OSB štít a fasáda

Ahoj, chtěla bych poprosit ty, kdo mají zděný dům s vazníkovou sedlovou střechou a nad věncem zaklopený štít jen OSB deskami - jak máte ty OSB desky kotvené, aby nepružily? Máme to přesně takto, jak jsem popsala (v projektu ale štít zděný, takže ten to neřeší), dělal střechař. Teď jsem se dostali k zateplení a firma na to nechce dát záruku, že štíty pruží a určitě fasáda praskne. Jasně, můžeme to nechat navrhnout a spočítat statikem, ale jednak zkušenost je nad jakýkoli výpočet a jednak nás to strašně zdrží. Polovinu domu už máme zateplenou, takže je potřeba rychlé rozhodnutí a řešení. Ideální by byla zkušenost někoho, kdo už to takto má delší dobu a fasáda nepraskla. Díky moc všem za přínosné komentáře.
Odpovědět
@noemi77 Lepil bych to jen pěnou na polystyren at to pruží a neměl by být problém
Odpovědět
Určitě je pravděpodobnost, že to může prasknout. Dřevěná konstrukce není tuhá jak zdivo. Z fotek je patrné, že vazníky nejsou ani nijak výrazně zavětrovány. V krajních polích by mělo být pod podbytím ještě ztužení např. viz. foto, tak aby poslední dva vazníky spolupůsobily, což by mohlo i eliminovat pravděpodobnost prasknutí fasády. Případně udělat na fasádě řízenou přiznanou spáru dilatace ať to nemůže prasknout jak chce. Případně teteplovat na přechodu vatou, která by umožnila větší míru absorbce pohybů.
Odpovědět
Profilova fotka
@mikur Však to na fotce je patrné že tam to zrušení je vidět v levo.
Odpovědět
Profilova fotka
@noemi77 Nemáme takto ale zděné. Což nevadí určitě bych se bál že to takto bude praskat. Vám nezbývá nic jiného než ten OSB štít zpevnit dřevěnou konstrukcí tak jako když se dělá příčka v dřevostavbě čili přidat tam cca po 50 cm fosny 50x100 mm potřebné délky a z venčí ty OSB do této jakoby příčky přišroubovat takto se to zpevní a může se dávat zateplení a omítka. Dával bych je jak svisle tak i vodorovně ať se to co nejvíce zpevní. Na první fotce to je vidět ty prkna světlá vedle oken ty mají být tak jak je fošna nad oknem a pod ním, takto je to správně, pak se to nehne.
Odpovědět
Profilova fotka
@mikur chtěl jsem napsat ztužení 🤭
Odpovědět
@jarin1 @mikur Jarin má pravdu, ztužení tam je, ale mezi 3. a 4. vazníkem od kraje. Nicméně rychle vyřešeno zhruba tak, jak píše Jarin, a od té doby prší... Ale ten návrh s dilatační spárou není úplně marný. Popřemýšlím...
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?