Plovoucka pod kuch.linku?

V bytě 2kk,novostavba,uvažujeme o položení vodeodolne plovoucky v kuchynobyvaku,jde o místnost cca 20 m2,budou zde občas pobývat 2 osoby,takže nepůjde o plně zatěžování prostory. Kuch.linka bude na nožkách, bude zde myčka úzká a větší lednice. Slyšela jsem, že plovoucka není pod linku vhodna - proč vlastne,když bude vodeodolna? Máte s tím takto někdo zkušenosti?
Odpovědět
1
2
Jak píšete podlaha má být plovoucí a tu když zatížíte několika metráky v jednom místě, tak tu funkci ztrácí, což v horším případě vyboulí podlahu.
Odpovědět
@martin_s tak o metraky se fakt jednat nebude,jde o celkem malou rovnou kuch.linku,kdy skříňky nebudou narvany hrncema a nádobím jak pro 5clennou rodinu,nejtezsi na tom bude myčka 45 cm a nad ni multifunkcni MT avedlejší stene lednice - i takova zatez byva problem?
Odpovědět
@catle Stěhoval jsem kuchyň do paneláku a ty vysoké skřínky měli 60 až 70kg, to samé lednice a ty menší nebyly o mnoho lehčí, takže když to sečtete + ještě něčím dovybavíte, tak jste na stovkách kil, resp. metráků. Nemusí to udělat nic, ale protože může, tak je vhodnější jí tam nedávat. Záleží, co je třeba na protilehlých koncích na podlaze, jestli tam svítí sluníčko, jestli je podlahové topení. Proč jí tam chcete dávat? Ještě jí navíc zaplatíte navíc.
Odpovědět
@martin_s "Záleží, co je třeba na protilehlých koncích na podlaze" - tam nebude nic,je tam výstup na terasu; ano,svítí tam slunko a není podlahové topeni
Odpovědět
@martin_s To by jste tu plovoucí podlahu nemohl dát třeba pod knihovnu. Za mě to je blbost aby se vyboulila. Musí být po obvodu dostatečná dilatace.
Odpovědět
@catle tak mě napadá,kdyz si da nekdo velkou tezkou sedacku na plovoucku,coz byva preci docela casto,ni? A navic kdyz si na ni sed e nekolik osob... 🤔
Odpovědět
Take jsem to drive slychaval. Myslim, ze to bylo tim, ze drive se nevyrabela vodeodolna PP a proto, kdyz se dostala pod kuchyn voda, podlaha nabobtnala. Souhlasim s wpavel. Musi se udelat dostatecna dilatace po obvodu. To co pise martin_s je nesmysl. Zadnou funkci to neztraci, pokud se podlaha ma kam roztahovat, zadny problem nenastane. Pokud bude nekde pnuti, podlaha se rotahne tam, kde ma nejmensi odpor.
Odpovědět
@wpavel @yesman Podlaha není kapalina, aby se mohla roztahovat, kam se jí zlíbí, ale roztahuje se všemi směry. Dilatace za kuchyňskou linkou těžko bude fungovat, protože to by se s ní musela pohnout i půltunová linka a když si dáte proti tu těžkou knihovnu a ohřejete podlahu o 15st C, tak kam se to asi protáhne? Pokud je však zabráněno dilataci jen na jedné straně a místnost není velká, tak je velká naděje, že se s tím podlaha popere skrz dilataci na protilehlé straně.
Odpovědět
Až bude podlaha chladnout, tak zase může být problém se spoji, že se rozlezou, což jsem třeba viděl u okna. Nechápu proč podstupovat i malé riziko, když to není třeba. Pak určitě pomůže @yesman , který na 100% ví, že je to určitě nesmysl, ale výrobce mu při nějaké reklamaci např. od Fatry odpoví, cituji: " plovoucí podlahovina aby zůstala „plovoucí“ a mohla volně dilatovat se nesmí přitěžovat těžkým nábytkem, proto kuchyňská linka ani vestavěná skříň na ní neleží. Plovoucí podlaha je ukončena před kuchyňskou linkou pod krycím soklem linky, totéž platí i pro vestavnou skříň, kdy je podlaha oddělena přechodovou nebo dilatační lištou od konstrukce skříně."
Odpovědět
@martin_s A voda se neroztahuje vsemi smery 😄?Podlaha, jako vsechny materialy, maji nejakou roztaznost v zavislosti na teplote a nemusi se jednat o kapalinu. I ocel, jakozto pevny material ma roztaznost. Anhydrit i beton trpy roztaznosti nebo si myslite, ze dilatace pri vylevani podlahy je tam kvuli tomu, aby mela kam zatekat voda? Samozrejme u tezke kuchynske linky ta moznost roztazeni diky odporu bude mensi, nez na stranu, kde zatez neni a proto je nutna dilatace po celem obvodu, aby se mela kam roztahovat a nezvlnila se. Jine je to u lepeneho vinilu a jine u zamkove podlahovky. Velice me bavi citace vyrobce ohledne hmostnosti. A cim ji ma vyrobce podlozenou? Kde ma nejakou zkusebni normu,ktera udava maximalni zatizeni bez dilatace. Co uz velka hmotnost je a co uz neni? Je 100kg moc nebo malo? Kuchyn muze byt mala treba 100kg ale treba taky 300kg. Ma nekde vyrobce udaj o zatizeni? Tato nic nerikajici veta by dle meho u soudu neuspela, ale to mluvim pouze teoreticky, jelikoz kvuli podlaze se nikdo soudit zrejme nebude, jelikoz kupujicimu pouze staci, ze prodejce napsal, ze podlaha mela byt ukoncena u kuchyne ikdyz pro to nema zadou paku.
Odpovědět
@martin_s Tak že místo křesla když si musí na něj sednout 120kg chlap doporučujete nějaké polštáře aby tlak 4 nožiček nepřekročil limit. Pane teplem se roztahuje vše a ne jenom kapalina.
Odpovědět
@yesman Špatně jste si přečetl to s tou vodou. Jinak bude působit roztažnost kapaliny a jinak pevných látek. Vy si snad myslíte, že když má podlaha nejmenší odpor za třetím rohem, že se protáhne tam, ale to je bohužel nesmysl. @wpavel a proto celou dobu píšu o roztažnosti podlahy a potřeba dilatace Hlavně je dobré mít hned špatné karty, když budete reklamovat podlahu a dodavatel vám řekne, že je to vaše chyba, že to mají napsané v podmínkách a pak se tedy můžete soudit, jestli to těžké je dost těžké. Stačí přitom použít zdraví rozum a zbytečně nevymýšlet zbytečnou podlahu, kde není třeba a ještě tam škodí.
Odpovědět
Článek se načítá
@martin_s Material se roztahuje nejvice tam, kde ma nejmensi odpor. To s tema rohama je samozrejme nesmysl, protoze kazdy roh na sebe vaze vahu a odpor cele plochy, ale to Vam snad nemusim vysvetlovat. Myslel jsem samozrejme plochu, jako takovou. Proto jsem psal, ze pokud ma vyrobce napsano, ze se nesmi bez dilatace pokladat tezke veci na plovouci podlahu, tak je pripadna reklamace derava, jak emental. Neni urceno maximalni zatizeni bez dilatace. Co kdyz si na plovouci podlahu postavim akvarko o vaze 500kg. To v podminkach nepisou 😄. Co kdyz tam bude postel na kterou si lehnou 2-120kg lide. Je 300kg uu moc? Musi byt kolem nohou postele dilatace 😄? Kazdopadne at se catle rozhodne sama. Za me jsem jeste nevidel click system, ktery by se zkroutil diky tomu, ze na ni stoji tezke veci.
Odpovědět
Profilova fotka
Další level bude, že se na podlahu nesmí pokládat vůbec nic. 🙂
Odpovědět
@pyramis Jenom ty polštáře ty tu váhu roznesou a nezvedat nohy jen se šourat.
Odpovědět
Profilova fotka
Jinak plovoucí podlaha se tomu říká proto, že není pevně spojená s podkladní vrstvou jako např. dlažba, parkety apod.
Odpovědět
Pánové, děkuji vám za milou společnost a rozbor, dáme nakonec místo plovoucky PVC s filcem 😉
Odpovědět
Zrovna to teď řeším a opravdu tomu tak je. Pod kuchyňskou linkou nemá být plovoucí podlaha. Ptal jsem se 3 profi pokladačů a asi v 6 podlahových studií. Dokonce dvě byli v Polsku a všichni to potvrdili. Z důvodu zatížení a zamítnutí možné reklamace, výrobci nedoporučuji pokládat plovoucí podlahy pod kuchyňskou linkou. Není to zakázáno, ale nedoporučuje se.
Odpovědět
My máme normálně podlahu pod linkou a nevím co by bylo za problém? Co když někdy se rozhodne člověk to předělat, přidělat, oddělat něco... Jak pak bude dolepovat a nebo doskládávat podlahu ze zbytku?
Odpovědět
@vladimir_sacha a máte lepenou nebo click? Lepená nevadí a výrobci s tím nemají problém
Odpovědět
@vladimir_sacha nám dokonce v jednom kuchyňském studiu řekli, abychom počítali s dírami do podlahy kvůli nožičkám!! 😅
Odpovědět
@vladimir_sacha Taky máme plovoučku po celém kuchyně-jidelno-obýváku. Je pod linkou, barpultem, skříněmi, sedačkou, krbovými kamny. Máme to tak 12 roků, žádný problém.
Odpovědět
Nikdo vám nezaručí, že to (bez lepení) dlouhodobě bude fungovat jako "jožkovi". Kdo bude tvrdit opak, tak lže. Proto jsou podlaháři opatrní. Za život už nějaké vlastní zkušenosti s "plovoučkou" mám a za sebe vím, že nejvíc záleží na kvalitě dílců a provedení zámků, na kvalitě podkladu (dokonale rovný) a na intenzitě změn v interiéru v průběhu roku (teplota, vlhkost). Nikdo Vám nezaručí, že u Vás se zámky (škvíry) nebudou rozlézat. Neumí to ani výrobce podlahových dílců s cenou třeba 1400 za metr (vlastní zkušenost). Proto máme doma vše lepené. A také z toho důvodu, že mám fóbii ze zatečení vody pod dílce, byť jsou voděodolné. Rok po nastěhování se nám podařila menší potopa a děkoval jsem již snad tisíckrát, že jsme si dílce určené pro plovoučku (na radu podlahářů) nechali nalepit. Podlahu tedy máme všude i pod linkou.
Odpovědět
Naše dosavadní zkušenost s plovouckama je tedy taková,že ty nejlacinejsi na clik manžel instaloval v několika našich bytech pod kuch.linku,malý byt a malý KL, a zatím vzdy v poho. To zatížení se nikdy negativně neprojevilo.
Odpovědět
@dusli Klasika click
Odpovědět
@dusli Respektive tam byla asi 11 let, potom ale loni praskla voda a musela se najít porucha, tak se stěhovala kuchyn pryč, chodba a rozbíjelo se to celé včetně anhydritu až k vodovodní trubce, takže rok teď tam máme vinyl, click systém taktéž ale.
Odpovědět
navzdory všemu, co se tu píše jsme měli cca 20 let plovoučku v celém původním bytě (tedy i pod kuchyňskou linkou) a absolutně bez problémů. Teď 6. rokem na domě a taktéž.
Odpovědět
@martin_s Je to IMHO hloupost. Podle téhle logiky by neměla podlaha být ani pod nábytkem či pohovkou. Pokud je to normální kvalitní click plovoučka je dobře PODKLAD, nic to dělat nebude a bude vše v pořádku.
Odpovědět
@skunkos To říkáte Vy, který za to dílo záruku nést nemusí. Správná logika je, že fyzikální zákony platí (což popíráte), tak nevím, proč je tu tendence něco vo..bávát a používat věci tak, jak to není určené. Výrobce asi nebude obcházet každé místo a rozhodovat jestli neumožnění dilatace na jedné straně ještě podlaha snese nebo ne, případně specifikovat další x podmínek, kdy by to nemusel být problém. Většina těch, co porušila podmínky správné instalace, to může projít bez následků, ale co ten zbytek. Podobě jako výrobce předepisuje maximální délku bez dodatečné dilatace. No a když si takto známý položil podlahu na více jak 10m, tak měl taky pak problém. Pod některými věcmi dokáže podlaha poklouznout, ale pod třeba půl tunovou kuch. linkou ne. Kuch. linka je stacionární, takže není problém nestavět jí na podlahu. Tím lépe si pak podlaha poradí s jinou zátěží u které to provést nelze. Navíc, to má ještě jednu velkou výhodu u některých kuchyní. Má kuch. linku do U a podlaha tam dostává zabrat, ale jsem schopen jí případně rychle vyměnit. V opačném případě bych musel rozebrat kuch. linku, vytrhat obvodové lišty a rozebrat půl místnosti - to by bylo na pár dní.
Odpovědět
Profilova fotka
Osobně jsem tedy ještě v reálu neviděl kuchyň, kde by plovoučka končila se soklem. 🙂
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?