Kolik máte teď ve vedrech v obýváku stupňů?

Ahoj, máme starý dům z 50.let, a dole je teď v těch třicítkách a vedrech krásných 21 stupňů. My ale máme obydlené patro, protože v přízemí se v zimě ani na jaře být nedá, je to ledárna. Jenže v latře máme 29 stupnů a chcípáme.... kolik stupňů je v podkroví, to ani nechci vědět. Tam je pokoj pro hosty a nespíme tam. U rodičů v paneláku je ale taky 29... U nás v bytě (novostavba z r.2017) je 28, když použijeme žaluzie.... Chtěla jsem se tedy zeptat, jak je možné docílit v novostavbě, kterou si časem chceme postavit, aby v ní v zimě nebyla příšerná zima v v létě aby držela dobře chládek, třeba i těch 25 stupňů co nejvíc konstantně. Jak toho docílit. Překvapilo mě, že ani náš byt (novostavba) není nic extra a přehřívá se též.... U kamaráda (činžák) je též na padnutí. Kamarádi mají dřevostavbu - na padnutí. Jezdí se k nám zchladit do staré chalupy. A protože chceme.v budoucnu stavět, přemýšlím na co si tedy dát pozor. Samozřejmě že si můžeme pořídit klimatizaci, ale ráda bych něco co nežere energii s nerozbíjí se...nepotřebuju chladit příliš, jen bych si ráda ohlídala, aby se dům přehříval takto co nejméně.... v itálii mají předokenní žaluzie. Ale asi stejně jedou klimatizaci, jinak by nepřežili. Co dalšího vás napadá?
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
21°C v místnosti v tomhle počasí, na tom nevidím nic pěkného. My máme 22,5 - 24,5 a tak nám to vyhovuje. Těch 22,5 °je po ránu, kdy jsou přes noc všechna okna otevřená. V koupelnách máme otevřeno i přes den, aby tam bylo tepleji, odhadem tak 25 - 26. Odpoledne většinou pouštím pasivní chlazení (TČ země voda) do podlahy na cca 5 hodin a pohoda. Chce to prostě pořádně izolovat dům, dál aby měl nějakou rozumnou akumulaci a zajistit stínění (venkovní) hlavně na západní stranu. Přes noc větrat - nejlépe, aby byly okna proti sobě na opačné světové strany a dveře od pokojů nechat otevřené. A dopoledne to pak zavřít, až venkovní teplota dosáhne té vnitřní, večer pak zas otevřít.
Odpovědět
kvalitná izolácia stropu a klimatizácia, inej cesty niet ...
Odpovědět
Nejhorší na přehřívání je kuchyň. Dokud se v baráku nebydlelo/nevařilo a měli jsme zatažené žaluzie na průhled, bylo v baráku do 23°C. Teď bydlíme, manželka vaří, je teď sezoná okurek a navíc mlsná dcera si včera rozpálila troubu na porci kroket, Takže v kuchyni bylo jak v sauně. Dneska už je průměrná odtahová teplota v rekuperaci 24.4°C a vlhkost 72% rH (což vidím jako větší problem). ALE: v sobotu jsem zapnul chlazení do podlahy a za tu dobu to sežralo 11kWh. Jinak máme pasiv: izolace 28cm polye na stěnách a 36cm na střeše.
Odpovědět
No posledni tyden je celkem peklicko a ani vyvetrat uz to nejde kdyz je i v noci 20°C
Odpovědět
No posledni tyden je celkem peklicko a ani vyvetrat uz to nejde kdyz je i v noci 20°C
Odpovědět
V podkrovním bytě bez klimatizace máme teď ve 21 hodin přesně 30,8 stupňů.
Odpovědět
Profilova fotka
Máme 26,1. Dá se to přežít, ale radši mám 23 stupňů. V noci nevětráme (co kdyby nějaký lupič...), pouze rekuperací. Větráme až ráno. Problém klasických izolací je ten, že se mají své limity, nelze akumulovat do nekonečna. A pokud se produkuje teplo i uvnitř, které nejde vyvětrat, přehřívá se téměř vše. Existují i technologie, které vám vyřeší problém s chladnými a vlhkými zdmi anebo přehříváním podkroví, ale moc se zatím nepoužívají.
Odpovědět
@myfairlady Myslim, ze klimatizace uz proste v nasem podnebi bude casem stejne normalni jako topeni. A nebo alespon vetraky do loznice na strop...
Odpovědět
@bayt mame stojaci vetrak v loznici i v obyvaku a je to parada,doporucuji.
Odpovědět
Ted v posl dnech mame uvnitr kolem 24 st,protoze i v noci je pomerne teplo. Bydlime v 28 let starem prizemnim domku, steny z cihly porothetm 44 cm uz dal bez zatepleni,strop je zatepleny vatou. Kdyz je pres noc chladneji, tsk se pres 23 st.ve dne uvnitr nedostanem - dusledne ale zatahuji vnitrni hlinikove zaluzie a na zapadni terase jeste i markyzu a nevetrame, varim jen rychla jidla. V nasem druhem domove, mensi byt v novostavbe cihlove "B" situovane na JZ, velkomesto, tak tam ted pres leto vubec nejezdime; byli jsme to tam ted zkouknout a 27 st uvnitr a venku 28 st a to bylo asi 21hod.vecer,hruza. Mame tam ale pro vsechny pripady klimu; ted je nam fajn v nasem domecku pod horami
Odpovědět
@catle oprava preklepu: dum je jen 18 let stary
Odpovědět
Profilova fotka
Máme kolem 24.5-27 °C ale pouštím chlazení do podlahy takže se to dá udržet. Do těch 26°C když se vaří tak to jde nahoru. Není ještě digestoř. Aby to teplo částečně odtáhla.
Odpovědět
Článek se načítá
@myfairlady novostavba patrova a dole v obýváku s kuchyní do 25 stupňů. Záleží jak moc se vaří a chodi ven. Důležité jsou předokenní žaluzie. Klimu jsme měli na bytě 8 let (podkrovni byt, tam to jinak nejde) a nějak nám to nebylo příjemné, tak teď zkoušíme bez. V patře je asi 27 stupňů. Pokud se ale budete bát zlodějů a tedy nebudete v noci větrat, tak doporučuji rovnou klimu instalovat aspon do obyvaciho pokoje.
Odpovědět
V obýváku v přízemí asi 25 - 26. V patře 28,29 místy 30. Problém je okny, ty mají klidně 40C jak na ně svítí, střešní okna dvojskla skla 50 když se zatáhne roleta tak v tom meziprostoru a je jich hodně. Na půdě kde je 5cm eps je u podlahy 39 a u vrchu 45 max
Odpovědět
Profilova fotka
Patrový pasívny dom, 165m2, TZ 2,7kW, dole v obýváku na JZ so zatiahnutými externými žalúziami 21°C. Ale ešte nebývame. Hore v patre tak +1°C. Rekuperácia, obývanie domu (sprcha, varenie, ...) to asi kus zhorší, ale tento výkyv by mohlo vykompenzovať chladenie do podlahovky. Ak nie, tak aktívne chladenie z TČ cez fancoil.
Odpovědět
Profilova fotka
Podle mě je nějaké chlazení nutné, ne kvůli teplotě, ale kvůli vlhkosti. Mám už mnoho dní zapnuto chlazení v rekuperaci, a vlhkost se drží při teplotě 23-24° kolem 58-63%. Ještě to ujde, ale nedokážu si představit nějakým způsobem neodvlhčovat. Ještě včera rosný bod hooodně nad 20°. Dneska po bouřce máme venku 19° a rosný bod v podstatě stejný. Jen tak mimochodem pro odpůrce chlazení - myslíte si, že poznáte, kdy je v rekuperaci zapnuté a kdy vypnuté chlazení ? 😉
Odpovědět
Profilova fotka
Máme dřevostavbu a rolety. Důležitá okna (pracovna, obývák) máme směrem na severozápad (máme rádi spíše chládek než teplo) V domě, pokud zatáhneme rolety, není v celém baráku při teplotách nad 30°C více jak 25-26°C. V momentě, kdy se tam teplo dostane, ať už větráním, otevřené dveře nebo rolety, tak máme klimatizaci. Aktuálně fotky na obrázku, v pracovně si chladím na 23°C, lépe se mi pracuje 🙂
Odpovědět
Ahoj, barák zateplen 26 cm bílého eps. Střecha 42 cm vatou isover uni a Isover unirol profi. Jde o sedlovou střechu. Podlaha 25 cm eps 200. V obýváku cca 22° v parných vedrech. V podkroví 24-25. Ale bez žaluzií. Když dáme žaluzie dolů, těch 23° v podkroví je. Což je dobré na spaní. Zdivo je klasika 30 Porotherm. Co se týče léta, ideální řešení... Podle mě, nejdůležitější je zateplit kvalitně střechu a udělat kvalitně parozábranu.
Odpovědět
No nevim jak jinym ale NAM chlazeni pres TC fancoily vyslo draz nez samostatna klima, ktera je pritom mnohem ucinejsi a super vysusuje vlhkost.
Odpovědět
@bayt Me treba chlazeni fancoily firma co mi delalo tepelko země x voda IVT EQ C6 nedoporučuje. Prý to není pro země x voda vhodné.
Odpovědět
Profilova fotka
@zateplovak vhodné to je, ale je potreba mať nato nadimenzovaný kolektor a hlavne ho kopať aspoň do 2m hĺbky. Taktiež by to mal byť poriadne zateplený dom na úrovni pasívu, aby to kolektor dal. Samozrejme klímu to nikdy nedorovná.
Odpovědět
@josefx No, mám pořádně zatepleno. Viz příspěvek výše... Kolektor mám v hloubce 1,2 m. Ale následně jsem pozemek upravoval a dosypal cca 50 cm. Takže finální uložení kolektoru je 1,7 m. Naddimenzovaný je určitě taky. Podle mě, klima nebo fancoily jsou pro takto zateplený dům, kde jsou všude ZALUZIE zbytečné prachy navíc. Můj názor. Kdyby bylo v domě horko, uvažuju jinak ale je to ok
Odpovědět
Bez všeho nějakých 26. Ale stínění umí udělat dost, dokáže stáhnout i nějaké 3 4 stupně, což není málo a v těchto horkách to potěší.
Odpovědět
23° ložnice a pokoje, obyvak s kuchyní 24°, orinetace J a Z, všude venkovní žaluzie ovládané dle teploty v mistnostech, takžezavreneod rána 🙂 . Poslední tyden vlhkost přes 70%, jinak byla do 65%. NED, izolace na úrovni pasivu, betonovy skelet, bez reku a klimy, mohu chladit TČ, ale nepoužívám, nebylo třeba, ale kvůli vlhkosti se chystám. Teď montují FVE, tak 2 dny otevřený přes den vchodové dveře na V a hned o 1,5° teplota nahoře.
Odpovědět
Včera 26 a dnes 24,5. Dnes bylo hnusně od rána, tak se to celkem vyvětralo. Teď už zase pere slunce. Jinak jen předokenní rolety. Ale kdyby syn nebyl přes prázdniny doma, tak by to snad mohlo být ještě něco málo míň. Bych to ráno zabednila při odchodu do práce. Tak jsou pořád někde pootevřené okýnka na wc a v koupelně, v předsíni. Jak si spustí nějakou hru, tak má v pokoji i 28 😵‍💫 a okno dokořán.
Odpovědět
Včera 26.6 v obýváku, žaluzie zatažené jen na 1 okně, ale vytažené na HS portálu, který je situovaný na JZ (všichni doma a chodí se pořád ven). Dnes to kleslo na 25. V pokojích na druhou stranu je tak o 2-3 stupně míň. Cihla 30 cm plus 20 cm polystyren. Chlazení nemáme.
Odpovědět
2roky starý dům, bungalov, porfix 50cm, ve stropě 546cm, podlaha 20cm zateplení, přesahy strechy 70cm, před včerejším ochlazením v noci 24,3C, bez chlazení, větrání v noci… na vesnici 375m.n.m
Odpovědět
Profilova fotka
My střední Morava,6 let starý dům s podkrovím 30+16 zateplení máme uvnitř 29 stupňů.Nemáme venkovní žaluzie,pouze venkovní rolety na střešních oknech. Naštěstí mám přípravu na klimu a letos už ji přes zimu snad koupím.Sice si to říkám každý rok v takových vedrech ale bez ní to stejně v budoucnu nepůjde.Jen těch cca 100k za 4 vnitřní a 1 venkovní jednotku se mi moc nechce obětovat.Dnes už se se staví jinak,my jeli na nejnižší cenu a nic navíc se nedávalo. Dnes bych zase nepostavil za 3 mega ale za 6.
Odpovědět
My včera přízemí obývák už 27C a patro 30. 44 porotherm + 50mm eps, podlaha 40mm eps, okna euro dvojskla, strop 20cm vaty. Problém je hodně oken a dveří, plocha všech otvorů včetně střešních asi 50m2, 2/3 tepla jdou skrz toto A pak střecha, ta má velkou plochu a je tam hnědý plech
Odpovědět
@vladimir_sacha To je prostě špatně no... za vše mluví i ta podlaha. Střecha je taky poddimenzovaná. Každý otvor (střešní okna) zbytečně větší horko. Já mám doma jedno v koupelně. Jinak bych ho nechtěl. Udělal jsem ve štítech větší okna. Každé střešní okno je riziko budoucích problémů. I když má člověk to nejlepší, co se dá v současné době namontovat. Samozřejmostí je i odborná monz...
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?