Pruhy na fasádě

Anonymní autor
Autor diskuze
Dobrý den. Chtěl bych se poradit, mám novou fasádu na domě a když na ní přímo zasvití slunce, jsou vidět spoje perlinky. Dle firmy je to v pořádku, vysvětlení jsem dostal - Fasáda byla vybroušena kvalitně , na fasádu dáváme 1 vrstvu lepidla do které vkládáme perlinku a následně provádíme ještě 1 vrstvu . takže na fasádě jsou 2 vrstvy . To znamená že je to dostačující vrstva. Používáme na perlinku lepidlo webertherm klasik z důvodu větší hrubosti zrna v lepidle, Tím dosáhneme ještě větší vrstvu lepidla. Bohužel s tím nic nenaděláme , víc by vám to zakrylo hrubší zrno omítky , ale my jsme se dohodli na omítce kterou na domě máte... Ano, omitku jsem odsuhlasil, ale vžádném případě jsem nedostal varování, že bych mohl mít takhle fušerskou fasadu. Je možný nějaky postup, nebo je to opravdu v pořadku a velké firmy dělají takové omítky ? Děkuji za případné odpovědi.
Odpovědět
1
2
Nepsal jsi to už někde? Mám pocit, že jsem o tomhle už nějakou debatu viděla...
Odpovědět
Anonymní autor
Autor diskuze
Dobrý den. Nepsal, řeším to ode dneška.
Odpovědět

Odpoveď na príspevok:

Dobrý den. Chtěl bych se poradit, mám novou fasá…
Při tomhle slunci je to úplně normální a dělá to skoro každá fasáda.
Odpovědět
Profilova fotka
No nevím, jestli je tohle normální, ale já teda na fasádě každý spoj perlinky vidět nemám. Ano je pravda, že při světle z boku mohou vyniknout menší nerovnosti. Ale každý spoj spoj perlinky?
Odpovědět
Anonymní autor
Autor diskuze

Odpověď na příspěvek od edison101:

Při tomhle slunci je to úplně normální a dělá to …
@edison101 Nezlobte se, při jakém slunci? Podzimním? Při tom samém slunci, jsme prošli domy okolo, ty co jsou výš, co jsou níž a i ve stejné ulici v +/- stejne barvě(tmavší šedá až bílá) a nikde to není tak hodně vidět, vyloženě ta má fasáda tahá oči. Ano, když se pořádně podívám je to lehce i na ostatních domech, ale ne tak výrazně. Tak pokud je to normální, jsem u nás v okolí první kdo to tak má.
Odpovědět

Odpoveď na príspevok:

@edison101 Nezlobte se, při jakém slunci? Podzimn…
Myslím, že nejde o to, jestli je podzimní nebo letní, ale že je šikmé - to je vidět i na těch ostatních stínech, že ta fasáda je zrovna osvětlená z úhlu pár stupňů, to všechny ty nerovnosti výrazně vykreslí. Opravdu je to tak hodně vidět i zbytek dne, když je slunce na obloze jinde?
Odpovědět

Odpoveď na príspevok:

V podstatě každá fasáda 2x denně svůj "okamžik slávy". Někdy je to lepší, někdy horší
Odpovědět
Anonymní autor
Autor diskuze

Odpověď na příspěvek od synura_p:

Myslím, že nejde o to, jestli je podzimní nebo le…
@synura_p Pokud na tu jednu stranu fasady sluníčko svítí +-od 10 do14hod, je to vidět asi tak jako na fotce . Když je ve stínu, je to ok, ale to svítí slunce na druhou stranu domu (ta fotka s tím vozíkem) a tam je doleko horší. Tu jednu stranu (bez vozíku na fotce) bych snad i akceptoval, ale ta druhá je hrozná. Není to názor jen můj, ale i okolí co mají domy hotové. Pokud se ptáte zda je to vidět, večer, nebo když je dům ve stínu, tak není. Ale přece nebudu chodit domů za šera, abych na tu hrůzu nemusel koukat. Kdyby to bylo tak výrazné na ostatních domech, asi bych ani do toho nešel. Na tom brizolitu co tam byl předtím nebyl nic takového vidět, tak nejsem zvyklý vracet se domů a dívat se na pro mě takovou hrůzu.
Odpovědět

Odpoveď na príspevok:

Nejde o letní či zimne ale je pravda že i to může mít vliv podle toho jak je slunce vysoko. Ale hlavně jde o úhel svitu když jdou paprsky po fasádě. Každá fasáda když naní zasvítí slunce pod správný úhlem je různě flekata, má různé stíny, výstupky atd. Samozřejmě někde je to víc někde je to míň záleží i na odstínu fasády a použité zrnitosti. Podle zedníků nejmíň nedokonalosti jde vidět u zrnitosti 2,5mm případně ještě 2mm. Když je to míň tak to podle nich vypadá jak špatně zatočená fajná a žádný by si to na dům nedal. I s drhanou je problém. U těch spojů je problém že to jsou vlastně dvě perlinky na sobě takže ta část je o nějakých 1-2mm vyšší a pak záleží jestli druhá vrstva lepidla a finální fasáda to zarovná.
Odpovědět
Profilova fotka

Nejde o letní či zimne ale je pravda že i to může…
@edison101 I kdyby ty spoje perlinky nezarovnala vrstva lepidla, tak se to musí zabrousit do roviny. Nechat to křivé, tak to takto dopadne. Omítka už nic neschová, ta okopíruje nerovnost.
Odpovědět
Profilova fotka
O vyjádření bych požádal technického odborníka od výrobce dané fasády, případně soudního znalce. Ptát se na stanovisko zhotovitele je zbytečné. Vždy si stojí za svou prací, a to i když neodpovídá kvalitě.
Odpovědět
Anonymní autor
Autor diskuze

Nejde o letní či zimne ale je pravda že i to může…
@edison101 Fleky, lehké výstupky beru. Rozumím, že na tak velké ploše to nejde úplně rovně. Ale abych se díval na pruhy napojení perlinky, se mi zdá moc. Nedostal jsem žádné varování, že to může takhle vypadat. Pokud by mi někdo takové varování dal, byl bych pro, ať se použije lepší fasády, pokud by to bylo řešení. Nešlo až tak o cenu, firma byla dražší než jiné nabídky, ale dal jsem na doporučení a i víceprace jsem celkem klidu zaplatil. Tak pokud by mi někdo řekl, vznikne tenhle problém, připlatil bych si, aby nevzniknul. Bude to jak říkáte, problém je vystouply spoj perlinky, tudíž spíš špatně připravený podklad.
Odpovědět
Anonymní autor
Autor diskuze

Odpověď na příspěvek od pyramis:

O vyjádření bych požádal technického odborníka od…
@pyramis Ano, děkuji. Půjdu tohle cestou. Reklamace u zhotovitele a dál uvidím. Jen stojím o další názory.
Odpovědět
@anonymní autor Ten úhel osvitu je brutální, to jde vidět i na těch stínech. To že to v ulici mají domy lépe, může být dané i různou zrnitostí fasád. Každopádně, když to chcete řešit, tak jako spotřebitel taháte v ČR za výrazně delší provaz. Podepsal jste předávací protokol?
Odpovědět
Anonymní autor
Autor diskuze

Odpověď na příspěvek od rumcajk:

@anonymní autor Ten úhel osvitu je brutální, to j…
@rumcajk Ano, podepsal. Bohužel, bylo zataženo a byly vidět jen drobné propady a krivost a to jsem řešit nechtěl. Vše se projevilo až teď, když je hezky.
Odpovědět
Nepíšete nic o použitém stavebním materiálu pod tím lepidlem - to nemá nic společného s tím, že je vidět perlinka. Ale samotné uzavření propustnosti použitého stavebního materiálu lepidlem Weber a to dokonce ve dvou vrstvách - nebylo zrovna OK - tím jste uzavřel do určité míry propustnost stavebního materiálu. Tento způsob fasády nám navrhovala stavební firma - konzultoval jsem to s vícero dodavateli - výrobci omítkových systému, i stavebním dozorem a toto použití nebylo doporučeno. Příští rok budeme dělat fasádu na dílně - skladu, uděláme ji také na lepidlo, ale ve skladu - dílně se nebude topit, nikdo tam nebude bydlet, takže to že "zazdíme" vlastnosti zdiva nám vadit nebude. Co se týče té perlinky - nemůže to být v nějaké souvislosti s hrubostí té vrchní vrstvy fasády - "šlechtěnky" ?
Odpovědět
Článek se načítá

Odpoveď na príspevok:

Dobrý den. Chtěl bych se poradit, mám novou fasá…
Rozhodne to nie je normálne, druhá vrstva to má skryť a keď to nestačí, musí sa to zbrúsiť. U mňa si dozor vyslovene vyžiadal, že musí vidieť fasádu v stave hotové lepidlo, pred penetráciou. Chodil po lešení s metrovou vodováhou a sreslil kriedou kde pridať a kde zbrúsiť. Aj pri takomto bočnom svetle je stena 9x7 m úplne rovná. Zrnitosť finálnej omietky sme volili 1,5 mm, ale to je fuk, keď je podklad rovný.
Odpovědět

Odpoveď na príspevok:

@edison101 Fleky, lehké výstupky beru. Rozumím, ž…
Jak fasáda vypadá když slunce svítí proti ní? A zkuste dát aspoň dvou metrovou lat a zjistit jak moc ty spoje vystupují. Nevím sice jak je to teď ale před x roky jak jsem chodil jako helfr na stavby tak se říkalo že když se přiloží dvoumetrová lat může do prohlubní vlézt maximálně kelňa.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od franti_p:

Nepíšete nic o použitém stavebním materiálu pod t…
@franti_p pokud je to zateplené polystyrénem tak to lepidlo ničemu nevadí protože ten polystyren sám tu stěnu úplně uzavře.
Odpovědět
Pokud jsou spoje opravdu viditelné i z dálky a ne jen při určitém světle, tak to není úplně v pořádku. Může jít o špatně přeložené pásy perlinky, nedostatečné překrytí, nebo o nerovnoměrnou tloušťku vrstvy lepidla. Dvou­vrstvé lepidlo s webertherm klasik je standard, to je pravda. Ale dobrá fasáda má být rovná a spoje nemají být poznat ani při ostrém světle. Zkus fotky poslat přímo výrobci systému (Weber, Baumit apod.) na posouzení. Mají techniky, kteří ti zdarma řeknou, jestli je to ještě v normě, nebo už ne.
Odpovědět
Anonymní autor
Autor diskuze

@franti_p pokud je to zateplené polystyrénem tak …
@edison101 Ano, je to zateplené 20tkou polystyrenem .
Odpovědět
Anonymní autor
Autor diskuze

Jak fasáda vypadá když slunce svítí proti ní? A z…
@edison101 Zdravím. Teď ráno, když slunce skoro nesvítí je to fajn. Budu to sledovat po celý den. Zkusil jsem dle Vašich rad tu dvoumetrovou váhu. Nejhorší jsou rohy, ale tam to ničemu asi nevadi. Jinak je víceméně rovná, někde ta kelna se vleze i 2x,na některých místech se váha koliba, to boudou ty spoje. Ale to se asi do nějaké normy vleze.
Odpovědět
Anonymní autor
Autor diskuze

Odpověď na příspěvek od pavel_l:

Pokud jsou spoje opravdu viditelné i z dálky a ne…
@pavel_l Dobrý den. Teď ráno vidět nejsou. Dokud na to přímo nesvítí slunce, vypadá to dobře. Popř večer když na to posvitím baterkou, tak to taky nepekne vyleze. Děkuji za radu, zkusím se obrátit i na výrobce.
Odpovědět
Anonymní autor
Autor diskuze

Odpověď na příspěvek od franti_p:

Nepíšete nic o použitém stavebním materiálu pod t…
@franti_p Dobrý den. Nejsem z oboru, tak jsem si to nechal komplet vypracovat a udělat. Je to zateplené 20tkou polystyrenem, podle projektu. Svěřil jsem to firmě, která se tím zabývá a krom těch pruhu jsem relativně spokojený. Ale asi byla chyba si nenajmout stavební dozor mimo firmu co to realizovala.
Odpovědět
Myslím, že se zkrátka vykašlali na broušení nerovností vrstvy lepidla do roviny.
Odpovědět

Odpoveď na príspevok:

@franti_p Dobrý den. Nejsem z oboru, tak jsem si …
Pokud je tam polystyren - tak to co jsem psal o lepidlu na stavebním materiálu neplatí ( to by bylo v tom případě, kdyby to bylo přímo na tvárnicích - cihlách ). Na polystyren se lepidlo nanáší. U Vás zřejmě nějak moc neřešili kvalitu své práce - rovinnost lepidla při napojování jak to nanášeli. Tam určitě vznikly nerovnosti, které vynikly nanesením vrstvy šlechtěnky - prostě se zvýraznily. Kdyby jak píše travas lepidlo přebrousili do roviny, tak by to nenastalo.
Odpovědět
Anonymní autor
Autor diskuze
Tak jak se to dnes sledoval a chvilka slávy fasády přichází od 11:40 do asi 14h a následně 14:20 až 15:30 je vidět druhá strana - slunce zachází za domy, tak už to pak není vidět. Každopádně, na té první je straně jsou viditelne pruhy asi ze 30 metrů z cesty. Metrova vodováha se na těch pruhach kyve a kelny se tam vlezou i tři.
Odpovědět
Profilova fotka
Tak pak je to jasný. Psal jsem to hned, že toto není normální. A že to určitě není rovné (přebroušené) na spojích perlinky.
Odpovědět

Odpoveď na príspevok:

Tak jak se to dnes sledoval a chvilka slávy fasád…
Hm, tak to opravdu nezní nic moc.
Odpovědět
Anonymní autor
Autor diskuze
Děkuji všem za přínosné rady, podám reklamaci a uvidíme co dále.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?