Rekonstrukce domu po babičce - zkušenosti s firmami

Ahoj všem. Přemýšlíme nad rekonstrukcí domů pomocí dotací, konkrétně Oprav dům po babičce. Měli jsme zatím nezávaznou konzultaci s firmou Green Home Energy. Udělali nám nabídku “na klíč” přesně podle našeho domu. Máte s nimi někdo zkušenosti? Nebo s nějakou jinou společností, která by vše zařídila? Myslím jak papírově, tak i veškeré práce? Předem děkuji.
Odpovědět
Mám zkušenosti s pořádáním výběrového řízení na tuto akci (NZÚ - ODPB). Zkoušel jsem jak firmy, co dodávají vše na klíč, tak firmy, co dělají jen projekty a pak jen firmy na konkrétní dílčí celky. Z toho, co jsem zjistil, tak firmy z kategorie "na klíč" prodávají především finanční produkt. Než se člověk dostane k někomu, kdo alespoň trochu rozumí stavařině (nedejbože k někomu, kdo je schopen vymyslet řešení a vést projekt, nebo alespoň projektantovi), musí projít přes hromadu obchodních zástupců. (A to až poté, co se dostane přes jejich sekretářky.) Tihle lidé přijedou v obleku s kravatou (nic moc obleku, ale obleku), notebookem a obrázky "realizací". Provedou pár měření vnějších rozměrů domu, tohle nahází do nějakého prográmku na počítači a z toho řeknou, za kolik by rekonstrukci udělali a kolik z toho bude dotace. Je to naprosté hausnumero. Když se jich něco člověk zeptá, tak neví. Když je člověk upozorní na podivně nízké nacenění izolace, tak neví a čumí na něj jak tele na nová vrata. Protože stavařině absolutně nerozumí a před dvěma týdny prodávali tarify v O2 (a to je ty telefony zajímaly více). Takže z nich vypadne, že dotace bude milion a cena bude milion a půl, když člověk ví, že cena bude alespoň dva miliony jen na základě použitých materiálů. Co ale vždy všichni chtěli dělat a co je zajímalo, bylo financování. Nabídka úvěrů. Vždy, když jsem zmínil, že chci platit penězi z vlastních prostředků, jejich zápal opadl. (Taková perlička: Nechával jsem si nacenit zateplení střechy od jedné místní velké firmy, dvakrát mi volali různí lidé ohledně toho, jak to vypadá a jestli nepotřebuji úvěr, když jsem jim řekl, že od nich potřebuji prvořadě cenovou nabídku, tak se strašně divili a dušovali se, že to předají výše a jejich projektant/cenolog mě bude kontaktovat. Cenovou nabídku od této firmy nemám doteď.) Ono je taky třeba si uvědomit, že i když to někdo v zápalu alkoholického opojení nazval "Oprav dům po babičce", jde vlastně jenom o úpravu energetické náročnosti budovy. A nutnou podmínkou je splnění článku A o zateplení nebo B o demolici původní budovy. Ale všechny tyto firmy to prodávají jako skutečnou "rekonstrukci". Proto bych doporučoval jako základní úkon si přečíst pravidla programu na stránkách NZÚ. Pravděpodobněji pak o tom budete vědět více, než lidé z těch firem.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od popruh:

Mám zkušenosti s pořádáním výběrového řízení na t…
@popruh děkuji moc. Nakonec jsme s manželem dohodli, že si necháme udělat nabídky i od jiných firem. A taky přemýšlíme, že si najdeme firmu, která nám pomůžeme vyřídit dotace, udělá projekt atd a samotné práce budeme řešit přez místní a ověřené firmy.
Odpovědět
Pozor na jeden zásadní problém u domů po babičce: https://www.modrastrecha.cz/forum/rek...
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?