Finanční poradenství v praxi

Jelikož spousta lidí zde financuje bydlení hypotékou a často s využitím různých "poradců", v současnosti spatřil světlo světa dokument o tom jak moc nezávislí tito obchodníci s deštěm jsou, myslím, že pro spoustu lidí by mohlo být užitečné se na to podívat i touto optikou při rozhodování jestli a jak pořizovat bydlení. Odkaz na film : https://www.youtube.com/watch?v=f-xix... Odkaz na reportáž v pořadu čt Reportéři : http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani... Třeba to někomu pomůže v tom nenechat se vmanipulovat do průšvihu při "plnění snu o domečku"...
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
@lopp A jaký je váš názor na tento dokument?
Odpovědět
Osobně to vnímám jako trošku tendenční snímek. Je to podobné jako u spousty jiných profesí, kde jsou dobří a špatní lidé. Dobrého a spolehlivého řemeslníka, aby člověk dneska pohledal. Slušného a schopného doktora taky atd. Problém je v tom, že jak doktor, tak řemeslník nese určité záruky za svojí práci, finanční poradce ne. Finální rozhodnutí dělá ten který člověk svým podpisem na smlouvě. Zatímco u auta, když tomu nerozumíte a po opravě motoru auto zase nejede, tak to můžete reklamovat. U ztracené investice akorát spláčete nad výdělkem, a že tomu nerozumíte a podepsals jste je jen a jen váš problém. Ale pak nepotřebuji poradce, když tomu musím stejně rozumět....:)
Odpovědět
Profilova fotka
Já si například myslím, že to je kus od kusu. Některý poradce je opravdu marnost nad marnost. A některý je zase opravdu platný. Mám zkušenosti s oběma případy. Myslím, že se dá rozpoznávat už opravdu od prvních vět :) např. když ví co je pro Vás nejlepší a nic nevím o tom co splácíte, kolik berete, pracujete v rizikovém prostředí atd..
Odpovědět
@vladimirsvorba Jaký myslíte? To že je tohle poradenství založené na recrutování, vytěžování příbuzných a že je to struktura pyramidy myslím mluví za vše. V okolních státech není pojem "nezávislý" finanční poradce zakázán jen tak... Tím neříkám, že se v tom oboru nemusí pohybovat i světlé výjimky, ale systémově je to špatně od začátku do konce. Ale předpokládám, že toho jste si všimnul i vy, ikdyž to nemůžete nikdy přiznat :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Mrzí mě, že mě zase bezdůvodně osočujete, ale je to váš styl tady... Jeden důkaz je třeba zde: http://echo24.cz/a/i79zG/ovb-v-tom-ne... Legislativa je v okolních státech upravena různě, takže jeden pytel na to nestačí. Dokument neukazuje nic o tom, jak funguje poradenství v ČR, ukazuje, jak to funguje pod hlavičkou zmíněné společnosti. Směrem k té společnosti to je víceméně objektivní dokument. V ostatních společnostech to může být podobné, ale takto drsné to asi zřejmě nikde nebude. Nebo alespoň já jsem se s tím nesetkal. To, že je MLM model ve financích velmi nevhodný, o tom není třeba diskutovat. Každá mince však má dvě strany, na té druhé straně jsou klienti, kteří všemu věří, nic si nečtou, vše podepíšou a pak se diví, jak přijdou o peníze v různých letadlech, pyramidových hrách a nevhodně nastavených produktech. Na trhu však nefungují jen MLM zprostředkovatelské společnosti, jsou tu i společnosti a poradci, kteří dělají poradenství, bez stavění struktur a vzdušných zámků.
Odpovědět
@lopp určitě znáš špatného zedníka, špatného mechanika, špatného elektrikáře. Bohužel OVB tohle rozjelo ve velkém a dle mě byly na vině hlavně pojišťovny,které jim to dovolili. ono není na dobře nasatvené pojistce nic špatného, a i když plno lidí nadává, je to právě proto, že je to nastavené špatně nebo tak jak se to dělalo před 20 lety. Daný film je hodně zkreslený, a vůbec neukázal v čem je a byl ten největší problém.
Odpovědět
@vladimirsvorba Však jsem psal, že budou existovat i světlé výjimky, ale že jich bude jako šafránu, za tím si stojím. A argumentace tím, že si lidi nic nečtou, vše podepíšou atd. je úplně šílený, tohle se dá uplatnit i na zákazníky předváděcích akcí pro seniory... To že někdo vyhledá poradce je přece protože se v tom nevyzná a chce jeho služby, omlátit mu pak o hlavu, že když to nechápe, nemá to podepisovat je minimálně nemorální. Pokud tedy na trhu existují "oni slušní" bez mlm, kolik procent trhu pokryjí, pokud se můžu zeptat?
Odpovědět
Profilova fotka
@atilius Tendenční to není, já jsem v OVB pracoval a s tím dokumentem musím souhlasit. Projdete systémem školení, který vás učí jak klienta přesvědčit aby podepsal smlouvu, ale OVB nezajímá kvalita poradců z pohledu vzdělanosti, přehledu o finančním trhu, atd. Já sám jsem radil a přitom jsem nic neuměl. Opravdu tam jde jen a jen o peníze. Pokud byste klientovi dobře poradil, tak nechť si jako poradce vyděláte, ale doporučení je většinou dle výše provize, ne dle potřeby klienta. V OVB se najdou výjimky, které to myslí dobře, ale systém je postavený právě tak jak popisuje ten dokument. Bohužel. |-| Jestli jsem dobře pochopil autora dokumentu, tak on kritizuje právě ten systém. Nemůžete to srovnávat s dobrým nebo špatným elektrikářem, dobří nebo špatní se najdou všude, ale systém v OVB vás učí něco, z čeho se mi časem zvedal žaludek. Každý nemá na to být vlk z Wall Street. Ale můj názor je samozřejmě subjektivní.
Odpovědět
Profilova fotka
@lopp Souhlasím s vámi. Argumentovat tím, že lidi nemají finanční gramotnost a podepíší vše, je neskutečné. To byste pak musel rozumět úplně všemu, webům, stavebnictví, výrobě nábytku... Pokud si najmu poradce, tak by měl mít patřičné vzdělání a zodpovědnost. Dnes může pojišťovacího poradce dělat de facto kdokoliv, a zodpovědnost? Nechť si každý udělá obrázek sám. http://finance.idnes.cz/vyjadreni-spo... http://finance.idnes.cz/klienti-ovb-a... http://www.kurzy.cz/zpravy/146129-ovb...
Odpovědět
Profilova fotka
@lopp Pokud podepíšu něco, co jsem si nepřečetl, tak si pak můžu nadávat sám sobě. Když si to nepřečtu, nemám to podepisovat, když tomu nerozumím, nemám to podepisovat. To je svéprávnost. Procento zmapované nemám.
Odpovědět
Profilova fotka
Je pravda že firmy typu OVB jsou dost na ždímání lidí ale jsou dneska i mladé společnosti, složené z poradců kteří třeba v podobných firmách pracovali a chtějí to dělat jinak a dobře, například FinFocus. Osobně máme dobré zkušenosti.
Odpovědět
@vladimirsvorba Takže když si vaše babička koupí pánvičku za 80 tisíc, protože ji na předváděčce řekli, že je nej , tak vás to nechá zcela chladným a jelikož je svéprávná, tak má co chtěla???
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
Proč srovnáváte babičku, které je 70 let, s tímto? To je přeci neporovnatelné. Pokud si někdo nechá ve financích radit od osmnáctileté slečny, tak je to jeho svobodná volba. Ale vám něco vysvětlovat, to je nadpozemský úkol....
Odpovědět
@vladimirsvorba Tak pokud mi chcete vysvětlovat, že je jiná svéprávnost u starých a mladých, tak je to asi opravdu nadpozemský úkol, přeloženo do řeči lidí, babku bych neobral, ale 30ti letého týpka klidně, když neví co podepisuje vocas...
Odpovědět
Profilova fotka
@lopp Sorry, ale diskuze s vámi je zbytečná, zřejmě vám je 30 let. Pěkný den.
Odpovědět
@vladimirsvorba Já tedy musím říct, že většinou se mi Vaše názory zdají vcelku rozumné a s mnohými souhlasím, ale tentokrát si myslím jste dost vedle. Ten systém je, bohužel, postavený na tom, že nakonec ta zodpovědnost je na tom člověku, který to podepíše. Ale určitě se shodneme na tom, že jsou tam dva aspekty. První je, jestli ten který produkt vůbec potřebuji a ten druhý, složité, právnicky napsané smlouvy. A Vy teď říkáte, že zodpovědnost je na každém, kdo podepíše. K čemu mi je potom poradce? To je, co jsem psal. Doktor má za léčbu na mě zodpovědnost jde ho pohnat k soudu např., automechanik má zodpovědnost za moje auto, ale poradce? Měl jsem si to přečíst, porozumět a nepodepisovat. To je diametrální rozdíl. Nehledě na to, že výše zmiňované firmy mají velmi propracované psychologické manipulace, protože jejich cílem není zisk klienta, ale poradce.
Odpovědět
Profilova fotka
@atilius V pohodě, myslím, že rozdílný pohled je způsoben znalostmi a zkušenostmi. Já mám rád věcnou debatu, jenže lopp hned prvním příspěvkem zklouzne do osobní roviny, což je naprosto zbytečné. Zodpovědnost je na obou stranách, legislativa je nastavena tak, že u životního pojištění se vyplňuje záznam z jednání (zjišťuje se pojistný zájem), zjištění potřeb (co chce klient pojistit), podepisuje se vývoj rezervotvorné složky, klient má dva měsíce na rozmyšlenou (výpovědní lhůta 8 dnů). To je sakra papírů, které musí odpovídat tomu, co klient požaduje. Pokud smlouva nebude souhlasit s požadavky klienta, je odpovědnost na straně zprostředkovatele. Pokud smlouva bude souhlasit s požadavky klienta je odpovědnost na straně klienta. To samé u investic do podílových fondů. Opět, investiční dotazník, záznam z jednání, výše vstupního poplatku je vidět ve smlouvě. Vše je tedy transparentní, vše je jasné, jen si to chce přečíst, přečíst i poučení o rizicích, že se jedná o investiční produkt, kde může přijít ztráta. A opět, pokud by klient dostal investiční strategii, která neodpovídá investičnímu dotazníku, pak je odpovědnost na straně poradce. Pokud vše souhlasí, je odpovědnost na straně klienta. S odpovědností u lékařů nebo automechaniků se to moc neliší, málokdo chce stejně přijmout odpovědnost za své chyby a pak je to na dlouhý vleklý spor. Pokud klient věří, že když za ním přijde osmáctiletý týpek, výborně mu poradí a ještě zdarma, opravdu by takový klient měl mít občanku a volební právo? Sebevíc zákonů a papírů takového člověka nemůže ochránit. Samozřejmě, že obchodní systém v uvedené společnosti je hodně za hranou etiky a morálky, legislativně to je bohužel asi v pořádku, ale k tomu, aby se dalo využít lidské blbosti, musí být vždy dva. Nemusíme chodit daleko, můžeme vzít třeba spotřebitelské úvěry. Legislativa víceméně funguje, zpřísňuje se, ale vedle toho je černý trh, kde pravidla nejsou. Takový je můj pohled na věc, nemusíte s ním souhlasit, nemusí se vám líbit, ale já se za něj nestydím a jako jeden z mála diskutujících zde vystupuji pod svým jménem. Mám reálné zkušenosti ve financích téměř 9 let, denně se setkávám s rozumnými klienti i s těmi nezodpovědnými a někdy to je velmi smutné, na co všechno lidé skočí, nechají se nalákat na nereálné zhodnocení a planné sliby.
Odpovědět
@vladimirsvorba pojistný zájem a potřeby klienta jsou velmi široký pojem. Pozvu si poradce, protože tomu nerozumím a ani nevím jaké bych měl mít potřeby a zájmy - proto si ho zvu - poradce mi to "vysvětlí" (=přesvědčí mě) a já podepíšu. V tom cítím ten zásadní rozdíl. Navíc jak se to jednou podepíše, tak ten člověk v podstatě nemá motivaci se vracet (automechanik má třeba tu motivaci, abych příště přišel zas - je fakt, že i tak, aby dobrého člověk pohledal). Samozřejmě, že vše je podle zákona a na blbost musí být dva. Ale řekněte mi, když ty znalosti nemám, zvu si poradce, jak asi poznám, že je to ten správný, který má dostatečnou morálku a etiku? 18 by být nemělo, říkáte. Tak kolik? 25? 26?28? Kde je ta hranice? A že ho poznám podle toho, že mi nic nenutí? To už jsou jen psychologické hrátky, na které většina lidí prostě skočí, protože v tom tu manipulaci neuvidí. Jen poznámka na okraj k věku, Sergej Brin a Larry Page založili Google v 25, Ivo Lukačovič Seznam ve 22.
Odpovědět
Profilova fotka
Celý svět je prostě hore prdelí..Dřív jste doktorovi platili za to, že vás udržoval zdravé, dnes platíte aby vás vůbec prohlídl a naordinoval vám jedy. Stejně jako tehdy a stejně jako za výkon řemeslníka bych platila i různé poradce- až bych se přesvědčila, že smlouvy díky němu uzavřené jsou opravdu výhodné..Kde je potom motivace k dobré práci když dostanou zaplaceno a práci ještě neodvedli? Samozřejmě je vina i na naší straně, že si někoho takového vůbec najmeme, v dnešní době internetu, kdy informace seženete po prvním kliknutí. Lidé za své činy neradi přijímají zodpovědnost a proto to pak takhle dopadá.
Odpovědět
Profilova fotka
@atilius Já v tom rozdíl nevidím. Automechanik mi to "vysvětlí" (=přesvědčí mě) a já souhlasím s opravou/výměnou (třeba i dílů, které ještě 5 let vydrží). Nepoznám dobrého automechanika ani dobrého lékaře. Až praxe to ukáže (možná)
Odpovědět
Profilova fotka
@barter Lidé za své činy neradi přijímají zodpovědnost a proto to pak takhle dopadá. Souhlas
Odpovědět
@vladimirsvorba No, ten zásadní rozdíl je v tom, že na auto si můžu pozvat soudního znalce a automechanika hnát k soudu (délak vymahatelnosti práva je samozřejmě jiná kapitola). Na fin. poradce nemůžu nic, protože jsem všechny smlouvy podepsal dobrovolně a po přečtení. Musel bych mu prokázat úmysl mě poškodit, což bude asi dost problém. Ale jinak samozřejmě je to podobné. Pokud nemám znalosti, musím se spolehnout na toho druhého. Jenže v případě auta se problémy objeví vcelku rychle a přes reference si můžu něco zjistit. U lékaře podobně. V případě poradce to může být taky pět let, deset.
Odpovědět
@vladimirsvorba Porovnávat finančního poradce a lékaře, to je slušnej úlet... Odkazy jsem vložil, aby lidi byli ostražití a nenechali se vmanipulovat do něčeho co nepotřebují, protože drtivá většina poradců kouká na svůj profit, nikoliv klientův, což mnohdy není patrné. Vždyť i přímo vy potvrzujete, že nakonec je to rozhodnutí klienta, které padá na jeho bedra v případě "průšvihu". Smutné je, že většina poradců je školena právě na onu manipulaci a umění prodeje....
Odpovědět
Profilova fotka
@lopp Napsal jsem úplně něco jiného, škoda, že vše překrucujete.
Odpovědět
@lopp Porovnávat lékaře a poradce není úlet. Nejsem doktor, věřím lékaři v jeho rozhodnutí, i když podepisuji třeba informovaný souhlas. Ale lékař, většinou, nemá finanční motivaci mě odrbat. A jeho pochybení lze stíhat soudně. Stejně tak u poradce. Nejsem poradce (=nemám finanční znalosti), věřím v jeho rozhodnutí a podepisuji souhlas. Akorát, že poradce z toho má finanční prospěch a jeho pochybení nelze nijak stíhat, protože jsem podepsal smlouvy.
Odpovědět
Profilova fotka
@atilius Ještě jednou právní hledisko. Pokud smlouva nebude souhlasit s požadavky klienta, je odpovědnost na straně zprostředkovatele. Pokud smlouva bude souhlasit s požadavky klienta je odpovědnost na straně klienta.
Odpovědět
@atilius Tak asi základní rozdíl bude v tom, že lékař má za sebou 6 let studia, 5 let atestace a spoustu navazujících seminářů,kde se vzdělává v dané problematice, zatímco poradce je z drtivé většiny člověk co nemá ani související vzdělání a dělá to je s vidinou peněz a díky tomu, že ho někdo vtáhnul do pyramidy. Tohle opravdu srovnávat nelze, je to urážka lékařů. @vladimirsvorba Snažím se držet v obecné rovině, pokud však nemáte jak argumentovat, vždy sklouznete k osobní invektivě. Článek nebyl na vás osobně, ale na sektor finančního poradenství, který z drtivé většiny je takový jako je popisován v dokumentech, systém je na tom založen. Člověk z ulice hledající finančního poradce téměř vždy narazí na někoho z těchto firem a, jak jistě sám ze své osobní zkušenosti víte, všechny fungují naprosto stejně.
Odpovědět
@lopp Ale tady nejde o srovnání vzdělání, samozřejmě, že lékař musí mít více škol. Ale jde o srovnání klienta/pacienta a jeho důvěry. V obojím případě vkládám důvěru. @vladimirsvorba A to je právě asi ten problém, který v tom vnímám. Smlouva samozřejmě bude souhlasit s požadavky klienta. Pokud není ten poradce fakt blbec. Otázka, ta zásadní, je, co jsou požadavky klienta a podle čeho je ten klient určuje. Často právě na základě doporučení poradce. A tedy poradce doporučí, vytvoří požadavek klienta, nejvhodnější pro poradce, ne pro klienta. A to bez jakýchkoli následků, protože, jak píšete, smlouva a požadavek budou sedět dohromady. Z hlediska práva je určitě vše v pořádku. Z hlediska etiky a morálky určitě ne. (pokud ten poradce hledí na svůj zisk, což ve většině případů - čest výjimkám! - tak je)
Odpovědět
Profilova fotka
@lopp bez komentáře, je zbytečné s vámi diskutovat
Odpovědět
Profilova fotka
@atilius A ještě malá poznámka k soudním sporům, mám klienty, kteří se soudí již 20 let a konečně jsou krůček od pravomocného rozhodnutí v jejich prospěch. To je prostě realita ČR.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?