Ovlivní zvýšení DPH pozemku již schválenou hypotéku?

Dobry den, mam otazku ohledne zvyseni DPH pozemku z 0 na 21% od 1.1.2014. Mame sjednanou hypoteku na koupi bytu se zahradkou, stavba je jiz zastresena, ted se dela jadro bytu. V cene mame i zahradku. Docetli jsme se, ze se zvysuje DPH za pozemky, a nevime zda to nejak ovlivni koupni cenu bytu s pozemkem, nebo se to dotkne jen koupi po novem roce? DIKY ;-)
Odpovědět
@karida Cena se učitě zvýší, otázka je o kolik. Některé společnosti promítnou zvýšení DPH do ceny plně, jiné se třeba s kupcem (aby vůbec prodali), o zvýšení ceny nějak podělí. To je zase "pomoc" mladým rodinám po česku. :-(
Odpovědět
@karida Záleží, kdy proběhne platba. Jestli až příští rok, tak projeví. Pak mohou být problémy i s již schválenou hypotékou. Doporučuji oslovit jak prodejce bytu, tak hypoteční ústav.
Odpovědět
@aneri53 @viky007 no hele, ale kdyz uz mame podepsnaou smlouvu o smlouve budouci ve ktere mame i napsanou kupni cenu? Tak nam to preci zvysit nemohou, kdyz je cena uz ujednana a podepsana.
Odpovědět
podotykam jeste, ze kupujeme pozemek od majitele, bez realitky a bez developera
Odpovědět
@mitote Nevím jak máte postavenu smlouvu. Pokud ale kupujete pouze pozemek, na kterém není žádná stavba spojená se zemí pevným základem nebo inženýrská síť a na kterém zároveň nemůže být provedena stavba podle stavebního povolení nebo podle udělení souhlasu s provedením ohlášené stavby, DPH se neplatí. DPH je splatná v momentě provedení platby. Takže i když je smlouva, nutno zaplatit DPH.
Odpovědět
@viky007 no kupujeme pozemek pro stavbu domu, site jsou na hranici pozemku. Smlouvu mame postavenou tak, ze je v ni udana cena na ktere se obe strany dohodly. V priade odstoupeni od smlouvy jakekoliv strany jsou tam penalizace 50 tis.
Odpovědět
@viky007 ja spise polemizuji o tom, ze nam prodavajici nemuze preci zvysit cenu, pokud je cena uz zakotvena ve smlouve o smlouve o smlouve budouci, nebo snad ano?
Odpovědět
at brouzdam netem jak brouzdam, nidke nemuzu najit, ze by se melo od noveho roku platit i pozemku DPH... ja jsem do ted mela za to, ze DPH odvadeli pouze platci DPH a ne soukrome osoby
Odpovědět
@mitote Cena samozřejmě zůstane dle smlouvy stejná. Pokud ale pozemek není od DPH osvobozen, prodávající musí ze zákona odvést DPH. Je těžké takto radit, neznám podmínky smlouvy, zejména kdy dojde k zaplacení kupní ceny a samotnému převodu pozemku, tj. kupní smlouva + vklad do katastru. DPH je v tomto případě věc prodávajícího a na něm bude, jak se k tomu postaví.
Odpovědět
diky za odpovede, asi bude nejlepsi kontaktovat prodejce bytu, podotykam, je to novostavba ktera se jen stavi a schvalenou mame jen hypoteku a podepsanou smlouvu k hypotece. Uhradili jsme jiz prvni splatky z vlastnich zdroju, nikoli splatku samotne hypoteky.
Odpovědět
@mitote psala jsem to už někde v jiné diskuzi. řeší to par. 56 zákona o DPH, je tam podstatná změna. a další změna je v občanském zákoníku, že zasíťovaný pozemek není zastavěný pozemek, sítě nejsou součástí pozemku. Každopádně pokud kupujete od nepodnikající osoby, DPH tam není. Pokud s tím podniká, dph se ve smlouvě neřeší (třeba proto, že dříve byly tyto pozemky po zasíťování od dph osvobozeny a on plátcem dph nebyl) a bude ji muset nakonec zaplatit, vy máte ve smlouvě stanovenou konečnou cenu, nechala bych ho, ať si o to sníží cenu a dph ať si odvede, vy zaplatíte pořád stejně. Pokud kupujete od podnikatele, plátce dph nebo někoho, kdo by měl být správně plátcem dph, tak je pozemek s 21% dph, měl by mít ve smlouvě ošetřeno, že je dph dle platných právních předpisů, počítat s částkou bez dph a s dph. doporučuji konzultovat to s daňařem nebo právníkem, pokud narazíte na takového, který již danou problematiku nastudoval .)
Odpovědět
@karida určitě kontaktujte prodejce. ale obávám se, že vy jste ten případ, kdy doplatíte dph za pozemek (podíl na pozemku), tedy se o to zvýší cena bytu. já bych to konzultovala i s právníkem, jestli máte smlouvu postavenou tak, že vám může navýšit cenu (ale pokud je to větší firma, určitě to bude mít ve smlouvě ošetřené).
Odpovědět
Článek se načítá
@kamilape ptala jsem se mamy, je advokatka, rikala, ze to nemam resit, ze je to ve smlouve osetreno tak, ze se nam cena navysit nemuze... a kupujeme od nepodnikajici osoby. Od soukromnika - vlastnika.
Odpovědět
@mitote pak je to určitě bez problému. každopádně si myslím, že ta problematika není opět vůbec jasná, protože zase můžou existovat různé výklady, není opět jasná definice v zákoně.. co je to pozemek, na kterém může být podle stavebního povolení nebo udělení souhlasu s provedením ohlášené stavby provedena stavba? co je to stavební pozemek?...je to jen pozemek s vydaným stavebním povolením nebo ohláškou? taky by bylo možno pozemky rozdělit, na část, kde bude přímo stát stavba a část, kde bude zahrada... atd... takže je otázka, jak se k tomu postaví a jaký bude výklad...
Odpovědět
@mitote Pokud se pozemek kupuje od soukromé osoby, vlastníka, DPH se neplatí. Ale pokud je to od firmy - developera, t.j plátce DPH - pak záleží na tom, jak je sepsaná smlouva. Pokud je ve smlouvě pevná konečná cena, kupující by ji platit neměl, šlo by to k tíži developera. Ale domnívám se, že většina těchto společností se jistí tím, že má ve smlouvě ošetřenu možnost změny konečné ceny právě v případě,že dojde ke změně DPH. Každopádně, jak píše @kamilape, je to zatím všechno nejasné a je v tom binec. Hodně lidí bude asi dost nepříjemně překvapených a zaskočených navýšením ceny, s kterým vůbec nepočítali.
Odpovědět
http://zpravy.idnes.cz/jednani-cssd-a... - dane se dle clanku na idnes zvysovat nebudou. Plati to i pro pozemky?
Odpovědět
@karida neplatí, je tím myšleno zvyšování sazeb.. pozemky jsou upraveny v občanském zákoníku a dph v zák. o dph, par. 56.. takže stále platí to, že bude změna..
Odpovědět
Profilova fotka
Možná že tam dají ustanovení, že se to nevztahuje na smlouvy uzavřené před 1.1.2014. Jako to kdysi bylo s leasingem, když se rušilo to, že leasingem můžeš auto odepsat. A my pak jak magoři vystavovali ještě v květnu smlouvy do starého roku... Uvidíme. Hlavně že na to makáči mají ještě spoustu času... :-D
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?