Poraďte, prodat byt nebo vzít hypotéku?

Poradte jak byste to řešili ,chceme stavět a ted mame byt kterým bzdeme financovat čast stavby a ted jak to udělat, prodat byt jít do nájmu nebo vzit hypoteku a potom byt prodat .NA hypoteku dat fixaci na 2 roky a pote ji snížit penezma z prodeje bytu.Když pujdeme do najmu třeba na pul roku zase mame v bytě zařízení ktere budeme brat do noveho domu a ted kam ho uskladnit po dobu bydlení v nájmu?? Jak byste postupovali ?
Odpovědět
Neprodávat...Jsme v podobné situaci a rozhodli jsme se, že byt neprodáme, vezmeme si 90% hypotéku s 5letou fixací. Až se nastěhujeme, byt pronajmeme a budeme tím částečně mořit splátky. Pokud by přišlo na krizovou situaci, pak bychom byt prodali.
Odpovědět
@flakac Přesně tak bych to udělal i já :) Zvlášť v době nízkejch úroků a poklesu hodnoty nemovitostí.
Odpovědět
Asi to tak zkusíme ,ale mame byt na vesnici v bytovce je cela po rekonstrukci ,pěkna zatepl.fasada,byt je naš ale i tak platime měsičně z bytu 6000,je vtom i fond oprav když bych dal najem +4000 tak jsem zvědav kdo da za 3+1 1OOOOkč měsíčně no uvidíme.dikas
Odpovědět
@jahudka76 @flakac @jarda21 Nejsem si jistý, že zvažovaná varianta je výhodná. Pochybuji, že čistý zisk z pronájmu bytu bude tak vysoký, aby významným způsobeb umořoval splátky hypotéky. Příklad bytovky na vesnici - měsíčně dostanete počítám max. 8000,- se vším, vaše náklady budou 6000 + nějaká daň z nemovitosti, daň z příjmu + příp. další výdaje. Takže čistý zisk možná 1000/měs. za předpokladu obsazenosti bytu po celý rok. Pro podobné kalkulace se však počítá odsazenost bytu 10-11měs. v roce - takže zisk 0,- (slovy nula / nic) Pokud byt prodáte, hned si můžete vzít o to nižší hypo, třeba jen poloviční, to znamená o hodně méně přeplaceno na úrocích nebo/a kratší splácení! Navíc v dnešní době spekulovat na nárůst cena za nemovitosti, nením nevím. možná v horizontu 5 nebo 10let, ale ten nárůst nebude nikdy tak dramatický, aby pokryl úroky, které za tu dobu zaplatíte.
Odpovědět
@jizvo my tu zkušenost mame a mesicne jsme pri tvych vypoctech +3tis.
Odpovědět
Profilova fotka
tak my jsme byt prodali a sli rok do najmu, nez se dostavel dum
Odpovědět
Pokud je to dobrá nemovitost (tedy ne panelák, v divné čtvrti apod), jejíž cena bude s nejvyšší pravděpodobností stoupat, tak bych to neprodávala. Zkusila bych pronajímat, i když to je vážně těžké (najít dobré lidi, co vám z bytu neudělají kůlničku na dříví). Jednou pak můžete byt předat dětem. Samozřejmě si to musíte spočítat - kolik cca získáte z nájmu (mínus úroky z vyšší hypotéky, kterou byste si brali) x oproti variantě, kdy byste byt prodali a hypotéku si vzali nižší. Ale pokud budete mít finančně na první variantu, možná bych do ní šla....my to máme podobně, byt 1 plus 1 a asi ho prodávat nechceme. Jednou tam můžu mít ordinaci a ještě do budoucna tam mohou bydlet děti (při VŠ a pak si s tím dělat, co budou chtít)
Odpovědět
@flakac přesně tak souhlasím s tebou, rozhodně bych teď byt neprodávala, je lepší si teď vzít hypotéku max na pětiletý fix, a byt pak pronajímat, aby nájem pomohl se splácením :-) na prodej je čas vždycky a zvlášť v době, kdy jsou ceny nemovitostí hodně nízko
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?