Maličká chytrá domácnost - prověříte, jestli je to v pořádku?

Řídící jednotka: Homey Chodba: 4x klasický vypínač propojený mezi sebou, aby se dalo rozsvicet ze všech míst chodby. 4x stmívatelné světlo (žárovka E27) zapojené v sérii 1x pod jedním vypínačem bude Fibaro dimmer 2. 1x PIR čidlo Fibaro (chytré bezdrátové). Přes den světla svítí normálně. Večer po sepnutí PIR čidla se světla sama rozsvítí na 20% výkonu. Na stisk vypínače se rozsvítí úplně na další stisk úplně zhasnou. Obývák: 1x dvoj vypínač - jeden na zapínání/vypínání, druhý na nastavení intenzity světla. 6x stmítvatelné světlo (žárovka E27) zapojené v serii. Pod vypínačem Fibaro dimmer 2. Ke všem vypínačům povede 3x1,5 CYKY (fáze, zem, nulák), z vypínače do světla povede 2x1,5CYKY. Žaluzie: K motorizovaným žaluziím povede 3x1,5 CYKY. Žaluzie bude možné vytáhnout polohovat a nebo vytáhnout pomocí Somfy. Žaluzie se budou ovládat dálkovým ovladačem. Dává to takhle smysl a bude to fungovat? Nezapomínám na něco? Předem díky moc za rady
Odpovědět
Profilova fotka
Ke světlům bych rozhodně vedl i zem - některé to vyžadují a změna je možná. Pro mě jsou stmívače na ... a zapínání světla na senzor nesnáším a mám proto trvalé noční světlo. V obýváku doporučuji více okruhů.
Odpovědět
@radim2015 Dííky moc za feedback. Takže i ke světlům 3x1,5CYKY? V obýváku tedy nezapínat 6x menší světlo najednou ale raději volit 3+3 na samostatné vypínače, tak jste to myslel?
Odpovědět
@robertpok souhlasím s @radim2015. Pro světla 3x1.5CYKY-J a pro vypinače 3x1.5CYKY_O. Do vypinače nesmí vést kabel se zelenožlutou žílou, proto CYKY-O. Jinak souhlasím i s názorem na stmívače.
Odpovědět
K žaluzie 5x1.5, jinak jste odkázán na vždy k rádiu. Centrální ovládání a větrné cidlo bude jak?
Odpovědět
@zubr487 To jste asi myslel nějak jinak, protože zem stejně jako střední vodic k vypinaci vést může, odtud se také nasvorkuje ke světlu, jak zadavatel plánuje.
Odpovědět
@robertpok Nějak s4 mi nezdá, že by to s tímto zapojením Figaro fungovalo, tak si to prověřte v manuálu nebo u výrobce.
Odpovědět
@zubr487 Díky za upřesnění kabelů, dobrá rada. @martin_s Díky moc zaa zpětnou vazbu. Ad žaluzie: Ok, takže když mi k žaluziím povede 5x1,5, tak k čemu mi to vlastně bude? Omlouvám se hloupý dotaz, ale v tomhle se ještě nevyznám a snažím se to pochopit. Ad fungování Fibara. Co přesně myslíte, že by nemělo fungovat? @radim2015 @zubr487 Chlapi, co přesně máte proti stmívačům? :o) Já si pořád říkám, že bude fajn si rozsvítit a zhasnout na dálku (ať již z mobilu nebo chytrým tlačíkem) a zrovna tak si říkám, že večer, když koukáme na film a nechceme úplnou tmu, tak si snížíme světlo na 20%. Nebo si to představuju nějak blbě? :o) (neberte mě zle, nevysmívám se, jen jsem v té situaci ještě nebyl a prostě nechápu, co by na tom mělo být špatně)
Odpovědět
@robertpok Ve starším domě jsem měl stmívač asi 30 let a prakticky nikdy jsem ho nepoužil. Podobně ty srandičky na chodbě jsou podle mého názoru taky zbytečnost. Na chodbě mi svítí ovladač rekuperace a to mi plně stačí pro noční orientaci. Pokud se jedná o novostavbu, nebo děláte nové rozvody, tak doporučuji udělat rozvody do hvězdice. To znamená, že si podle dispozice někde uděláte prostor pro umístění světelného rozvaděče. Do něj nataháte všechny vypinače 3x1.5CYKY-O, všechny světelné okruhy 3x1.5CYKY-J, případná PIR čidla a samozřejmě 3x1.5CYKY-J k jističi. V něm si pak pospojením definujete, co s čím se má ovládat a tam taky umístíte krabičky Fibara.
Odpovědět
@robertpok 5 drátů, aby se mohlo využít i jiné řešení než jediné bezdrátové řešení od jednoho výrobce. Mám pochybnost, že to fibaro funguje, tak jak popisuje, ale moc ho neznám, tak je třeba podrobně prostudovat manuál nebo to zjistit od někoho znalého tohoto výrobku. Jak říkáte, že se v tom nevyznáte, tak byste se měl obrátit na někoho, kdo se vyzná a vyřeší to komplexně. Obávám se, že podle diskuse neuděláte správně elektroinstalaci celého domu.
Odpovědět
@martin_s Fibaro běžně funguje i jen s fází a zemí a už ten nulák už chci navíc jen proto abych mohl použít i jiného výrobce. Alespoň s fází a zemí je to prezentováno v demonstračních videích na webu, kde je dimmer zapojován. @zubr487 To se světelným jističem je super myšlenka. Jen ale přemýšlím... Budu 6 míst (2x pokoj, 1x ložnice, 2x koupelna, 1x technická místnost a ), kde bude jedno světlo a nebude potřeba to nějak víc kombinovat. Má v těchto místech smysl realizovat světelný rozvaděč? Jako líbí se mi tahle představa u obýváku, kde bude dohromady asi 11 různých světel a sám dneska nevím jak je přesně budu chtít ovládat. Zase si ale nejsem jist, jestli dává smysl řešit světelný rozvaděč jen pro jednu místnost. Co myslíte?
Odpovědět
@zubr487 A to jste vzal kde, ze nemuze vest zelenozluta zila do vypinace? CYKY O tri zilovy HČŠ se použiva do vypinacu v pripade, ze potrebujete ovladac stykac ktery je pridelen ke svetelnemu okruhu nebo sekate fazi nekde v krabicce, kde mate hnizdo privod/odvod do svetel. Primarne ale vsechny kabely se tahaji do vypinace kde se propoji do vypinace faze a ostatni se swaguje do sebe. Co se tyce vaseho reseni - Fibaro nebo shelly nebo Teslo je to jedno, potrebujete VŽDY mit nulak, bez toho to nejede, idkyz existuji i bez nulaku ale spina to mensi amperaz. Ke svetlum musi byt zem. kovova svetla se uzemnuji do konstrukce, primo vidite sroubek na zem. Pouze plastova svetla vetsinou zapustena, ktera jedou pres trafo. Jednou budete menit svetlo na jine a zem tam dostanete jak...vzdycka radeji dimenzovat nez pak vymyslet blbosti. Co se tyce vypinacu - ty se na stmivani nepouzivaji... a dal bych tlacitko - zmacknu zapne se, drzim stmiva se a naopak.
Odpovědět
Já to tak dělal pro celý dům. Obrovskou výhodou je, že pak nemáte problém změnit význam některých vypinačů, přidat centrální vypínání světel apod. Jinak zelenožlutý vodič je ochranný. Nesmí se přeznačovat a nesmíte ho připojit ani na vypinač a ani na Fibaro. Nápady, že Fibaro funguje na fázi a ochranný vodič je nesmysl. Vypadával by proudový chránič. Prostě zeleno žlutý vodič může jen bezkontaktně projít krabicí. To se používá, pokud vedete kabel od jističe k vypinači, tam se jen přeruší fáze, která se zavede do vypinače a kabel pokračuje dál do světla. Zda použijete hvězdici je jen na Vás. V každém případě inteligentní domácnost se takto řeší běžně.
Odpovědět
Článek se načítá
@robertpok svetelny rozvadec se nikde nedela...je v ramci celeho rozvadece. Svetelne rozvadece delali komousi ve fabrikach na 30 okruhu... Dejte 4x jistic nejlepe s chranicem (1x koupelna, 1x koupelna, 1x dva pokoje, 1x Loznice technicka mistnost). Koupelna stejne musi mit svuj vlastni chranic dle normy.
Odpovědět
@majkl86 Tak jsem schválně spočítal kolik máme světělných okruhů a v baráku je to 27, plus něco bude venku. Takže když by mělo být všechno ovládané přes automat, tak je to fakt na podružný rozvaděč.
Odpovědět
@kofejn a co s tim napajis? 400w vybojky? 27 okruhu jsme delali v hale koupelny ptacek...silenost mit v RD 27 okruhu.
Odpovědět
@majkl86 Tady je řeč o ovládání a né jištění. Jističe mám tři na patro (zapomněl jsem ještě 2x orientační osvětlení)
Odpovědět
@kofejn muzes mi to priblizit...
Odpovědět
@majkl86 Ok, i kdybych to vedl hvězdou do celeho rozvaděče, pomůžu si tím něčemu? Dle mého ne. Proto mi v těchto místnostech přijde jednodušší vést kabel jen k vypínačům a hotovo. Otázkou zůstává pak už jen ten obývák.
Odpovědět
@majkl86 Uff, trošku se začínám stydět... Mám v baráčku (bungalov 140m2) tolik zásuvek, že těch okruhů tam bude cca 30. Mohl bych ti poslat, jak to mám namyšlené, že by ses na to podíval a trošku mi to zkritizoval/zjednodušil? :o)
Odpovědět
@robertpok z rozvadece kabel do vypinace z vypinace vystup do svetel a odvod do dalsiho vypinace. Tak jak se to dela.
Odpovědět
@robertpok klidne muzes
Odpovědět
Profilova fotka
Stmívače mají ještě schopnost blikání - zkracují sinusovku nebo vypouštějí celé vlny. Mnoho světel to neumí zpracovat - musí mít určeno pro stmívač. Nikdo si nehraje na nastavení stmívače a je lepší mít přednastavené scény a ještě lépe mnoho okruhů, které mohu ovládat. Doporučuji dráty tahat do hvězdy pouze v místnostech, kde to má smysl. U mě například průchozí místnosti (více dveří a vypínačů stejných světel) a obývací hala (tam mám 17 okruhů). V ostatních pokojích ale ke světlům 5x1,5 pro lepší možnosti přímo z vypínače, který slouží i pro přepojení kabelů. K některým vypínačům doporučuji přivést i nulák pro možnost orientačního nebo signalizačního osvětlení - používám pouze signalizační například pro WC, technickou, venkovní, zásuvkový a podobně. Doporučuji dát některé zásuvky na vypínač - u mě vánoční stromek, čerpadlo na vodu zelené stěny, stojací lampa, rychlovarná konvice, venkovní.
Odpovědět
@majkl86 Ted si nejsem jistý co mám přibližovat. Pokud chci ovládat světla nějakou automatikou, tak mám v zásadě tři možnosti: 1. nějaká "relátka" přímo v krabici pod vypínačem na sběrnici k automatu. Přibyde komunikační kabel, 3Cx1,5 CYKY do krabice zůstáva a jednotlivé kabely ke světlum se připojují na relátka 2. nějaká "relátka" přímo v krabici pod vypínačem ovládaná bezdrátově. Nemusím mít komunikační kabel k "relátkům", ostatní kabeláž jako v předchozím bodě 3. relátka v rozvaděči a do krabic natahat ovládací kabely pro vypínače, silovina se tahá z rozvaděče. Já mám verzi 1. a objednané mám ještě tři rádiová relátka. Zvolil jsem Teco, protože jejich "relátka" do krabic mají autonomní funkci, kdy nepotřebují k funkci automat a stačí jim napájení 24V Sběrnice světla https://catalog.tecomat.cz/produkt/c-... , žaluzie https://catalog.tecomat.cz/produkt/c-... a rádio světla https://catalog.tecomat.cz/produkt/r-...
Odpovědět
Zdravím, tak nějak jsem si plánoval rozvody pře deseti lety, jak je výše uvedeno v průběhu diskuze, Nyní jsem moc rád, že mám ve světlech cyky 5x1,5, že mám namísto vypínačů sonof nspanely a ty L a N vodiče potřebují. Moc se mi hodí, že mám rozvaděč uvnitř 44U racku. Po zkušenostech s různým stmíváním a nekompatibilitou led žárovek jsem skončil u Philips hue. Ve výsledku je to nejjednodušší řešení. Hvězdicové rozvody k zásuvkám si teď užívám k rozseparování a privilegování spotřeby na fotovoltaický měnič. Dával jsem si ethernetové kabely k zásuvkám a zatím je moc nevyužívám.
Odpovědět
@martin_fio @radim2015 Chlapi, prosím vysvětlete mi na co konkrétně v praxi můžu využít 5x1,5 ke světlům? Omlouvám se, ale já to pořád nechápu (protože tomu nerozumím). Snad všechny bezdrátové chytré domácnosti, co jsem prošel, si vystačí s fází+zemí (a některé navíc s nulákem) a já tak nevím, na co zbývající dva vodiče.
Odpovědět
@robertpok má to význam snad jen v případě, pokud jsou světla rozdělena na více sekcí. Např. použijete deset bodovek a ty si rozdělíte třeba do třech okruhů. Jinak obecně jak zde již psalo víc lidí máte možnost dávat chytrou krabičku pod vypinač nebo do nějakého rozvaděče nebo rozvaděčů. Může to být hlavní rozvaděč, nebo jak jsem psal já nějaký světelný rozvaděč, což je třeba jen nějaká větší plastová krabice. V tomto případě se dělá rozvod do hvězdy a ty inteligentní krabičky se dávají do tohoto rozvaděče. Samozřejmě Vás nikdo nenutí dělat do hvězdy všechno. Jednoduché okruhy třeba tu technickou místnost jak jste psal si klidně natáhněte klasicky. Jde o to, že varianta s hvězdou pro místnosti, kde chcete inteligenci se snadněji zapojuje, snadno změníte význam a prakticky nemůžete udělat chybu. V tomto případě vedete k vypinačům cyky-o neboli vypinačové kabely, kde jsou barvy černá, šedá a hnědá. Šedá se obvykle používá pro střed přepínačů. Někdo zde používá jen datové CAT kabely. To ale má nevýhodu, že tam ten inteligentní spínač musí být. Pokud použijete normální CYKY, tak není problém to zapojit i bez inteligence. Ke světlům zase vedete 3x až 5x1.5 CYKY-j podle toho, kolik okruhů to má napájet. V těch krabičkách světelného rozvaděče samožřejmě máte k dispozici nulák (modrý vodič) i fázi (černý nebo hnědý) od jističe pro napájení krabiček. Jak jsem již psal, zelenožlutý vodič (zem) je jen ochranný, ten vede jen od hlavního rozvaděče ke kovovým částem světla a nic na něj nesmíte zapojovat. Zřejmě si stále pletete nulák (modrý vodič) se zelenožlutým (zem). Určitě se žádná inteligentní krabička nenapájí z fáze a zemního vodiče. To by vyhazovalo proudový chránič. Již jsem to psal, tak nevím co na tom nechápete. Zde je taky otázka, zda máte oprávnění paragraf 50. Zřejmě ne a v tom případě je zase daleko jistější udělat tu hvězdu jak Vám navrhuji. Pokud kabely popíšete, tak každý alespoň trochu inteligentní elektrikář Vám to zapojí a dodatečně nezjistíte, že něco chybí.
Odpovědět
Profilova fotka
Jenom doplním předchozí odpověď: Některá světla mají dva okruhy na svícení a některá jiná zase potřebují uzemnění zelenožlutým. Já například používám 2 skupiny přisazených světel na jednom místě a tudíž potřebuji od nich vést alespoň 4 dráty no a kabel 5x1,5 je běžnější a myslím, že i levnější. Vymyslet univerzálně elektrorozvody je dost drahé a proto se řeší pouze částečně. Pro představu u mě asi 2km silových + 1km datových.
Odpovědět
@radim2015 V tom 5 žilovém drátu je ale jeden zelenožlutý, jeden modrý nulák a tři fázové vodiče. Můžete ho tedy použít pro 3 okruhy. Já mám např. obývák spojený s kuchyní osvícený bodovkami celkem 4 okruhy + pátý okruh lustr nad jídelním stolem. Použil jsem proto jeden 5žilový a dva 3 žilové. Přitom u bodovek je předřadný zdroj, takže zelenožlutý je nevyužitý
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?