. Nelíbí se mi to...
Odpovědět
Profilova fotka
Tak pak dům v pasivním standardu určitě nebude.
Odpovědět
@pyramis Jen kvůli rekuperaci? Jako o papír mi fakt nejde. Spíše reálně.... S takovou izolací na obvodě a ve střešním plášti nemůžu protopit téměř, nic, ne? Každý mi říká, že to vytopím svíčkou 😀😀
Odpovědět
@zateplovak Parada. Kupte 3 svicky a kdyz bude delsi zima, tak 4 😄. A ted vazne...prestante s temi nesmysly.
Odpovědět
@yesman To byla bráno s nadsázkou 😅... I tak si ale myslím, že náklady na vytápění budou v pohodě. Tepelko země voda je v podstatě to nejlepší co může v dnešní době být. Krb jsem nechtěl. Nechtěl jsem kotelnu v obýváku.
Odpovědět
@zateplovak Nejde o papír, ale Vy byste chtěl mít pasiv, ale bez rekuperace to jde těžko, protože ztráty větráním jsou vysoké. Měl byste mít výpočet PENB, kde máte spotřebu napsanou. Z Vašeho popisu se nedá posoudit jak daleko jste od pasivního domu vzdálen, klidně můžete mít i trojnásobnou spotřebu. Více než tloušťka izolace dělá tvar domu, orientace, okna. V pohodě i tak být můžete, protože 50 let staré domy jsou na tom o dost hůře.
Odpovědět
Článek se načítá
@zateplovak ok ano mám bungalov, u patra to asi bude jiné. Ještě k té rekuperaci, tak ano zaprvé budete mít bez ní větší ztráty větráním a za druhé bude muset velice často větrat. Pokud jste totiž dělali vše pečlivě, tak by měl být dům co nejvíce vzduchotěsný a tím pádem je potřeba větrat o to víc. Abyste vyhověl normám, tak se může stát, že by jste měl třeba každé 4 hod otevřít okno..ale záleží samozřejmě na velikostech místností a kolik lidí tam je. Pokud jste měl půl milionu na čerpadlo země voda, tak je škoda že jste nenašel 100tis za rekuperaci a mohl jste mít pak i tu dotaci...
Odpovědět
@petr13 O prachy mi nešlo. Ještě nemám střechu zateplenou. Nějak se mi do té rekuperace nechtělo. Jeden známý to má, a pořád se mu to kazí. A to má jednu z nejlepších neli nejlepších...
Odpovědět
Profilova fotka
No já si bez rekuperace už neumím představit pohodlné žití v domě.
Odpovědět
@zateplovak Take jsme rekuperaci nechteli, jen dalsi vec zavisla na el. proudu.
Odpovědět
@puhelin nikdy nepřestanu žasnout, jak jsou lidi schopni měsíce řešit topení a dát za to stovky tisíc a nad stejně důležitou věcí, nebo dokonce důležitější - nad větráním jen mávnou rukou, že budou otvírat okna. Nechat větrání v topné sezóně na oknech, v NED nebo dokonce pasivu, je naprostá zoufalost.
Odpovědět
@puhelin Tak kdyby nebyla elektrika, otvírací okna máte pořád. Na běžné provozní otáčky má spotřebu 20W, na maximum 180W a to mi za čerstvý vzduch stojí. Po zkušenostech s ložnicí v bytě jsem si dal rekuperačku do baráku jako podmínku. Kdybych měl šetřit, musel bych zrušit akvárko. Jeho spotřeba je 2.2kWh denně a to je to jen 250l a světla spíš míň.
Odpovědět
@kofejn Neslo nam o usporu, ale spis o to, ze je to jako s jinym spotrebnim zbozim. Muze se porouchat. Dari se nam to eliminovat.
Odpovědět
@honzik75 No vidite. Pro me je zoufalost se spolehat na spotrebic. Je to o preferencich kazdeho, co mu vyhovuje. Cim mene elektrospotrebicu, tim vic to vyhovuje doma nam.
Odpovědět
@puhelin No jak myslíte, ale takhle je mužete skončit u ledového sklepa místo ledničky a se suchým záchodem na dvorku. To bych si spíš dovedl představit život bez myčky.
Odpovědět
@puhelin Mám to stejně. O prachy mi nešlo. Spíše zase řešit, jestli se to udělá dobře atd. Víme, jací jsou řemeslníci. Už jsem z toho unavený. A maximální souhlas. Čím více elektriky a další s prominutím pičovi... tím se to jen více jebe. A musím říct, že elektriky máme doma hodně. A dvakrát nadšený taky nejsem.
Odpovědět
@kofejn Je vidět, že každý má jiný názor. To je dobře. Jinak by to byla nuda. Život bez myčky jsi představit nedokážu. To radši nechám otevřené okna😅😅😀 a zaplatím více za energie.
Odpovědět
@puhelin věřím, že se shodneme na tom, že větrání je stejně důležité, jako topení. Možná i důležitější. Moderní, utěsněné, domy jsou zrádné v tom, že nemívají problém s kvalitou konstrukcí a vydrží hodně. Budu se opakovat, ale protože mám doma čidla CO2 i vlhkosti, tak vím, jak rychle dokáže vystoupat nekvalita vnitřního vzduchu. Udržet to větráním okny je dost náročné (časově i energeticky) a otrocké. V minulosti jsem zkoušel a měřil hodně. Takže mě nikdo nemusí přesvědčovat o opaku.
Odpovědět
@honzik75 Nemame moderni utesneny dum, mame normalni dum s normalni skladbou. Stihli jsme ho zrekonstruovat jeste za podminek platnych pred tou velkou zmenou. Je prijemne rano otevrit okno a nadechnout se cerstveho vzduchu, nepripadam si jako otrok, kdyz vetram okny.
Odpovědět
@kofejn Umim si predstavit i zivot bez mycky. Ale zase bych spotrebovala vic vody (3 deti), takze mycku mame.
Odpovědět
@zateplovak Nerad ti kazím snažení, ale pasivní dům už dávno není jen o síle izolace v obálce domu. https://www.youtube.com/watch?v=YuL6p...
Odpovědět
Profilova fotka
@puhelin "Je prijemne rano otevrit okno a nadechnout se cerstveho vzduchu" - já bych řekl spíše naprosto nezbytné (bez řízeného větrání). V noci většina lidí nevětrá, ale spí, a tak ráno bývá v takovýchto místnostech velmi, ale velmi zvýšená koncentrace CO2. Stačí si půjčit měřič a zatím všichni, komu jsem ho půjčil já tak změnili způsob větrání. Nebo je lepší smrádeček, ale teploučko ?
Odpovědět
"Dokáže někdo říct? Jestli můžu mít dům v pasivu?"...Ano dokáže a to energetický specialista. On vám spočítá všechny parametry potřebné k B2. Je tam XX parametrů, které musíte splnit. Nevím jestli chcete pasív na pocit nebo kvůli dotaci NZU? Pokud chcete dotaci, tak musíte mít i bloowerdoor test a mělo se s tím počítat už v průběhu projektování a výstavby. Pokud chcete pasív jen parametrově splnit, i tak uvádíte málo údajů.
Odpovědět
@radim2015 Jenze my smradek nemame, protoze nemame utesneny dum, ani jsme ho nechteli. V koupelne a na zachode mame nuceny odtah a stejne ho nepouzivame, protoze otevrene okno to umi taky, mozna i lepe a navic zadarmo.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?