Floatová hypotéka, co si o ní myslíte?

Profilova fotka
Co si myslíte o Floatové hypotéce (variabilní úroková sazba). Máte ji? Šli byste do ní? Zajímají mě všechny názory a zkušenosti. Nám byla nabídnuta v bance a zní to až moc pohádkově, tak jestli není někde nějaký háček o kterém nám třeba schválně neřekli. Díky
Odpovědět
Já bych ji nechtěl. Je krásné, když malují, jak málo budete splácet, ale nikdo mi není schopen stanovit, při jakém pohybu sazby se ještě vyplatí u ní zůstat a kde už ne. Navíc představa, že teď mám 2,3% a kdyby něco, tak to zafixuji na 3%, je blbost. Protože až nastane ono "kdyby něco" a sazby pujdou nahoru, pevná sazba na fix už nebude 3%, ale daleko více. A pak je diskutabilní, zda na tom bude líp ten, který v horizontu 5let bude celou dobu na fixu nebo cast na fixu a cast na floatu. Do floatové sazby bych šel, kdyby sazby byly vysoko a dalo se spekulovat, že budou klesat, ale ony už klesat nemají kam...
Odpovědět
Profilova fotka
My teď budeme právě brát variabilní úrokovou sazbu. Je potřeba to sledovat a počítat s tím, že to půjde nahoru. Aby vás to nerozházelo. Nemyslím, že by šli úroky nějak skokově nahoru. Na to je tu dostatečná konkurence. My zatím spekulujeme na to, že zas tak dobře na tom ekonomika není aby se razantně měnili úrokové sazby. No uvidíme. A jinak pak vždycky můžeš na ten fix přejít, ne? Ikdyž bude vždy o dost vyšší než variabilní.
Odpovědět
Profilova fotka
@v_anilka Ještě si určitě zjistěte za jakých podmínek tu úrokovou sazbu dostanete. Já trávila čas prověřováním a konfrontací dvou poradců. Každý řekl jen část pravdy! Třeba UCB nabízí 2,09 což jsme z toho byli úplně paf ale pak vylezlo, že k tomu musíte mít BÚ, kam Vám musí chodit min. 20tis., dostanete kretitní kartu a musíte mít od nich pojištění, které je velmi drahé a nevýhodné. Takže hodně prověřovat a ptát se ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@kiwikzk My jsme to právě zatím řešili jen v UCB, kde jsou ty podmínky, jak píšete, mít tam účet by nebyl takový problém, bez kreditky je to 2,19 % a to pojištění nevím.... v čem vám příjde tak nevýhodné? Nezkoumala jsem ho dopodrobna, ale na první pohled se to nezdálo tak špatné.... V jiné bance jsme zatím nebyli, nevíte, kdo ještě nabízí tento druh hypotéky?
Odpovědět
Profilova fotka
@v_anilka Tak to pojištění je 3% z půjčené částky. Při 2 mil. je to 60tis. Toto pojištění je pouze na 5 let!!! No ale oni Vám nabídnou, že si o to můžete navýšit hypotéku. Takže byste si půjčovali 2 050 000. Navýšení splátky není až tak významné, ale Vy to budete platit 20,30 let. No a co po 5ti letech? Pojištění skončí a vy to stále platíte. Navíc jestli budou mít stále podmínku pro dobrou variabilní sazbu mít uzavřeno jejich pojištění, tak to znovu budete uzavírat a opět si budete brát na pět let x desítek tisíc? Četla jsem podmínky a asi je to dobré pojištění, pokud je hypotéka závislá jen na jednom živiteli. Je to totiž pojištění jen na jednu osobu. Takže mne to rozhodně nepřesvědčilo a my jdeme do variabilní bez tohoto pojištění. S účtem taky nemáme problém a kreditku aktivně užívat nemusíme. Jinak variabilní nabízí také mBank, ale tam je to dost náročné na papírování. Jsou hodně striktní, prý hodně zkoumají smlouvy. Tak to jsem zatím zavrhla, možná k nim půjdeme až budeme chtít refinancovat. To už by snad nemuseli tak prudit :-) Jistě variabilní úrok nabízí i další banky, jen si udělat průzkum.
Odpovědět
Profilova fotka
@kiwikzk Aha.. podívat se takto na to pojištění mě nenapadlo, děkuji. Zatím se v tom snažíme rozkoukat, určitě půjdeme do více bank.
Odpovědět
@v_anilka My máme float a zatím spokojenost. Taky jsme nejdřív uvažovali o UCB, ale jak píše @kiwikzk - to pojištění je strašně drahý, jen na 5 let a podle zkušeností vyčtených na webu pojišťovna strašně špatně plní - takže nanic. A bez pojištění to zas taková hitparáda není. Vzhledem k určitým limitům v době žádosti o hypo jsme oslovili ještě mBank, kde mám účet a od ní jsme to vzali (mimo jiné taky nabízí "výhodu" pojištění). To vyřizování bylo strašný, některý doklady jsme dodávali i 4x, ale za ty peníze to asi stojí. :-) Každopádně ČNB dlouhodobě sazby měnit nebude, takže i úroky zůstanou stejný. A kdyby se ekonomika zbráborala natolik, že by se mělo něco měnit, budou toho určitě plný zprávy. Navíc je dobrý mít poradce, kterej ti to kdyžtak hlídá a zavčas upozorní, že by bylo lepší přejít na fix a jakej. Navíc s floatem nemáš závazek čekat na výročí fixace, abys mohla přejít k jiné bance. U mBank konkrétně můžeš už po roce kdykoli jinam. Je prostě dobrý znát přesně konkrétní podmínky.
Odpovědět
Profilova fotka
@soleilll Díky za další informace. Na mBank přítelovi vadí, že nemá pobočky a nechce se mu to řešit někde v obchoďáku u stolečku, kde kolem chodí spoustu lidí.. ale asi ho budu muset trochu zpracovat, aby jsme se alespoň poptali. Nevíš, jak jsou přísní na smlouvu na dobu určitou?
Odpovědět
Profilova fotka
@soleilll Aha, tak mBank dává jen 80% ceny nemovitosti, takže to je problém, protože potřebujeme 85% :-(
Odpovědět
Profilova fotka
@v_anilka to mi taky vadilo, že nejbližší pobočka je v Praze. No ale když si budete dělat přes nějakého poradce, tak tam třeba nebudete muset tak často. My už jsem před podpisem smlouvy a v UCB jsem nebyla ani jednou :-) .... Jinak já se u mBank byla ptát a jsem na RD. Bankovní úředníček mi doporučil ať si pospíšíme, že by to nemuselo dopadnout. Protože mi RD v tu dobu končila za 6 měsíců a prý jsem pak riziková, že zůstanu na úřadu práce. Takže to bude asi podobné i u smluv na dobu určitou. Asi bude záležet, na jak dlouho ještě je. Co jsem teď koukala na mBank tak oni snad mají variabilní úrokovou sazbu stejnou s 3letou fixací. http://www.mbank.cz/informace-k-produ... Tak tady bych možná volila tu fixaci. Jestli je pribor teď tak dole, tak banka má danou pevnou část, tak už to dolu nedá, pakliže nezmění strategii a nebude chtít nalákat víc lidí na tu variabilní. Každá banka se specializuje na něco jiného a UCB prostě loví na ten variabilní úrok. Fixy mají mimo, to bych šla do té mBank.
Odpovědět
Profilova fotka
@v_anilka já myslím, že dají i víc. Je to o vyjednávání. Možná to bude stát nějakou desetinku na úroku.
Odpovědět
@v_anilka Na žádné pobočce mBank ti nic neschválí. My jsme tam osobně nebyli ani jednou - všechno se posílalo poštou do Prahy, něco vyřešil poradce. kiwikzk si všimla, že mají stejný sazby - to je novinka, v tom případě bych šla radši do fixu. Před rokem byl fix vyšší než float. Každopádně hodně je o individuálním vyjednávání a pokud byste se pro ně rozhodli, tak počítejte s tím, že vyřizování je fakt o nervy, ale to je možná všude podobný. ;-)
Odpovědět
Článek se načítá
@v_anilka @kiwikzk no to uz je lepsi 2,59 na 5 let, ne? :-) Ja k floatu moc naklonena nejsem, krasne to popsal flakac.. Ted se float neoplati vubec..
Odpovědět
na tomto odkazu máte vývoj sazeb http://www.golemfinance.cz/cz/vyvoj-u... a vždy variabilní sazba byla levnější. Pokud banky dávají úrok 3% s fixací na 5 let, tak předpokládají že se úroky moc zvedat nebudou. To by pak banka nevydělala. Při variabilní hypotéce se rychleji splácí úvěr a u naší to dělá cca 20tis za rok. Zajděte si do ČS a nechte si udělat nabídku na variabilní a s fixací. Pak se podívejte na položku kolik splatíte za rok.
Odpovědět
Profilova fotka
@vasehypo no 2,59 je pěkná sazba, ale je to jen číslo do větru. Za jakých podmínek tento úrok je? Je potřeba životní pojištění? Jaké, kolik stojí? Platí se poplatky za vedení účtu? Poplatky za schválení úvěru? Poplatky za vedení úvěrového účtu? No a jak píše @hondrle, taky přemýšlím o tom, že když banky nabízí 5ti letý fix tak nízký, tak nepředpokládají, že PRIBOR půjde nějak moc nahoru, to by na tom sakra prodělaly :-) Myslím, že float se nevyplatí pro lidi, kteří chtějí mít klid. Jestli mají osypky z vyřizování úvěru, tak chápu, že si to prostě zafixují a pak už jen platí. Float je pro lidi, kteří jsou v obraze, nemají napjatý rozpočet a zajímají se o své finance. Pořád myslím, že se dá ušetřit. Pro mě je 5ti letý fix větší riziko. Co se stane za tu dobu, co když budu potřebovat splatit dříve? To jim pak nacpu sakra velké peníze za předčasné splacení.
Odpovědět
@kiwikzk riziko možného zvýšení úroku tam je, ale hlavně jde bankám a finančním prodejcům o to aby člověk hodně zaplatil
Odpovědět
@kiwikzk no zaklad su ciste registry, hypo do 85 % hodnoty nemovitosti, ucet v bance.. Akce je opravdu na par dni, pak je to spis vyjimecne, ale da se na takovy urok dostat.. zivotni pojisteni - jak kde, nekdy je ale podminka kvuli veku.. kdyz vezmu jednu z poslednich hypo, kterou jsem delala - 2,59% na 5 let, odhad bytu byl zdarma, poplatky za vyrizeni uveru a cerpani na plombu 4400 plus poplatek na katastru.. vedeni uveroveho uctu zdarma, vedeni bezneho uctu zdarma, plati se jenom za pohyby na ucte.. Toto bylo bez pojisteni,kazdopadne pojisteni mame cca za 250 Kc mesicne na 1 mil. uveru.. Da se udelat i hypoteka, kde platite 20% rocne mimoradnou splatku zdarma.. a kdyz budete chtit splatit driv - no asi zalezi na duvodu.. lidi chteji co nejnizsi sazbu, vsechno zdarma, odprisahnou, ze nemaji zadne zaznamy a pak vylezou tak spatne registre a klient se divi, ze mu banka nechce dat takovy urok, kdyz je "nespolehlivy"..
Odpovědět
Poistenie v hodnote 60 tisic za 5 rokov vobec nemusi byt zle. Zalezi od toho, co je v tomto poisteni kryte. Ale osobne sa tiez priklanam k nespajaniu produktov, t.j. poistenie si nechat urobit nezavisle na hypoteke. Ak mate hypoteku na 30 rokov a po 20 rokoch niekto bude refinancovat, uz ho poistit nemusia...
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?