Hypotéka na byt a koupě pozemku a domu na klíč

Zdravím všechny, máme s manželem panelákový byt 3+1, který jsme koupili před dvěma lety, takže máme ještě hypotéku na 8 let, ale nějak jsme si na panelák nezvykli :-( , víme je to blbý, kor když máme na něj hypotéku. Docela se nám líbí bungalovy na klíč a tak uvažujeme jak to udělat. Vyhovovalo by nám byt pronajmout. Ale řešíme jak to udělat s hypotékou, a jestli by se třeba dala nějak dotáhnout do větší částky, za tu koupit pozemek a dům a byt pronajímat. Nemáte s tím někdo zkušenosti??
Odpovědět
Profilova fotka
vše se odvíjí od přiznaných příjmů. Jedna věc je, jak to chcete udělat, druhá je to, jak to vidí banka. Máte-li příjmů tolik, že by jste mohli platit 2 hypotéky, (přičemž udělat se to dá i tak, že tu druhou hypo budete prvních 8 let splácet menší částkou, která se pak navýší), tak je to úplně na vás, jak to uděláte. Máte-li hezký byt na dobré adrese, tak je škoda se toho zbavovat v době, kdy ceny nemovitostí jsou nízko. Ovšem jestli by jste neprošli u banky, tak je to špatný, banka Vám případné nájemné uzná jenom z 55% a to až potom, když budete mít nájemní smlouvu. (kde budete bydlet vy, je až tolik nezajímá) V této situaci je lepší oslovit finančního poradce - jsou i banky, které dávají hypotéku bez prokazování příjmů, dřív to byla ČSOB, ale ke to hlavně o osobních kontaktech, a ty mají ti poradci. Hlavně aby jste si nevzali větší sousto, než jste schopni zvládnout
Odpovědět
@elgreco jak bylo řečeno, záleží to hlavně na vaší bonitě ... my jsme byli v trochu podobné situaci, já i manžel jsme měli už před seznámením každý svou hypo na byt, ale v paneláku už jsme být nechtěli (kdybychom se poznali dřív, ani si byt v paneláku nekupujeme). Na třetí hypotéku už bychom nedosáhli, refinancovat do jedné se to nedalo, tak jsme to vyřešili tak, že jsme jeden byt vyměnili (s doplatkem) za dům k rekonstrukci. Je to kompromis v kvalitě domu i pozemku, ale zdálo se nám to lepší než čekat v paneláku dalších 7-10 let než doplatíme aspoň jednu hypotéku a pak si třeba postavíme nový dům na lepším místě. Navíc bychom se toho možná ani nedočkali, v paneláku by nám asi oběma s manželem hráblo 8-)
Odpovědět
@elgreco jo ale podotýkám, že jsme měli velmi špatně prodejný i pronajímatelný byt, takže jsem šťastná, že jsme se ho vůbec zbavili. :-p Zachránilo nás asi to, že byt nebyl v zástavě, jinak bychom měli smůli, ti lidi by do toho nešli.
Odpovědět
Profilova fotka
@elgreco My byli ve velmi podobné situaci - vlastníme byt ve velkém městě, který je zatížen hypotékou. Rozhodli jsme se pro stavbu domečku na vesnici. Nájem z bytu vůbec neuvádíme jako náš příjem - nájemné nám vlastně hezky pokryje splátky hypotéky, takže je to "šul,nul". Postup byl následující: na byt jsme si nechali udělat odhad pro banku - vzhledem k tomu, že byt má 2xvyšší odhadní cenu, než je nesplacená část hypotéky, můžeme poměrnou částkou ručit pro stavbu domečku. Jediná podmínka je, že jsme museli zůstat u banky, která nám poskytla hypo na první byt (zároveň jsme tím ale také získali - dostali jsme se na velmi pěkný úrok - tuším, že pod 2,8). Pozemek jsme si tedy zakoupili za úspory, ale díky bytu jsme mohli mít svobodnější první čerpání hypotéky. Nejlepší by bylo zajít buď za nezávislým finančním poradcem, jak už tady někdo psal, nebo nám tedy hodně poradil náš hypoteční poradce, který nám sjednával i první hypotéku na byt.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?