Financovaní dřevostavby na klíč

Ahoj nemate nekdo zkusenost s financovanim drevostaby na klic a byli v podobne situaci jako my? Chteli bychom si nechat postavit drevostavbu na klic. Momentalne bydlime v druzstevnim byte ,ktery bychom po dostavbe mohli prodat za minimalne 1,5milionu (pesimisticka varianta). Je mozne ted nejak dostat hypoteku ,z ktere koupili pozemek cca 1milion a nasledne postavit dum cca 3,5 milionu?po prodeji bytu umorit cast hypoteky a pokracovat s hypotekou 3 miliony? Problem vidim v tom,ze na 3 miliony bych bonitni byl,ale v prvni fazi na hypoteku 4,5 milionu bonitni nejsem. Diky za radu
Odpovědět
Profilova fotka
Dobrý den, zřejmě nikdo tu nemá křišťálovou kouli, tudíž se na to velmi špatně odpovídá. Je tu od vás málo informací.
Odpovědět
Jaky informace jeste potrebujete vedet?
Odpovědět
@pepi75 četl jsem reklamu od ČS, že umožňuje výstavbu domu a pak následný prodej bytu, ale víc informací nevím. Pokud na to člověk dosáhne příjmy, tak to jde vždycky nějak vyřešit.
Odpovědět
@pepi75 asi bych to raději udělala jinak. Prodala bych byt, zajistila bych si pronájem, za utržené peníze bych koupila pozemek a pro banku už jsem bonitní klient, mám pozemek, kterým můžu částečně ručit na dům a mám peníze na začátek stavby - což je absolutně ideální kombinace. Stavba dřevostavby je otázka pár měsíců, max.do roka bydlím. Banka Vám ihned půjčí ještě před samotnou stavbou až milion na pozemek a pak v průběhu stavby podle rozestavěnosti. Nebudete se nervovat a máte výhodnější úrok. Splácíte podle toho kolik máte zrovna odčerpáno z úvěru. Já jsem tohle řešila přes makléře ehypoteky a ten mi před rokem doporučil Hypoteční banku - vyšla nejlíp a vše fungovalo na jedničku. V lednu 2013 jsem se rozhodla, že budu stavět a začala jsem oběhávat stavební povolení, v srpnu jsem měla teprve přepsaný pozemek a dali mi na stavebním úřadu povolení, v září jsem začala stavět a v únoru 2014 jsme se stěhovali. A to jsme z 50% stavěli svépomocí. Pokud to budete mít na klíč tak za 3 měsíce můžete bydlet. Myslím si že tak jak to máte vymyšleno to výjde dráž než když budete rok v pronájmu. Je možnost samozřejmě vzít hypo a ručit v první fázi bytem, ale to je pak dost problém při prodeji, papírování dlouho trvá a snižujete to podle mého i cenu bytu. A hlavně banka si za vše účtuje nemalé poplatky. Radím udělat vše raději jednoduše, sama jsem úvěry kdysi dělala a i v realitce tak trochu z praxe vím jak to chodí.
Odpovědět
Profilova fotka
@pepi75 Třeba vaše příjmy, výdaje, rezervy, věk, velikost rodiny a podobně. To že vám někde vyšlo, že nejste bonitní na 4,5 mil ještě neznamená, že v jiné bance to nemůže projít. Bonita je jedna věc, řešení je druhá věc a vaše současné cashflow je třetí věc. Není to tak jednoduché, jak se vám možná zdá. Každopádně ta varianta prodeje členského podílu v družstvu ještě před začákem stavby může být jedno z možných řešení. Poznámka: @kkaccullka jedná se tzv "družstevní vlastnictví", ručit tím nelze, není to nemovitá věc. @kkaccullka
Odpovědět
@vladimirsvorba nevšimla jsem si že je byt družstevní........když jsem dělala pro Wustenrot tak se běžně dávali úvěry i na družstevní byty, měli na to speciální produkt. To ovšem není případ pepi75, nechce koupit byt ale postavit dům, tudíž bych šla nejjednodušší cestou byt prodat (a je 1,5 mil.za družstevní byt opravdu reálná cena?) a žádat o hypo.
Odpovědět
Profilova fotka
1,5 milionu je pesimistická varianta, dle @pepi75 . Po podrobném rozboru může být ale závěr i to, že nemá smysl se do této investice pouštět, neboť to bude finančně náročnější varianta, než byl původní předpoklad....
Odpovědět
Děkuji za názory.Mě šlo hlavně o popsání modelové situace a ne o přesné propočty.Samozřejmě ,že se chystám na návštěvu banky,kde mi jasně řeknou na čem jsem,ale chtěl jsem být trochu připravený. Varianta,že bychom prodali byt,bydleli v pronájmu a začali za ty peníze investovat je pro nás samozřejmě nepřijatelná,proto sonduji ,jestli někdo podobnou situaci vyřešil a jak. V podstatě jediný větší peníze mám dnes pouze v tom bytu,který jsem ochotný prodat až po dostavbě domu,takže potřebuju na začátek těch cca 4,5 milionu a dle mého na takovou částku nedosáhnu a ručit bytem nelze.
Odpovědět
Profilova fotka
@pepi75 u nás je situace taková, máme byt, který chceme prodat za 800tis., osobní vlastnictví, a stavět nový dům, v bance nám řekli, že můžeme dát byt do zástavy (jako by překlenovací úvěr) a snížit si tak hypotéku, ale byt nám odhadli na 460tis, a z toho ti dají jen asi 70%, a zbytek ti půjčí, a pokud máš svoje pejníze, musíš nejdříve prostavět svoje a pak jejich, jo a ještě se platí % za tu zástavu toho bytu, asi 3% úrok a do dvou let ho musíš prodat. No kocourkov, máš svůj byt a musíš z něj platit úrok :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@pepi75 Tak pozor na finanční sebevraždu.
Odpovědět
@pepi75 ja bych do podnajmu klidne sel,clovek holt vydrzi stehovani navic(aspon vyhazi milion nepotrebnych kramu). Sam jsem to tak udelal.Jiny moznosti budou drazsi a drazsi,nehlede na to,co kdyz se neco stane-problemy s bankou,stavbou,firmou,katastrem?
Odpovědět
@ondrej190 Tak u nas to fakt nejde.To jsme uplne zavrhli.Mame 4+1 a bylo by toho fakt hodne :-( vladimirsvorba: financni sebevrazdy se samozrejme bojim ,proto nechci udelat chybu.Pro nas by bylo nejlepsi koupit neco hotovyho,ale u nas se nic nestavi.Na svepomoc nemame cas ani schopnosti a navic kdo tak stavel tak to byla sama tragedie.
Odpovědět
Článek se načítá
@pepi75 Já měla byt 2+1 v osobním vlastnictví.Byt jsme prodali a domluvili si s majitelem , že zde budeme v pronájmu ještě 4 měsíce bydlet.Takže zařídit jde vše i s prodejem a navíc jsme se nemuseli stěhovat, budoucí majitel chtěl stejně byt pronajímat.Trošku jsme museli s cenou dolů.Nechali si postait dřevostavbu.Měla jsem stavební spoření, na něj jsem si vzala půjčku, .Pozemek tedy jsme měli koupený asi půl roku dopředu od příbuzných,cenově výhodný.Do nástupu do důchodu nám chyběly 2 roky.I tak s půjčkou nebyl problém. Jinak byl risk pronájem na 4 měsíce,ale vše se stihlo.
Odpovědět
existují banky které by to určitě dokázaly, ale je to opravdu málo informací, hypotéku by jste čerpal postupně, takže bych neviděla problém..... Ale otázka dalších nákladů atd je k zamyšlení, aby Vás nezlikvidovala maličkost na kterou jste zapomněl
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?