Zabezpečení RD: Stačí pohybová čidla a nebo je lepší mít i čidla na okna?

Budeme mít obyčejná okna (nebudou bezpečnostní). A tak si říkám: Má vůbec smysl mít čidla na oknech? Přece jen, když nebudeme doma a někdo bez násilí či násilím překoná okno, tak sepne čidlo pohybu. A když už budeme doma tak přes den budeme vzhůru a nebo v noci nebudeme větrat dokořán a tak by někdo musel okno rozbít, což by nás vzbudilo. Takže ani tady mi čidla na okna nedávají smysl. Jediný scénář, kdy by to čidla na okna dávala smysl, je, kdybychom měli bezpečnostní okna a tak by senzor od okna vyslal signál výrazně dříve, než záškodník okno překoná a nám by to dalo více času na nějakou reakci. Jak to vidíte vy? :o)
Odpovědět
Profilova fotka
ono okno nemusi rozbit, aby se skrz nej dostal dovnitr. staci dve tri diry vrtackou, ktere urcite neuslysite, pokud vam nebudou vrtat v loznici. uvazujete-li o zapinani alarmu i na noc, tak bych ty magnety pouzil. v cene alarmu to zas tak velka polozka neni. navic se daji umistit tak, ze umozni nechat otevrene okno na vetracku a vyhlasi poplach az kdyz se otevre uplne. pokud chcete alarm aktivovat jen kdyz jedete nekam pryc, tak je to diskutabilni. Jinak magnet spina az v momente, kdy se okno otevre - t.j. ani bezpecnostni okna nevyhlasi signal drive, nez jsou uplne prekonana. To uz je zajimavejsi detektor tristeni skla.
Odpovědět
No uprime neni potreba ani nic vrtat staci dlouhej sroubovak a levne okna prekonate ze to pomalu nikdo neuslysi a skoro nepozna… https://youtu.be/C-jHhR3mdL0 Magnet ma smysl pokud budete pouzivat na nocni kodovani (kdyz budete doma). Dalsi vec ze diky spusteni drive muze zlodej radeji utect nez vubec vleze dovnitr… uprime bych zadal od dodavatele oken aby mel alespon tri bezpecnostni body…
Odpovědět
@jumpmans Jelikoz dnes skoro vsechna okna maji bezpecnostni folie, tak detektor tristeni skla nefunguje a uz se skoro nepouziva. Jistota jsou pohybova cidla + magnety. (Vyzkouseno na navrhovane stavbe, ktera byla hodne draha.....zlodej se do domu dostal krumpacem pres sklo a trvalo mu to neuveritelnych 20minut, nikomu ze sousedu to neprislo divne. Uvnitr ho chytlo prvni pohybove cidlo a do 5min tam byla bezpecnostni sluzba.)
Odpovědět
Profilova fotka
@martii1 1. osobne jsem moc beznych objektu s bezp. foliemi nepotkal. Takze bych nerekl, ze to je dnes bezne. U tech skutecne drahych domu samozrejme ano. pak detektor tristeni opravdu nefunguje. 2. tak to meli hodne velke stesti a zlodeji byli packalove. Kamaradku takto vykradli - taky sli pres dvere krumpacem, ktery si vytahli z nezabezpeceneho zahradniho domku, sousedi taky nic, bezp. sluzba tam byla behem 8 minut, bohuzel 2 minuty po uteku zlodeju.
Odpovědět
Profilova fotka
Podle mě čidla jsou hlavní. Pokud máte kočku, vyššího psa, spíš bych asi volila magnety. Protože čidla jsou v tomhle případě víc na škodu než k užitku. My třebai máme venkovní rolety, když jdu spát, dávám celý dům dolů, takže magnety nedávají logiku. Čidla na tříštění skla jsou ideální třeba k poli nebo směrem k odlehlé části. Předpokládá se, že nikdo nepůjde házet kameny nebo kladivo směrem do ulice. Navíc tyhle čidla furt fungují jako pohybové jen mají navíc i tuto funkci a nejsou o tolik dražší.
Odpovědět
Bohužel máme různě špatné zkušenosti se zloději a na fólie bych nespoléhal. Proč má někdo rozbíjet sklo, když může jít přes rám? Lidé si nejsou zpravidla schopní ani nainstalovat uzamykatelné kliky na nejohroženější okna. A používat je. Samozřejmostí je kování s co nejvíce body. Ještě jsme neměli pojišťovku, kterou by zajímalo, zda máme fólie nebo ne. Psychologicky odradit dokáže i kamera. Z podobného důvodu také dlouhodobě nevnímám jednoznačně kladně chytré ovládání žaluzií, např. automaticky ovládané čidlem osvitu, větru apod. Stažené, byť otevřené, žaluzie u přízemních oken opět tvoří jakýsi opruz navíc. A je to hnusné, ale nejlepší zabezpečení je to, co zloděje přiměje jít k sousedům, místo k Vám. Ale zdaleka nejvýhodnější je bydlet na klidném a bezpečném místě. Nedávno ráno dceři vypadla stovka z kapesnýho, když šla ráno ze dveří do školy. Zjistil jsem to tak, že jsem pozdě odpoledne přišel k domu a ona tam ležela....
Odpovědět
Jsem toho názoru, že zabezpečení domu, nemá až tak smysl. Pokud tam máte věci, adekvátně si to pojisťte, mějte dobré dveře, oplocení a to je tak všecko. Super drahé věci mají být v bankovním sejfu, zbytek pokryje pojistka a pokud zloději opravdu do domu chtějí, cestu si najdou.
Odpovědět
@skunkos Vidíte a já budu hrubě nesouhlasit. Trvám si na tom, že dům má být zabezpečen. Proto, aby si to zloděj rozmyslel a šel jinam. Ale zabezpečením myslím i třeba zvídavého souseda, průhledný plot apod. Pokud by se Vám to stalo (nikomu to nepřeju, ale nám se to stalo 2x), tak pochopíte, že nejde o dům, poškozené dveře, uloupené cenné věci. Zdaleka nejhorší je bezmoc, vztek a frustrace z toho, že někdo narušil Vaše soukromí, že někdo se hrabal ve Vašich věcech. A věřte nechcete zodpovídat malému zvídavému potomkovi, několik měsíců pořád dokola, proč tam byl, co tam hledal, kdo to byl... Ale je to každého svobodná volba se zařídit.
Odpovědět
@skunkos osobne si nemyslim ze mate pravdu (mozna to kazdy vnima jinak) ale jak rika @honzik75 nejhorsi je ztrata pocitu bezpeci doma coz muze byt mnohem horsi nez ukradene veci. Predstava ze se vam kde kdo pohybude po dome kdyz vedle spite uplne prijemna neni(aspon ne me). @honzik75 ohledne pojistovny nemate uplne pravdu jsou pojistovny ktere ve VOP podle limitu vyse pojisteni maji co musite udelat pro zabezpeceni pro danou vysi a muze tam byt ezs, pco nebo i odolnost dveri a oken…
Odpovědět
@skunkos No, já si myslím, že profi zloděje prostě neodradí nic, a v tom s váma souhlasím. Ten se zasměje i alarmu atd. Pak jsou ale takovž ti, o kterých se dá říct, že "příležitost dělá zloděje", fetky a různá jiná individua. Ono se stalo, že tihle lidé navíc dokáží skvěle zazmatkovat a ještě někomu ublížit - spíš než ten "profi vykrádač". No a tyhle lidi podle mě alarmy apod. odradí skvěle. Takže nejde asi o majetek, jako - mně osobně - o životy a zdraví.
Odpovědět
@raziel628 Nevím 2 různé nemovitosti a ČSOB, Allianz, Kooperativa. Měli jsme i bezpečnostní dveře, jak do trezoru. Mříže na spodní okna, ptali jsme se na fólie. Nikdo to s námi nějak neřešil, natož, aby na to měli požadavek, nebo nám dali nějakou slevu, že to máme zabezpečený jak hrad. Víte co? Podle mě jim jde spíš o to, když je někdo opravdu zazobaný 🙂 a měl by doma drahé věci a cennosti. Pak se budou cukat a řešit spoustu věcí. Ale u běžné rodiny střední třídy jim stačí, že dveře jsou zamykatelné a všude jsou okna a nemáme do domu díry 🙂
Odpovědět
@honzik75 ono to s vama budou resit az pri nejake udalosti pokud by zlodej danou prekazku prekonal a vy nesplnoval jeji zabezpeceni. Jinak allianz: POJIŠTĚNÍ TRVALE OBÝVANÝCH OBJEKTŮ - Tabulka 1 -ZABEZPEČENÍ / SPOLUÚČAST + Zabezpečenými okny se rozumí stavební otvory se zasklením, pokud jsou všechny odolné proti ná- silnému vniknutí min. dle tř. 2 ČSN P ENV 1627, tj. jsou opatřeny pevnou nebo pohyblivou mříží nebo roletou anebo speciálním bezpečnostním sklem odolným proti násilnému vniknutí min. dle tř. P1 / P1A ČSN ENV 356 nebo se zasklením s nainstalova- nou bezpečnostní fólií z vnitřní strany skla takovým způsobem, že zasahuje až do jeho okrajů a splňuje min. požadavky dle tř. P2/P2A ČSN ENV 356. Kooperativa - Soubor pojistných podmínek pro pojištění majetku a odpovědnosti občanů tak v priloze jsou tabulky ktere definuji pokud je domacnost v rizikovem umisteni (vsechny okna do 2.5m)… … priznam se ze jsem vse nestudoval mam pojistku jinde…
Odpovědět
Článek se načítá
@raziel628 však jsem psal, že jsme bohužel v minulosti byli 2x vykradeni. Řešila i to i policie samozřejmě. Na postup pojišťoven si zde nestěžuji. Naopak jsem argumentoval, že rozbité dveře, dokonce i ztrátu přístrojů - bez účtenek, třeba jen na čestné prohlášení pojišťovna klidně plní. Ale mnohem větší škoda vznikne psychickou újmou. A to zabezpečení s námi nijak extra pojišťovny neřešili. Ani před, ani po. Píšu vlastní zkušenosti, ne teorii. Nemám k tomu víc co dodat.
Odpovědět
@honzik75 ja s vama nejsem v rozepri a naopak souhlasim, jenom jsem chtel upozornit, ze pojistovny to muzou prezkoumavat. Z moji vlastni zkusenosti vykradeni nebytoveho prostoru (pripojistena s domacnosti) kde byl kvalitni visaci zamek misto cylindricke vlozky tak mi pojistovna rekla samozrejme proto mame limit 15tisic… mit tam nejlevnejsi vlozku meli limit 300k upozornuju ze zlodej nesel skrze zamek… od te doby ctu radeji VOP a davam si na toto bedlive pozor….
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?