Kdy a jak začít vybírat hypotéku?

zdravím, máme stavební povolení na RD a už i nějaké nabídky od stavebních firem, kdy je dobré začít vyřizovat hypotéku, stavět začneme na jaře, hrubou stavbu předpokládám, že zafinancujeme z vlastních prostředků, ale nechci, aby nám utekly tyhle výhodný sazby hypoték. Je možný si sjednat hypotéku už teď, za stávajících podmínek, dát nějaký limit čerpání a konec čerpání v 12/2016 a první čerpání provést až třeba na konci roku 2015, vůbec nevím jak do toho, díky za názory a jaký jste měli kritéria při výběru hypotéky, díky
Odpovědět
ahoj, určitě to tak jde..podepíšete smlouvu teď, ale čerpat začnete třeba až za půl roku, jak budete potřebovat s tím, že si určíte do kdy to celé vyčerpáte...jen je třeba počítat s tím, že každá banka má své podmínky, je tam určitý poplatek za rezervaci finančních prostředků, každá banka může mít jiný limit, my jsme to měli po půl roce co jsme ještě nečerpali, jde o to že banka si vezme určité procento z dosud nevyčerpané částky...je to ale viditelně menší procento než celkový úrok z vyčerpané částky. Takže to potom až začnete čerpat bude vypadat tak, že budete platit úroky z vyčerpané částky plus tento poplatek z dosud nečerpané částky. Bacha na to :)
Odpovědět
Profilova fotka
otázka je, ale čím budete ted tu hypotéku zajištovat, pokud máte ted třeba jen pozemek, záleží jakou hodnotu má. Ale když pak budete mít před čerpáním už hrubou stavbu hotovou, tak se asi spíš dělá aktuální odhad nemovitosti, ale nejsem odborník. Spíš doporučuji oslovit nějakého nezávislého finančního poradce, který se v problematice vyzná a řekne vám, jaké jsou možnosti a podmínky u různých bank.
Odpovědět
@aalleenn Tak to jste na tom líp než my:-) My ještě nemáme stavební povolení, ale už máme podepsanou smlouvu na hypotéku. Čerpat musíme do dvou let. Nemusíme vyčerpat celou částku. Začátek čerpání ve smlouvě není daný. Chceme stavět dřevostavbu, takže do těch dvou let bychom se měli vejít. Podmínkou k čerpání je stavební povolení a návrh na vklad (zástava pozemku).
Odpovědět
Profilova fotka
Dobrý den, kdy to začnete řešit, je jen čistě na vás. Na čerpání jsou standardně 2 roky od podpisu žádosti/úvěrové smlouvy.A případně se pak dá po dohodě s bankou čerpání prodloužit. Z odborného hlediska je vhodné mít zajištěno financování před započetím stavby, aby se pak nestalo, že financování neseženete a stavba zůstane rozestavěná třeba 15 let. Kritérií pro výběr hypotéky je dost, důležité je ale vymyslet takové řešení, ve kterém budete mít finanční rezervu na případné vícepráce (prodražení oproti plánovanému rozpočtu), budete mít peníze na vybavení domu a ještě vám finanční rezervy nakonec zbydou. A splátky vás nesmí moc zatěžovat. Malá nápověda pro vás může být zde. http://afpcr.cz/wp-content/uploads/20...
Odpovědět
děkuji za info, chci mít alespoň základní představu než začnu chodit po bankách, možná si vezmu k ruce i fin. poradce, jestli teda najdu někoho spolehlivého a důvěryhodného :)
Odpovědět
Profilova fotka
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Diskuse pokračuje po 1 roce
Tak jak zde radí finanční poradce: z mongolského platu máte mít statisíce našetřené + musíte mít další peníze na odhad + na vybavení + vás splátky nesmí moc zatěžovat - jestli toto někdo dokáže, tak je to na Nobelovu cenu za fyzikální ekonomiku
Odpovědět
Profilova fotka
Wtf?
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 4 měsících
Navážu na téma.. chceme koupit byt, máme před podpisem rezervační smlouvy. Hypotéku nám v bance zatím(jen) spočítali, tj. kolik by nám dali s tvrzenými příjmy, nic jsme nedokládali- máme tedy zjištěno, kolik bychom max dostali, kolik musíme mít vlastních prostředků a jaký bychom platili úrok. Můj dotaz- kdy reálně začít vyřizovat hypotéku- dát žádost o úvěr? Před podpisem rezervačky bychom to už nestihli, dělá se to klasicky až poté? Bude banka chtít vidět kupní smlouvu ještě před podpisem- bude do ní chtít zasahovat? Bojím se, že by v kupní smlouvě mohlo být nějaké ustanovení, které bude bance překážet ve schválení hypotéky. Díky za vaše zkušenosti.
Odpovědět
@vineta určitě budou chtít vidět kupní smlouvu předem a když ne, tak pak vám řeknou, že kvůli tomuhle a tomuhle vám na to hypotéku nedají..
Odpovědět
hypotéce se snažím vyhnout jak to jde... ale bohužel někdy to opravdu nejde a není jiné řešení...do hypotéky bych šla jedině kdybych měla bezpečnou rezervu na krytí splátek v případě výpadku příjmu..přeji hodně štěstí!
Odpovědět
@plaintruth Děkuju.. je to docela o strach situace, v rezervačce se zavazujeme uzavřít kupní smlouvu pod propadnutím zálohy, ale bojím se, že se potom neshodneme na obsahu kupní smlouvy- bohužel situace na trhu s realitami příliš šancí na sjednání smluvních podmínek, které bych podepsala s klidným srdcem, nedává.. @marky81 Děkuju, no rezervu nějakou máme, tak doufám, že to bude v pohodě. Samozřejmě na všechny situace se připravit nedá.. ale tak na nájem bychom taky museli sehnat prachy děj se co děj, tak to nevnímám zas tolik odlišně..
Odpovědět
Článek se načítá
@vineta Běžte do banky, kde chcete hypotéku a zeptejte se tam, nechte si poslat návrh kupní smlouvy, dejte ji bance a uvidíte. Zkuste protáhnout co nejvíce termín od složení zálohy k podpisu. Bance moc nevěřte, že to bude za 14 dní hotové....to možná ano, pokud si 3x nevzpomenou, že chybějí nějaké papíry, ale až hypotéku podepíšete, pak dostanete návrh na zaplombování na katastr....a to jsou další 3 týdny, kdy nebudete moct čerpat.... je toho spousta, co se může zaseknout, takže si zkuste nechat co možná největší časovou rezervu.
Odpovědět
@vineta cokoliv jsme kupovali tak jsme si nejdriv nechali vyridit hypoteku jelikoz jsou pak dle smluv silene terminy .Takze nam vzdy poslali jako rezervacni smlouvu tak i kupni smlouvu .Nekdy se muze vyrizenu hypoteky protahnout i na mesice....coz se nam stalo kdy jsme prodavali byt a mezi podpisem rezervacni smlouvy a zapsanim noveho majitele na KN ubehlo pul roku...
Odpovědět
@tometa Děkuju.. vyřídit jakože schválit? To lze bez konkrétního bytu? Popřípadě dělají nějaký předschválení? Máme tedy už domluvenou schůzku s poradkyní, no je to vcelku šílený, dnes aby člověk podepsal rezervačku víceméně na první prohlídce.. zase nechci řešit hypotéku, když neni jistý, že byt vybereme- pokud neklapne tenhle, bude to asi na delší shánění něčeho, do čeho bychom chtěli jít.. a co pak s rozjezdnanou hypotékou..
Odpovědět
@bamak Děkuju.. do tý banky radši jdeme tedy před podpisem rezervace..
Odpovědět
@vineta tak až si budete nějakým bytem jistí, tak si podejte žádost do banky, kde vám udělají předschválení, pak podepíšete rezervačku a necháte udělat odhad a doložíte vše potřebné :-) Až bude definitivně schválená hypotéka, tak podepíšete KS
Odpovědět
Profilova fotka
V první řadě je třeba v bance ověřit vaší bonitu, případně i bankovní registry, pokud by tam mohl v minulosti vzniknout nějaký problém. Vždy se samozřejmě může v pozdější fázi vyskytnout problém, kvůli kterému hypotéka nebude poskytnuta, ale to se stává zřídkakdy.
Odpovědět
@damada @vladimirsvorba Díky moc!
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?