Pozemek a dům hned za městem vs. byt ve městě

Zdravím, nejde mi teď o osobní preference, ale spíš o to, co byste brali/berete a považujete to za výhodnější v současné době za aktuálních hypo podmínek s přihlédnutím k tomu, že už to teď dost možná bude jenom horší. Představte si, že chcete obojí a je spíš jen otázkou kdy je vhodnější vzít co. Aktuální ceny v Praze začínají být šílené. na druhou stranu četla jsem jakousi oficiální analýzu a vyplynulo z ní, že teď se sice staví dost (ale taky se dost kupuje), ale do budoucna se bude stavět čím dál míň, přičemž se snížení poptávky po nemovitostech v Praze moc nepředpokládá. Bohužel ale moc nemám představu ani odhad, jak vůbec může kolísat cena za pozemky.
Odpovědět
1
2
Dle mě cena pozemků už dolů nepůjde, pozemky ubývají a poptávka je pořád. To fakt nevím, co by se muselo stát, aby klesly.
Odpovědět
Profilova fotka
na Tvoji otázku nedokazu asi uplne dobře odpovědět. Vybirali jsme pozemek cca 6.5roku, nejdriv podle lokality, potom podle velikosti, potom podle mistnich regulaci, a nakonec jsme vybrali v uplne jiné vesnici za zcela odlišných podmínek, nez když to porovnam s počátkem našeho vyberu. Spis nez podle úrokových sazeb, jsme se totiž ridili tim co chceme my. Pak jsme zjistovali jestli na to mame a zda vlastne stavet chceme. Hm, no a náhodou to vyslo, že máme nejnizsi moznou sazbu, ale jak rikam, nebylo to hlavni kritérium pro stavbu nebo vyber a financovani pozemku. (jo a nejedna se o Prahu) Podle mne se stavi velice málo, a nekde jsem cetl srovnani s "evropskym" průměrem a jsme na tom spatne - stavi se malo (jako v ČR). Ale uplne nevim k cemu by mi ta informace byla pokud bylo obracene.
Odpovědět
Profilova fotka
Ja jsem z Prahy 5 a vlastnila jsem 3kk na Barrandove. Rozmyslela jsem se kvuli budoucnosti jestli koupit vetsi byt na Barrandove-4kk nebo zacit stavet nekde blizko Prahy. Dopadlo to tak, ze jsme koupili pozemek temer v Praze-ve Zbuzanech a stavime dum. Kdyz jsem si rekla, ze za byt na barr. 4kk cca 100m2 budu mit skoro za ty same penize o 50m2 vetsi domov + zahradu, tak jsem se rozhodla pro dum. Ano je u domu je hypoteka, ale i na byt, ktery se mi libil bych hypoteku mit musela(sice mensi), ale musela, tak to pro me byla jasna volba.
Odpovědět
Profilova fotka
@terkasofinka vim, ze je to spis osobni preference co jsem napsala, ale i tak jsem pridala k tve otazce svuj nazor.
Odpovědět
@ozzy77 abych to upřesnila, samozřejmě jde i o preference. Ale jak jsem psala, rádi bychom obojí (v ideálu) a pokud by to nevyšlo, tak principiálně je nám to asi dost jedno, chceme jen zůstat na západě a dojezdovou vzdálenost od baráku mít rozumnou (max 6 km od hranic). Když jsme to počítali původně, tak to vycházelo tak, že pozemek+barák by nás vyšel tak o 1 - 2 mil. dráž než byt. Jak ale tak koukám, tak za pouhý rok, rok a půl se to zvedlo natolik, že se to nejen srovnalo, ale ještě to snad roste i výš. Ale nevím, jestli se dá spoléhat např. na to, že by třeba ceny bytů v nejbližší době klesly...
Odpovědět
@terkasofinka tak úplně přesně tohle jsou teď mé myšlenky, jen řešíme o místnost menší byt :-) ty Zbuzany by byly jednou z ideálních lokalit, ale bohužel posledně když jsem tam koukala na nějaké pozemky, tak tam byly dost drahé kousky opuštěné v poli a kolem toho jezdila hromada kamionů :-| vy ste brali od soukromníka nebo jeden z těch připravených z projektu?
Odpovědět
Co se týká výběru lokality tak určitě větší možnost je u bytů. Trochu tyto záležitosti rozebírám v svoji poradně. Kde bydlet se musí rozmyslet v dlouhodobém horizontu a hlavně vzhledem i k přibývajícímu věku a to že spravovat po celý dům není pro každého.
Odpovědět
Profilova fotka
@ookami_hime pripravenych k projektu. Jizni louky
Odpovědět
Profilova fotka
Dle mého je ideální byt,u kterého je zahrádka byť malá. Ač tuto možnost nemáš ve výběru,musím ji zmínit
Odpovědět
@benjik a třeba ve zbuzanech, je to ale třeba co se týče dostupnosti pidem taky díra www.viladomy-zbuzany.cz/
Odpovědět
@iveta_89 ale zas tak hrozný to není, 44min na muzeum, mi to ukazovalo předtím 1:20 s nějakým nesmyslným přestupem
Odpovědět
@benjik to je ve výběru bytu, vlastně asi jediná možnost bytu pro nás :D abych to upřesnila, nejde mi teď o konkrétní nějaké bydlení, spíš o ten rozdíl "větší vlastní pozemek s barákem za Prahou vs. relativně malý byt - kvůli ceně - v Praze" Jde mi opravdu především o to, jak vhodná doba je na nákup těchto dvou věcí, jak moc se dá očekávat posun v ceně u jednoho či druhého a kterým směrem.
Odpovědět
Článek se načítá
@terkasofinka aha, přesně na ty jsme koukali a za tu cenu mě zklamaly ty kamiony tam :/ a vy už bydlíte? My bychom se rádi vešli max. do 7 mil. celkem, úplně ideálně do 6.
Odpovědět
@iveta_89 jinak na ty byty ve Zbuzanech jsem taky koukala, ale připadá mi to hodně neperspektivní. U většího pozemku a i v té Praze mám jakousi dlouhodobou jistotu růstu hodnoty a je jenom otázka kdy to chytnout v ten lepší a ne naopak ten nejhorší možný moment. Pokud nedopadne ani jedno, tak asi skončíme někde takhle těsně za Prahou v bytě, ale radši bych byla pro jednu z těch původních možností :)
Odpovědět
Jde taky hodne o to, o jakem bytovem bydleni se bavime - meli jsme byt na p5, ve velmi lukrativni lokalite, ale ac rozlohou pres 130m2 a se zahradou, bylo to jen 3kk, my mame 3 deti a proste jsme se nevesli. Nicmene byt o rozloze, ktery bychom si představovali, by stal tolik, ze nas levneji vyslo koupit i pres potřebnou rekonstrukci dum, taky na p5. Od urcite rozlohy je proste levnejsi porizeni domu nez bytu. A taky je dobre si uvedomit, ze pokud dum za Phou, nebude nikdy tak likvidni jako byt v Praze, takže to chce byt hodne rozhodnutej...;-) Kazdopadne at se dobre rozhodnete...
Odpovědět
Podle mne jdou ty ceny nahoru jak bytu tak domu tak nejak spolu. Alespon tady v Praze. Spis bych se ridila tim, co chcete. Kamaradi maji byt 3kk (necelych 100m2) kilometr od metra, my mame radovku (120m2, zahrada cca 450m2) 4 km od metra a dalsi kamaradi obrovsky dum se zahradou 30 km daleko. Vsichni jsme meli stejne porizovaci naklady. Kazdy z nas chtel neco jineho. Jinak ted jsou ceny silene. My kupovali pred necelymi tremi lety a mam pocit, ze jsme to tak tak chytli za jeste primerene ceny, i kdyz i tenkrat jsem si rikala, ze je to priserne drahe. Skoda, ze jsme nekoupili jeste driv, ale ono to rozhodovani nekdy dlouho trva, hlavne, kdyz jste na to dva. Otazka jestli ceny poklesnou je tezka. Osobne si myslim, ze jestli ano, tak to nebude nijak zavratny pokles.
Odpovědět
Profilova fotka
@iveta_89 dira :-D tak to asi jo no… ja si to nemyslim hlavne hned vedle Reporyji… vlastne na ne koukam. Pokud si clovek kupuje dum, tak se tak nejak pocita, ze ma k.dispozici auto.. Mam kamaradku , ktera bydli v Psarech vedle Jesenice a taky tam spatne jezdi autobusy. Vzdy dojede do jesenice autem a odtud uz normalne mhd. Ja jsem ze Zbuzan na Barrandove za 6 minut autem a hned vedle prazskeho okruhu. Taky sem s tim pocitala, ze vzdy se dostanu autem do urciteho bodu, kde necham a pojedu mhd. To znamena pokud pritel pracuje na namesti republiky a ja na andelu, tak jsme ze Zbuzan v centru cca do 30 minut. Pokud bych pracovala v letnanech napr tak uz je to o necem jinem samozrejme. Dalsi kamaradka bydli v ujezdu nad lesy vedle klanovic a na andel vzdy jezdila pres hodinu.
Odpovědět
Mame koupeny velky byt v projektu ktery se aktualne stavi.Jelikoz muz je z oboru tak vi od developera ze dalsi etapa kterou budou stavet ma byt od 30% drazsi u tech nejvetsich bytu.My zustavame v Praze jelikoz ani jeden z nas nechceme byt otrokem dojizdeni.Nechapu proc jde nekdo bydlet nekam kde ani jeden nepracuje.Staci si spocitat kolik se za par let projezdi penez a casu.Dum muze vyjit na porizeni levneji nez byt ale zase se porad do domu penize vrazeji -vim o cem mluvim .Zalezi na Vas co chcete,preci jen nekdo je rad ve meste a ma vse pri ruce a nekdo ma zase radeji klid na zahrade a vetsi prostor.
Odpovědět
Profilova fotka
@ookami_hime ja hledala hodne dlouho ppzemek, ktery by byl co nejblize barrandovu a andelu a lepsi misto jsem nenasla… o kamionech nic nevim ani sem je tam nikdy nevidela.. Pokazde po ceste k pozemku potkam max 1 auto… mame to smerech k poli a ne k ceste… je tam uplny ticho. A cenove to jeste bylo prijatelne oproti jinym pozemkum… cely zivot ziju a pracuju smerem praha zapad, takze pro me bylo dulezite se z toho mista nehnout.
Odpovědět
Profilova fotka
@ookami_hime záleží na rozpočtu.Pokud to bude třeba 3 miliony je lepší dům za Prahou než pracně v Praze shánět byt za pro Prahu tak malou částku. Pokud však na peníze hledět nebudeme.Byt v Praze je přece jen byt v Praze.Který se dá,pokud je v dobré lokalitě,dobře pronajmout a může vydělat na dům za Prahou.Opačně si to neumím představit.
Odpovědět
@xmarg04 ze pokud dum za Phou, nebude nikdy tak likvidni jako byt v Praze, takže to chce byt hodne rozhodnutej...emoticon // právě tohle se snažím brát v potaz, na druhou stranu při těch aktuálních cenách se může stát, že teď koupíme byt, který záhy klesne na ceně a zpátky se bude škrabat dost pomalu.
Odpovědět
@benjik rozpočet cca 6 - 7 mil. maximálně.
Odpovědět
Profilova fotka
@ookami_hime tak to už poskytuje slušnou možnost výběru. V tom případě už jen na papír napsatppokusy minusy.Zjistit jaká by byla logistika do práce,škol a kroužků.A to s nejvíce plusu vzít.Nikdy nejde vypustit osobní preference.Člověk,toužící po bytě se přece nebude trápit v domě,kde přece jen je i práce na zahradě(takže zohlednit,jestli na údržbu trávníku,v zimě příliš sněhu máš chuť a čas)a naopak
Odpovědět
Profilova fotka
Myslím, že je pořád ještě velký rozdíl mezi domem hned za Prahou (zvlášť na západě jsou drahý pozemky) a bytem, který není v novostavbě. Pokud koukáte po novostavbách bytů, tak tam jsou ceny šílený a byty hrozný.. u 4+kk o velikosti 60m nějak nechápu, jak to tam všechno nacpou. Prodávali jsme 3+1 v paneláku a bylo to 80m. Jinak to chce vzít i jiný kritéria, než je cena. Pro mladou rodinu znamená dům za Prahou taky 1-2 auta, doprovod dětí busem do škol, školek, kroužků atd., tj. jeden z rodičů je doma nebo pracuje z domu nebo na částečný úvazek, jinak to nedáte. A to do cca 10 let věku dětí, není to záležitost na pár měsíců. Nebo se musí zaplatit chůva. Pro mě tohle byl dost vážný důvod zůstat v bytě. Protože když bychom přijeli z těch všech kroužků v 19 hod. domů, zahradu přes týden bychom stejně neužili. A pak to chce vzít v úvahu i styl, jak trávíte volný čas. Chcete se starat o zahradu? Většina jich není bezúdržbových. Nebo raději trávíte víkendy na výletech? Pak není třeba dům. Atd. atd. Jinak ceny pozemků ani bytů v Praze neklesnou. Už teď dochází v Praze místo, kde se dá stavět, ale bydlet se tu chce pořád.
Odpovědět
@ookami_hime Nemyslím, že ceny bytů v Praze budou v dohledné době klesat, je jich nedostatek. Pokles bych očekávala naopak spíše v projektech za Prahou, kde tu cenu podle mě mohly dost tlačit levný a dostupný hypotéky, přičemž polí k zastavění je furt dost... Ale pokud pochybovat o ceně, moc nevěřím novým projektům v Praze, raději bych investovala do bytu v původní staré zástavbě v širším centru Prahy- cena na metr vychází lépe než v developerských projektech na zelený louce a hodnota je vyšší. Problémem je "jen" rozloha bytů, ale sama jsem vyrůstala s rodiči a bratrem v 80 m a bylo to v pohodě- hodně udělají pro vnímání prostoru vysoký stropy, to pak i rozloha 80 metrů je pocitově úplně někde jinde než při těch dnešních 2,2 m stropech... My jsme zrovna ve fázi nákupu 75m bytu ve staré zástavbě, 10 minut tramvají od Florence a jsme nadšeni jak lokalitou, tak z toho, že se nám podařilo takový byt sehnat. V okolí se developerské projekty pohybují cenově výrazně výše a nepovažuji to za kvalitní bydlení, navíc většinou nerespektují místo, na kterém jsou vystavěny a okolí je zoufale nepropojené s původní zástavbou.
Odpovědět
@benjik @slabici @vineta Děkuji za odpovědi :) osobní preference teď opravdu neberu v potaz, protože je nám to skutečně jedno. Obě cílové destinace znamenají max. 10 minut MHD na metro, auta máme 2, a obě i teď aktivně využíváme, i když jsme v Praze. Na zahradu jsme zvyklí. Starší zástavba nám naprosto nevyhovuje, šli bychom pouze do novostavby na okraji města (Florenc a další jsou pro nás příliš blízko centra, jsme zvyklí na bydlení v klidné zelené oblasti), v podstatě nejblíž k centru bychom byli ochotni jít např. do Košíř na Cibulku. Jak jsem psala, v naprostém ideálu bych si představovala vlastnění obojího (časem), cílem diskuze je tedy hlavně zjistit jak máte názor na vhodnost jedné či druhé investice :-) P.S.: Splácení domů pronájmem bytu je vhodný point, ale jednu nemovitost už máme, kterou bychom pronajímali, tedy až tak moc na tom nesejde.
Odpovědět
Profilova fotka
Tak pokud jde o vhodnost investice, tak si myslím, že novostavby, co v současnosti vznikají, jsou silně nadhodnocené. Začínají se stavět na dost nevhodných místech, doprava přetížená, byty špatně odizolované a vůbec nekvalitně provedené. A hlavně momentálně předražené. To už je lepší investice dům za Prahou.. za předpokladu, že u něj někdo za pár let nepostaví panelák, protože je tam volné pole ;-)
Odpovědět
@ookami_hime Byt v Praze je podle mě lepší investice než dům za Prahou, pokud jde tedy čistě o tohle..
Odpovědět
@slabici Haha, co se týká nových projektů, tak souhlasím (ač teda ten můj názor výše do toho úplně nezapadá- doplním tedy, že vhodný byt v Praze 😉)
Odpovědět
@ookami_hime Je to zvláštní, já si zrovna říkala, kdo do těch bytů v takové vzdálenosti od centra jde, málokterý projekt je dobrý. Bydlet na hlavním tahu do Plzně mi zrovna klidné nepřijde.. Klidná zelená lokalita se dá najít i 5 minut od Florence a máte tam skutečné parky, ne potenciálně zastavitelné plochy. Za víceméně podobnou částku máte při troše štěstí pořád ještě byt v Karlíně nebo na Letné, kde máte výnos investice jistý. Já bych po Praze auto používat nechtěla, to už fakt ten barák za Prahou vyjde nastejno. Každopádně každý má jiné představy, tak přeji úspěšné naplnění té Vaší..
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?