Fakturace částí stavby

Zdravím, mám dotaz mohl bych se zeptat, zda by nám měl zhotovitel poskytnout (pokud máme smlouvu o dílo) při průběžné fakturaci i faktury za jednotlivý materiál? Anebo nám má stačit rozpis položek s cenou a množstvím, ale nevíme za kolik konkrétně jednotlivý materiál koupil? Je běžné to takto uvádět anebo má investor k dispozici i faktury za nákup materiálu? Nevíme, jestli to můžeme chtít. A ještě prosím jeden dotaz - VRN hl. 6 - GZS Vyčetl jsem, že by to mohla být cena například cestovného, různé překážky v práci, počasí a podobně. Fakturuje nám 2%. Je to běžné? Díky za odpověď.
Odpovědět
@tlapa78 Sice Vám rozumím, že máte pocit, že Vás dodavatel natahuje, ale dodavatel nemá žádnou povinnost Vám prokazovat, kde a za kolik nakupujte materiál. Leda byste to měli výslovně uvedeno ve smlouvě. Což určitě nemáte.
Odpovědět
Díky za info, chtěli jsme jen vědět co je běžná praxe a na co máme nárok kontrolovat 👍
Odpovědět
@tlapa78 pokud to nemáte ve smlouvě tak bohužel jejich povinností to není. Ale jinak tušíte správně naprostá většina firem zakoupí materiál za nějakou cenu ale vám to dodají úplně za jinou děláme to všichni.
Odpovědět
Navíc samozřejmě existují i náklady na logistiku toho materiálu - někdo to musí najít, objednat, dovézt, skladovat, hlídat, atd. atd., to všechno je čas a peníze. To byste stejně nijak nezkontrolovali.
Odpovědět
Profilova fotka
Tak si prečítajte zmluvu na čo máte nárok - aj keď to ste mali spraviť asi než ste ju podpísali. Ja by som povedal, že bežne by mala zmluva o dielo obsahovať rozpis materiálu a ak je to niečo väčšie, tak možno aj etapy, kedy to človek platí - zálohy a priebežné platby. My sme to tak napríklad u fasády mali. Záloha na materiál predom, po nalepení izolantu prvá platba, po zatiahnutí do lepidla s perlinkou a druhou vrstvou lepidla druhá platba a po natiahnutí finálnej omietky konečné vyúčtovanie, kde sa môže cena ešte mierne líšiť, ale tuším nie o viac ako o 10% pokiaľ sa počas realizácie nedohodnete na nejakých víceprácách. Jednotlivé platby rozpis materiálu nemali, v SOD to bolo rozpísané, takže to všetko boli len zálohové faktúry. Taký rozpis materiálu pri streche mal normálne názov položky, počet kusov a cenu za kus.
Odpovědět
@josefx Máte pravdu. Jenže na to se tazatel neptal.
Odpovědět
Jednoduše řečeno, pokud máte podepsanou smlouvu o dílo s danou cenou tak je vám houbeles do toho kde a za kolik dodavatel nakoupí, to musíte respektovat. V obchodě se taky neptáte za kolik nakupují od dodavatele.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?