Stavebko x Hypotéka. Co je lepší?

Profilova fotka
Se snoubencem se chystáme stavet domeček, ale nevím co je výhodnejší, financování přes stavebko nebo přes hypotéku. Ta co mám na mysli je taková, že platí se jen úroky bance a splátky jdou na náš účet, kde se zhodnocují, a po pár letech až tm bude částka kterou jsme požadovali si půjčit, tak se jim vrátí a nám zůstane ten zbytek, to zhodnecení atd. Jinak jedá se o půjčení tak 2,5 mil.
Odpovědět
dasko, zkus si to dát do hledání, takové diskuze už tu jsou. Jinak většinou to každému vychází jinak, je potřeba si to trochu propočítat při vašich příjmech, očekávané doby splácení atd.
Odpovědět
daska28 - před časem jsem četla zajímavý článek. Pokud jsem tě správně pochopila, že to hodláte svou stavbu takto financovat, přečti si ho a zvažte případná rizika: http://ihned.cz/3-22412410-hypot%E9ka... Jinak my máme Hypoúvěr Modré pyramidy, vyřizovali jsme ho srpen-září 2007 a to tehdy měli lepší úroky než banky a celkově se nám líbily jejich podmínky a nížší vedlejší náklady.
Odpovědět
Profilova fotka
Lucka: jaký vám dali úrok.? a kolik asi přeplatíte,
Odpovědět
daska28 - překlenovací úrok máme 4,29, ten máme po dobu 6 let, pak skončí jakoby "fixace" a 6 let je nejistých (jako u banky), a pak nastupuje splácení řádného úvěru, kdy máme na těch konečných 12 let sjednaný úrok 5%, což pro nás bylo důležité. Hlavně teď v těch 6 letech můžeme co nejvíce úvěr umořit, což u banky jde až po skončení fixace. Akorát se teď zase zvyšovaly úrokové sazby a MP má nějakých 4,9%. Pokud se půjdeš informovat do MP, tak ti tam určitě spočítají, kolik konkrétně na výši vašeho úvěru, byste přeplatili.
Odpovědět
Profilova fotka
daska - já jsem si to všechno propočítávala a stavebko nás vyšlo levněji. Na stavebko ti myslím nedají 100% (no někde možná jo), ale mi to kombinujeme s úvěrem ze SFRB. Můj osobní názor - + pro stavebko je : neměnná úroková sazba po celou dobu splácení a možnost splatit kdykoliv. Úvěr si bereme od Raiffeisen stavební spořitelny. Meziúvěr sazba 4,5 a úvěr 3,5.
Odpovědět
My jsme kombinovali taky vlastní finance + SFRB a hypoúvěr, takže jsme neřešili s jakými prostředky začít stavět. Ale mám pocit, že konkrétně u MP, když nemáš vůbec žádné finance, tak se odhadne pozemek, z odhadu uvolní MP 80%, to by mělo stačit na postavení 1 m, zase odhad a uvolnění 80% z odhadu atd. atd. ... takže možnosti jsou.
Odpovědět
luciko, nám u MP dali peníze na základě odhadu pozemku a jen jsme do určité doby museli doložit, že máme zapsanou rozestavěnou stavbu v katastru, takže další odhady nebyly potřeba, ty jsme museli mít, až když jsme si chtěli zažádat o další úvěr, když nám peníze nestačily.
Odpovědět
kacko, myslela jsem to stejně jak píšeš, akorát jsem to vztáhla na situaci, kdy pozemek nemá třeba tak vysokou hodnotu jako váš.
Odpovědět
jo, tak v tom případě je ve smlouvě vícero termínů a vyplácejí podle toho, jak jim co doložíš :-)
Odpovědět
no, přesně tak, my teď budeme mít druhé a poslední čerpání, takže jsme to neměli tak komplikované, ale to proto, že jsme měli i dost vlastních prostředků. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
najlepsia je kombinacia...ale zalezi ako pre koho, kazdemu je to individualne...blizsie info v IP
Odpovědět
Profilova fotka
nedávno jsem mluvila s kamarádkou co mají stavební spoření s liškou a rozdíl v tom moc není chcem od léta rekonstruovat baráček-docela to máme oběhlý a došli jsme k závěru vezmem si americkou hypotéku-dá se použít na cokoli chcem z toho i auto atd,chcem si půjčít 800 ti.splátky na 15 let kolem 7 tis.takže myslím paráda mě vadí jak u těch hypoték chtějí dokazovat na co to máš i pitomý hřebíčky ]-( proto jdem tady do toho kde nás nikdo nebude omezovat a můžem si pořídit co chcem ;-)
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
murynka..pozor aby si velmi vela nepreplatila..mala by sa poradit..ak chces, mam znameho co robi u vas poradcu..je velmi sikovny a pomoze ti...radi pre klientov zadarmo...pomoze ti vybrat co a preco je vyhodne...napise aj pre aj proti...kontakt ti dam do IP ak budes chciet...
Odpovědět
Profilova fotka
jerry měli bycho přeplatit kolem 350 tis.ale zase ti to ročně vrací na daních,kolegyni letos vracejí 40 tis. víš mě je jedno že se přeplatí,nechcem to na 30 let to v žádném případě a možná to co nejdříve doplatíme poněvadž se bude prodávat náš druhý baráček,je to přítele rodičů ale oni by nám pomohli chcem ty peníze vidět a použít na cokoli co chceme neboj určitě si to pak ověříme :-) ale děkuji
Odpovědět
mně teda vždycky přišlo, že ty americký hypotéky jsou méně výhodný, než normální.
Odpovědět
Profilova fotka
možná jo,ale nám na výhodnosti nesejde chceme penízky a použít je na cokoli-na auto,dovolenou,krb ledničku pračku,bazén atd.takže jdem do toho at si to každý udělá jak chce ;-)
Odpovědět
jasně, ať si každý použije peníze na co chce. U mně je to dané tím, že kromě toho bydlení (na které byla nutnost vzít si půjčku) nerada dlužím, takže ani jiné úvěry, než ty stavební, mít nehodláme.
Odpovědět
Profilova fotka
a u nás je to danné tímže nemusíme jít do milionové půjčky poněvadž baráček dostaneme takže uděláme jen malé rekonstrukce a druhý baráček se jednou prodá a mi tu americkou hypotéku splatíme třaba do roka bez poplatku na normální hypoéce to nejde splatit jen tak nebo za to chtějí šílené peníze takže se vlastně zadlužíme na chvíli a ještě si uděláme radost sobě novým autíčkem :-D mě štve jak u normálních hypoték musíš dokazovat i blbý hřebíky a kontrolují tě jak nesvéprávné ;-)
Odpovědět
no my si na hřebíky hypotéku nebrali, na ty jsme měli ušetřeno ;-) :-D
Odpovědět
Profilova fotka
kacka :-D :-D :-D :-D
Odpovědět
no kdyby si někomu pujčila např. na ledničku, kterou by ručil a místo toho si šel hvízdnout do bordelu taky by se ti to taky nelíbilo ... banka prostě chce dukaz že ty peníze narveš do nemovitosti, kterou pak můžou zabavit :-D
Odpovědět
Profilova fotka
chlap-to jsi mě pobavil-a :-p ,za prvé nikomu nepůjčuji a za druhé kdybych nikomu půjčila tak je mi jedno na co to má!!!! a za třetí jsem tak chytrá že tím barákem prostě ručit nebudu x-)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
Profilova fotka
Docela jsem se zabýval analýzou hypo vs. stavební spoření. Tady nabízím výsledek... Výchozí situace - model u ČMSS (liška) - mají přehlednou kalkulačku, proto oni, nízké úroky (4,65 % a 4,8 %), bez předchozího spoření, tedy rovnou žádost o překlenovák. Stavebí spoření 1. fáze: Spláčíš překlenovák - jen úroky, žádná jistina. Zároveň spoříš (dostáváš úroky 2 % a státní podporu). Máš relativně vysokou splátku = součet splátky překlenováku a spoření. Dospoříš, začíná 2. fáze: Stavební spořitelná schramstne tvoje naspořený prachy a dá ti na zbytek částky klasický úvěr za 4,8. Takže dál jen splácíš, splátka už je nižší, ale né o moc oproti standardní úrovni hypo. O naspořené prachy "přijdeš". Hypo: Od začátku splácíš konstatní částku, nižší než v době překlenováku u stavebka - platíš jak úroky, tak i část jistiny. Když to, o co by byla vyšší "překlenovací" splátka u stavební spořitelny, dáš každý měsíc na spořící účet (cca 2,5 %) nebo do standardního stavebního spoření (2 % + státní podpora), udělá ti to za stejnou dobu, co trvá překlenovák u stavebka, hodně solidní sumičku. Tu po pár letech (v době, kdy by končil překlenovák stavebka) vložíš do hypo. Hraně tak umoříš klidně 1/3 hypo. Splátky rázem padají výrazně pod úroveň splátky standardního úvěru u stavební spořitelny!!! Výsledek? Z hypotéky, do které vložíš spoření, zaplatíš výrazně méně na celkových úrocích než u stavebka!!! Protože ve stavebku platíš úroky z překlenováku, úroky z úvěru + ti tam zmizí spoření. U hypotéky platíš klasické úroky a když vložíš spoření, jsi s výslednou částkou zaplacenou na úrocích níž než u stavebka. Vždy!!! Připomínám, že to platí jen pro situaci, kdy se bere překlenovák na celou částku. Ten, kdo už má něco naspořeno a jde na stavebku brzy na klasický úvěr, je na tom mnohem líp. Kdo nevěří, ať si to spočte podle návodu výše na svoji částku. Zde jsou kalkulačky na stavebko a hypo: http://www.cmss.cz/apps/simulace/inde... http://finance.idnes.cz/kalk_hypoteka...
Odpovědět
Profilova fotka
K té hypo. My podle manžela nebude splácet od začátku jistinu, ale jen úroky, takže o dost nižší splátka. Dost nám to uleví do doby než dostavíme a než prodáme byt. U spoření to znamená - platit překlenovák (úroky) a zároveň spořit (dle výše cílové částky) - tedy celkem dvě položky. Dle mých zkušeností na tuto věc - zároveň dospořovat - někteří prodejci řádně neupozorňují a někteří lidí se mylně domnívají, že splácejí jen ten překlenovák.
Odpovědět
Profilova fotka
No, u hypo je to otázka. Jen úroky se splácí po dobu čerpání a postupně rostou s vyčerpanou částkou. Takže je to vlastně výdaj "navíc". Klasické splátky najíždějí až po ukonční čerpání...
Odpovědět
Profilova fotka
To chápu, přijde mi to ale rozhodně výhodnější, než u stavebka. Tam se od počátku splácí úroky z celé částky překlenováku + částka na spoření. Snad to chápu dobře :-| . Tohle jde fakt bohužel dost mimo mě.
Odpovědět
hugo: já si tehdá spočítala veškeré peníze, které za úvěru budeme muset zaplatit, včetně poplatků za vedení účtu a vyšlo mi líp stavebko s tím, že máme překlenovák a navíc vím, kolik budu celou dobu splácet, na rozdíl od úvěru, kde mám fixovaný úrok jen na určitý počet let ;-). Ono taky záleží, jakou variantu stavebka si člověk vybere, jestli standardní, zrychlenou nebo zpomalenou, to se pak hodně liší ty splátky úvěry versus úrok. Jenže to si musí každý spočítat vzhledem ke svým finančním možnostem. Nám se dokonce vyplatilo založit druhé stav. spoření a hned čerpat překlenovák i když nebylo nic naspořeno.
Odpovědět
Profilova fotka
Kacka.va, nezpochybňuji. Popsal jsem modelovou situaci (s dospořením využitým na hypo), do které si může každý dosadit vlastní hodnoty. Roli hraje i délka splácení úvěru...
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?