Proč jsou na Slovensku sazby na hypotéku nižší?

Profilova fotka
Prosím mohli byste mi někdo vysvětlit proč mají banky na Slovensku všude nižší úroky než v Česku ve stejné bance, je to kvůli podmínkám ČNB moc tomu nerozumím? Je možné si vzít hypotéku v jiné zemi než v Česku když jsme občany ČR a chceme stavět v ČR? Viz foto např. Fio banka na Slovensku a v ČR.
Odpovědět
@rmarcelilinka Musela byste mít na Slovensku nemovitost, kterou tam můžete zastavit. Viz. https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ce...
Odpovědět
Profilova fotka
Bohužel, jiná země, jiná pravidla, úroky, atd. Matně si vzpomínám, že když začínala mBank v ČR, tak na spořícím účtu bylo v ČR 3%, v Polsku 5%. Holt vybírejte z bank v ČR. Myslím, že i tak jsou úroky v pohodě. Moje první hypotéka byla 4%, dnes mám 1,9% (uzavřeno 3roky zpět)...
Odpovědět
Profilova fotka
@fantomik tak tak, já měl první sazbu na hypo 4,64 a byl jsem rád jak výhodnou sazbu se mi povedlo vyjednat. Teď mám taky 1,9.
Odpovědět
To je teda pohlad na vec.... Hypoteky v CZ su predrazene a samozrejme treba sa podakovat CNB. Ak by v CZ bolo Euro, tak CNB moze supat nohami a uroky by boli podobne ako na Slovensku.
Odpovědět
Kéž (naštěstí není?) by byl svět černo-bílý. Sazby hypoték samozřejmě závisí z velké části na centrální bance. Centrální banka má určitou politiku a dle toho nastavuje nejenom úrokové míry, snaží se řídit inflaci, kurz a další věci. Je otázkou, zda je dobré, aby všichni lidé si mohli vzít hypotéku a zadlužili se na celý život. A proč je jednu hypotéku, proč ne dvě? Plus leasing na auto a spotřební půjčku na dovolenou... a pak přijde recese a... známe to z Ameriky. Kdyby například Řecko nemělo Euro ale svou Drachnu, v krizi by její kurz obrovsky poklesl vůči Euru a celá evropa by jezdila do Ŕecka utrácet a velice rychle by Řecko vytáhlo zpět. Výhody Eura netřeba připomínat, jen si myslím že nikdy není 100% výhoda jedné nebo druhé volby, vždy to je tak nějak 49:51 a to zrovna v dané chvíli. Dnes lidé nadávají, že na spořících účtech nemají žádný úrok, ale na druhou stranu máme zase nízké hypotéky = částečně to jsou spojené nádoby. Proč se nevyplatí spořit a s uspořených peněz koupit nebo postavit dům? Díky řízené inflaci, z naspořeného 1 mil. Kč budete mít za 15 let reálně 500 tisíc. Chorvatsko má 4x silnější Kunu, ale co zatím stojí? Výkon ekonomiky určitě ne. ČNB držela Korunu od 90 let levnou, abych se naše výrobky dobře prodávaly v zahraničí a měli jsem práci. Ale nejsme díky tomu nyní montovna? Nebyli bychom technologicky/konkurenčně dále, kdyby se naše firmy musely od začátku snažit a investovat do modernizace?
Odpovědět
Profilova fotka
Slovensko jede podle sazeb Evropské centrální banky, my jedeme podle české národní banky. Hypotéka na Slovensku je v eurech, v eurech jí splácíte. Pokud máte příjem v českých korunách, podstupujete měnové riziko. Pokud chcete stavět v ČR, tak vám nepomůže dívat se na Slovensko a nebo třeba do Francie :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Všem děkuji za reakce pro pochopeni mi to stačilo. 😊👍
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?