Lze se vyhnout dani z prodeje domu?

Chceme postoupit domek synovci, zrekonstruovat dům rodičů a odstěhovat se tam. Od synovce potřebujeme finance na rekonstrukci. Je možné darovat mu dům nebo mu ho musíme prodat, aby si mohl půjčit peníze? Náš současný domek rekonstrukci nepotřebuje.
Odpovědět
Synovec je z hlediska darování ve II. skupině, darovací daň se neplatí. Pokud byste prodávali, je nutný odhad a platí se daň z převodu nemovitosti 3% z vyšší ceny (buď z odhadu nebo ze skutečné prodejní ceny). Pokud ale nemá hotovost a potřebuje si půjčit, tak se to asi bude muset řešit prodejem. Na nemovitost si může vzít hypotéku nebo úvěr ze stav. spoření. Na dar přece půjčit nelze . Nebo existují i půjčky, u kterých se neprokazuje, nač je žadatel potřebuje, ale tam je patrně o dost vyšší úrok.
Odpovědět
Profilova fotka
Tak v podstatě by to šlo udělat tak, že mu dům darujete a on si poté vezme třeba úvěr ze stavebního spoření nebo americkou hypotéku na urč. částku a bude ručit v té době již jeho domem. Nic lepšího mě nenapadá. Vás to nebude stát ta 3 %, on bude mít dům a vy peníze na rekonstrukci.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?